Megnyitás

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár.

Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

A nyár több szempontból is könnyebb a gazdik számára. Ilyenkor nekünk is több kedvünk van odakint lenni. Hosszabbak a reggeli és esti séták, és többször kerül sor a közös játékokra is. Aztán ott vannak a gyerekeink, unokáink is, akikre a szünidőben bátran támaszkodhatunk, hiszen ők éppúgy szeretik négylábú társainkat, mint mi. Ám nem tehetünk semmit, mert az ősz akkor is beköszönt, ha mi ezt nem szeretnénk, és bizony a gyerekeknek, unokáknak is iskolában ilyenkor a helye.

Figyeljük a jeleket!

A legfontosabb talán az, hogy észrevegyük, ha kutyapajtásunkkal valami baj van. Na, jó, de hogyan? Az igazság az, hogy ez nem olyan nagy ördöngösség. Már csak azért sem, mert kutyánk ezt igyekszik jelezni számunkra.

Persze mi ezeknek a jeleknek általában nem örülünk, mert valamilyen problémához köthetők. Kutyusunk őrülten rohangál fel és alá a lakásban, délutánra, mire hazaérünk, cafatokra tépi a papucsokat, megrágja a székeket, vagy összepisili a szőnyeget. 

Na, jó, de mit tehetünk?

A megoldás sajnos nem egyszerű. Nem elég egyetlen dolgot megtennünk, hanem események egész sorát kell elindítanunk.

Az első az, hogy adjuk meg a kutyánknak, amit a teste megkövetel: elegendő mozgást! A bajok egyik – és talán legfontosabb – oka, hogy négylábú kedvencünk nem mozoghat eleget. Gondoljuk csak bele magunkat az ő helyzetébe. Vagy eleget mozog ahhoz, hogy egészséges maradhasson, vagy megbetegszik. Mi melyiket választanánk? Azt gondolom, a válasz egyértelmű. Nagy valószínűséggel mi is fel és alá rohangálnánk a lakásban, hogy kielégítsük a mozgásigényünket.

Az első és legfontosabb tehát az, hogy adjuk meg neki azt a mozgás mennyiséget, amire szüksége van. Csináljunk vele közös programokat, amelyeken egyrészt lefárad, másrészt érzi a törődésünket és a szeretetünket. Ha ez nekünk egyedül nem megy, de van valaki, akit négylábú barátunk szeret, kérjünk segítséget a családtól vagy a barátainktól. Mert ha nem tesszük, további károkozásra és hosszabb távon egy komolyabb betegségre és jelentős állatorvosi költségre számíthatunk.

És ez elég?

Nem, sajnos ez csak az első lépés. Ha már a mozgásigényét megoldottuk, akkor azzal is törődnünk kell, hogy elég időt töltsünk vele együtt. A kutyánkat mi választottuk társul, nem ő kérte, hogy vegyük őt magunkhoz. Velünk szocializálódott, és igényli a társaságunkat. Lássuk be, mi sem szeretünk sokáig egyedül lenni, mert az káros az egészségünkre (persze, vannak, akik kimondottan szeretik a magányt). Ezért ősszel különösen fontos, hogy több időt töltsünk együtt kutyánkkal, mert akár hisszük, akár nem, a kutyák is magányosak lehessenek. És ha magányosak, akkor éppúgy jön a depresszió, mint nálunk, embereknél. Ami éppolyan bajokat okoz neki, mint nekünk. Tehát, ami nagyon fontos, attól, hogy ősz lett, ne töltsünk kevesebb időt kedvenceinkkel, mint amit eddig megszoktak tőlünk.

Emellett az is fontos, hogy legyen nekik saját helyük a lakásban. Egy zug, egy kuckó, ami az övék. Ahová el tudnak vonulni aludni, vagy csak pihenni egy kiadósat a velünk való futkározást követően. Ha nagyon „össze vagyunk nőve”, akkor lehet neki valamilyen tárgya, amin a gazdi szagát érezheti. Ez ugyanis fokozza kutya barátunk biztonságérzetét.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a nevelést teljesen elhanyagoljuk. Legyünk következetesek, éppúgy, ahogy korábban. A kutyánk ezt már megtanulta, megszokta, számára nem jelent problémát betartani a korábban lefektetett szabályrendszert. Ha viszont szabadjára engedjük, az zavart okozhat a kapcsolatunkban. Nem is beszélve az anyagi károkról, amelyeket következetlenségünk miatt szenvedünk el.

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

A zenével fejezem ki az érzéseimet

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból

Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

Álmodtam egy világot magamnak

Lakásfelújítás, szobafestés, irodák, intézmények, lépcsőházak festése Budapesten és környékén! Rövid határidővel, precíz munka, garanciával!

ColorFix Gold - Molnár Attila festő - Szobafestő

Lakásfelújítás, szobafestés, irodák, intézmények, lépcsőházak festése Budapesten és környékén! Rövid határidővel, precíz munka, garanciával!

Tőlem a legjobb szolgáltatást kapják, korrekt áron, pontos határidővel! Várom szíves érdeklődését akár email címemen akár telefonszámomon keresztül a nap bármely szakaszában hétvégén is! Budapesten és környékén vállalok kedvező áron szobafestést a megrendelő igényei alapján.