BlogÚj! Megnyitás

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár.

Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

A nyár több szempontból is könnyebb a gazdik számára. Ilyenkor nekünk is több kedvünk van odakint lenni. Hosszabbak a reggeli és esti séták, és többször kerül sor a közös játékokra is. Aztán ott vannak a gyerekeink, unokáink is, akikre a szünidőben bátran támaszkodhatunk, hiszen ők éppúgy szeretik négylábú társainkat, mint mi. Ám nem tehetünk semmit, mert az ősz akkor is beköszönt, ha mi ezt nem szeretnénk, és bizony a gyerekeknek, unokáknak is iskolában ilyenkor a helye.

Figyeljük a jeleket!

A legfontosabb talán az, hogy észrevegyük, ha kutyapajtásunkkal valami baj van. Na, jó, de hogyan? Az igazság az, hogy ez nem olyan nagy ördöngösség. Már csak azért sem, mert kutyánk ezt igyekszik jelezni számunkra.

Persze mi ezeknek a jeleknek általában nem örülünk, mert valamilyen problémához köthetők. Kutyusunk őrülten rohangál fel és alá a lakásban, délutánra, mire hazaérünk, cafatokra tépi a papucsokat, megrágja a székeket, vagy összepisili a szőnyeget. 

Na, jó, de mit tehetünk?

A megoldás sajnos nem egyszerű. Nem elég egyetlen dolgot megtennünk, hanem események egész sorát kell elindítanunk.

Az első az, hogy adjuk meg a kutyánknak, amit a teste megkövetel: elegendő mozgást! A bajok egyik – és talán legfontosabb – oka, hogy négylábú kedvencünk nem mozoghat eleget. Gondoljuk csak bele magunkat az ő helyzetébe. Vagy eleget mozog ahhoz, hogy egészséges maradhasson, vagy megbetegszik. Mi melyiket választanánk? Azt gondolom, a válasz egyértelmű. Nagy valószínűséggel mi is fel és alá rohangálnánk a lakásban, hogy kielégítsük a mozgásigényünket.

Az első és legfontosabb tehát az, hogy adjuk meg neki azt a mozgás mennyiséget, amire szüksége van. Csináljunk vele közös programokat, amelyeken egyrészt lefárad, másrészt érzi a törődésünket és a szeretetünket. Ha ez nekünk egyedül nem megy, de van valaki, akit négylábú barátunk szeret, kérjünk segítséget a családtól vagy a barátainktól. Mert ha nem tesszük, további károkozásra és hosszabb távon egy komolyabb betegségre és jelentős állatorvosi költségre számíthatunk.

És ez elég?

Nem, sajnos ez csak az első lépés. Ha már a mozgásigényét megoldottuk, akkor azzal is törődnünk kell, hogy elég időt töltsünk vele együtt. A kutyánkat mi választottuk társul, nem ő kérte, hogy vegyük őt magunkhoz. Velünk szocializálódott, és igényli a társaságunkat. Lássuk be, mi sem szeretünk sokáig egyedül lenni, mert az káros az egészségünkre (persze, vannak, akik kimondottan szeretik a magányt). Ezért ősszel különösen fontos, hogy több időt töltsünk együtt kutyánkkal, mert akár hisszük, akár nem, a kutyák is magányosak lehessenek. És ha magányosak, akkor éppúgy jön a depresszió, mint nálunk, embereknél. Ami éppolyan bajokat okoz neki, mint nekünk. Tehát, ami nagyon fontos, attól, hogy ősz lett, ne töltsünk kevesebb időt kedvenceinkkel, mint amit eddig megszoktak tőlünk.

Emellett az is fontos, hogy legyen nekik saját helyük a lakásban. Egy zug, egy kuckó, ami az övék. Ahová el tudnak vonulni aludni, vagy csak pihenni egy kiadósat a velünk való futkározást követően. Ha nagyon „össze vagyunk nőve”, akkor lehet neki valamilyen tárgya, amin a gazdi szagát érezheti. Ez ugyanis fokozza kutya barátunk biztonságérzetét.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a nevelést teljesen elhanyagoljuk. Legyünk következetesek, éppúgy, ahogy korábban. A kutyánk ezt már megtanulta, megszokta, számára nem jelent problémát betartani a korábban lefektetett szabályrendszert. Ha viszont szabadjára engedjük, az zavart okozhat a kapcsolatunkban. Nem is beszélve az anyagi károkról, amelyeket következetlenségünk miatt szenvedünk el.

Vissza a főoldalra

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya a hálószobában

Sok család imádott kedvence lakásban él, szoros szimbiózisban a családtagokkal. Olyannyira, hogy számos helyen a hálószobába is bejárása van, mi több, együtt alszik a gazdáival. Ez van, akinek természetes, van aki irtózik attól, hogy az eb a párnáján hajtsa álomra a fejét.

Kerekes kutya világa

A kutyás lét olyan életforma, ami gyökeresen változtatja meg az ember életét. Tele van meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal, és olyan mennyiségű szeretetélménnyel, amit elképzelni sem lehet, amíg nem tapasztaljuk meg azt az önzetlen és feltétlen ragaszkodást, amit a kutyánktól kapunk. Ugyanakkor számos nehézség is beárnyékolhatja az egyébként felhőtlen élmény áradatot. Mert a kutyát is érheti baj. Megbetegedhet, balesetet szenvedhet. Az is előfordul, hogy ezeknek az eseményeknek...

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.