Megnyitás

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk.

És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kezdjük az elején rögtön azzal, hogy egy doromboló macska „dorombja” sem biztos, hogy azt jelenti, amit mi gondolunk. Akkor meg szinte biztosan nem tudjuk, mit is akar, amikor mélyen a szemünkbe néz. Mert bizony azt, hogy a dorombolás mit jelent macska nyelven, még a kutatók sem tudták megfejteni pontosan. Ahogy a kutya egyes reakcióit is simán félreértjük. Nagyon jó példa erre, amikor a kutya hanyatt veti magát mellettünk, mi meg azt mondjuk, de jó fej, azt szeretné, ha megvakarnánk a hasát. Miközben a kutya pajtásunknak eszébe sem jutott ez az opció…

Rövid kutyaszótár gazdiknak

Kezdjük, az elején a nem szeretem dolgokkal. Amikor egy kutya lakásban él, elkezdi a bútorok lábának faragását és a papucsod széttépését, aztán a lakásban végzi el a kisdolgát a szekrény sarkánál, mintha bizony a téren lenne. A legtöbben ilyen esetben megfeddjük a kutyánkat és igyekszünk megtanítani neki, hogy ezt bizony többször nem kéne. És akkor nézzük, hogy a kutatások szerint mit szeretne ilyenkor kutyusunk jelezni nekünk: nem többet és nem kevesebbet, mint azt, hogy baj van a kapcsolatunkkal, és ő nem érzi azt a kötődést és szeretet tőlünk, amit mi megkapunk tőle. Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy elhanyagoljuk őt. Szóval ő azt mondja ilyenkor, hogy amikor a lakásban vagytok, rá se nézel, legfeljebb megelégszel annyival, hogy kicsit megsimítod a szőrét, amikor ezt már kiköveteli. Tehát ez nem más, mint egy kapcsolati zavar jelzése feléd.

Aztán nézzünk egy durvább esetet, amit azért nem szoktunk félre érteni, de mégis jobb tisztázni, mi is várható ilyenkor. Mármint akkor, amikor a kutyánk hátracsapja a füleit, felborzolja a szőrét és a bőrt felhúzva a száján látni engedi a fogait. Ezt a legtöbben szinte támadásként értékelik, de nem, ez még nem az. Négylábú barátunk csak azt jelzi felénk, hogy valami nagyon nem tetszik neki, és jobb, ha ilyenkor nem megyünk hozzá közel, vagy, ha az lehetséges, megszüntetjük az idegességét kiváltó okot.

Aztán ott van az, amikor elesett, bátortalan és száraz az orra. Közel fekszik hozzánk, ha teheti, úgy, hogy hozzánk is érjen. Nos, ez az az eset, amikor feltétlenül állatorvosi segítség szükséges, mert négylábú játszótársunk beteg. Lehet, hogy csak egy kis megfázás van a dologban, de lehet akár vírus, vagy még komolyabb baj is, így mindenképpen jobb utánajárni a jelzésének.

Folytatásként vegyük azt az esetet, amikor kutya pajtásunk behúzott farokkal, szinte ránk sem nézve somfordál el mellettünk. Nos, ez nem félelmet jelent, inkább egyfajta beismerést. Bár te még nem tudod, de igen, valami olyat tettem, amit nem lett volna szabad!

Egy ennél jobb, de azért még ez sem egy jó üzenet, amikor a kutyánk az oldalára fekszik, tappancsai oldalt kinyújtja, és néz minket. Mi meg azt gondoljuk, na, milyen aranyos. És ez még a családnak is tetszik. Csak éppenséggel az a baj, hogy barátunk azt szeretné ezzel jelezni nekünk, hogy hé! Figyelj már rám! Simogass meg!

Az viszont már egészen jó, ha ugrabugrál, csóválja a farkát, lógatja a füleit és a nyelvét. Kutya nyelven ezzel azt jelzi, hogy hahó, formában vagyok! Hozd a játékainkat és menjünk a kutyajátszótérre! Szeretnék veled lenni, bulizzunk egy jót együtt!

A számunkra legjobb jelzés azonban az, amikor a hátára fekszik, hempereg, dörzsöli a fejét és a füleit a fűbe, a szőnyegbe, vagy bármibe, ami a közelében van. Ezzel ugyanis nem mást „mond” nekünk, mint azt, hogy köszönöm a biztonságot, a szeretet, a barátságot, az ételt és a meleg otthont. 

Egyszerűen – macskául

A fentiek analógiája szerint azt kell, hogy mondjam, a macskák nyelve sem nehezebb, mint a kutyáké, csak a viselkedésük lényegesen tartózkodóbb. A „kommunikációjuk” viszont éppolyan egyértelmű, mint ősi ellenségüké.

Talán kezdjük itt is a rosszabb esetekkel. Amikor először találkoztam ezzel, bevallom, kicsit tanácstalan voltam. Nekem a kutya játszotta a főszerepet az életemben, aztán jött a feleségem macskája. Mit mondjak, öntörvényűsége meglehetősen meglepett. Amikor először láttam kefére borzolt farokkal és a gerincén álló szőrrel, tudtam, hogy nem jó jel, csak azt nem értettem, mi a teendő. Nos, a mi „kedves” macskánk azt üzente nekem, hogy hátrébb! Ne közelíts, mert megjárod. Jó esetben csak megkarmollak, rosszabban pedig meg is haraplak (mert bizony, a macska is harap)!

A másik szintén nem túl baráti üzenet részéről, amit sok gazdi úgy hív, zsongás. Macskánk ilyenkor fel és alá rohangál, a konyhát háborús sebességgel elhagyva rohan a nappaliba, ott fel a lehető legmagasabb helyre – fotel háttámla, szekrény polc – aztán le, roham vissza a konyhába, aztán kezdjük az egészet elölről. Ennek a viselkedésnek az ő nyelvén egyetlen jelentése van: Figyelj, kicsi a területem! Tegyél valamit!

A következő a macskákhoz viszonyítva elég látványos jelenség. A farok kvázi behúzva, a fülek lelapítva, a szokásosnál is nagyobb passzivitás. Ez bizony nem jelent mást, mint azt, hogy beteg vagyok, légy szíves vigyél orvoshoz!

Amikor viszont jövök és „lábsimit” kapsz tőlem – tehát dörgölőzöm -, azzal azt mondom neked, hogy hiányoztál, jó hogy itt vagy, simogass meg kérlek.

Ennél még egy fokkal erősebb közlés, amikor macskánk lassan sétálgat köröttünk, és közben minket néz. A nézés amúgy is egyfajta metakommunikáció részéről, amikor azt üzeni, hogy kedvel minket. De amikor mindeközben lassan körbesétál, ehhez még azt is hozzáteszi, hogy jó lenne, hogy ha melléd ülhetnék, és simogatnál, sőt talán most azt sem bánnám, ha felvennél és egy kicsit magadhoz ölelnél.

A legbeszédesebb a macskanyelvben – és itt nem a csokoládéra gondolok -, amikor büszkén és felemelt farokkal vonul végig kedvencünk a lakáson. Nézzük, és csodáljuk a büszke tartását, az arisztokratikus lépteit, és azt mondjuk, ez igen, tényleg szép darab őkelme. Azonban ilyenkor kicsit büszkék is lehetünk, mert cica nyelven ezzel azt mondja nekünk, hogy köszönöm, remekül érzem itt magam, és tudom, hogy ezt neked köszönhetem!

Borítókép: Cassius Marcellus Coolidge - Poker Game (1894)

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Fúj, víz!

Fúj, víz!

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Fúj, víz!

Macska mítoszok

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Macska mítoszok

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Macska facebook

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Macska facebook

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr

Magazinunknak nagyon sok szépkorú olvasója van, ezért megpróbáltunk utánajárni, mi az, ami igazán érdekli őket. Úgy gondoltuk, hogy a főváros útjain keresünk olyan nyugdíjasokat, akik szívesen megosztják velünk azt, hogy mire figyelnek. Mielőtt elindultunk, kollégáimmal több tippet is leírtunk, arról, hogy melyek lesznek az általuk preferált fő témák. Azért volt olyan is, amit eltaláltunk…

Üszküdárá gideirikken áldidá birjáchmúr