Megnyitás

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Mi emberek, képesek vagyunk mindent felmérni, kutatni. És ez jó. Csak nem mindig célszerű.

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem. 

Talán az a baj, nem vagyok és nem voltam soha kutató. Igazából nem is értem a metodikát, ami alapján ezt a listát a kutatók fel tudták állítani. Világ életemben volt kutyám. Azt, hogy melyik volt a legokosabb – németjuhász, dalmata, berni pásztor, kuvasz, sétatéri keverék – nem tudnám megmondani. Mindegyiket másért szerettem.

A kutyák TOP 10-e a szakértők szerint

1, Border Collie. Szimpatikus kutyafajta, ellenzői nincsenek, így az eredményt sem kérdőjelezi meg senki. A Collie-k nagyon intelligens, jól tanítható kutyák, akik a legkeményebb munkát is elvégzik.

Border Collie

2, Uszkár. Az ő helyezésük viszont már bizonnyal megosztóbb lehet. Az uszkárokat vagy szereti az ember, vagy nem. Viszont nagyon jól tanítható és nyugodt kutyák. 

Uszkár

3, Német juhász. Nos, ebben az esetben nem hiszem, hogy különösebb meglepetés lenne a helyezésük. Ismerve a Rex filmsorozatot legalábbis nemigen merül fel kétség. Nagyon hűséges, jól képezhető, remek őrző védők.

4, Golden retriver. Kimondottan szép kutyák. Okosak, nyugodtak, ugyanakkor játékosak, igazi gazdi kedvencei. A türelmességük miatt egyre több közöttük a vakvezető kutya.

5, Doberman. Szintén a meglepetés kategória, hogy befértek a TOP 10-be. Viszont a kutatás szerint amellett, hogy erősek, kitartóak, energikusak és kiváló őrző – védők, nagyfokú lojalitás van bennük a gazdi családja iránt.

6, Shetlandi juhász. Ha valakinek gondot okozna a kinézetük, hát képzeljen el egy kisebb fajta skót juhászt. Nagyon intelligens, hűséges és élénk kutyák.

7, Labrador retriver. Nos, ők is azok közé tartoznak, akiket talán kevéssé ismerünk. Ettől függetlenül a felmérés alapján elmondható, hogy kedves, engedékeny és játékos, mondhatni, igazi családi kutya.

8, Papillon. Az egyetlen igazi kistermetű kutya a TOP 10-ben. Okos, aranyos, vidám és szerethető. Nem mellékesen igen dekoratív is.

Papillon

9, Rotweiler. Engedelmes, megbízható és kiváló „hatósági” kutya (rendőr, mentő, stb.), aki határozott gazdát kíván.

10, Ausztrál pásztorkutya. ha szépségversenyről lenne szó, biztosan nem kerülhetett volna be az elsők közé. Megbízható őrző – védő és munkakutya.

Tessék?!

Bárki, aki azt gondolja, hogy a szellemi képességeimmel baj van, az téved. Illetve eddig nem volt ilyen panasz. Szóval, a fent olvasottakat érdemes fenntartással kezelni. Hogy miért? Azért, mert ez úton is jelezném a kutatást végzőknek, ha még más ezt nem tette volna meg, hogy a kutyák éppúgy nem egyformák, mint az emberek. Hiába tartoznak egy fajtába, mindegyikük önálló egyéniség. És ez akkor is így van, ha egy fajtába tartoznak. Talán olyan ez, mintha közöttünk emberek között próbálnánk meghatározni, hogy mely nép a legokosabb.

Vegyük talán a saját tapasztalatomat. A német juhászom (Anke), igazi nyomozó kutya volt, aki a nyugdíjas éveit töltötte nálunk (hála nagyapámnak, aki azzal, hogy elhozta nekem, az életét mentette meg). Kimondottan okos és ügyes kutya volt. Parancsra megcsinált mindent. Egyetlen gyengéje volt: a macskák. Olyankor mondhattam én, amit akartam. Négy kerítésen is átugorva – a kiképzésénél fogva nem volt akadály előtte – üldözte szegény cirmosokat, amíg valahová fel tudtak menekülni. Aztán ott volt Pongó, a lányom kedvenc dalmatája. Ha engem kérdeznének, a világ legbutább kutyája volt. De olyan hűséges, minket mindentől védő bátor kutyával, mint ő volt, még nem találkoztam. Aztán ott volt a legjobb barátom, Boby, akit mi csak Bobnak hívtuk. Fantasztikusan okos, jó lelkű, hűséges és szeretnivaló Berni pásztor volt, de nem tartozott a bátor házőrzők közé a legjobb indulattal sem. A legokosabb mégis talán Kópé volt. Egy végtelenül ronda, sétatéri keverék, akit a kóborlásból mentettünk ki azzal, hogy enni – inni adtunk neki egy meleg, nyári napon. Az autista lányunk rajta tanulta meg, milyen a kutya. A kissé mogorva, de nagyon okos állat egy pillanat alatt „levette”, hogy egy beteg gyerekkel van dolga, és moccanás, hang nélkül tűrte, hogy a lányom felemelje a farkát, aztán belenézzen a szájába, megnyomorgassa balról és jobbról, felemelje és belenézzen a füleibe. 

Szóval, azt gondolom, kutatás ide, vagy oda, a fenti lista csak érdekesség, kéretik nem komolyan venni…

MR

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Macska facebook

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Macska facebook

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Ha megbízható és profi duguláselhárítással is foglalkozó vízszerelőre van szüksége, aki gyorsan orvosolja a problémát, keressen minket bátran!

Vízszerelő - Vízszerelés éjjel-nappal.

Ha megbízható és profi duguláselhárítással is foglalkozó vízszerelőre van szüksége, aki gyorsan orvosolja a problémát, keressen minket bátran!

Vízvezeték szerelőt keres Budapesten, vagy a közelében? Csőtörés miatt azonnali segítségre van szüksége? Problémája van a bojlerrel, vagy segítségre lenne szüksége mosógép, vagy mosogatógép bekötéséhez? Esetleg felújítást tervez és szeretne új csapokat, zuhanytálcát, kádat beszerelni? Vízvezeték szerelés szolgáltatásainkkal segítségére leszünk. Csak hívjon minket telefonon, vagy írjon üzenetet nekünk! Vállaljuk csőtörések, csőrepedések szivárgások elhárítását is.