BlogÚj! Megnyitás

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Mi emberek, képesek vagyunk mindent felmérni, kutatni. És ez jó. Csak nem mindig célszerű.

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem. 

Talán az a baj, nem vagyok és nem voltam soha kutató. Igazából nem is értem a metodikát, ami alapján ezt a listát a kutatók fel tudták állítani. Világ életemben volt kutyám. Azt, hogy melyik volt a legokosabb – németjuhász, dalmata, berni pásztor, kuvasz, sétatéri keverék – nem tudnám megmondani. Mindegyiket másért szerettem.

A kutyák TOP 10-e a szakértők szerint

1, Border Collie. Szimpatikus kutyafajta, ellenzői nincsenek, így az eredményt sem kérdőjelezi meg senki. A Collie-k nagyon intelligens, jól tanítható kutyák, akik a legkeményebb munkát is elvégzik.

Border Collie

2, Uszkár. Az ő helyezésük viszont már bizonnyal megosztóbb lehet. Az uszkárokat vagy szereti az ember, vagy nem. Viszont nagyon jól tanítható és nyugodt kutyák. 

Uszkár

3, Német juhász. Nos, ebben az esetben nem hiszem, hogy különösebb meglepetés lenne a helyezésük. Ismerve a Rex filmsorozatot legalábbis nemigen merül fel kétség. Nagyon hűséges, jól képezhető, remek őrző védők.

4, Golden retriver. Kimondottan szép kutyák. Okosak, nyugodtak, ugyanakkor játékosak, igazi gazdi kedvencei. A türelmességük miatt egyre több közöttük a vakvezető kutya.

5, Doberman. Szintén a meglepetés kategória, hogy befértek a TOP 10-be. Viszont a kutatás szerint amellett, hogy erősek, kitartóak, energikusak és kiváló őrző – védők, nagyfokú lojalitás van bennük a gazdi családja iránt.

6, Shetlandi juhász. Ha valakinek gondot okozna a kinézetük, hát képzeljen el egy kisebb fajta skót juhászt. Nagyon intelligens, hűséges és élénk kutyák.

7, Labrador retriver. Nos, ők is azok közé tartoznak, akiket talán kevéssé ismerünk. Ettől függetlenül a felmérés alapján elmondható, hogy kedves, engedékeny és játékos, mondhatni, igazi családi kutya.

8, Papillon. Az egyetlen igazi kistermetű kutya a TOP 10-ben. Okos, aranyos, vidám és szerethető. Nem mellékesen igen dekoratív is.

Papillon

9, Rotweiler. Engedelmes, megbízható és kiváló „hatósági” kutya (rendőr, mentő, stb.), aki határozott gazdát kíván.

10, Ausztrál pásztorkutya. ha szépségversenyről lenne szó, biztosan nem kerülhetett volna be az elsők közé. Megbízható őrző – védő és munkakutya.

Tessék?!

Bárki, aki azt gondolja, hogy a szellemi képességeimmel baj van, az téved. Illetve eddig nem volt ilyen panasz. Szóval, a fent olvasottakat érdemes fenntartással kezelni. Hogy miért? Azért, mert ez úton is jelezném a kutatást végzőknek, ha még más ezt nem tette volna meg, hogy a kutyák éppúgy nem egyformák, mint az emberek. Hiába tartoznak egy fajtába, mindegyikük önálló egyéniség. És ez akkor is így van, ha egy fajtába tartoznak. Talán olyan ez, mintha közöttünk emberek között próbálnánk meghatározni, hogy mely nép a legokosabb.

Vegyük talán a saját tapasztalatomat. A német juhászom (Anke), igazi nyomozó kutya volt, aki a nyugdíjas éveit töltötte nálunk (hála nagyapámnak, aki azzal, hogy elhozta nekem, az életét mentette meg). Kimondottan okos és ügyes kutya volt. Parancsra megcsinált mindent. Egyetlen gyengéje volt: a macskák. Olyankor mondhattam én, amit akartam. Négy kerítésen is átugorva – a kiképzésénél fogva nem volt akadály előtte – üldözte szegény cirmosokat, amíg valahová fel tudtak menekülni. Aztán ott volt Pongó, a lányom kedvenc dalmatája. Ha engem kérdeznének, a világ legbutább kutyája volt. De olyan hűséges, minket mindentől védő bátor kutyával, mint ő volt, még nem találkoztam. Aztán ott volt a legjobb barátom, Boby, akit mi csak Bobnak hívtuk. Fantasztikusan okos, jó lelkű, hűséges és szeretnivaló Berni pásztor volt, de nem tartozott a bátor házőrzők közé a legjobb indulattal sem. A legokosabb mégis talán Kópé volt. Egy végtelenül ronda, sétatéri keverék, akit a kóborlásból mentettünk ki azzal, hogy enni – inni adtunk neki egy meleg, nyári napon. Az autista lányunk rajta tanulta meg, milyen a kutya. A kissé mogorva, de nagyon okos állat egy pillanat alatt „levette”, hogy egy beteg gyerekkel van dolga, és moccanás, hang nélkül tűrte, hogy a lányom felemelje a farkát, aztán belenézzen a szájába, megnyomorgassa balról és jobbról, felemelje és belenézzen a füleibe. 

Szóval, azt gondolom, kutatás ide, vagy oda, a fenti lista csak érdekesség, kéretik nem komolyan venni…

MR

Vissza a főoldalra

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Hogyan menthetsz meg egy életet?

A vágy sokféle okból önthet el bennünket. Lehet saját gyerekkori élmény. Aki kutyás családban nő fel, annak természetesebb, hogy felnőtt korában is van kutyája, ha megteheti. Motiváció lehet, ha a családban a gyerek szeretne kutyát. Van, aki egyedül él, és a kis állattal osztja meg az életét. A kutyáról/cicáról/kisállatról való gondoskodás teljesíti ki a mindennapjait. Olyan is van, amikor nem tervezzük a kutyás létet. Váratlanul látunk meg egy állatot, akibe egy pillanat műve beleszeretni.

A csillagokban meg volt írva, hogy én színész leszek - interjú Kökényessy Ágival

Az eljövő idő sosem ugyan olyan, mint a mögöttünk lévő évek hosszú sora. A világ folyamatosan változik. Korok és divatok váltják egymást. Változnak a szokások, a gondolkodási minták, a környezet és a klíma is forradalmat hirdet. Az emberiségnek meg kell tanulnia, hogy vagy együtt él a változással, vagy rajtaveszthet. A megújulási képesség, talán az egyik legfontosabb a körülményekhez való alkalmazkodás mellett. Mert nem feltétlenül a legbátrabbak, vagy a legerősebbek maradnak meg...

Meg kell ugrani a lécet

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Tervezzük meg a saját egészséges évünket!

Szakmai megfogalmazásban az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Viszont ehhez szükségünk van szűrésekre. Nézzük, mit tehetünk az egészségünkért mi magunk, persze a háziorvosunkkal karöltve.

„Szívügyeink” – avagy hogyan őrizzük meg szívünk egészségét?

A magyar nyelv használata során nagyon sok szép kifejezés utal arra, ami az egészségünk egyik legfontosabb része, a testünk motorja. „Szívesen látlak”, „megszakad a szívem” – mondja a magyar. „Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszer kiüríti, tönkrejut.” – fogalmaz Balzac. Télen az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

A feleségem mentette meg az életem

A rovat indító története egy rosszul diagnosztizált beteg kálváriáját meséli el, akinek végül pár percen múlt az élete. Ám mégis szerencsés, mert túlélte a műtéteket és ma már újra dolgozik. Egy nagyobbacska faluban élek Borsod Megyében. Buszvezetőként dolgozom, ezért sokat vagyok távol a családomtól, de nagyon szeretem ezt a munkát. Amikor a bajom elkezdődött, akkor is ezt csináltam, és az első időben nem is igazán tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.