BlogÚj! Megnyitás

Kutyával a nagyvilágban

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. De mi legyen a kisállatokkal?

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. Kezdődjön a nagy kaland egyedül, vagy hozzátartozókkal együtt, kisállat tartóknál felmerül a kérdés, mi legyen az állat további sorsa. Sajnos nem ritka, hogy a költözés mellet döntő lemond az addig családtagként nevelt kedvencéről. Jobb esetben az utazás előtt megoldják az állat felügyeletét, kevésbé jó esetben menhelyre kerül.

menhely

Szerencsére azonban sokan vannak olyanok is, akik semmi pénzért nem mondanának le arról, akit addig naponta dédelgettek, szerettek, gondoztak. Így természetes számukra, hogy az új otthonukba is magukkal viszik a kutyát/cicát/kisállatot. Azonban koránt sem mindig egyszerű megoldani az állat költöztetését. Különösen, ha olyan országról van szó, ahova leginkább repülővel lehet eljutni.

Nem minden légitársaság vállal kisállat szállítást. Az is szempont lehet, hogy egy családban felnőtt állat, például egy gazdájához ragaszkodó kutya, hogy viseli a komolyabb, sok órás, esetenként több napig tartó utazást. Ami során szállító kennelben, hosszabb időt egyedül, például egy repülőgép rakterében kell kibírnia. Vajon mi a teendő ilyenkor? Van megfelelő alternatíva?

Mayer Gabriella néhány hónapja költözött ki Máltára a párjához, aki ott dolgozik. Ők nem mondtak le a család kincséről, Mitráról. A külföldre költöztetés azonban egyáltalán nem volt egyszerű procedúra. Gabi élményei és tapasztalatai sok család számára jelenthetnek hasznos információkat.

- Külföldre költözni koránt sem kis változás bárki életében. Amikor ez egy teljes család életmód váltását jelenti, akkor különösen körültekintő ügyintézésre van szükség. Ha ezt még megfejeli egy négylábú családtag kiutaztatása, az tényleg feladhatja a leckét. Nálatok mi volt a legnagyobb kihívás?

repülőtér és kisállatok

- Először is utána kellett járni, hogy repülővel milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Mitra nagytestű, így nem lehetett felvinni az utastérbe a mérete miatt. A másik megoldást az jelenthette volna, ha szállító kennelben, poggyászként „feladjuk”. Ilyenkor a légitársaság dönti el, hogy a „csomag” melyik járatra fér fel, tehát eleve van egy kis stressz. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyan azzal a géppel fog utazni, amin a gazdája van. Azonban a poggyász feladásnak is megvannak a maga szabályai. Leginkább a súly kérdése a meghatározó. 32 kg lehet a poggyász, de ebbe beleszámít a szállító kennel saját súlya is. Tehát összsúlyról beszélünk. E fölött már nem poggyász, hanem rakomány a megnevezés. Más szabályokkal, jelentősen más áron. Kihívás az is, hogy rakodótérben, rakományként szállításnál például 2 nappal korábban le kellett volna adnunk Mitrát. Ezt semmiképpen nem kockáztattuk. Az ár pedig olyan magas volt, hogy egyszerűen el kellett vetnünk a repülőn történő költöztetést.

Más megoldást kellett találnunk. Felmerült, hogy mi hazajövünk érte, autót kölcsönzünk, úgy visszük ki Máltára. Az út minimum 3 nap. Tehát nagy kérdés volt, hogy az autó bérlést, a szállítást, a kocsi visszajuttatását miképpen oldjuk meg? Végül is ezt a megoldást is elvetettük. Ekkor merült fel, hogy keresünk egy megfelelő szállító céget. Csatlakoztunk olyan netes oldalhoz, ahol találtunk tapasztalatokat. Itt találkoztunk olyan csomagszállító cégek elérhetőségével, amelyek nem csak küldemények, TV, bútor, személyes tárgyak, eszközök szállítását vállalja, hanem adott esetben élő állatot, kisállatot is utaztat. Megkerestük az egyik ilyen céget, és tájékoztatást kértünk a tudnivalókról, részletekről. 

autós kutya

- Hogy történt a kiutaztatás?

- A cég gondoskodott arról, hogy az állat szállító kennelben utazzon, méghozzá az emberrel egy térben. Így folyamatosan figyelemmel lehetett kísérni őt utazás közben. Nem volt egy percre sem magára hagyva, mint a repülőn lett volna. Kellő időnként pihenést, mozgást biztosítottak a kutyának útközben. Az utazás során éjjel szálláshelyen alszanak, ahová az állatot is beviszik. A megbeszélt időben jöttek a kutyánkért. Gondoskodnak a menet közbeni ellátásáról. Amíg meg nem érkeztek Máltára, folyamatosan mail kapcsolat volt köztünk. Képeket és rövid videókat küldtek útközben róla, hogy lássuk, jól bírja az utat.

- Gépkocsival milyen útvonalon lehet Máltára eljutni?

- A legtöbben Olaszországon át érkeznek. Szicíliából komppal kelnek át Máltára. Másik megoldás lehet Dubrovnik, ahonnan hajóval teszik meg az utat a szigetre. Itt a hajó csatlakozásra érdemes odafigyelni. Esetleg a hajó menetrend miatt kell várakozni, akár szállást intézni.

- Milyen költségekkel járt a kutya kiköltözése?

- Az általunk választott cég fix összegért szállít. Az, hogy ez mennyire olcsó, vagy drága, az felfogás kérdése. Tudni kell, hogy a repülős szállítás körülbelül 1600 eurónál kezdődik. Azonban a csomagszállító cég ennél lényegesen olcsóbban hozta ki a kutyánkat. Természetesen mi minden járulékos költséget vállaltunk Mitráért. Ugyan is nem csak a szállítás maga jár költségekkel.

- Mi minden kell ahhoz, hogy a kisállat kiköltözhessen?

- Egyrészt kell neki útlevél, amiben benne vannak az oltásai és annak érvényessége. Emellett kell az eredeti oltási könyve is, de az önmagában nem elég. Kell egy kisállat egészségügyi igazolás főállatorvostól, hogy az állat egészséges és utazhat. De az sem mindegy, hogy mikori az engedély? Előre kell időpontot kérni a külföldre költözéskor az engedély beszerzéséhez. Illetékes hatóság tudja, melyik országban mire van szükség. Mitrát nagyon alaposan átvizsgálták, féreg hajtották, amikor mindent rendben találtak, akkor adták meg a kiutazási engedélyt. További nehézség még, hogy nem szabad kifutni a szállítási időből sem, ezért koránt sem mindegy, hogy mindez mikor történik. Természetesen az útlevélen és a szállításon túl, az engedélynek is költsége van.

kutya költözik

- Érkezéskor mi történik?

- Az országba lépéskor, amikor az állatot lehozzák a kompról, azonnal állatorvoshoz kerül. Azonosítják az autót, ami hozta, átvizsgálják az engedélyeket, chipet olvasnak, és megvizsgálják az állatot is. Ha minden rendben van, akkor a gazdi boldogan öleli magához a kutyát. Ha bármi bizonytalanság, vagy gond van, akkor karanténba kerül. Fontos figyelni a chip regisztrálásra, a cím változás bejegyzésére is. Tehát számos apróság van, amire talán nem is gondolnánk hirtelen. Viszont ezek az adategyeztetési kérdések is befolyásolhatják a zökkenőmentes érkezést.

Emellett elég sok hibás információ kering arról is, hogy milyen kutya vihető be például Máltára. Nekünk bull típusú kutyánk van. Olvastunk olyan információt, hogy ez a típus nem vihető be ebbe az országba. Ez szerencsére tévedés riasztásnak bizonyult, ezért érdemes nagyon utána járni minden információnak. A konzulátus sem tud mindenre azonnal válaszolni, de nem szabad feladni. A költözés előtt időben érdemes minden szükséges lépést áttanulmányozni. Jó olyanoktól érdeklődni, akik már vittek ki saját állatot.

- Mennyire viselte meg a kutyát ez az utazás?

- Nem csak maga az utazás, hanem az új környezet is nagy változás volt a számára. Az első lépés az volt, hogy megismerkedett a szállító cég emberével. Mivel mi nem voltunk vele az úton, tehát elvitte egy számára idegen, akivel napokat kellett együtt töltenie, ezért már az út megkezdése előtt megismerkedtek Mitrával. Útközben gondoskodtak róla, játszottak vele, és vele volt a kedvenc takarója. Így igyekeztünk a lehető leg komfortosabbá tenni az utat számára. De ez mégsem ugyan az, mint amikor a gazdával van együtt. Amikor a több napos út után megérkezett, legalább 10 nap kellett, amíg kiheverte az utat, megszokta az új otthonát. Érezhető volt, hogy a változást fel kell dolgoznia. Nem aludt nyugodtan. Zaklatott volt. Minden neszre megriadt. Nehezen nyugodott meg. Jó két hétbe telt, amíg magára talált. Nem voltak meg a megszokott helyek, ahol a dolgát végezte itthon. Először azt sem tudta, hova pisilhet. Más a környezet, a szagok, a levegő, minden. Azt gondolnánk, ezek olyan magától értetődő dolgok, de nem azok. Persze gyönyörű környezet, tenger, napsütés, kutyák, új pajtások. De meg kellett tanulnia mindent. 

- Mennyire nehéz szállást találni kutyával? Magyarországon sokan jelzik, hogy kutyával nem könnyű albérletet kapni.

- Nekünk ebben szerencsénk volt. Egyébként egyre többen élnek kint kutyával, ezért ma már nem olyan lehetetlen itt az állattal való lakásbérlés. Azt mindenhol kérik, hogy a kutya ne legyen hangos, ne zavarjon ezzel másokat. A rongálás lehet még probléma, amikor a kutya egyedül marad, ami könnyen megoldható a szobakennellel. Ez egyáltalán nem rossz megoldás a kutyának. Mitra sokszor maga megy be, mert számára ez biztonságos közeget, nyugodt, saját helyet jelent. A lakáskeresésnél is érdemes egyébként a magyar netes csoportban érdeklődni.

szobakennel

- Mennyire jó az ellátás Máltán a kutyák számára?

- Nagyon jó minőségű minden. Könnyű gondoskodni róla. Minden van, amire szükség lehet.

- Ti mennyi idő alatt szoktátok meg az új környezetet?

- A munkavállalásom elég rövid idő alatt sikerült. A párom már kint dolgozott amikor a fiammal kijöttünk. Mitra kiutaztatásával teljes lett megint a család. A fiam iskoláztatásának elintézéséhez kellett inkább több idő. Itt más az ügyintézési tempó. A hozzáállás. Így ő a következő tanévben kezdi meg Máltán az iskolát. Addig is a nyelvet gyakorolja. Szerencsére már középfokú nyelvtudással érkezett meg. Jól érezzük magunkat.

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?