BlogÚj! Megnyitás

Kutyával földön, vízen, levegőben

Vannak olyan elkötelezett emberek, akik saját életük elé helyezik mások biztonságát. Olyan szolgálatot vállalnak, amivel bajbajutott embertársaik életét mentik. Ilyen önzetlen csapat a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is.

A feladatuk sokrétű. Részt vesznek eltűnt személyek keresésében mentő kutyákkal, katasztrófa sújtotta területen kutatnak túlélők után. Mentenek bajba jutott állatokat, akik csak speciális eszközök segítségével menekülhetnek meg. Nem csak azt kell tudni róluk, hogy az év 365 napján, a nap 24 órájában vannak folyamatos készenlétben. Hanem azt is, hogy önkéntesként végzik a dolgukat. Önzetlenül segítenek másokon.

Balázs László szolgálatvezetővel, a Közhasznú Alapítvány elnökével erről a nemes és tiszteletreméltó munkáról beszélgettünk, aminek során a legextrémebb helyzetekben is képes a mentőkutya és az ember olyan szimbiózisban együttműködni, amivel a legnagyobb érték menthető. Az emberi élet.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- Milyen típusú mentésekhez riasztják önöket?

- Gyakran veszünk részt eltűnt személy eszközös, vagy mentőkutyás keresésében. Például eltűnt túrázó felkutatásában, vagy erdőben elveszett kisgyerek megtalálásában. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat együttműködik a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal is.

- Kik fordulhatnak segítségért az Alapítvány kutató-mentő csapatához?

- Eltűnt személyek keresése alapvetően a rendőrség hatásköre. Ők vonhatnak be bennünket. Ennek érdekében vannak keretszerződéseink a hivatalos szervezetekkel. Ezért magánszemélyek direkt felkérését nem vállalhatjuk el eltűnt személyek felkutatására. Az állatmentéseknél van lehetőség magánszemélyek megkeresését is teljesíteni. Olyan mentésekre kell itt gondolni, amikor extrém helyzet áll fenn. Például mély kutak, magas ponton rekedt állatok, ahol speciális eszközökre van szükség a mentéshez, vagy amikor az állat beszorul valahova, esetleg beszakad alatta az út, vagy a kútgyűrű. A mentett állatok nem maradnak nálunk, erre egyszerűen nincs kapacitásunk. Átadjuk állatmentő szervezeteknek, ha a gazda nem található. Elkóborolt állatok megkeresésére azonban nincs lehetőségünk, ezekben nem áll módunkban segíteni. Alapvetően Pest megyében vagyunk elérhetőek, de az egész ország területéről riaszthatók vagyunk. Ezen kívül nemzetközi megkereséseink is vannak. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentő csapata földrengések, cunamik, tájfunok okozta katasztrófák mentési munkálataiban is részt vesz. Indonéziától, Haitin keresztül, a Fülöp-szigetekig, számos helyszínen segítettünk már. Tehát mondható, hogy nemzetközileg is jegyzett szervezet vagyunk.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- Mekkora a csapat?

- Jelenleg mintegy 30 fővel dolgozunk, akik a legkülönbözőbb területeken látnak el feladatokat folyamatos készenlétben. A munka nagyon sok szervezési feladatot is jelent amellett, hogy a terepen végezzük az aktuális mentést. Ez egy elég összetett és precíz, ugyanakkor váratlan helyzetekben is gyors reagálású gondolkodást és megfontolt cselekvésre kész hozzáállást kíván meg. Hiszen a mentés kapcsán a problémák megoldásához sok kreativitásra és szakértelmen alapuló együttműködésre van szükség.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- A mentőkutyák kiképzése mennyi időt vesz igénybe?

- 2-3 év szükséges ahhoz, hogy egy kutya a nemzetközi vizsgáknak is megfelelő képzettséggel rendelkezzen. Fajta tekintetében a juhászkutyák, vadászkutyák kifejezettem alkalmasak. De keverék kutyáink is vannak, akik szintén nagyon jól teljesítenek a mentések során. A felkészítést fiatal korban kezdjük. Az alap engedelmességi képzés mellett a mentőkutyás vizsgára is készítjük az állatot, ami egy nagyon komoly pályamunkát jelent. Valamint folyamatosan történik a szocializációjuk és a kereső munkára való felkészítés is. Ezzel párhuzamosan folyik a kutyavezető felkészítése. Ebbe beletartozik a humán és az állategészségügyi felkészítés, a nemzetközi mentési irányelvek elsajátítása, a technikai felkészültség és a mentéshez használt eszközök használatának biztos jártassága. Ehhez legalább 2 év folyamatos tanulás és gyakorlás szükséges. Csak ezek megléte esetén mehet ki valaki éles mentésben terepre. A kutyák minden esetben saját tulajdonban vannak, tehát családtagként élnek a kutyavezető mellett, akivel együtt végeznek szolgálatot. 

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- A kutyának milyen tulajdonsággal kell rendelkezniük?

- Több szakterületen is együtt dolgoznak velünk. Alapvetően a kereső munkában szolgálnak velünk. Van néhány négylábú csapattársunk, akik a már nem élő személyek felkutatásában kiválóak. Általában specializálódnak, van, amelyik kifejezetten erdős területen hatékony, mások romos területen való kutatásban teljesítenek jól. Mi mindkét terepre felkészítjük a kutyákat. De mindegyik kutyavezető-mentőkutya párosnak van olyan specialitás szakterülete, amiben kiemelkedő. A kutyáknak természetesen egészségesnek és jól motiválhatónak kell lenniük. Jó idegrendszerrel és kimagasló mozgáskoordinációval kell rendelkezzenek. Összefoglalva a tulajdonságokat és feltételeket mondhatjuk, hogy egy többrétű, sokoldalú, összetett rendszerbe lép, aki kutyás mentő alakulathoz csatlakozik.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- Milyen feltételek teljesülésével lehet a mentő csapat tagjává válni?

- A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagsága nagyon sok szakmát képvisel. Terepre, mentésre azonban csak olyanok mehetnek, akik a képzéseinket sikeresen teljesítik. A kiképzést részben mi biztosítjuk és vannak olyan szakterületek is, ahová mi iskolázzuk be a mentési munkára jelentkezőket. A kutyás mentők mind a saját mentőkutyáikkal dolgoznak. Ahogy említettem, a felkészítésük is párhuzamosan és együtt történik. Ez heti 2-3 alkalmas közös, csapatban történő tréninget jelent az otthoni, mindennapi gyakorláson túl. 

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

Azok, akik szeretnének ehhez a munkához csatlakozni, olyan háttérrel kell rendelkezzenek, ami biztosítja számukra, hogy hívás esetén azonnal jönni tudjanak. Ez a mentőcsapatban résztvevő tagok családtagjaitól is nagy türelmet és megértést kíván, a csapattagok teljes értékű elhivatottságát segítve. Az is jó, ha a munkahelyi vezető is megértő és elfogadó ezekkel a váratlan helyzetekkel kapcsolatban. Mert amikor a segélyhívás megtörténik, akkor a mentés a legfontosabb. Természetesen minden mentésben résztvevő csapattagnak jól kell bírnia a feszültséget. Az, hogy ki mennyire alkalmas erre a munkára, az a képzés során dől el. Aki bent marad a kiképzés végére, az általában marad hosszú távon. Úgy működünk, mint egy összetartó baráti társaság, akik mindig számíthatnak egymásra. Beleértve azt is, hogy feldolgozható legyen mindaz, amiben részt vesznek, mivel a mentés nem csak extrém helyzet, hanem minden esetben valakinek a bajból, vagy életveszélyes helyzetből való kimentése. A mentőszolgálat nem egyszerűen önkéntes munka, sokkal inkább életforma. Ami nagyon szoros és bizalmon alapuló kapcsolatot jelent a csapat tagjai számára.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- A kutyától magas intelligencia szintet követel ez a differenciálási képesség. Mikortól kezdődik meg a kutya kiképzése?

A mentőkutyás mentések mellett számos más típusú feladatban is részt veszünk. Ami azt jelenti, hogy olyan tagjaink is vannak, akik eszközzel történő felkutatással-mentéssel foglalkoznak. Számtalan technikai eszközzel rendelkezünk. Speciális terepjárók, hírközlési technikák, hőkamerák, drónok, száloptikás kamerák állnak rendelkezésünkre. Azok maradnak meg nálunk a jelentkezők között, akik nem csak lelkesedésből keresnek meg bennünket, hanem vállalni tudják azt az életformát, amivel a folyamatos készenlét és a kutató-mentő munka jár.

- Hány éves kortól lehet csatlakozni az Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkájához?

- 18 év a belépési korhatár, amikortól a kutató-mentők képzésen és az eredményes vizsgákat követően, éles helyzetben, terep munkában is részt lehet venni. Ezzel együtt az Egyesületünk az ifjúságnevelést is fontosnak tartja. Ezért ott vagyunk rendezvényeken a felelős állattartás kapcsán, iskolákban szervezünk bemutatókat, lehet nálunk teljesíteni a középiskolásoknak az 50 órás Iskolai Közösségi Szolgálatot.

forrás: kutato-mento.hu

forrás: kutato-mento.hu

- Ki finanszírozza az Alapítvány munkáját?

- Alapvetően közösségi finanszírozással tartjuk fenn az egyesületet. Magánszemélyek, cégek adományai segítik a fenntartási költségek előteremtését. 1%-os adó felajánlások jutnak el hozzánk. Részt veszünk pályázatokon, ebből is jön bevétel. Térítéses munkáink is hozzájárulnak a szükséges forrás előteremtéséhez. Ilyen például nagyobb rendezvények egészségügyi biztosítása. Rendezvényeken különleges mentési szituációk lebonyolítása. Vízi rendezvényeken, terepfutó versenyeken dolgozunk felkérésre. A havi működési költségünk megközelítőleg 6-800000 forint összeget kíván. Ennek előteremtése most lényegesen nehezebb, tekintettel a kialakult helyzetre, a rendezvények, nagy létszámú események szüneteltetésére. Viszont ez életmentő munka nem állhat le.

https://kutato-mento.hu/

A működésünkhöz mindig kell a társadalmi összefogás, most azonban a szokottnál is nagyobb szükség van rá, mivel jelenleg a közösségi adományozásra támaszkodhatunk, a bevételt hozó rendezvények több hónapja tartó kiesése okán. Az adományozások típusai és az 1% felajánlásához szükséges adatok az oldalunkon megtalálhatók. Illetve a közösségi oldalon található posztjaink megosztásával is segíthetik a munkánkat, hogy minél több emberhez eljuthassunk az információkkal.

Csaba Beatrix

kutya és gazdiképző tréner

kutyás terápiás foglalkozásvezető

Vissza a főoldalra

Kutyával földön, vízen, levegőben

Vannak olyan elkötelezett emberek, akik a saját életük elé helyezik mások biztonságát. Ők olyan szolgálatot vállalnak, amivel bajbajutott embertársaik életét mentik. Ilyen önzetlen csapat a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is. A feladatuk sokrétű. Részt vesznek eltűnt személyek keresésében mentő kutyákkal, katasztrófa sújtotta területen kutatnak túlélők után. Mentenek bajba jutott állatokat, akik csak speciális eszközök segítségével menekülhetnek meg.

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról. Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást...

Kutyával a nagyvilágban

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. Kezdődjön a nagy kaland egyedül, vagy hozzátartozókkal együtt, kisállat tartóknál felmerül a kérdés, mi legyen az állat további sorsa. Sajnos nem ritka, hogy a költözés mellet döntő lemond az addig családtagként nevelt kedvencéről. Jobb esetben az utazás előtt megoldják az állat felügyeletét.

Kutyával könnyebb…

A helyzetet a véletlen szülte, amikor egy hagyományosnak indult konzultáció kutyás coachinggá változott. A középvezető beleegyezett, hogy a találkozón egy négylábú is ott legyen. Nem, nem kísérletként. Nem volt szándékos. Csupán így alakult a kontextus. Az előre nem tervezett, de a téma aktualitása miatt időben nem halasztható megbeszélés csak úgy jöhetett létre, ha a kliens vállalta, hogy a kutya is jelen van. Azonban ennek a véletlennek számos további hatása lett.

Maradj aktív és fitt kutyával

A felnőtt éveink jelentős részét tölti ki a munka. Megszokjuk, hogy egy teljesítmény alapú rendszer részeként, a napi munkaköri elfoglaltság szerint rendezzük be az életünket. Az évtizedek alatt rutinná vált tevékenységi szokások ennek köszönhetően, a mindennapok részévé válnak. A több mint 40 évnyi aktív munka után, eljönnek a gyakran nagyon várt nyugdíjas évek. Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után jól jön néhány hónap, amikor kipihenjük a munkahelyi stresszt.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.