BlogÚj! Megnyitás

Kutyus a családban: Szerelem első látásra

Amikor Ámor nyila betalál… Meglátni és megszeretni egy pillanat műve. Nem gondolkodsz, hiszen valójában érzelmi lény vagy. A cukiság faktor ezért téged is leterít. Ámor nyila már beléd is fúródott. Nem, nem gondolkodsz ilyenkor.

Elillan a ráció utolsó szikrája is. Nyúlsz a pénztárcádért és fizetsz, mint a katonatiszt. De nem csak ezen a napon lesz így. A frigy egy kutyussal jó eséllyel évtizedekre köttetik.

Az érzelem felülír minden józan érvet. Legújabb szerzeményed egyenesen elbűvölő. Mondhatni ellenállhatatlan. Ezért a vágy, ami a lelkedben fakad a megpillantásakor, sokkal erősebb minden ész érvnél. Ezért cselekszel és csak azután gondolkodsz. Akkor, amikor az először szembesülsz a helyzet komolyságával és az első kihívások megérkeznek.

Váratlan vendég érkezik, de évtizedekre marad

Boldogan vágtatsz hazafelé. Nem, nem tervezted, hogy belevágsz életed legnagyobb kalandjába. Valódi challenge day. Akarom mondani sokkal inkább years of challenge-nek nézel elébe.

Ha szerencséd van, akkor valóban több, mint egy évtizedig marad veled. Az átlag életkora ugyanis 15 évet is elérhet. Sőt, nem ritka, hogy 17-18 évig is él. Buksit tartották a világ és Magyarország legidősebb kutyájának a maga 27 évével. Ez valóban matuzsálemi kutya kornak számít. Buksi 2017-ben hagyta itt a földi valóságot. Sok, nagyon sok játék és örömteli pillanat belefér a több évtizednyi együttlétbe. De valljuk be, nem csak fáklyás menet, ha beköltözik az életedbe egy négylábú jövevény.

Tervezted, vagy hívatlanul érkezett, az koránt sem mindegy

Tervezted, vagy hívatlanul érkezett, az koránt sem mindegy

Ha te vetted hirtelen megérintődésből, akkor csak magadat okolhatod később. Ha valaki meglepetésként hozta, akkor lesz olyan pillanat, amikor a pokolba kívánod majd az illetőt. Mert együtt élni egy cukisággal csodás dolog, de van néhány szempont, amit nem lenne szabad elfeledni.

Ő cukisága - fajtától függően – „maréknyi” sem marad felnőttként. Hihetetlen gyorsan nő, tehát épp úgy, mint egy kisbaba, atom gyorsasággal nővi ki az első hordozóját, trendi ruciját, pulcsiját. Néhány hónap, és leginkább szétrág mindent, új és új játékokra van szüksége. Nagy mozgás igénnyel rendelkezik, ezért felejtsd el a nyújtózós reggeleket, 10-ig alvásos hétvégéket. Húsvét, vagy karácsony, hosszú hétvége, vagy téli-nyári szabadság, egyre megy. Őt vinni kell korán reggel, napközben és estefelé. De napi kétszer minimum ki kell vinni sétálni, játszani, mozogni. 

Nem lehet kikapcsolni, ő egy élőlény! 

Tehát szükségletei és igényei is vannak. Nem beszélve a kötelezettségekről. 5 oltás és egy chip induláskor. Ezeket nem adják TB-re. Bizony, minden megmozdulás pénzben méretik. Az alap felszerelés igénytől függően elérheti a csillagos eget, de minimum 20 ezer, az alatt nem igen lehet megúszni. Ha a kis jövevény tavasszal, nyáron érkezik, akkor a kullancs ellen azonnaltól védőeszköz szükségeltetik. Ha hóesésben kezd el melletted nyargalni, akkor a hideg kérdése és a talp védelem nagyon fontos. Tudd, a kutyánál semmi sincs ingyen, ezért valóban meg kell fontolni, hogy a kutyás gazda szerepet tudod-e vállalni? Tápban nem csak a korosztályi tényezőket kell figyelembe venni az egészsége megőrzéséhez és a fejlődéshez, hanem azt is, hogy milyen típusú tápot választasz. A drágább ebben az esetben gyakran jobb is! Az allergia kialakulásának megelőzése érdekében legyél nagyon körültekintő. Válaszd a magas hústartalmú, minőségi kutya eledelt!

Tervezett kedvenc fél siker…

Tervezett kedvenc fél siker…

Ha előre tudod, hogy kutyát szeretnél tartani, mindenképpen tájékozódj alaposan. Vizsgáld meg az anyagi lehetőségeiden kívül a lakhely sajátosságait. A munkarendedből adódó problematikák elemzése sem mellékes. Hánykor kell hajnalban levinni a blökit sétálni, hogy ne késs el. A hazaérkezésig mennyi idő telik majd el, amit át kell hidalni. Van-e ebben segítséged? Amíg a kutya egyedül van, biztonságos helyet tudsz-e kialakítani a számára, hogy minimalizáld a károkat, amiket a kis kedvenc képes előállítani az egyedüllét alatt. Számíts rá, hogy az első év nagyon sok meglepetést fog hozni. A legkörültekintőbb gazda is hazaérhet fárasztó, néha költséges meglepetésekre.

Az első héten jó, ha szabadságot kérsz, amíg kialakul a menetrend. Amennyiben ismered a választott fajta legfontosabb tulajdonságait és igényeit, van esélyed egy jó startra. Amennyiben meglepi volt a kis jövevény, akkor pláne vegyél ki szabadságot és szokjatok össze. A kutya roppant intelligens állat, rendkívül gyorsan szocializálható, és egyenesen imádni lehet. Sose felejtsd el, hogy ő egy érző lény! Ugyan úgy érez fájdalmat, érzékeli a rosszkedvet, amennyire bohókás és szívderítő a mindennapokban. Sose okoz neki fájdalmat, és ne hagyd el! Ő sem tenné meg veled.

A kutya ugat. Így ad tudtodra információkat. Persze számos más eszköztárral is rendelkezik, de az ugatás ebből az, ami a környezet számára is erős impulzust jelent. Lakásban tartott kutyusoknál és családi házas megoldásban is fárasztó, ha a kutya folyamatosan ugat. Szakembertől kérj tanácsot!

A legtöbb kutya hihetetlenül nagy mozgásigényű. Csak háztömb körüli sétával nem lehet lefárasztani, pedig a nyugodt kutyás család záloga, ha az eb kellőképpen foglalkoztatva van fizikai és szellemi értelemben is. Igen, jól látod, az agyát is fárasztani kell megfelelő feladatokkat. Imád játszani, tanulni, ezért végtelenül hálás lesz, ha megfelelő feladatokkal látod el.

A kutya tényleg családtag!

A kutya tényleg családtag!

Nem a gyereked, de úgy viszonyul hozzád, mint egy gyerek. Különösen kiskorában. Tanítsd, vidd iskolába, mozgasd sokat. A kutya igazi életmód váltás. Ne feledd. Ő egy igazi társ. A kutya a legtökéletesebb személyiségfejlesztő. Kihívás a javából!

Vissza a főoldalra

Kutyus a családban: Szerelem első látásra

Amikor Ámor nyila betalál… Meglátni és megszeretni egy pillanat műve. Nem gondolkodsz, hiszen valójában érzelmi lény vagy. A cukiság faktor ezért téged is leterít. Ámor nyila már beléd is fúródott. Nem, nem gondolkodsz ilyenkor. Elillan a ráció utolsó szikrája is. Nyúlsz a pénztárcádért és fizetsz, mint a katonatiszt. De nem csak ezen a napon lesz így. A frigy egy kutyussal jó eséllyel évtizedekre köttetik.

Első közös karácsony

A kutyás gazdáknak nem újdonság, hogy egyenesen imádják a kedvenc négylábú családtagot, és szinte bármit megtennének kedvencükért. Az ünnep idején azonban nem árt az óvatosság. Különösen, ha első közös karácsonyra készülnek. Rutinos gazdák tudják, hogy bár az ember kötődik a kiemelt napokhoz, a négylábú családtag ebből legfeljebb annyit érzékel, hogy a gazdák többet vannak otthon, és elvileg több idő van arra, hogy vele foglalkozzanak. Ugyanakkor a karácsonyi készülődés, sürgés-forgás idején egyáltalán nem biztos, hogy jó, ha az állat láb alatt van. Igaz ez az ajándék csomagolás, a sütés-főzés idejére is. Néhány szempont, amire érdemes gondolni a nagy előkészületek közepette is.

A szerelem mindent megér

Utánajártunk, milyen innovatív megoldást választhatnak azok a férfiak, akik a szexuális életükben korlátozottak, azonban nem szeretnének orvoshoz fordulni a problémájukkal, vagy elutasítják a gyógyszeres, kémiai megoldásokat, amelyek valóban nem kockázatmentesek. Találtunk egy olyan nagyszerű megoldást, amivel a szervezetet nem kell egészségkárosító hatásnak kitenni. A praktikus, egyszerűen alkalmazható, diszkrét, ugyanakkor eredményes módszert találtunk, amely bárki számára már Magyarországon is elérhető. Mindazoknak ajánljuk a módszert, akiknek fontos, hogy örömet szerezzenek párjuknak a minőségi testi szerelem terén.

Ambrózi Zoltán és Vér János chef | az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai

Áprilisi választásunk fő étele a Kókai lencsegulyás annak a napnak állít emléket, amikor az isaszegi csata napján, 1849. április 6-án a szabadságharc tábornokai Kókán találkoztak Kossuth Lajossal. Hogy ettek-e Kókai lencsegulyást, arról nem szól a fáma, az viszont bizonyos, hogy a Kókai lencsegulyás egy igazi magyaros étel. Amihez remek kísérő lehet egy kiváló Kapros túrós lepény.

Nyár, szabadság, szerelem

Nyár, szabadság, szerelem. De fordítsuk komolyra a szót. Vagy még sem, mert tényleg nyár van. Igaz, az idei kicsit más, mint bármelyik korábbi, hiszen ez a tavasz igencsak próbára tett mindenkit. Ezért felfokozott hangulatban örülünk a napsütésnek, kirándulásoknak, a lassan beinduló utazásoknak. A strandok, fürdőhelyek szinte mindegyike várja tárt karokkal a vendégeket. A Balaton, és minden fürdésre és pihenésre vonzó hely megtelt újra élettel.

Halálos szerelem

Szerelmi háromszög, ahogy Móricz Zsigmond csinálta. Híres íróink élete bizony egyáltalán nem oly példaértékű, mint azt az irodalomórákon tanultak alapján hinnénk. Gondoltuk volna Móriczról, hogy egy olyan szerelmi háromszög részese volt, amely halállal végződött? Pedig így történt… Egy híres író, egy feleség, egy színésznő és minden összekavarodott.

Szerelem tapéták

Már egy ideje gondolkodom azon, hogy le kellene cserélnem itthon a tapétákat. Persze nem a Cole&Son Woods tapétát a hálóban, mert azt még mindig imádom, semmire nem cserélném. Ez egy időtálló választás volt.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.