BlogÚj! Megnyitás

Laknál-e ipari épületben?

Különös Otthonok sorozatom következő epizódjában inkább csak kialakításában különleges lakásokat szeretnék mutatni, ugyanis nem másról van itt most szó, mint két ipari jellegű épület lakássá alakításáról.

Zai Viktória

enteriőr tervező rovata

Az egyik egy tipikus loft, amely ma már nem is számít különlegesnek, a másik pedig egy laboratóriumból átalakított lakás. Mostanában itthon is egyre népszerűbbek a régi gyárépületekből és csarnokokból kialakított otthonok, igaz, hogy nálunk nehéz ezeket megfizetni. Pedig az ilyen típusú lakások eredetileg épp nem a luxusról szóltak.

Nézzük az elsőt. A valaha volt utrechti gyárépületet egy loft iroda-lakássá alakította át a Zecc Architecten csapata. Az első lépés az volt, hogy a hatalmas, műemlék fa szerkezetet helyre kellett állítani. Az ipari épület eredeti homlokzata mögött az új funkciója gondosan rejtve maradt. Azért, hogy az indusztriális jelleget megőrizzék, a tetőszerkezetet szabadon hagyták a nyitott élettérben. A lakás különböző funkcióit a más-más színű padlóburkolat jelzi (amely a képeken sajnos nem látszik).

Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?

Ugyancsak Utrechtben található és szintén a Zecc munkája. Ez az épület egykoron egy laboratórium garázsa és raktára volt. Az 5×6 méteres, eléggé kis alapterületűnek mondható házban egy háromszintes lakást alakítottak ki. A földszinten van a konyha és az étkező, a középső szinten a nappali és a fürdő, a legfelső szinten kapott helyet a gardrób, valamint a hálószoba. Rendkívüli figyelmet fordítottak a világításra, az anyagok kiválasztására és a rendelkezésre álló hely maximális kihasználására. A hátsó ablaktalan falra helyezték el a kiegészítő helyiségeket, mint a fürdőszoba, a konyha blokk és a gardrób, az ablakok ezzel a fallal szemben, az utcafronti homlokzaton helyezkednek el. Lássuk be, nem túl ideálisak a lakás adottságai, de ebből kellett kihozni a legjobbat. A színséma a fehér, a fekete és a szürke árnyalataira korlátozódik, ezt a bontott téglafalak és a fa padló használata megfelelően ellenpontozzák.

Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Laknál-e ipari épületben?
Vissza a főoldalra

Laknál-e ipari épületben?

Különös Otthonok sorozatom következő epizódjában inkább csak kialakításában különleges lakásokat szeretnék mutatni, ugyanis nem másról van itt most szó, mint két ipari jellegű épület lakássá alakításáról. Az egyik egy tipikus loft, amely ma már nem is számít különlegesnek, a másik pedig egy laboratóriumból átalakított lakás. Mostanában itthon is egyre népszerűbbek a régi gyárépületekből és csarnokokból kialakított otthonok, igaz, hogy nálunk nehéz ezeket megfizetni.

Különös Otthonok I. rész: Laknál-e temetőkertbe épített luxus dácsában?

Temető mellé építkezni azért jó, mert a szomszédok csendesek. Nem tudom, kit győztem meg ezzel az érvvel, de itt a bizonyíték, hogy van, aki erre bukik. Az Elliott ház egy ilyen hátborzongató helyszínen épült, kilátással és közvetlen kapcsolattal egy temetőkertre.

Különös Otthonok: Laknál-e óratoronyban?

A Második utca 461. szám alatt található penthouse lakás volt eladó, 8,5 millió amerikai dollár az ára. Engem mondjuk ennyi pénzért lehet, hogy zavarna a kb. 4×4 sávos autópálya közelsége, de ez egyéni ízlés kérdése.

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.