BlogÚj! Megnyitás

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd kutyáját.

Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Egy finn kutatás kiderítette, hogy már gyermekkorban is láthatóak a pozitív hatások: ahol kutya van a családban, 33%-kal kevesebb betegséget kaptak el a babák. Kevesebb az esélye, hogy a gyermek allergiás lesz, a szív- és érrendszeri betegségekre is pozitív hatással vannak a házi kedvencek. Azt mondják, hogy a kutyatartókat kevésbé sújtja a stressz, mint azokat, akik nem tartanak házi állatot. A sok mozgás (pl. kutyasétáltatás, túrázás) segít a felesleges energiák levezetésében. Azonban nem árt végiggondolni, hogy tudunk-e megfelelő körülményeket biztosítani a kutyának.

Mit kell tennünk, ha szeretnénk egy kiskutyát?

Először is el kell döntenünk, hogy menhelyről hozzuk-e el a kutyust, vagy egy tenyésztőnél választjuk ki a család új kedvencét. A lényeg, hogy mindkét esetben segítenek kiválasztani a részünkre legmegfelelőbb állatot. Fontos tudnunk, hogy mire számítsunk: például milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mozgékonyabb vagy lustább, barátságos, vagy kissé morózus. Ezen kívül kapunk egy oltási könyvet is, amiben ott van a születés éve (ha tudják) és az utolsó oltás dátuma. Mielőtt hazavinnénk a kutyát, teremtsünk neki helyet otthonunkban. Legyen egy kis zuga, ahova lefeküdhet, amikor fáradt. És persze nem árt beszerezni fekhelyet, pórázt, játékot, egyebet.

Jó, ha tudjuk, a kutyatartó családokban a gyerekekre nem csak egészségügyileg jó hatású egy házi állat, hanem az emberi kapcsolatokat is harmonikusabbá teszi. Fejleszti a felelősségtudatot és a testvérek viszonyát is pozitív irányba billentheti.

Azokban a családokban, ahol kutyát tartanak, a gyerekek könnyebben tudnak kommunikálni más emberekkel, a későbbiekben is magabiztosabbak lesznek.

Kutyatartási abc avagy egy ágyban az „ellenséggel”?

Először is, bármilyen aranyos a kiskutya, meg kell tanítanunk neki, hogy nem ő a főnök. Hogy ha rossz jeleket adunk, szófogadatlan lesz. Van, aki például kifejezetten rossz nevelésnek vagy túlzott engedékenységnek gondolja, ha a gazdi engedi a házi kedvencét az ágyában aludni. Nos, vitatott, mennyire befolyásolja ez a döntés az állatot, azonban annyi bizonyos, hogy minél előbb elkezdik tanítani, annál könnyebben tanul – persze ez fajtától is függ.

Népszerű kutyafajták és a magyar kutyafajták

És most nézzük, a felmérések szerint mely kutyafajták a legkedveltebbek. Sokaknak talán nem meglepő, hogy az élen a Mopsz áll. Rajta kívül találkozhatunk olyanokkal is, mint a Francia Bulldog, Yorkshire Terrier és még sok más fajta. Sajnos azt nem mondhatjuk el, hogy tele van magyar kutyafajtákkal a népszerűségi lista. Pedig mi is rendelkezünk jó néhány fajjal a pulin és a vizslán kívül. Van nekünk Mudink, Magyar Agárunk, komondorunk, kuvaszunk és még folytathatnánk a listát.

Sokan úgy tudják, hogy a magyar kutyafajták csak nyájterelésre és őrzésére alkalmasak, azonban ez az évszázadok során megváltozott. Mondhatjuk azt is, hogy több funkciósak lettek: háziasodtak, emellett persze sok helyen még mindig használják őket.

Hachiko története

Amikor ismert kutyákról beszélünk, mindenkinek eszébe jut néhány. Ilyen például a híres nyomozósegéd Rex vagy Lajka, az űrutazó kutya. Azonban kevesen ismerik Hachiko megható történetét, akit kiskorában örökbe fogadott Dr. Eizaburo Ueno professzor. Mivel messze lakott a munkahelyétől, minden nap vonattal járt be dolgozni, s Hachiko elkísérte reggelente és az állomáson várta, míg hazaér. Egy nap azonban hiába várta gazdáját: szívrohamot kapott az egyetemen és meghalt. Hachiko hazament, s másnap ismét kiment az állomásra. Estig várt, majd hazament és ez így ment éveken keresztül. Az Ueno család tagjai elköltöztek, rokonokra bízták Hachikot, de tőlük is megszökött, hogy elmenjen az állomásra. Szobrot állítottak neki, hűsége és kitartása miatt. Nem sokkal ezután elpusztult. Történetéről két film (Hachiko története – 1987 és Hachi – A leghűségesebb barát – 2009) is készült. Az ő példája után méltán kijelenthetjük, hogy a kutyák igaz barátok.

Igen vagy nem? Ha azon tűnődik, szeretne egy kutyát és minden körülményt meg tud teremteni a számára, csak bizonytalan, hogy mit tegyen. Itt az alkalom: keressen fel egy tenyészetet vagy a legközelebbi kutyamenhelyet és kérjen tanácsot a teendőkről.

Vissza a főoldalra

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.