BlogÚj! Megnyitás

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város”mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület. A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza.

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város” mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület.

Légió az Alpokalján
Légió az Alpokalján

A kezdetek

A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza. A csapat vezetője- a Centurio, mai fogalmaink szerint a százados megfelelője -Jankovics Zoltán tanárként tevékenykedett Sopronban. Egy színpadi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy lelkes diákjai bevonásával megidézzék a város római kori hagyományait, elsősorban katonai, harcászati szempontokat a középpontba állítva. S bár kezdetben a fegyverek kartonból és fából készültek, a páncélzat fémjét szövet és posztó helyettesítette, ahogy a lelkes diákcsapat felnőtté cseperedett, úgy vált a felszerelés egyre korhűbbé, a karton és szövet helyét pedig átvette a fém és a bőr…

Légió az Alpokalján

A Borostyánkő-út őrzői

A z egykori római birodalom határán fekvő, a mai Sopron helyén álló Scarbantiát az ókor egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala szelte át (bizonyíthatóan a város jelenlegi főterén is áthaladt). A Borostyánkő-út, mely a korszak áhított luxuscikkéről kapta nevét, az Északi –tengertől egészen a Földközi tengerig húzódott. Az akkoriban infrastrukturális csúcsteljesítménynek számító, kocsi-közlekedésre is alkalmas útvonal védelme stratégiai kérdés volt. A védelem fontos állomása volt Scarbantia városa, erődje, melyet több száz fős katonai erő biztosított. A Kr.u. II.században itt állomásozó légió egyik egységét jeleníti meg a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület.

Az csoport tagjai számos alkalommal vettek részt hagyományőrző eseményeken. Megjelentek a Sopronban már rendszeresnek számító Szent Márton napi eseményeken, a történelmi belvárosában 2019-ben megrendezett KultUtcák rendezvényen, de a város határain kívül is csatasorba álltak már néhányszor.. Az ausztriai Carnuntum rendezvényein éppúgy megfordultak, mint a legendás Savaria Karneválon.  

Légió az Alpokalján

Jelen és jövő

A 2020-as év eseményei nem kedveztek a nyilvános rendezvényeknek, a csoport mégis új lendületet kapott. Nem csak férfi tagokkal bővült az egység: létrejött egy női szekció is. A csapatot erősítő lányok célja kettős. Egyrészt a római polgári hagyományokat kívánják megjelenítenie ideértve a gasztronómia, a szépségápolás, ékszer és ruhakészítés világát. Másrészt a római kultúrában hatalmas jelentőségű Vesta papnők hagyományaival is szeretnék megismertetni a közönséget. Az egyesület távlati céljai között a létszámbővítés és a fegyverek, eszközök fejlesztése mellett, a Sopronon kívüli eseményeken való rendszeres részvétel is szerepel, ezzel is öregbítve nem pusztán az egyesület, de a neki otthont adó város hírnevét is.

A légió legutóbbi bevetése június 27-én zajlott. Az egyesület tagjai az idén 50 esztendős Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház jubileumi ünnepségén adtak díszőrséget, majd a történelmi belvárosban tartottak felvonulást, a helyi lakosok és az idelátogató turisták nagy örömére.

A soproni légió a tervek szerint szeptember 26-án egy sajátszervezésű toborzónap, szeptember 27-én pedig a KultUdvarok rendezvény keretében lesz látható a soproni belvárosban, ahol többek között fegyver bemutatóval, gasztronómiai és numizmatikai előadással várnak minden érdeklődőt a csapat tagjai.

Az egyesület elérhető a scarbantia.legio@hotmail.com levelezési címen keresztül

Németh Zoltán

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.