BlogÚj! Megnyitás

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város”mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület. A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza.

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város” mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület.

Légió az Alpokalján
Légió az Alpokalján

A kezdetek

A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza. A csapat vezetője- a Centurio, mai fogalmaink szerint a százados megfelelője -Jankovics Zoltán tanárként tevékenykedett Sopronban. Egy színpadi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy lelkes diákjai bevonásával megidézzék a város római kori hagyományait, elsősorban katonai, harcászati szempontokat a középpontba állítva. S bár kezdetben a fegyverek kartonból és fából készültek, a páncélzat fémjét szövet és posztó helyettesítette, ahogy a lelkes diákcsapat felnőtté cseperedett, úgy vált a felszerelés egyre korhűbbé, a karton és szövet helyét pedig átvette a fém és a bőr…

Légió az Alpokalján

A Borostyánkő-út őrzői

A z egykori római birodalom határán fekvő, a mai Sopron helyén álló Scarbantiát az ókor egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonala szelte át (bizonyíthatóan a város jelenlegi főterén is áthaladt). A Borostyánkő-út, mely a korszak áhított luxuscikkéről kapta nevét, az Északi –tengertől egészen a Földközi tengerig húzódott. Az akkoriban infrastrukturális csúcsteljesítménynek számító, kocsi-közlekedésre is alkalmas útvonal védelme stratégiai kérdés volt. A védelem fontos állomása volt Scarbantia városa, erődje, melyet több száz fős katonai erő biztosított. A Kr.u. II.században itt állomásozó légió egyik egységét jeleníti meg a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület.

Az csoport tagjai számos alkalommal vettek részt hagyományőrző eseményeken. Megjelentek a Sopronban már rendszeresnek számító Szent Márton napi eseményeken, a történelmi belvárosában 2019-ben megrendezett KultUtcák rendezvényen, de a város határain kívül is csatasorba álltak már néhányszor.. Az ausztriai Carnuntum rendezvényein éppúgy megfordultak, mint a legendás Savaria Karneválon.  

Légió az Alpokalján

Jelen és jövő

A 2020-as év eseményei nem kedveztek a nyilvános rendezvényeknek, a csoport mégis új lendületet kapott. Nem csak férfi tagokkal bővült az egység: létrejött egy női szekció is. A csapatot erősítő lányok célja kettős. Egyrészt a római polgári hagyományokat kívánják megjelenítenie ideértve a gasztronómia, a szépségápolás, ékszer és ruhakészítés világát. Másrészt a római kultúrában hatalmas jelentőségű Vesta papnők hagyományaival is szeretnék megismertetni a közönséget. Az egyesület távlati céljai között a létszámbővítés és a fegyverek, eszközök fejlesztése mellett, a Sopronon kívüli eseményeken való rendszeres részvétel is szerepel, ezzel is öregbítve nem pusztán az egyesület, de a neki otthont adó város hírnevét is.

A légió legutóbbi bevetése június 27-én zajlott. Az egyesület tagjai az idén 50 esztendős Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház jubileumi ünnepségén adtak díszőrséget, majd a történelmi belvárosban tartottak felvonulást, a helyi lakosok és az idelátogató turisták nagy örömére.

A soproni légió a tervek szerint szeptember 26-án egy sajátszervezésű toborzónap, szeptember 27-én pedig a KultUdvarok rendezvény keretében lesz látható a soproni belvárosban, ahol többek között fegyver bemutatóval, gasztronómiai és numizmatikai előadással várnak minden érdeklődőt a csapat tagjai.

Az egyesület elérhető a [email protected] levelezési címen keresztül

Németh Zoltán

Vissza a főoldalra

Légió az Alpokalján

Sopron, a „leghűségesebb város” mindig is gazdag történelmére, múltjára büszke település volt. A helyi hagyományőrző csoportok palettáját színesíti a XV. Apollinaris Legio Scarbantia egyesület. A csoport múltja egészen 2013-ig nyúlik vissza. A csapat vezetője- a Centurio, mai fogalmaink szerint a százados megfelelője -Jankovics Zoltán tanárként tevékenykedett Sopronban. Egy színpadi előadás kapcsán merült fel az ötlet, hogy lelkes diákjai bevonásával megidézzék a város római kori hagyományait.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Az etno stílus erősödése – egy kis múlt 2010 márciusból

A párizsi Maison et Objet kiállításon az ismert designerek az etno pavilonban külön installáció keretein belül mutatták be az e stílusban tervezett munkáikat. Az installáció a Transcultures címet viselte. Elgondolkodtató és meglepő dolgokat egyformán találtam. A régi kézműves technikák alkalmazása a mai modern technológiák felhasználásával újszerű lehetőségeket jelentenek a kortárs alkotók számára. Ezek a találkozások és együttélések, bizonyos esetekben szembenállások...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.