Megnyitás

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják.

A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.

„A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik" (dr. Buda Béla).

A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember, sokkal inkább, valami olyasmi, amit meg kell teremteni magunkban. Wass Albert szavaival élve: A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek. 

Épp lélek, épp test

Az egészséges lelkületű embert hamar fel lehet ismerni. Ha megteremtettük a magunk kis világában a belső békét, az egyensúlyt és a harmóniát, akkor derűsek, mosolygósak leszünk, így a problémáinkat kihívásoknak tekintjük és könnyedébben fogjuk tudni azokat megoldani. Ezzel elkezdünk magunkban belül és kívül is rendet tenni. Amikor bennünk rend van és béke, körülöttünk a dolgok is elrendeződnek, és sokkal jobbnak és szebbnek találjuk a külvilágot is, mely körülvesz minket. Bár sokan vitatják, de mindennek a kulcsa az, hogy az emberben milyen gondolatok vannak. Felelősek vagyunk a gondolatainkért és a kimondott szavakért egyaránt. 

A kimondott, gondolt szó ereje

Számtalanszor kommunikálunk úgy, hogy szinte észre sem vesszük, de testi fájdalmainkról beszélünk, és előbb-utóbb ezek a lelkünket is beteggé fogják tenni. Íme, néhány példa: „…nem tudom megemészteni a fájdalmat…”, „…szétszakad a szívem a bánattól…”, „…mar a bánat…”, „…olyan zsibbasztó a jelenléte…”, „…nem bírom a rám nehezedő súlyt…”. Ezek a mondatok szervi betegségek (gyomorfekély, stroke, reflux betegség és gerincpanaszok) jeleit mutathatják a szakember értő füleinek. Nemcsak a szavaink, hanem a testünk is árulkodik arról, hogyan is vagyunk éppen a bőrünkben. A testtartás, a tekintet, a mosoly, az arckifejezés és még sok más jele van az aktuális egészségi állapotunknak. A lelki béke abból származik, ha megértjük és elfogadjuk, hogy kevesen látják pont olyannak a világot, mint amilyennek mi. 

Mindenki életében van egy aggódáspiramis. Mi emberek, mindig a legfontosabb dolgok miatt aggódunk. Ha például eltörik a lábunk, nem aggódunk a fejfájásunk miatt addig, míg a lábunk össze nem forr. Fel kell ismernünk, hogy a stresszünket a fejünkben lévő szabályok irányítják, és ha ezeket a szabályokat átnézzük, rendbe rakjuk, vagy esetleg megszabadulunk tőlük, máris könnyebbé és élhetővé válnak mindennapjaink. 

Fontos: ha baj van, forduljunk szakemberhez!

A mentálhigiénés tanácsadás olyan szakember által végzett tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Ha le akarjuk egyszerűsíteni a fogalmi meghatározást, elmondható, hogy a mentálhigiénikus a pszichológushoz hasonló szakember, csak gyakorlatiasabb. 

A legfőbb segítség, amit a tanácsadás nyújthat, hogy az egyént saját problémájának megoldására képessé teszi, utat mutat ahhoz, hogy erőforrásait, lehetőségeit jobban ki tudja használni. Ehhez szükség van a probléma feltárására, megoldási tervek kidolgozására, a kivitelezés segítésére, nyomon követésére. Akár bizonyos készségek fejlesztésével, akár direkt tanácsadással, és/vagy a segítő beszélgetés erejének kiaknázásával, beindítja a változást. Lehet hosszabb-rövidebb folyamat, de mindenképpen egy olyan egyént eredményez, aki a saját életében otthon van, az élete dolgaival sikeresen boldogul, akinek van önbizalma és büszke magára, mert mindezért saját maga dolgozott meg. 

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné
Vissza a főoldalra

További Egészség

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból

Vasárnapi körkép: konténerház Írországban

Vasárnapi körkép: konténerház Írországban

Tegnap bukkantam rá az észak-írországi Grillagh Water nevű konténerházra az Architizer oldalán. Egyből lenyűgözött. Azon gondolkodtam, vajon mi határozza meg azt, hogy nekem személy szerint mi tetszik?

Vasárnapi körkép: konténerház Írországban

Húsvéti inspirációk

Húsvéti inspirációk

A nyulak tiszteletének kultusza jelen volt már a kereszténység előtti idők tavaszünnepein is, lévén a nyúl rendkívül termékeny állat. A legenda, hogy még tojásokat is raknak, alighanem azért szövődött köréjük, mert akkora hűhót csapnak párzási időszakban, hogy elűzik vele az épp tojásaikat melengető madarakat. A gazdátlanul maradt tojásokat az emberek a nyulaknak tulajdonították. Mivel a bíbicek és a fürjek tojásai tarkák, valószínűleg innen ered a hímes húsvéti tojásokat hozó nyúl mítosza… A rövid “húsvéti tojás gyorstalpaló” után nézzünk pár példát a tojások és az enteriőrök díszítésére.

Húsvéti inspirációk

A zenével fejezem ki az érzéseimet

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Minimál konyha megbolondítva

Minimál konyha megbolondítva

Egy nagyon kedves ügyfelem új konyháját szeretném bemutatni. Ez egy igazi szerelem projekt volt számomra, élveztem minden percét a közös munkának, remélem az érzés a megrendelőkkel kölcsönös. Az első megkereséskor a konyha, az étkező, a fürdőszoba és a vendégszoba áttervezésére kaptam megbízást, a ház többi részéhez (egyelőre) nem nyúltunk. Rögtön az elején kiderült, hogy a házat egy ismerős építész tervezte, akivel egy másik projekten is együtt dolgozunk, de a felkérés nem rajta keresztül jött. Milyen érdekes, ahogy a szálak összefutnak véletlenül. Bár véletlenek szerintem nincsenek.

Minimál konyha megbolondítva

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Két darab teljesen hétköznapi Eglo falikar hányódott a pincében, és nekem épp két falikarra volt szükségem a lányom szobájába. Egy kis maradék tapéta, némi ragasztó és pár papír szalvétagyűrű segítségével új életet leheltünk bele. Nézzétek, hogyan!

Uncsi Eglo lámpa megújulása

Sopron, a történelemformáló város

Sopron, a történelemformáló város

Sopron a Kisalföld, a Fertő tó és az Alpok nyúlványainak találkozásánál található, mind éghajlatában, mind élővilágában eltérő tájegységek alkotják, ezáltal sajátos mikroklíma jellemzi a vidéket. Ezek az adottságok biztosítják a megfelelő környezetet a szőlőtermesztéshez és a bortermeléshez. Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéke, története a keltákig nyúlik vissza. A soproni borvidéken az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. A borvidék karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Nem véletlen tehát, hogy a várost a Kékfrankos fővárosának is nevezik.

Sopron, a történelemformáló város

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

A történet egy albérletben játszódik, méghozzá egy új építésű házban, ahol a falak frissen vannak festve. Méghozzá bézsre. Tízből kilenc embernek nyilván eszébe sem jutott volna a vadiúj bézs szín eltávolítása, de nekem első dolgom volt, hogy az egész szobát bézsmentesítettem és kifestettem fehérre.

Hogyan készíts egyedi falfestést sablon segítségével

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!