BlogÚj! Megnyitás

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják.

A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.

„A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik" (dr. Buda Béla).

A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember, sokkal inkább, valami olyasmi, amit meg kell teremteni magunkban. Wass Albert szavaival élve: A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek. 

Épp lélek, épp test

Az egészséges lelkületű embert hamar fel lehet ismerni. Ha megteremtettük a magunk kis világában a belső békét, az egyensúlyt és a harmóniát, akkor derűsek, mosolygósak leszünk, így a problémáinkat kihívásoknak tekintjük és könnyedébben fogjuk tudni azokat megoldani. Ezzel elkezdünk magunkban belül és kívül is rendet tenni. Amikor bennünk rend van és béke, körülöttünk a dolgok is elrendeződnek, és sokkal jobbnak és szebbnek találjuk a külvilágot is, mely körülvesz minket. Bár sokan vitatják, de mindennek a kulcsa az, hogy az emberben milyen gondolatok vannak. Felelősek vagyunk a gondolatainkért és a kimondott szavakért egyaránt. 

A kimondott, gondolt szó ereje

Számtalanszor kommunikálunk úgy, hogy szinte észre sem vesszük, de testi fájdalmainkról beszélünk, és előbb-utóbb ezek a lelkünket is beteggé fogják tenni. Íme, néhány példa: „…nem tudom megemészteni a fájdalmat…”, „…szétszakad a szívem a bánattól…”, „…mar a bánat…”, „…olyan zsibbasztó a jelenléte…”, „…nem bírom a rám nehezedő súlyt…”. Ezek a mondatok szervi betegségek (gyomorfekély, stroke, reflux betegség és gerincpanaszok) jeleit mutathatják a szakember értő füleinek. Nemcsak a szavaink, hanem a testünk is árulkodik arról, hogyan is vagyunk éppen a bőrünkben. A testtartás, a tekintet, a mosoly, az arckifejezés és még sok más jele van az aktuális egészségi állapotunknak. A lelki béke abból származik, ha megértjük és elfogadjuk, hogy kevesen látják pont olyannak a világot, mint amilyennek mi. 

Mindenki életében van egy aggódáspiramis. Mi emberek, mindig a legfontosabb dolgok miatt aggódunk. Ha például eltörik a lábunk, nem aggódunk a fejfájásunk miatt addig, míg a lábunk össze nem forr. Fel kell ismernünk, hogy a stresszünket a fejünkben lévő szabályok irányítják, és ha ezeket a szabályokat átnézzük, rendbe rakjuk, vagy esetleg megszabadulunk tőlük, máris könnyebbé és élhetővé válnak mindennapjaink. 

Fontos: ha baj van, forduljunk szakemberhez!

A mentálhigiénés tanácsadás olyan szakember által végzett tevékenység, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Ha le akarjuk egyszerűsíteni a fogalmi meghatározást, elmondható, hogy a mentálhigiénikus a pszichológushoz hasonló szakember, csak gyakorlatiasabb. 

A legfőbb segítség, amit a tanácsadás nyújthat, hogy az egyént saját problémájának megoldására képessé teszi, utat mutat ahhoz, hogy erőforrásait, lehetőségeit jobban ki tudja használni. Ehhez szükség van a probléma feltárására, megoldási tervek kidolgozására, a kivitelezés segítésére, nyomon követésére. Akár bizonyos készségek fejlesztésével, akár direkt tanácsadással, és/vagy a segítő beszélgetés erejének kiaknázásával, beindítja a változást. Lehet hosszabb-rövidebb folyamat, de mindenképpen egy olyan egyént eredményez, aki a saját életében otthon van, az élete dolgaival sikeresen boldogul, akinek van önbizalma és büszke magára, mert mindezért saját maga dolgozott meg. 

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné
Vissza a főoldalra

Lelkünk egészsége - mentálhigiéné

A hosszú téli napok, az egyedül töltött ünnepek és a magunkban tartott érzések, ha nincs kivel megosztanunk, mind-mind a lelki egészségünket támadják, ezért fontos, hogy komolyan vegyük. A lélek fájdalma előbb vagy utóbb a testet is megbetegítheti. Szükséges a jelekre figyelni, hogyan, miként éljük napjainkat, egyenlő mértékben van-e benne mindaz, ami számunkra a teljes életet adja.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIX. rész

Tess a fejét rázta. Apja kifújta a füstöt, és türelmetlen mozdulatot tett kezével. Tess akaratlanul is beleszagolt a füstbe, és hangosan köhögni kezdett. - Mindjárt hozatok neked vizet – mondta, és a telefon felé nyúlt. - Hagyd csak apa, kérte Tess. Nem kell víz, az állapotom miatt van.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.