BlogÚj! Megnyitás

Lencseragus pásztorpite

Az újévben újabb finomságokkal szeretnék kedveskedni nektek. Az egyik ilyen finomság biztosan a lencseragus pásztorpite lesz, mert annyira egyben van, szezonális.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, pénztárca barát, és kiadós ebéd lehet, akár nagy társaság számára is.

Lencseragus pásztorpite

Hozzávalók:

  • 300g lencse
  • 2 szál sárgarépa félholdra vágva
  • 1 szál fehérrépa félholdra vágva
  • kicsi zellergumó felkockázva
  • 2 db paprika (kockákra vágva), vagy 1 ek paprikakrém
  • 2 db vöröshagyma felkockázva
  • 6 gerezd fokhagyma kicsire aprítva
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • babérlevél, só, bors
  • füstölt paprika, vegamix, tárkony, kakukkfű, borsikafű, majoranna (1 tk mindegyikből)
  • 1kg burgonya
  • növényi tej, bio vagy szójamargarin)
  • csipet szerecsendió
  • 1 blokk füstölt tofu
  • 1 doboz növényi tejföl (Joya Cremesse, Spar-ban kapható)

Elkészítés:

A lencsét, beáztatjuk, majd sós, babérleveles vízben készre főzzük, leszűrjük.

Mialatt a lencse fő, egy lábasban kevés növényi olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet, paprikát, vagy a krémet, megpároljuk, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a répákat, zellert, és a fűszereket. Pár percig összepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét. Felengedjük kevés vízzel, és fél óráig lassú tűzön kavargatva összefőzzük, hogy sűrű ragu legyen.

Ezalatt meghámozzuk, és felkockázzuk a burgonyát, és sós vízben puhára főzzük. Tej és biomargarin hozzáadásával krémes krumplipürét készítünk, megszórjuk csipet szerecsendióval, és ha van, habzsákba töltjük.

A kész lencseragu felét egyenletesen eloszlatjuk egy üvegtál, jénai, vagy pataki-tál alján. Rámorzsoljuk a tofut, megszórjuk vegamix-szel, sózzuk, borsozzuk, és én még füstölt paprikát is szórok rá. Rákenjük a tofura a tejfölt, majd beborítjuk, a lencseragu másik felével. Tetejére pedig eloszlatjuk a habzsákból szépen kinyomott burgonyapürét. Ha nincs habzsákunk akkor egy kanállal, vagy habkártyával.

180 fokos sütőben 30-40 percig arany barnára sütjük, és szeletekre vágva tálaljuk, ügyeljünk, hogy a formája megmaradjon, mint egy pitének.

Ha elegánsan szeretnénk tálalni, előre adagolva, akkor kisebb mélyebb tálakban személyre szólóan elkészíthetjük, és így nem kell szeletekre vágni.

Jó étvágyat!

Lencseragus pásztorpite
Vissza a főoldalra