Megnyitás

Levendulás almatorta gluténmentesen

Amikor kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

És közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép!

Karamellás almatortát fogok sütni levendulával. Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött!

Hozzávalók: 

  • 15dkg gluténmentes sütikeverék nádcukorral (amennyiben nincsen benne, 15 dkg liszkeverékhez adjunk 10 dkg nádcukrot)
  • 6 db kisebb gála alma
  • 8 ek kókuszolaj, vagy olvasztott biomargarin
  • 1-1/2 dl rizstej
  • 1 dl növényi tejszín 
  • 2 ek nádcukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 szál morzsolt levendulalevél
  • kisebb kapcsos tortaforma
Levendulás almatorta gluténmentesen

1.Az almákat meghámoztam, és szeletekre vágtam.

2. A sütikeveréket összedolgoztam 5 ek kókuszolajjal, és a tejjel.

3. Kiraktam almával a tortaforma alját, ráborítottam a masszát, egyenletesen eloszlattam, majd 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, kivettem hűlni.

4. Miután kihűlt, megfordítottam, és visszakapcsoltam az oldalát.

5. Mialatt az alap hűlt, elkészítettem a karamellás tejszínes almakrémet.

6. 3 ek kókuszolajban karamellizáltam a cukrot, beledobtam a maradék almaszeleteket, hozzáadtam a levendulát és a fahéjat, és megpároltam az almákat, a legvégén hozzáadtam a tejszínt, addig forraltam, míg nagyon sűrű lett, hagytam kihűlni.

7. A Kihűlt almakrémet a torta tetejére kanalaztam és egy órára hűtőbe tettem.

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra

További Gasztro

Levendulás almatorta gluténmentesen

Levendulás almatorta gluténmentesen

Amikor kimentem a konyhába, ránéztem a meseszép csokor levendulára az ablakban, a roskadozó tál almára az asztalon, és közben eszembe jutott, hogy sütit kellene csinálni, és pont vettem egy doboz gluténmentes lisztkeveréket, amit még nem próbáltam, és azonnal összeállt a kép! Karamellás almatortát fogok sütni levendulával. Tökéletes lett, és a fotózásra már a nap is kisütött!

Levendulás almatorta gluténmentesen

Zöldborsós csirkeragu

Zöldborsós csirkeragu

Az egyik nagyon finom, és viszonylag egyszerűen elkészíthető ételünk. Igazából semmi extra, és mégis. Akárhányszor eszi is az ember, mindig talál benne valamit. Hogy milyen alkalomra főzzük? Teljesen mindegy, lehet ebéd és lehet vacsora is. A helyzet és az alkalom határozza meg. Egy dolog biztos: nem okozunk vele csalódást senkinek.

Zöldborsós csirkeragu

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

Tepsis - fűszeres sütőtök

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Amikor először sétáltam hóesésben tavaly tél óta, nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni. Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Saláta az üvegben

Saláta az üvegben

A befőttesüvegekbe előre elkészített salátaebéd, vagy vacsora, korántsem újdonság, mégis szeretném nektek feleleveníteni, hogy még ennyi kifogásunk se lehessen, miért nem tudunk rendesen ebédelni a munkahelyünkön. Ez a megoldás annyira egyszerű, és praktikus, hogy érdemes kipróbálni, mindössze a kedvenc öntetünkre lesz szükségünk, íme, az enyém:

Saláta az üvegben

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Szentgyörgyi álma