BlogÚj! Megnyitás

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak.

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

A depresszió egy olyan betegség, amely nem csak egy lelkiállapotot jelent, hanem az egész szervezetet érinti, beleértve az egyén étvágyát, alvását, a saját magával kapcsolatos érzéseit valamint a különböző dolgokról való gondolkodásmódját is. Számos esetben az önmagunkhoz való viszonyulás (elfogadás vagy annak hiánya) a gyökere a depresszív személyiségnek.

Nem egy múló, normális lelkiállapot. Továbbá nem jelenti azt, hogy az illető “ki akarja húzni magát valami alól”. Nem igaz az az elképzelés sem, hogy az érintett személy 'összeszedi majd magát' és jobban lesz.

A depresszió távol áll a stressztől vagy az élethelyzeti nehézségek megpróbáltatásaitól: ez egy betegség egyértelmű jelekkel és tünetekkel, amelyek az állapot felismerése és kezelése nélkül hetekig, hónapokig vagy akár évekig is fennállhatnak. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a betegség nem stigma, nem egy szégyenre okot adó helyzet. Segítség van, a korai felismerés nagyon fontos. 

A depresszió leggyakoribb jelei és tünetei

 • Állandósult szomorúság, szorongás vagy kiüresedett hangulat;
 • Csökkent érdeklődés a korábban érdekesnek tartott vagy örömöt okozó tevékenységekkel kapcsolatban, beleértve a szexuális együttléteket;
 • Szokatlan fáradtságérzet, csökkent energiaszint, lelassultság érzése;
 • Csökkent étvágy (súlyvesztéssel) vagy éppen megnövekedett étvágy (súlygyarapodással);
 • Alvászavar és álmatlanság, hajnali felébredések vagy túl sok alvás;
 • Csökkent érzelemkifejezés (érzelmi beszűkültség);
 • Reménytelenség, pesszimizmus, bűntudat, értéktelenség vagy tehetetlenség érzése
 • Társas helyzetektől való visszahúzódás;
 • Nehézségek a koncentrálásban, emlékezésben vagy a döntéshozatalban
 • Szokatlan nyugtalanság vagy ingerlékenység;
 • Elhúzódó testi panaszok, mint például fejfájás, emésztési rendellenességek, vagy krónikus fájdalom, mely nem reagál a megszokott kezelésekre, és
 • Halállal, öngyilkossággal való foglalkozás, öngyilkossági kísérlet vagy önsértés

A depresszió gyakran jár együtt szorongásos tünetekkel és mindig összefügg valamilyen jelentős problémával, amely érintheti a családunkat, a barátai körünket, de gondunk lehet a munkánkban vagy a tanulással is, amely néhány esetben depressziót okozhat.

Bizonyos tünetek életkortól függőek és sokkal gyakoribban a gyermekek körében (pl. viselkedésbeli problémák), vagy a fiatalok esetében (nyugtalanság és ingerlékenység), vagy az idősebb korosztály körében (elmagányosodás, apátia és akár téves eszmék megjelenése). Továbbá, mivel a depresszió nem csupán pszichés zavar, hanem biológiai szintű változásokat is magában foglal, a fizikai tünetek is nagyon gyakoriak.

A depresszióval összefüggő jellegzetes testi tünetek

 • Rossz közérzet és feszültség érzése
 • Csökkent étvágy és súlyvesztés
 • Csökkent szexuális érdeklődés
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Hátfájdalom
 • Légzési panaszok
 • Szívproblémák
 • Gyomor- és bélrendszeri panaszok
 • Hasi fájdalom

Gyakran elsőként ezekkel a testi tünetekkel fordulunk szakemberhez, aki ezeket a problémákat észleli, és emiatt előfordul, hogy a tünetek mögött meghúzódó depressziót nem ismerik fel idejében. Továbbá előfordulhat az is, hogy a már meglévő problémák – pl. hátfájdalom – súlyosbodnak a depressziós fázis során. A vezető testi tünetek jelenléte miatt gyakran a háziorvosoknak is nagyon nehéz felismerni és diagnosztizálni a szomatikus panaszok által elfedett depressziót, még akkor is, ha tudjuk azt, hogy az esetek kétharmadában a testi tünetek korábban jelentkeznek depresszióban. Emiatt időnként érdemes más szemszögből is átgondolni a panaszokat, amit megbeszélhet kezelőorvosával.

Figyeljen oda magára, ha a problémáival nem tud egyedül megbirkózni, van segítség, éljen vele!

Lengyel Ingrid
egészségügyi szakértő

Vissza a főoldalra

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

Tél – prevenció – vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de igen kis mennyiségben jelen levő szerves vegyületek, melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben. Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges un. kofaktorok. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, hatásukat sem tudják kifejteni. Némely ásványi anyag felszívódásához viszont vitaminra van szükség: pl. vas felszívódásához C-vitaminra van szükség.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

„Szívügyeink” – avagy hogyan őrizzük meg szívünk egészségét?

A magyar nyelv használata során nagyon sok szép kifejezés utal arra, ami az egészségünk egyik legfontosabb része, a testünk motorja. „Szívesen látlak”, „megszakad a szívem” – mondja a magyar. „Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszer kiüríti, tönkrejut.” – fogalmaz Balzac. Télen az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.