BlogÚj! Megnyitás

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak.

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

A depresszió egy olyan betegség, amely nem csak egy lelkiállapotot jelent, hanem az egész szervezetet érinti, beleértve az egyén étvágyát, alvását, a saját magával kapcsolatos érzéseit valamint a különböző dolgokról való gondolkodásmódját is. Számos esetben az önmagunkhoz való viszonyulás (elfogadás vagy annak hiánya) a gyökere a depresszív személyiségnek.

Nem egy múló, normális lelkiállapot. Továbbá nem jelenti azt, hogy az illető “ki akarja húzni magát valami alól”. Nem igaz az az elképzelés sem, hogy az érintett személy 'összeszedi majd magát' és jobban lesz.

A depresszió távol áll a stressztől vagy az élethelyzeti nehézségek megpróbáltatásaitól: ez egy betegség egyértelmű jelekkel és tünetekkel, amelyek az állapot felismerése és kezelése nélkül hetekig, hónapokig vagy akár évekig is fennállhatnak. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a betegség nem stigma, nem egy szégyenre okot adó helyzet. Segítség van, a korai felismerés nagyon fontos. 

A depresszió leggyakoribb jelei és tünetei

 • Állandósult szomorúság, szorongás vagy kiüresedett hangulat;
 • Csökkent érdeklődés a korábban érdekesnek tartott vagy örömöt okozó tevékenységekkel kapcsolatban, beleértve a szexuális együttléteket;
 • Szokatlan fáradtságérzet, csökkent energiaszint, lelassultság érzése;
 • Csökkent étvágy (súlyvesztéssel) vagy éppen megnövekedett étvágy (súlygyarapodással);
 • Alvászavar és álmatlanság, hajnali felébredések vagy túl sok alvás;
 • Csökkent érzelemkifejezés (érzelmi beszűkültség);
 • Reménytelenség, pesszimizmus, bűntudat, értéktelenség vagy tehetetlenség érzése
 • Társas helyzetektől való visszahúzódás;
 • Nehézségek a koncentrálásban, emlékezésben vagy a döntéshozatalban
 • Szokatlan nyugtalanság vagy ingerlékenység;
 • Elhúzódó testi panaszok, mint például fejfájás, emésztési rendellenességek, vagy krónikus fájdalom, mely nem reagál a megszokott kezelésekre, és
 • Halállal, öngyilkossággal való foglalkozás, öngyilkossági kísérlet vagy önsértés

A depresszió gyakran jár együtt szorongásos tünetekkel és mindig összefügg valamilyen jelentős problémával, amely érintheti a családunkat, a barátai körünket, de gondunk lehet a munkánkban vagy a tanulással is, amely néhány esetben depressziót okozhat.

Bizonyos tünetek életkortól függőek és sokkal gyakoribban a gyermekek körében (pl. viselkedésbeli problémák), vagy a fiatalok esetében (nyugtalanság és ingerlékenység), vagy az idősebb korosztály körében (elmagányosodás, apátia és akár téves eszmék megjelenése). Továbbá, mivel a depresszió nem csupán pszichés zavar, hanem biológiai szintű változásokat is magában foglal, a fizikai tünetek is nagyon gyakoriak.

A depresszióval összefüggő jellegzetes testi tünetek

 • Rossz közérzet és feszültség érzése
 • Csökkent étvágy és súlyvesztés
 • Csökkent szexuális érdeklődés
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Hátfájdalom
 • Légzési panaszok
 • Szívproblémák
 • Gyomor- és bélrendszeri panaszok
 • Hasi fájdalom

Gyakran elsőként ezekkel a testi tünetekkel fordulunk szakemberhez, aki ezeket a problémákat észleli, és emiatt előfordul, hogy a tünetek mögött meghúzódó depressziót nem ismerik fel idejében. Továbbá előfordulhat az is, hogy a már meglévő problémák – pl. hátfájdalom – súlyosbodnak a depressziós fázis során. A vezető testi tünetek jelenléte miatt gyakran a háziorvosoknak is nagyon nehéz felismerni és diagnosztizálni a szomatikus panaszok által elfedett depressziót, még akkor is, ha tudjuk azt, hogy az esetek kétharmadában a testi tünetek korábban jelentkeznek depresszióban. Emiatt időnként érdemes más szemszögből is átgondolni a panaszokat, amit megbeszélhet kezelőorvosával.

Figyeljen oda magára, ha a problémáival nem tud egyedül megbirkózni, van segítség, éljen vele!

Lengyel Ingrid
egészségügyi szakértő

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?