Megnyitás

Macska facebook

Nos, ha azt gondolod, hogy ezt biztosan tudod, tévúton jársz!

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét.

Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Macska

1, Dorombol

Azt gondoljuk, hogy ez teljesen egyértelmű, de a legújabb kutatások éppen hogy elbizonytalanítanak minket. Tény, hogy cicánk többnyire akkor dorombol, amikor bensőséges pillanatokat élünk meg vele. Ám a felmérések azt mutatják, hogy négylábú kedvenceink akkor is dorombolnak, ha félnek, fáj valamijük, vagy megsérültek.

2, Dagasztás

Igazából ez egy kölyökkori beidegződés. A kiscicák szokták dagasztani szopás közben az anyjuk hasát, hogy jobban jöjjön a tej. Ez a reflex aztán megmaradt felnőtt korukra is, amikor viszont már két dolog miatt dagasztanak. Egyrészt azt mutatják ezzel, hogy kvázi szülőként tekintenek ránk, másrészt pedig a tappancsukban lévő illatmirigyekkel megjelölik azt, amiről úgy gondolják, hogy az övék.

Macska

3, Has mutogatás

Nos, ez az a póz, amivel azt mutatják meg számunkra, hogy feltétlenül megbíznak bennünk, ami részükről a szeretet kimutatása is egyben. Arra azért vigyáznunk kell, hogy ez nem „felhívás keringőre”, és nem azt jelenti, hogy meg is simogathatjuk a hasukat. Ha nem félünk, megér egy bizalompróbát, ám ne csodálkozzunk, ha egy karmolás lesz a vége a barátkozásnak.

4, Követ téged és hozzád dörgölőzik

Amikor a macskánk elénk jön, vagy követ minket, az egyértelműen a szeretet jele. Azt mutatja, hogy vágyik a társaságunkra. Az meg különösen a szeretet jele, ha az ölünkbe kéredzkedik és ott is marad. Persze ez nem arra vonatkozik, amikor télen fázik, és egyfajta radiátorpótlék szerepét töltjük be számára. Amikor pedig a fejével hozzánk dörgölőzik, az kimondottan annak a jele, hogy szeret minket. Ezzel egyben barátként meg is jelöl. Ha a mai trend szerint szeretnénk fogalmazni, bejelölt minket a macska facebookon.

Macska

5, Amikor minket néz, pislog

A legbiztosabban a pislogással tudod megállapítani, hogy cirmos barátod szeret-e téged. Ha rád néz, és közben lassan pislog, akkor azzal azt mondja, szeretlek, és bízom benned. Ha ehhez még azt is hozzá teszi, hogy félig lehunyja a szemét az maga tökéletes vallomás. Persze nem könnyű elkapni ezeket a pillanatokat, de akár ki is provokálhatod. Ha szembe nézel vele, és lassan rápislogsz, akkor meg fogod kapni a pillogó választ, ha megvan köztetek a megfelelő érzelmi kapocs (lehet, egyszerűbb lenne a pasikkal is így?!, elnézést, ezt nem tudtam kihagyni).

6, Köszönés farokkal

Ez egy kimondottan kedves gesztus részükről. Amikor meglátnak, és egyenesen tartott farokkal közelednek, amelyet időnként „megrezgetnek”, az azt jelenti, hogy szia, örülök, hogy látlak. Ebbe az is belefér, ha az egyenes farkuk végét görbítgetik jobbra – balra. Az üzenet ebben az esetben is ugyanaz.

Macska

7, Megajándékoznak

Nem kell mosolyogni, mert bizony ez így van. Sőt, macskáink még a karácsonyt sem várják meg ezzel. Amikor elkapnak egy – egy zsákmányt, aztán ezt odahozzák, vagy leteszik a küszöbre, a szék alá vagy az asztal elé, azzal két dolgot is megmutatnak. Egyrészt azt, hogy nagyon közel állunk hozzájuk, és kvázi gondoskodnak rólunk. Másrészt pedig ez is a feltétlen bizalom jele, ami azt mutatja, hogy biztonságban megmutathatják a zsákmányukat nekünk.

SüN

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

Macska facebook

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Macska facebook

Gonoszság, macska a neved?

Gonoszság, macska a neved?

A macskatartók egyik kedvenc mondása, hogy nem nekik van cicájuk, hanem négylábú kedvencüknek van szolgálója. Saját tapasztalatból mondom, ez annyiban igaz, hogy nagyon kifejezően tudják jelezni azt, ha valami nem tetszik nekik. Macskatartóként – pontosabban macskával együtt élőként – sokkal inkább úgy gondolom, hogy a helyes kifejezés mégis inkább az öntörvényű lehet.

Gonoszság, macska a neved?

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Macska mítoszok

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Macska mítoszok

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Fúj, víz!

Fúj, víz!

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Fúj, víz!

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…

A tavalyi év egyik érdekessége volt, hogy napvilágot látott egy olyan kutatás, amelyben meghatározták, melyik a világ 10 legokosabb kutyafajtája. Nos, bizonnyal van létjogosultsága egy ilyen kutatásnak – bár magam nem látom az értelmét -, de a teljes tudományos korrektségében már erősen kételkedem.

Kutyám, kutyám, mond meg nékem…