Megnyitás

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad.

Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Nos, akkor vegyük sorba azokat a hiedelmeket, amelyek akár károsak is lehetnek négylábú barátaink számára:

A táplálkozásban

Sokan gondolják, hogy a tej és a hal a macskák kedvenc eledelei. A valóságban azonban ez nem így van. A macskák természetes közegükben se halat, se a tehéntejet nem fogyasztanak. Mégpedig azért, mert a legtöbb macska – akárcsak az emberek jó része is – laktóz érzékeny, így a tej gyakori fogyasztásának vége egy kiadós hasmenés lesz. A hal még ennél is kevésbé ajánlott a macskák számára. Egyrészt nincs benne a nekik oly fontos taurint, másrészt, ha sok halat esznek, az akár higanymérgezéshez vezethet.

A látás

A macskák sem igazán sötétben látó állatok. Nincs a szemükben egy természet által „beépített” éjjellátó készülék. Valójában szürkületi állatoknak nevezhetjük őket. A macskák sokkal inkább alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak, mert ilyenkor a legtöbb természetes ellenségük és a zsákmány állataik is pihennek. Ettől függetlenül a macskáknak hozzánk képest kevesebb fényre van szükségük, a látáshoz, mint nekünk, embereknek, de teljes sötétségben bizony ők sem látnak.

Bundaápolás

A gazdik sokan azt gondolják, hogy a macskák a bundájuk tisztítása során a bolhákat is megölik. Nos, ez részben igaz, ugyanakkor a macskákra nagyon veszélyesek a bolhák, mert a bundanyalogatás közben elkapott élősködőket a macskák összerágják és lenyelik. Ez pedig - a bolhák által terjesztett – galandféreggel fertőzheti meg kedvenceinket. A bolhák mellett természetesen a külső parazitákra is figyelni kell, mert bizony sem a bolhák, sem a kullancsok nem alszanak téli álmot.

Elégedettség

Az igazság az, hogy a kutatók a mai napig sem fejtették meg a macskák dorombolásának a titkát. Azt viszont pontosan tudják, hogy kedvenceink nem csak az elégedettségüket fejezik ki vele. A legtöbbször persze mi ezzel szembesülünk, ám a macskák használják a „dorombjukat” félelmükben, fájdalmukban vagy akár stresszhelyzetben is.

Talpra estünk

Kétségtelen, hogy a macskák nagyon ügyesen úgy „csavarodnak” esés közben, hogy lehetőleg a talpukra érjenek, de ez sajnos nekik sem sikerül minden esetben. Talán furcsa, de a legtöbb esetben éppen akkor éri őket baleset, amikor alacsony magasságból zuhannak le valahonnan. Ugyanis ilyenkor a kis távolság és a rövid idő miatt nincs idejük a helyes tartásba csavarni a testüket.

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

Macska mítoszok

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Macska mítoszok

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Kutya a lakásban: ősz

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Kutya a lakásban: ősz

Fúj, víz!

Fúj, víz!

Még akkor sem, amikor az egyik természetcsatornán egy nagymacskától – oroszlán – láttam ugyanezt. Csak akkor kezdett el érdekelni a gondolat, amikor ősszel a feleségem macskája látványos mozdulattal ráirányította a figyelmemet.

Fúj, víz!

Nézz mélyen a szemembe…

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Nézz mélyen a szemembe…

A cirmos polgármester

A cirmos polgármester

Ismer egy jó a macskás történetet? Ha nem, ideje elnézni - legalább virtuálisan - Alaszkában, közelebbről Talkeetna városában? Hallott esetleg Stubbsról, a polgármesterről? Ha nem, most megismerheti a történetét, és azt, hogyan is lett a város első embere. Olvasott már arról mért félnek az emberek a fekete macskától? És miért veszélyes a cica karmolása?

A cirmos polgármester

Lassie, a gyógyító

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

Lassie, a gyógyító

Gázkazánok javítása, szerelése, karbantartása Budapesten!

Gázkazán javítás

Gázkazánok javítása, szerelése, karbantartása Budapesten!

Magas szinten foglalkozunk fűtésszereléssel, ezen belül is a kazánokkal, cirkókkal. Fix árakkal dolgozunk, gyorsan kiszállunk, ráadásul garanciát adunk a munkánkra! Több évtizedes tapasztalat van már a hátunk mögött, számtalanszor oldottunk már meg komoly feladatokat, így biztos lehet, hogy ha minket választ, akkor nem fog csalódni.