BlogÚj! Megnyitás

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad.

Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Nos, akkor vegyük sorba azokat a hiedelmeket, amelyek akár károsak is lehetnek négylábú barátaink számára:

A táplálkozásban

Sokan gondolják, hogy a tej és a hal a macskák kedvenc eledelei. A valóságban azonban ez nem így van. A macskák természetes közegükben se halat, se a tehéntejet nem fogyasztanak. Mégpedig azért, mert a legtöbb macska – akárcsak az emberek jó része is – laktóz érzékeny, így a tej gyakori fogyasztásának vége egy kiadós hasmenés lesz. A hal még ennél is kevésbé ajánlott a macskák számára. Egyrészt nincs benne a nekik oly fontos taurint, másrészt, ha sok halat esznek, az akár higanymérgezéshez vezethet.

A látás

A macskák sem igazán sötétben látó állatok. Nincs a szemükben egy természet által „beépített” éjjellátó készülék. Valójában szürkületi állatoknak nevezhetjük őket. A macskák sokkal inkább alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak, mert ilyenkor a legtöbb természetes ellenségük és a zsákmány állataik is pihennek. Ettől függetlenül a macskáknak hozzánk képest kevesebb fényre van szükségük, a látáshoz, mint nekünk, embereknek, de teljes sötétségben bizony ők sem látnak.

Bundaápolás

A gazdik sokan azt gondolják, hogy a macskák a bundájuk tisztítása során a bolhákat is megölik. Nos, ez részben igaz, ugyanakkor a macskákra nagyon veszélyesek a bolhák, mert a bundanyalogatás közben elkapott élősködőket a macskák összerágják és lenyelik. Ez pedig - a bolhák által terjesztett – galandféreggel fertőzheti meg kedvenceinket. A bolhák mellett természetesen a külső parazitákra is figyelni kell, mert bizony sem a bolhák, sem a kullancsok nem alszanak téli álmot.

Elégedettség

Az igazság az, hogy a kutatók a mai napig sem fejtették meg a macskák dorombolásának a titkát. Azt viszont pontosan tudják, hogy kedvenceink nem csak az elégedettségüket fejezik ki vele. A legtöbbször persze mi ezzel szembesülünk, ám a macskák használják a „dorombjukat” félelmükben, fájdalmukban vagy akár stresszhelyzetben is.

Talpra estünk

Kétségtelen, hogy a macskák nagyon ügyesen úgy „csavarodnak” esés közben, hogy lehetőleg a talpukra érjenek, de ez sajnos nekik sem sikerül minden esetben. Talán furcsa, de a legtöbb esetben éppen akkor éri őket baleset, amikor alacsony magasságból zuhannak le valahonnan. Ugyanis ilyenkor a kis távolság és a rövid idő miatt nincs idejük a helyes tartásba csavarni a testüket.

Vissza a főoldalra

Macska mítoszok

A legendák szerint a cicáknak 9 életük van, a fekete macska pedig szerencsétlenséget hoz, annak, aki előtt átszalad. Így hirtelen talán a két legfontosabb a macskákkal kapcsolatos tévhitek közül. Az viszont talán még érdekesebb, hogy ezek közül a hiedelmek közül néhány akár a kedvenceink egészségére is károsak lehetnek.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Macska facebook

Persze az is igaz, hogy csinálnak olyan dolgokat, amelyekből következtethetünk arra, hogy jók vagyunk náluk. Az alábbiakban összeszedtünk 7 olyan jelet, ami azt igazolja számunkra, hogy négylábú kedvencünk bír minket. Illetve, ha nem is mindig, de azért jól szolgáljuk őkelmét. Nos, lássuk, melyek azok a jelek, amelyek azt mutatják számunkra, hogy cicánk szeret minket. Nyilván, akinek macskája van, már szinte mindegyiket tapasztalhatta, legfeljebb nem értette pontosan mit is jelent, vagy egyszerűen csak félre értettük a jelzést.

Gonoszság, macska a neved?

A macskatartók egyik kedvenc mondása, hogy nem nekik van cicájuk, hanem négylábú kedvencüknek van szolgálója. Saját tapasztalatból mondom, ez annyiban igaz, hogy nagyon kifejezően tudják jelezni azt, ha valami nem tetszik nekik. Macskatartóként – pontosabban macskával együtt élőként – sokkal inkább úgy gondolom, hogy a helyes kifejezés mégis inkább az öntörvényű lehet.

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz. Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.