BlogÚj! Megnyitás

Magyar hangja...

Megszoktuk, hogy a filmek „magyarul” beszélnek. Bár elindult a tendencia, miszerint egyre többen eredeti nyelven élvezik a filmalkotásokat, felirattal segítve a szöveg tartalom megértését.

Mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy szeretünk hátradőlni a székünkben, gondtalanul, minden erőfeszítés nélkül követve a történet szálait. A szinkronizálásnak ezért komoly, évtizedekre visszanyúló hagyományai vannak Magyarországon. El van kényeztetve a filmeket szerető közönség, hiszen a legnépszerűbb magyar színészek hangján szólalnak meg a neves külföldi színészek.

forrás: wmn.hu

forrás: wmn.hu

Sőt, számos sztárnak filmről-filmre, sorozatról-sorozatra, ugyan az a színész kölcsönzi a hangját. A magyar közönség ehhez annyira hozzászokott, hogy kifejezetten furcsa, amikor bármely okból, megváltozik a szinkron hang.

Ugyanakkor ma, amikor 24 órában sugároznak a csatornák filmeket és sorozatokat, már lehetetlen csupán vezető színészekkel megoldani minden feladatot. Az is kétségtelen, hogy számos szinkron szerepben megszokott hanghoz, a szinkronizáló művész nevéhez, koránt sem tud minden néző arcot is párosítani. A színész hangját azonban azonnal felismeri.

Az is időről-időre felbukkanó kérdés, mennyire megbecsült „szakma” a szinkron. Annak ellenére, hogy jócskán kell készségekkel és képességekkel rendelkezni a minőségi eredmény eléréséhez, és a mai napig népszerű művészeket kérnek fel a szerepek többségére. A felmerülő nehézségek ellenére, a magyar szinkron még jó ideig nem tűnhet el a palettáról, figyelembe véve a nézők igényeit.

A témával kapcsolatban az Újszínházban láthatta a közönség a Hangemberek című előadást, ami a szakma szépségei mellett, a mélységeit, feszültségeit is jócskán feszegette.

Hangemberek, forrás: ujszinhaz.hu

Hangemberek, forrás: ujszinhaz.hu

Erről a témáról beszélgetünk a kultúra rovatunkban Dr. Kosztola Tiborral, aki több évtizedes szinkronrendezői tapasztalattal rendelkezik. Szinte gyerekként került be a filmstúdiók világába, ami szerelem lett első látásra. Az út kezdete ugyan tartogatott fordulatokat, mégis elmondható, hogy egy életre szóló pályát tudhat magáénak.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Hollywoodban az élet…

A Magyar Hollywood Tanács évek óta munkálkodik azon, hogy sokakkal megismertesse a magyar származású, magyar kötődésű művészeket és a kiemelkedő alkotásokkal hírnevet szerző filmes szakembereket. Nem titkolt célja a civil szervezetként működő, jeles szakmai grémiummal rendelkező egyesületnek, hogy a múlt felidézése mellett, a jelenlegi, fiatal filmes alkotók számára is segítséget nyújtson a szakmai kapcsolatok létrehozásában.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?