BlogÚj! Megnyitás

Maradj aktív és fitt kutyával

A felnőtt éveink jelentős részét tölti ki a munka. Megszokjuk, hogy egy teljesítmény alapú rendszer részeként, a napi munkaköri elfoglaltság szerint rendezzük be az életünket.

Az évtizedek alatt rutinná vált tevékenységi szokások ennek köszönhetően, a mindennapok részévé válnak. A több mint 40 évnyi aktív munka után, eljönnek a gyakran nagyon várt nyugdíjas évek. Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után jól jön néhány hónap, amikor kipihenjük a munkahelyi stresszt. Élvezzük, hogy kiszabadulunk a szabályozottság alól, örömmel tölt el bennünket, hogy a saját időnkkel mi magunk gazdálkodunk. 


Azonban ez a feltöltődést szolgáló idő, a többségnél túl gyorsan behozza a lemaradást. Így amikor elvégezzük mindazt, amire nem volt idő és lehetőség a mindennapi munka mellett, hamar felmerül a kérdés, milyen hasznos időtöltést válasszunk, ami a testet és a lelket is fitten tartja. Ami miatt úgy érezzük, hogy hosszú távon, minden nap érdemes felkelni.

Maradj aktív és fitt kutyával

képforrás: Pixabay

Ennek egyik szívet melengető megoldása a kutya gazdává válás. A négylábú barátról való gondoskodás nem csak fizikai értelemben tartja fitten az embert. Érzelmi szempontból is sokat kapunk négylábú barátainktól. Arról nem beszélve, hogy kedvencünk sétáltatása, a közös játék, az ellátás biztosítása, a figyelem, amit az álltara kell fordítani, sok embernél olyan örömforrássá válik, aminek köszönhetően sosem érzi magát egyedül.

Nyugdíj kutyával

képforrás: Pixabay

Az a feltétlen szeretet pedig amit a gazda kap a kutyától, egészen új dimenziót mutat meg az érzelem, mint az ember számára fontos és nélkülözhetetlen lételem megtapasztalásáról. A kutyasétáltatás mellett a kutyaiskolában történő képzés is remek alkalom a kapcsolatteremtésre, új barátságok kialakítására.

Nem csak azért hasznos a kutyatartással kitölteni a megsokszorozódott szabadidőt, mert a napi rendszeres mozgás rendkívül hasznos az egészségmegőrzés terén. Elmondhatatlan élmény megosztani az életünket a négylábú baráttal. Nézni, ahogy ott szuszog mellettünk. Élvezni a ragaszkodását, megfürdeni az önzetlen szeretetében. Nagyon sokat lehet tanulni a kutyás élet során az életről olyan megközelítésben is, ami a munkás mindennapok során talán kevéssé volt szem előtt. 

képforrás: Pixabay

képforrás: Pixabay

A kutya kiválasztása minden korosztály számára fontos kérdés. Szerencsére egyre többen teszik magukévá azt a jótékony szemléletet, hogy állatmenhelyről, vagy fajtamentőktől fogadnak örökbe állatot. Érdemes tudni, hogy az örökbefogadás költségráfordítás szempontjából is kedvezőbb, hiszen a tenyésztőktől vásárolt kutyusok árának töredékével lehet nekiindulni a gazdis létnek.

Az örökbefogadás azonban nem csak pénzügyi kérdés. Hiszen olyan kutyák részére adhatják meg a gondoskodó, szeretetteli családi létet, akiknek a sorsa ezáltal rendeződhet. Ráadásul aki amiatt gondolkodik az állattartáson, mert az eb akár 15-17 évig is élhet, így tart attól, hogy ő maga esetleg fizikailag nem tud gondoskodni róla egész életében, a menhelyről idősebb állatot is magához vehet, akire általában kevesebb figyelem hárul a kiválasztó családoktól. Igazi egymásra találás lehet egy magára hagyott állat számára, aki élethosszig tartó hálával tekint az őt megmentő emberre.

képforrás: Pixabay

képforrás: Pixabay

Amennyiben valakinek fajta tekintetében van szíve vágya és úgy véli, menhelyen kevesebb sikerrel talál olyan állatot, akivel szeretné megosztani az életét, annak érdemes fajtamentőkhöz fordulni. Egyébként a közösségi oldalakon is nagyon sok kutyának keresnek gazdát, így egészen biztosan mindenki megtalálhatja a neki kedves négylábút.

A kiválasztásnál egyébként érdemes arra is figyelni, hogy mekkora kutyával boldogulunk. A fajta és a méret nem csak a lakótér tekintetében fontos. A különböző habitus, az adott fajtát jellemző mozgásigény miatt is érdemes feltérképezni a lehetőségeket. A kisebb testű kutyának a fenntartási költségek szempontjából is lehetnek előnyei.

képforrás: Pixabay

képforrás: Pixabay

A kutya nem egyszerűen társ-, vagy érzelmi pótlék. Nem is csupán szabadidőt kitöltő játszótárs. Valódi gondoskodást igényel. A szó legnemesebb értelmében társ és családtag. Éppen ezért lehet kiváló megoldás a nyugdíjas évek során, hiszen a mentális jelenlét, a fizikai fittség megőrzése magától értetődően jelen van. Sőt, az állat mellett sohasem unatkozunk. Akkor sem, amikor egyszerűen csak csodálattal nézzük őt, ahogy hűségesen fekszik a lábunk mellett, a szeretetét tapasztaljuk a hazaérkezéskor. Amikor izgatottan szalad vissza hozzánk a frissen „zsákmányolt” fadarabbal, vagy kiválóan teljesíti a feladatokat a kutyaiskolában.

képforrás: Pixabay

képforrás: Pixabay

Azt tapasztalati úton is megerősíthetjük, hogy akkor is érdemes a kutyás létbe belevágni, ha valakinek korábban sosem volt kutyája. Ahogy az is igaz, hogy városi környezetben, lakásban tartott kutya is boldog, ha a gazdája megfelelő figyelmet fordít rá. Főként, ha a lakókörnyezethez megfelelő típust választ ki a kutyatartó.

Azt is bizton állíthatjuk, hogy az aktív munkát követő évek során, a szűkebb és tágabb családi kötelékekkel együtt is érdemes a kutyás létet választani. Annál is inkább, mert amellett, hogy a napi mozgás, az érzelmi telítettség, a szeretet élmény, a kutyás programok kapcsán születő új emberi kapcsolatok, barátságok élményén túl, a család többi tagja is profitálhat a kutyás életformából. Gondoljunk csak arra, ha az unokának nem lehet saját kutyája pedig szeretne, a nagyszülőknél azonban kiélheti ezt a vágyat. A közös sétáltatás, a közös játék a gyerekeket is fejleszti. 

képforrás: Pixabay

képforrás: Pixabay

Akkor sem kell lemondani a kutyával kapcsolatos élményekről, ha éppen nem oldható meg az otthoni kutyatartás. Szinte minden városban van menhely. Számos helyen örömmel veszik, ha a menhelyi kutyák sétáltatására vállalkozók önkéntesek segítik az ott folyó munkát. Ilyen feladat felvállalásának köszönhetően is érdekes, értékes időtöltésre nyílik alkalom, ami megszínesítheti a munkával töltött aktív évek utáni időszakot.

Csaba Beatrix

kutya és gazdiképző tréner

kutyás terápiás foglalkozásvezető

Vissza a főoldalra

Maradj aktív és fitt kutyával

A felnőtt éveink jelentős részét tölti ki a munka. Megszokjuk, hogy egy teljesítmény alapú rendszer részeként, a napi munkaköri elfoglaltság szerint rendezzük be az életünket. Az évtizedek alatt rutinná vált tevékenységi szokások ennek köszönhetően, a mindennapok részévé válnak. A több mint 40 évnyi aktív munka után, eljönnek a gyakran nagyon várt nyugdíjas évek. Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után jól jön néhány hónap, amikor kipihenjük a munkahelyi stresszt.

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról. Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást...

Kutyával a nagyvilágban

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. Kezdődjön a nagy kaland egyedül, vagy hozzátartozókkal együtt, kisállat tartóknál felmerül a kérdés, mi legyen az állat további sorsa. Sajnos nem ritka, hogy a költözés mellet döntő lemond az addig családtagként nevelt kedvencéről. Jobb esetben az utazás előtt megoldják az állat felügyeletét.

Kutyával könnyebb…

A helyzetet a véletlen szülte, amikor egy hagyományosnak indult konzultáció kutyás coachinggá változott. A középvezető beleegyezett, hogy a találkozón egy négylábú is ott legyen. Nem, nem kísérletként. Nem volt szándékos. Csupán így alakult a kontextus. Az előre nem tervezett, de a téma aktualitása miatt időben nem halasztható megbeszélés csak úgy jöhetett létre, ha a kliens vállalta, hogy a kutya is jelen van. Azonban ennek a véletlennek számos további hatása lett.

Kutyával földön, vízen, levegőben

Vannak olyan elkötelezett emberek, akik a saját életük elé helyezik mások biztonságát. Ők olyan szolgálatot vállalnak, amivel bajbajutott embertársaik életét mentik. Ilyen önzetlen csapat a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is. A feladatuk sokrétű. Részt vesznek eltűnt személyek keresésében mentő kutyákkal, katasztrófa sújtotta területen kutatnak túlélők után. Mentenek bajba jutott állatokat, akik csak speciális eszközök segítségével menekülhetnek meg.

A munkahelyi stressz hatásai

Ma Magyarországon a lakosság közel fele aktív korú, munkaképes és dolgozik. A munkahelyen töltjük a nap minimum egyharmadát, így a munkakörülmények, a kollégák és a feletteseink mind hatással vannak ránk. Egyesek a munkaidő leteltével a munkahelyi gondokat is leteszik, míg mások „cipelik magukkal” azokat, ezek pedig az otthoni légkörre is hatással lesznek.

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.