BlogÚj! Megnyitás

Meddig ér a korona árnyéka?

A 21. században eddig nem tapasztalt helyzetet élhettünk át az elmúlt hónapokban. A Covid-19 névre keresztelt járvány mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. A helyzetből egyének és a társadalom számára egyaránt számos tanulság vonható le.

Gondolatok az idősellátásról, a veszélyhelyzet után.

A 21. században eddig nem tapasztalt helyzetet élhettünk át az elmúlt hónapokban. A Covid-19 névre keresztelt járvány mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. A helyzetből egyének és a társadalom számára egyaránt számos tanulság vonható le. Nem láthatjuk előre hogy vajon ismétlődik e a járvány, eljön-e a második hullám,ahogy azt sem , hogy valójában milyen mértékűek, mennyire tartósak az életünkben bekövetkezett változások.

Három hónap talán nem túl nagy idő az ember életében, ha azonban ez idő alatt nem találkozhatunk idős , beteg hozzátartozóinkkal, bizony merőben másképp jár életünk órája.

Újranyílnak a kapuk

A koronavírus elsősorban a krónikus betegségben szenvedőket és az idősebb korosztály tagjait veszélyeztette , veszélyezteti. Míg egészséges, fiatalabb szervezet viszonylag könnyen megküzd a kórokozóval, addig az előbb említett csoportok esetében a betegség lefolyása súlyos, akár végzetes is lehet. És bár hiteles források is alátámasztották egy 101 esztendős olasz bácsi gyors felgyógyulását,a bíztató példa ellenére is elengedhetetlen az óvatosság. Igen, az óvatosságról jelen időben is beszélnünk kell, bár a megbetegedések száma csökken, a vírus-mint megannyi más kórokozó-itt van köztünk.

Az országos tiszti főorvos június harmadikán életbe lépő rendelkezése alapján ismét látogathatóak a bentlakásos szociális intézmények, idősotthonok. A szigorú és időben meghozott szabályok, valamint a szociális területen dolgozók áldozatos munkája következtében, hazánkban mindössze az intézmények három százalékában ütötte fel fejét a megbetegedés.( bár a néhány gócpont hatalmas sajtófigyelmet kapott)Az eddig az ott élőkre vonatkozó kijárási tilalom is megszűnt. Fontos azonban tudni, hogy a látogatás szabályai –pontosan az említett óvatosság miatt- változtak.

Az intézménybe látogatók számára kötelező a maszkviselés. Egy ellátott jelenleg egyszerre csak egy látogatót fogadhat, az intézmények továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítés, kiemelten a kézfertőtlenítés jelentőségére. Több intézmény- a fokozatosság jegyében – változtatott korábbi látogatási rendjén. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát az intézmények honlapján, tájékozódni, vagy telefonon érdeklődni a látogatás előtt. Fontos az intézményi ellátás után érdeklődők számára, hogy a felvételi zárlat is megszűnt, azonban beköltözés csak két negatív, négy napnál nem régebbi COVID-teszt esetén lehetséges!

covid maszk

Az idő múlása változást hoz...

Nem először szerepel a változás szó a cikkben… Idős , beteg emberek esetében gyakran rövid idő is jelentős állapotváltozást hozhat. Igaz ez a fizikai, lelki, szellemi állapotra egyaránt. Különösen gyorsan ketyeghet az óra demenciával élő személyek esetén. Az izoláció tehát kétélű kard, mely fizikailag védelmet nyújt, ugyanakkor más tekintetben az idő múlásán túl is felgyorsíthatja a negatív folyamatokat. Hisz a szakemberek minden igyekezete ellenére kevesebb inger éri az ellátottakat a zárlat idején, és pont az egyik legfontosabb „inger” a szerető hozzátartozói jelenlét kerül kizárásra.

A hozzátartozók, családtagok, tehát a várva várt találkozás örömén túl, újabb kihívással is szembesülnek… elfogadni a nem törvényszerűen előforduló, de gyakori változást, állapotromlást. Amit talán könnyebb, másabb megélni, ha napi szinten találkozhatunk az idős hozzátartozóval.

Tapasztalataim szerint megkönnyíti ezt a helyzetet, ha a hozzátartozók szoros kapcsolatban maradtak az intézménnyel a járvány idején. Így a megfelelően, szakember által kommunikált állapotváltozás kevésbé váratlan, befogadhatóbb, lekövethetőbb. A zárlat idején megtapasztalt egyik komoly tanulság, hogy a technika vívmányai az idősekkel való közvetlen kapcsolattartásra is komoly lehetőséget nyújtanak,okos telefonok, videó üzenetek segítségével, természetesen a szakemberek asszisztálása mellett.

Bárhogy is alakuljon a jövő, néhány tanulságot mindenképp érdemes levonni. Egy esetleges második hullám esetén már egyfajta rutinnal állhatnak az intézmények a feladat elé. Másrészt az intézmények és a szolgáltatást igénybe vevők hozzátartozóinak kapcsolatában is változás állhat be. A rendkívüli helyzetet követően sokkal inkább egyfajta partneri kapcsolat váltja fel, az eddig jellemezőbb „szolgáltató-ügyfél” viszonyrendszert. Ez pedig kulcsfontosságú változást jelenthet az egész hazai szociális ellátórendszer számára.


Németh Zoltán
vezető ápoló
szociális minőség menedzser

Vissza a főoldalra

Meddig ér a korona árnyéka?

A 21. században eddig nem tapasztalt helyzetet élhettünk át az elmúlt hónapokban. A Covid-19 névre keresztelt járvány mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. A helyzetből egyének és a társadalom számára egyaránt számos tanulság vonható le. Nem láthatjuk előre hogy vajon ismétlődik e a járvány, eljön-e a második hullám,ahogy azt sem , hogy valójában milyen mértékűek, mennyire tartósak az életünkben bekövetkezett változások.

A korona árnyékában

Bár a cikk címe akár történelmi témát is sejtethetne, a korona szó hallatán az aktualitások miatt manapság először nem az uralkodói fejdíszre, hanem a kialakult járványra gondolunk. Mind világszerte, mind hazánkban egyre biztatóbb hírek, számadatok támasztják alá, hogy ha lassan is, de a COVID-19 világjárvány, vagy ismertebb nevén koronavírus-járvány visszaszorulóban van. Hivatásomnál fogva immár tizenhatodik esztendeje foglalkozom idősekkel, bentlakásos intézményi keretek között.

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.