Megnyitás

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is!

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Hozzávalók: 

  • 1 kg sárga burgonya, felkockázva
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor medvehagyma, levelenként alaposan megmosva, felaprítva
  • 1 doboz növényi tejszín
  • 1tk garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 blokk tofu felkockázva
  • 1-1.5 dl teriyaki szósz
  • 1 ek mustár

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a felkockázott burgonyát kiterítjük sütőpapírra, és meglocsoljuk olívaolajjal. kb 40 perc alatt arany barnára sütjük.

2. Az alatt, kókuszolajon kissé megpirítjuk a tofukockákat, majd meglocsoljuk a szójaszósszal, kb. 15 perc alatt, ropogósra, de szaftosra sütjük. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát, pár percig kevergetve pároljuk

3. Hozzáadjuk a garam masalát, a borsot, és a paprikát, majd a növényi tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, hígíthatjuk kevés növényi tejjel, vagy vízzel. Só nem kell bele, mert a teriyaki szósz elég sós.

4. Hozzáadjuk a mustárt, alaposan elkeverjük, és kb. 5 percig összeforraljuk.

5. Ha készen van a burgonya, összeforgatjuk a krémes medvehagyma-szósszal, és melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Jó tudni!

A medvehagyma egy igazi gyógynövény, melynek szervezetünkre gyakorolt hatásai: 

  • csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést 
  • javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet 
  • gátolja a vérrögképződést 
  • segíti a vér és a máj méregtelenítését 
  • segíti az emésztést, enyhíti a bélizgalmakat 
  • gyulladás gátló hatású 
  • gombaellenes hatású (candida, mikrosporium stb.) 
  • segíti bőrbetegségek gyógyulását 
  • vírus és baktériumölő
Gréta konyhája - Medvehagyma-krémes brassói
Vissza a főoldalra

További Gasztro

Medvehagyma-krémes brassói

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Medvehagyma-krémes brassói

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Amikor először sétáltam hóesésben tavaly tél óta, nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni. Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

Tepsis - fűszeres sütőtök

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Már megint úgy történt, hogy voltam vásárolni, megakadt a szemem a cannelloni tésztán, és ihletet kaptam. Alig vártam, hogy hazaérve az otthoni kevés, de kreatív alapanyagokból, valami egyedit alkossak. A cannellonit általában húsos raguval, vagy ricottás - spenótos töltelékkel bélelik, ezért én mindenképpen törekedtem arra, hogy hiányérzet nélküli íz kavalkádot kövessek el, ami a többi Vegán ételhez hasonlóan egyfajta pozitív függőséget okozzon. Sikerült! A ricottás spenótos töltelék helyett én zsályára gondoltam, és füstölt tofuval helyettesítettem. A paradicsomszósz ragus érzését, pedig darált cukkínivel oldottam meg.

Zsályás-tofuricottás cannelloni

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Pikáns, és melengető leves a hűvös hétköznapokra! Az enyhén csípős brokkoli tökéletesen harmonizál, az édes-ropogós és szuperegészséges dióval, nem mellesleg, 20 perc alatt készen is van :)

Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Indiai lencseragu édesburgonyával

Indiai lencseragu édesburgonyával

Biztosan ti is sokszor gondolkoztok, mit főzzetek este, milyen laktató, tartalmas, egészséges, de nagyon finom vacsorával lepjétek meg a családot. Nekem az agyam, (nem fog titeket meglepni) többnyire az ételek körül forog, de még így is vannak napok, amikor fogalmam sincs, mit kellene főzni.

Indiai lencseragu édesburgonyával

Saláta az üvegben

Saláta az üvegben

A befőttesüvegekbe előre elkészített salátaebéd, vagy vacsora, korántsem újdonság, mégis szeretném nektek feleleveníteni, hogy még ennyi kifogásunk se lehessen, miért nem tudunk rendesen ebédelni a munkahelyünkön. Ez a megoldás annyira egyszerű, és praktikus, hogy érdemes kipróbálni, mindössze a kedvenc öntetünkre lesz szükségünk, íme, az enyém:

Saláta az üvegben