BlogÚj! Megnyitás

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy...

Már nem kell „sünné” válnunk.

Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk.

Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb. 

Nem misztikum, ősi tudás

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér úgy véli, nem szabad az akupunktúra köré misztikumot építeni. A hagyományos kínai orvoslás szerint a csí (az életerő, energia) meridiánokban kering, melyek egy vezetékrendszert képeznek – a kínaiak ezt az élet folyójának hívják. Ez különböző szervrendszerekhez kapcsolódva kétóránkénti ciklikus váltásban működik. A hagyományos kínai orvoslás szerint, ha ebben valahol történik egy elakadás, akkor a szervezetünk valamilyen tünetet produkálva jelez. Hogy ez csak egy tünet, vagy ebből betegség lesz, az attól is függ, hogy ez az elakadás mennyi ideig tart, mennyire károsít, és melyik szervrendszernél van.

Ez azt jelenti, ha ebben a keringésben valahol kialakul egy stop, akkor az energia kétórás ciklusban nem tud továbbmenni a következő területre, ami tehát ott is károkat okoz. Ez az egyik helyen – az elakadásnál – energiatöbbletként jelentkezik, a másik helyen pedig energiahiány keletkezik. Az akupunktúrás kezelésnek az a lényege, hogy ezeket az elakadásokat, torlódásokat, hiányokat megpróbálják feloldani a kezeléssel, hogy a normális energiaáramlást helyreállítsák

Ahogy a kínai orvosi rendszer szerint működünk

Hogy mi is ez a kétórás ciklikus váltás? Amikor például valaki hajnali 3 és 5 óra között nagyon sokat köhög, fölül és nekitámasztja a hátát az ágynak, az a tüdő keringés energetikai problémájára utal.

Éppen ezért, a tüdőbetegek ebben az időben köhögnek rohamszerűen a leginkább. Egy másik példa, a vastagbél reggel 5 óra és 7 óra között a legaktívabb, akkor van az energia áramlás maximuma a területen, nem véletlen, hogy az emberek 80 százaléka ebben az időben intézi a nagydolgokat. 

Ugyanez az energia éjjel 1 és 3 óra között a májműködésnél fejti ki hatását. Ezért van az, hogy az éjfél előtti alvás az úgynevezett aranyalvás, mert a májnak ilyenkor már pihennie kell, hogy felkészülhessen a méregtelenítésre. Ezért nem szabad ekkor már semmilyen étellel vagy alkohollal terhelni. A májnál lévő energia torlódás egyik fő tünete, hogy az ember ideges, nem tud aludni, állandóan fölébred és stresszes. 

A kis dolgokat a legtöbb ember délután 17 és 19 óra között intézi leginkább, mert az a hólyag meridián ideje. A nap közepén, 11 és 13 óra között a szívmeridián aktív. Ezzel függ össze például az a népi mondás is, hogy ebben az időben ne menjünk a napra, mert gutaütést kapunk. Az akupunktúra a pontkezelésekkel ezeket próbálja erősíteni, ahol hiánytünet van, és csökkenteni, ahol energiatorlódás tapasztalható. 

Hol használják?

A betegek jelentős többsége valamilyen fájdalommal megy el az akupunktőrhöz. Akár fejfájásról akár hasfájásról, akár menedzserbetegségről, irritábilis bélszindrómáról, vagy bármi másról van szó. Az ma már köztudott, hogy a stressz előbb-utóbb megtámadja valamelyik szervünket. 

Például ha szívtáji panaszaink vannak, vagy a gyomor-bélrendszeri traktusban okoz fekélyt, fájdalmat, vagy hasmenést (vagy gyomorgörcsöt a főnöktől), akkor az akupunktúra a fájdalomcsillapítására, gyulladáscsökkentésre is megoldást jelenthet. De nagyon jól használható immunerősítésre is, és itt már be lehet kapcsolni a gyerekek kezelését, melyre fájdalommentessége miatt a lézerakupunktúra a legalkalmasabb. Tehát ha klasszikus akupunktúrával nem is, de lézerakupunktúrával gyerekeket is lehet kezelni, óvoda és iskolakezdés előtt, a kruppos-, vagy a felső légúti megbetegedések elkerülése érdekében. Ha pedig már megvan a baj, az akupunktúra hathatósan lerövidíti a betegség idejét is. De használható sebgyógyulások fokozására, traumás sérüléseknél, a reumatikus megbetegedéseknél, gerinc menti betegségeknél, hátközépi-, vagy nyaki fájdalomnál, vagy sportsérülések esetében is. 

Emellett az akupunktúra hatékony eszköz az allergiás betegségeknél, akár a tüneti kezelésről, akár előkezeléséről van szó. Ám még egy komolyabb betegség utókezelésénél is remek fegyver a gyógyítók kezében. Egy stroke utáni kezelésnél például az idegrendszeri stimulálásban,a bénult végtagok görcsösségének oldásában is nagyon hasznos az akupunktúra. És kimondottan hasznos eszköz az úgynevezett szenvedélybetegségek - dohányzás, alkohol, drog - kezelésénél, ahol szintén jó eredményeket értek el akupunktúrával. De a legdivatosabb talán a nők körében a fogyókúra segítésében.

Vissza a főoldalra

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az orvos válaszol … az allergiákról

Az európai lakosság közel 20 százaléka valamilyen allergiában szenved. Ennek a betegségnek a lényege a szervezet kóros immunreakciója: testünk védelmi rendszere tévesen elpusztítandó kórokozóként azonosít ártalmatlan anyagokat, vagyis az allergéneket, és túlzott reakcióval válaszol rájuk.

Itt van az ősz, itt van újra…

Azt persze, hogy valóban szép lesz-e, semmilyen szempontból sem tudhatjuk. Mert ha részletesebben nézzük, sok kérdés felmerülhet bennünk. Például mit tartogat számunkra az iskolakezdet? Ez, bár sokan azt gondolják, őket nem érinti, bizony tévednek. Több ok miatt is érintett mindenki. Egyrészt minden családban vannak iskoláskorú gyerekek. Másrészt ne feledjük el, hogy akik most iskolások, 20 – 30 év múlva az ország létét jelentik majd, minden értelemben. Az ő munkájuk kell ahhoz, hogy a gazdaság rendben legyen, a szociális juttatásokra és az állam intézményekre jusson forrás. Fontos kérdés tehát, hogy ők milyen képzést kapnak?

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.