BlogÚj! Megnyitás

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Cikkünkben azokat a praktikus tanácsokat gyűjtjük csokorba, amelyek segítségével lassíthatjuk, esetleg megállíthatjuk a járvány terjedését, de a legfontosabb, hogy a magunk és közvetlen környezetünk egészségét megóvjuk.

Mit tegyünk, amikor hazaérünk?

Hagyjuk a kabátot, cipőt az ajtón kívül, de ha nem megoldható, vegyük le az ajtóban és csak egy helyre pakoljuk le! Így tegyünk a táskákkal és szatyrokkal is!

Azonnal menjünk kezet mosni, vegyük le az utcai ruhát, dobjuk le a szennyesbe. Kézmosás és arcmosás után vegyük fel a tiszta otthoni ruhánkat. Fújjuk le fertőtlenítővel a táskák fülét,(a gyerekét is!), a szatyor fülét, a telefont, a kulcsokat - slusszkulcsot is! - ezután kipakolhatjuk, amit vásároltunk, de lehetőleg mindent mossunk meg, főleg a csomagolt terméket kívülről - ki tudja, hányan fogdosták össze a boltban!

A kabátot, cipőt lehet napoztatni, szellőztetni, de a többi felsőruhát mossuk ki, ne használjuk többször, főleg, ha tömegközlekedünk! A sálat, sapkát, kendőt is! Jó, ha a hajunkra is teszünk valamit, ha elmegyünk otthonról, mert teleköhöghetik! Mossuk le a cipőnket szappanos vízzel, legalább a talpát!

Mit tegyünk otthon?

Legyen otthoni ruhánk, papucsunk vagy cipőnk, amiben nem megyünk ki! Sehová! Nem ugrunk le benne a kisboltba se, és a kukához sem megyünk ki ebben! Soha ne feküdjünk az ágyra utcai ruhában! Legyen az ágy a legtisztább "szent hely", hisz ebben töltjük a legtöbb időt szinte védtelenül! Szemét levitele előtt váltsunk utcai cipőre, visszajövetel után, papucsra és azonnal kézmosás. Gyakran mossunk kezet! Ha pénzt fogunk, akkor utána mindenképpen (a pénztárcát kívülről is célszerű áttörölni). Naponta fertőtlenítsük le a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit! Nem kell agyonhipózni a lakást! A felmosóvízbe legyen egy kevés fertőtlenítő. Érdemes most az elején egy nagyobb takarítást csinálni, lemosni az ablakkilincseket is, utána már csak fenn kell tartani a tisztaságot és a bejárat körül kell a napi fertőtlenítő felmosás.

Naponta mossunk hajat, de legalábbis azokon a napokon, amikor utcán járunk, főleg, ha fedetlen fővel! Minden este zuhanyozzunk! Vannak, akik csak reggel szoktak, ezzel most az a baj, hogy az egész nap összeszedett piszkot este le kell mosni, különben egész éjszakára bele áztatjuk magunkba! Sűrűbben cseréljünk törölközőt, ágyneműt, konyharuhát, mint máskor.

Mit tegyünk, amikor elmegyünk otthonról?

Lehetőség szerint legyen nálunk maszk! Szinte mindegy, hogy milyen, mert a legsilányabb is véd a cseppektől és figyelmeztet, hogy ne piszkáljuk az arcot, szemet, orrot. Húzzunk kesztyűt! Mindegy, hogy milyet, a sima textil is jó, mert kevesebb kórokozó tapad meg a bőrön, és figyelmeztet, hogy ne nyúlkáljunk a szemhez, szájhoz, orrhoz, archoz!

Húzzunk valamit a fejünkre, hajunkra: kendő, sál, sapka, mindegy, csak ne gyűjtse a haj a szálló kósza cseppeket, amin utaznak a vírusok. Legalább 2 m-t tartsunk másoktól! Így még beszélgetni is lehet az utcán. Szerencsés esetben, ha kertes házban lakunk, vagy teraszunk, erkélyünk van, használjuk ki levegőzés, napozás céljából! Ne együnk az utcán! Semmit! A kocsiban is csak akkor, ha fertőtlenítettük előtte a kezeket! Az ember óhatatlanul, reflexesen is hozzányúl az ételhez, a szájához, vagy lenyalja az ujját! 

Mit tegyünk a boltban?

Készüljünk bevásárló listával, ezzel megakadályozzuk azt, hogy ténferegjük erre-arra az üzletben. Célirányosan szedjük össze, ami kell és a lehető legrövidebb időt töltsük bent! Ne tapogassunk össze semmit! A zöldséget, gyümölcsöt se! A pékárut meg végképp ne, mert azt nem mossuk meg! Fogjuk meg zacskóval és mindjárt húzzuk is rá! Lehet a kikészített fogóeszközt is használni, de ha egyik sincs, akkor az egyik zacskót húzzuk a kezünkre, ezzel pakoljuk be a másikba a kiválasztott árut. A pénztárnál, a piacon vagy a csemegepult sorában is tartsunk 2m távolságot, ha lehet! Lehetőleg pakoljunk be mindent a szatyorba, mielőtt a pénzhez nyúlunk! A bevásárlókocsi visszatolását követően, ha van kitéve kézfertőtlenítő, most használjuk. Befelé a boltba is lehet, de kifelé mindenképpen! A legrövidebb úton menjünk haza, lehetőleg ne tömegközlekedve - már csak a kapaszkodók miatt is!

A legfontosabb: ha tehetjük, MARADJUNK OTTHON! Az orvosunkkal telefonon konzultáljunk, a gyógyszertárba kérjük meg a család fiatalabb tagját, vagy a kedves szomszédot, hogy hozza el, amit részünkre felírtak, és a boltba is csak szükség esetén menjünk, a fenti jó tanácsokat szem előtt tartva. 

Vissza a főoldalra

Sóterápia otthon – használja ki a Váróterem magazin olvasói számára adott kedvezményt!

Hogy mire jó az otthoni sóterápia? Többek között arra, hogy a mostanihoz hasonló influenzás időszakban tisztán tartsa a légutakat, segítsen az orrdugulás, a megfázás, a nátha, a rendszeres köhögés, az arc- és homloküreg gyulladás a középfülgyulladás… vagy esetleg olyan alvásproblémák esetén, mint a horkolás!

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi. Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.