BlogÚj! Megnyitás

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Cikkünkben azokat a praktikus tanácsokat gyűjtjük csokorba, amelyek segítségével lassíthatjuk, esetleg megállíthatjuk a járvány terjedését, de a legfontosabb, hogy a magunk és közvetlen környezetünk egészségét megóvjuk.

Mit tegyünk, amikor hazaérünk?

Hagyjuk a kabátot, cipőt az ajtón kívül, de ha nem megoldható, vegyük le az ajtóban és csak egy helyre pakoljuk le! Így tegyünk a táskákkal és szatyrokkal is!

Azonnal menjünk kezet mosni, vegyük le az utcai ruhát, dobjuk le a szennyesbe. Kézmosás és arcmosás után vegyük fel a tiszta otthoni ruhánkat. Fújjuk le fertőtlenítővel a táskák fülét,(a gyerekét is!), a szatyor fülét, a telefont, a kulcsokat - slusszkulcsot is! - ezután kipakolhatjuk, amit vásároltunk, de lehetőleg mindent mossunk meg, főleg a csomagolt terméket kívülről - ki tudja, hányan fogdosták össze a boltban!

A kabátot, cipőt lehet napoztatni, szellőztetni, de a többi felsőruhát mossuk ki, ne használjuk többször, főleg, ha tömegközlekedünk! A sálat, sapkát, kendőt is! Jó, ha a hajunkra is teszünk valamit, ha elmegyünk otthonról, mert teleköhöghetik! Mossuk le a cipőnket szappanos vízzel, legalább a talpát!

Mit tegyünk otthon?

Legyen otthoni ruhánk, papucsunk vagy cipőnk, amiben nem megyünk ki! Sehová! Nem ugrunk le benne a kisboltba se, és a kukához sem megyünk ki ebben! Soha ne feküdjünk az ágyra utcai ruhában! Legyen az ágy a legtisztább "szent hely", hisz ebben töltjük a legtöbb időt szinte védtelenül! Szemét levitele előtt váltsunk utcai cipőre, visszajövetel után, papucsra és azonnal kézmosás. Gyakran mossunk kezet! Ha pénzt fogunk, akkor utána mindenképpen (a pénztárcát kívülről is célszerű áttörölni). Naponta fertőtlenítsük le a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit! Nem kell agyonhipózni a lakást! A felmosóvízbe legyen egy kevés fertőtlenítő. Érdemes most az elején egy nagyobb takarítást csinálni, lemosni az ablakkilincseket is, utána már csak fenn kell tartani a tisztaságot és a bejárat körül kell a napi fertőtlenítő felmosás.

Naponta mossunk hajat, de legalábbis azokon a napokon, amikor utcán járunk, főleg, ha fedetlen fővel! Minden este zuhanyozzunk! Vannak, akik csak reggel szoktak, ezzel most az a baj, hogy az egész nap összeszedett piszkot este le kell mosni, különben egész éjszakára bele áztatjuk magunkba! Sűrűbben cseréljünk törölközőt, ágyneműt, konyharuhát, mint máskor.

Mit tegyünk, amikor elmegyünk otthonról?

Lehetőség szerint legyen nálunk maszk! Szinte mindegy, hogy milyen, mert a legsilányabb is véd a cseppektől és figyelmeztet, hogy ne piszkáljuk az arcot, szemet, orrot. Húzzunk kesztyűt! Mindegy, hogy milyet, a sima textil is jó, mert kevesebb kórokozó tapad meg a bőrön, és figyelmeztet, hogy ne nyúlkáljunk a szemhez, szájhoz, orrhoz, archoz!

Húzzunk valamit a fejünkre, hajunkra: kendő, sál, sapka, mindegy, csak ne gyűjtse a haj a szálló kósza cseppeket, amin utaznak a vírusok. Legalább 2 m-t tartsunk másoktól! Így még beszélgetni is lehet az utcán. Szerencsés esetben, ha kertes házban lakunk, vagy teraszunk, erkélyünk van, használjuk ki levegőzés, napozás céljából! Ne együnk az utcán! Semmit! A kocsiban is csak akkor, ha fertőtlenítettük előtte a kezeket! Az ember óhatatlanul, reflexesen is hozzányúl az ételhez, a szájához, vagy lenyalja az ujját! 

Mit tegyünk a boltban?

Készüljünk bevásárló listával, ezzel megakadályozzuk azt, hogy ténferegjük erre-arra az üzletben. Célirányosan szedjük össze, ami kell és a lehető legrövidebb időt töltsük bent! Ne tapogassunk össze semmit! A zöldséget, gyümölcsöt se! A pékárut meg végképp ne, mert azt nem mossuk meg! Fogjuk meg zacskóval és mindjárt húzzuk is rá! Lehet a kikészített fogóeszközt is használni, de ha egyik sincs, akkor az egyik zacskót húzzuk a kezünkre, ezzel pakoljuk be a másikba a kiválasztott árut. A pénztárnál, a piacon vagy a csemegepult sorában is tartsunk 2m távolságot, ha lehet! Lehetőleg pakoljunk be mindent a szatyorba, mielőtt a pénzhez nyúlunk! A bevásárlókocsi visszatolását követően, ha van kitéve kézfertőtlenítő, most használjuk. Befelé a boltba is lehet, de kifelé mindenképpen! A legrövidebb úton menjünk haza, lehetőleg ne tömegközlekedve - már csak a kapaszkodók miatt is!

A legfontosabb: ha tehetjük, MARADJUNK OTTHON! Az orvosunkkal telefonon konzultáljunk, a gyógyszertárba kérjük meg a család fiatalabb tagját, vagy a kedves szomszédot, hogy hozza el, amit részünkre felírtak, és a boltba is csak szükség esetén menjünk, a fenti jó tanácsokat szem előtt tartva. 

Vissza a főoldalra

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Ha végre itt a nyár és meleg az idő…

A nyár a pihenés, a kikapcsolódás időszaka, de ha nem figyelünk kellően a lehetséges veszélyforrásokra, felütheti a fejét a baj. Könnyen elronthatja az utazásunkat egy nemvárt fertőzés. Az idős, beteg családtagok kiemelt figyelmet igényelnek a hőség idején, a gyerekeket a balesetektől is meg kell óvnunk.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.