BlogÚj! Megnyitás

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben.

Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet.

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel. A San Diegói Egyetem kutatói az epigenetikus óra segítségével megpróbálták kiszámolni, hogy a mítoszban szereplő 7 év helyett mennyi is a kutya – ember viszonylat a valóságban.

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, jó, de mi az epigenetikus óra?

Ez bizony nem más, mint egy olyan „szerkezet”, ami azt mutatja meg, hogy a DNS-hez tartozó meticsoportok szerint hány éves az adott ember. A tudósok ezt a folyamatot DNS-metilációnak hívják, ami egyébként azért fantasztikus, mert nem csak az emberek pontos kormeghatározására alkalmas. Igen, jól sejti mindenki, a kutyákét is ki lehet vele kalkulálni. Sőt, szerintem a macskákét is, és őszintén szólva nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a cicusoknál mennyi is az annyi? Mátyás királlyal szólva: kilenc-e a 9?

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, de akkor hogyan is kell számolnunk?

Ó, ez roppant egyszerű… vagy mégsem. A kutatásban az egyetem kutatói Labradorokat használtak. Hogy miért pont Labradort? Nos, ez az ő titkuk maradt, vagy legalábbis nem írták meg a tudományos cikkben, amelyet a bioRxiv siteon tártak a nyilvánosság elé. De vissza a számokhoz. Ha valaki meg akarja tudni, hány éves a kutyája, akkor nem kell mást tennie, mint kedvence éveinek természetes logaritmus értékét megszorozni 16-al és az így kapott eredményhez hozzáadni 31-et. A képlet tehát a régi matematikai emlékeimet elővéve így nézhet ki: 16lg (kutyaévek) + 31 = az emberi életkor.

Azt gondolom, ez túlmutat a középiskolai, de bizonnyal jó néhány kar egyetemi matekján is. A derék kutatók ezért annyit tettek, hogy a nevezett portálon közzétettek egy automatikusan kutyaéveket számláló logaritmust. Akit érdekel, keressen rá, és próbálja ki. Én nem találtam, de ez ne riasszon el senkit sem.

Ám, hogy azért mégis adjak némi támpontot, a kutatásban részt vevő 12 éves Labrador életkora a kutatók szerint megfelel 70 emberi évnek. Igen, pontosan annyinak. Hogy hogyan számolták ki? Kutya legyek, ha értem!

MR

Vissza a főoldalra

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be. Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.