BlogÚj! Megnyitás

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben.

Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet.

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel. A San Diegói Egyetem kutatói az epigenetikus óra segítségével megpróbálták kiszámolni, hogy a mítoszban szereplő 7 év helyett mennyi is a kutya – ember viszonylat a valóságban.

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, jó, de mi az epigenetikus óra?

Ez bizony nem más, mint egy olyan „szerkezet”, ami azt mutatja meg, hogy a DNS-hez tartozó meticsoportok szerint hány éves az adott ember. A tudósok ezt a folyamatot DNS-metilációnak hívják, ami egyébként azért fantasztikus, mert nem csak az emberek pontos kormeghatározására alkalmas. Igen, jól sejti mindenki, a kutyákét is ki lehet vele kalkulálni. Sőt, szerintem a macskákét is, és őszintén szólva nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a cicusoknál mennyi is az annyi? Mátyás királlyal szólva: kilenc-e a 9?

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, de akkor hogyan is kell számolnunk?

Ó, ez roppant egyszerű… vagy mégsem. A kutatásban az egyetem kutatói Labradorokat használtak. Hogy miért pont Labradort? Nos, ez az ő titkuk maradt, vagy legalábbis nem írták meg a tudományos cikkben, amelyet a bioRxiv siteon tártak a nyilvánosság elé. De vissza a számokhoz. Ha valaki meg akarja tudni, hány éves a kutyája, akkor nem kell mást tennie, mint kedvence éveinek természetes logaritmus értékét megszorozni 16-al és az így kapott eredményhez hozzáadni 31-et. A képlet tehát a régi matematikai emlékeimet elővéve így nézhet ki: 16lg (kutyaévek) + 31 = az emberi életkor.

Azt gondolom, ez túlmutat a középiskolai, de bizonnyal jó néhány kar egyetemi matekján is. A derék kutatók ezért annyit tettek, hogy a nevezett portálon közzétettek egy automatikusan kutyaéveket számláló logaritmust. Akit érdekel, keressen rá, és próbálja ki. Én nem találtam, de ez ne riasszon el senkit sem.

Ám, hogy azért mégis adjak némi támpontot, a kutatásban részt vevő 12 éves Labrador életkora a kutatók szerint megfelel 70 emberi évnek. Igen, pontosan annyinak. Hogy hogyan számolták ki? Kutya legyek, ha értem!

MR

Vissza a főoldalra

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be. Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.