BlogÚj! Megnyitás

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben.

Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet.

Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel. A San Diegói Egyetem kutatói az epigenetikus óra segítségével megpróbálták kiszámolni, hogy a mítoszban szereplő 7 év helyett mennyi is a kutya – ember viszonylat a valóságban.

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, jó, de mi az epigenetikus óra?

Ez bizony nem más, mint egy olyan „szerkezet”, ami azt mutatja meg, hogy a DNS-hez tartozó meticsoportok szerint hány éves az adott ember. A tudósok ezt a folyamatot DNS-metilációnak hívják, ami egyébként azért fantasztikus, mert nem csak az emberek pontos kormeghatározására alkalmas. Igen, jól sejti mindenki, a kutyákét is ki lehet vele kalkulálni. Sőt, szerintem a macskákét is, és őszintén szólva nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a cicusoknál mennyi is az annyi? Mátyás királlyal szólva: kilenc-e a 9?

Most akkor 7 vagy nem 7?

Na, de akkor hogyan is kell számolnunk?

Ó, ez roppant egyszerű… vagy mégsem. A kutatásban az egyetem kutatói Labradorokat használtak. Hogy miért pont Labradort? Nos, ez az ő titkuk maradt, vagy legalábbis nem írták meg a tudományos cikkben, amelyet a bioRxiv siteon tártak a nyilvánosság elé. De vissza a számokhoz. Ha valaki meg akarja tudni, hány éves a kutyája, akkor nem kell mást tennie, mint kedvence éveinek természetes logaritmus értékét megszorozni 16-al és az így kapott eredményhez hozzáadni 31-et. A képlet tehát a régi matematikai emlékeimet elővéve így nézhet ki: 16lg (kutyaévek) + 31 = az emberi életkor.

Azt gondolom, ez túlmutat a középiskolai, de bizonnyal jó néhány kar egyetemi matekján is. A derék kutatók ezért annyit tettek, hogy a nevezett portálon közzétettek egy automatikusan kutyaéveket számláló logaritmust. Akit érdekel, keressen rá, és próbálja ki. Én nem találtam, de ez ne riasszon el senkit sem.

Ám, hogy azért mégis adjak némi támpontot, a kutatásban részt vevő 12 éves Labrador életkora a kutatók szerint megfelel 70 emberi évnek. Igen, pontosan annyinak. Hogy hogyan számolták ki? Kutya legyek, ha értem!

MR

Vissza a főoldalra