BlogÚj! Megnyitás

Mutasd a munkavállalód, megmondom milyen a céged…

Elképesztő érdeklődés övezte az október 17-én megrendezésre került HRFestet.

Elképesztő érdeklődés övezte az október 17-én megrendezésre került HRFestet. 150 magyar és külföldi előadó, valamint sztár vendég színesítette a programot, amelynek keretében a legkülönbözőbb cégek és vállalatok, vállalkozások és gazdasági társaságok vezetői és HR szakemberei találkoztak.

Igazi High-tech rendezvény keretében ismerhették meg a résztvevők a legújabb trendeket, módszereket. Az előadók számos tapasztalatot osztottak meg a modern munkakultúra, az új típusú foglalkoztatási formák és a technológia dominált gazdasági tevékenységekkel összefüggő munkaerő kiválasztás tekintetében is. Olyan sztár vendégek is szót kaptak, mint Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Csernus Imre, a gyakorta idegeket borzoló, sarkos kommunikációjáról hírhedt pszichiáter, vagy Batiz András, aki cégvezetőként meglepte a hallgatóságot egy nagyon bensőséges, önmagáról sokat eláruló előadással.

Tóth Gergely, a HRFest alapító-tulajdonosa, megálmodója nem kevésbé különleges, mint maga az esemény, amit létrehozott. Nézőpontja, törekvése olyan perspektívába helyezi a munka világát, amiben akár boldog kiteljesedésben is élhetnénk anélkül, hogy azt éreznénk, fel kell áldoznunk magunkat a pénzkeresés oltárán. 

HRFest

Mi inspirálta ezt a 21. századi megközelítést?

A rendezvény valóban High-tech. Olyannyira, hogy a 150 előadó mellett, 151-ként Pepper a robot is színpadra állt moderátorként. Én magam nem vagyok HR-es, de nagyon érdekel a technológiai fejlődés. A technológiai fejlődés teljesen átalakítja az életünket, aminek az egyik legfontosabb része maga a munka világa. Nem is olyan régen a munkahely, munka, főnök, fizetés, magánélet teljesen egyértelmű jelentéssel bírtak. A 21. században mindez radikális átalakuláson megy keresztül. A HRFest azért fontos a számunkra, mert nagyon izgalmas az ember szempontjából, hogy mi lesz ebből, hova alakul a folyamat? Mi hiszünk abban, hogy ha jól csináljuk az átalakulást, akkor az nagyon sok ember számára jót hoz. Boldogabbá, önmagukra találóvá válhatnak, ami a munka és a magánélet világában is hasznos, tehát egy jobb társadalmat hozhat létre.

150 előadó egyetlen nap alatt nagyon merész vállalkozás. Több teremben, szinkronban futnak az események. Jól feladták a leckét a résztvevőknek, mivel a hallgatóságnak először is ki kell választania, melyik előadóra kíváncsi. Maximum 20-25 perces rapid, informatív bemutatókat, prezentációkat ismerhettek meg a szakma jelenlévő képviselői, illetve interaktív beszélgetések résztvevőivé váltak. Milyen eredmény várható ebben a konstrukcióban?

Kiscsoportban nem kiscsoportosként

Kiscsoportos beszélgetések során, egymással is kapcsolatot teremthetett bárki. Kérdezhettek az előadóktól, ami konkrét információ átadásra ad lehetőséget. Ez a forma sokkal intenzívebb és gyakorlatibb tudás átadásra ad lehetőséget. Ezt azért is hatékonynak látjuk, mert kialakult körülöttünk egy olyan kör a leg progresszívebb magyar HR szakemberekből, akiknek ez a szakma, a hivatásuk, az életük. Folyamatosan megosztják egymással a tapasztalataikat, a figyelemre méltó újdonságokat.

Az egész napos program során rendkívül élénk volt az élet a teraszon és a közösségi térben is, ahol számos kiállító mutatta be saját profilját. Ezek a találkozások, beszélgetések alkalmasak lehetnek a remélt társadalmi és munkahelyi átalakulás elősegítésére?

Úgy vélem, hogy igen. A HR régen koránt sem volt attraktív szakma. Sokkal inkább tb és munkaügyi ügyintéző helyként működött. Az utóbbi években azonban jelentős átalakulás indult el és a legizgalmasabb területté nővi ki magát a cégen belül. Mindennek az áll a hátterében, hogy nincs általános recept a HR-ben. Hiszen nem csak a cégek, hanem az ott foglalkoztatott munkavállalók is sokszínűek. Minden cégnek, minden iparágnak, minden helyzetnek a saját megoldási készletét kell kidolgoznia. Viszont mindez csak úgy érhető el, ha a HR-es konzultál, tapasztalatot cserél, tájékozódik. A HRFestre ellátogató szakemberek tisztában vannak avval, hogy tanácsot kérni, tájékozódni nem gyengeséget jelent, hanem éppen erőforrás.

A munka világának változásai

A munka világa gyökeresen megváltozott az informatika széles térnyerésével, az internet belépésével. Ugyanakkor a humánerőforrás fejlesztés nem merülhet ki a technológiai fejlődés követésének, alkalmazásának képessé tételében. Mit jelent ez a változás?

Egyetértek. Tulajdonképpen a HR szakember szerepe ennek a technológiai fejlődésnek köszönhetően is nagymértékben megváltozik. Az adminisztráció maga teljes mértékben informatikai alapra került és automatizált lett. Sőt, ma már az állásinterjúk levezetésének egy része is átkerült a technika világába. Míg évekkel ezelőtt a HR-esnek a pszichológiai képessége volt a leg dominánsabb, addig mára már adat halászásban marketingben, menedzsmentben, kapcsolatépítésben kell remekelnie, tehát nagyon széles palettán kell tudni kiválóan mozognia. 

HRFest - Struktúra és sokoldalúság

Struktúra és sokoldalúság

A sokoldalúság és a struktúrában, rendszerben való gondolkodás képessége sem a vezetőből, sem a HR szakemberből nem hiányozhat. Mennyire reális ma az, hogy a vezető számára egy HR szakember közvetíthet olyan jelzést, ami a cég működésének nem kifizetődő, vagy javításra/átalakításra szoruló területét érinti?

Ma már talán az a legfontosabb, hogy egy vezető képes legyen felismerni a konzultáció fontosságát. Folyamatosan kell a cég állapotáról, a belső folyamatokról információval rendelkeznie. Korábban a HR-es feladatának tekintették a cég állapotát, legalábbis humánerőforrás tekintetében. A jelenlegi legnagyobb trendváltozás, hogy a szervezet működése, a munkakultúra, a vezetői és munkavállalói szempontból, tehát a cég egészének a milyensége és prosperitása mindenkin múlik. Az employer branding milyensége, a munkáltatói márkaképesség, megtartó erő, a hitelesség múlhat ezen. A HR szakember ennek az irányítását végzi.

A munkaerőpiac átrendeződése

A fluktuáció, illetve a munkaerő külföldre történő jelentős kiáramlása nagyban átrendezi a munkaerő piacot. Milyen hatása lehet a HRFestnek, illetve a humánerőforrással foglalkozó szakembereknek erre a dimenzióra? Megjelenik-e ez valamilyen formában a HRFesten?

Ma az egyik legjelentősebb probléma a fluktuáció kérdése a munkáltatók számára. A gyártó cégek számára akár milliárdos tételt jelenthet. Van cég, ahol egy év alatt a teljes munkavállalói gárda kicserélődik. Az új munkatársak betanítása, önálló munkavégzésre alkalmassá tétele időben és pénzben mérhetően is hatalmas tétel. Ezért a HRFesten is foglalkozunk evvel a témával. A jövő évi konferencia tematikájában is megjelenik majd ez a probléma kör, és ennek a hatása a munkavállalás világára, a trendekre.

Mekkora feladat és munka egy ilyen fesztivál létrehozása?

Hatalmas munka, de az az igazság, hogy a csapat nagyon szereti ezt csinálni. Hatalmas kockázat, rettenetesen sok befektetés, ugyanakkor a fesztivál megkezdése pillanatában már létszik, hogy megéri, hiszen a visszajelzések mindig azt igazolják számunkra, hogy a HRFest a résztvevők számára nagyon fontos esemény. Mindenki itt van, aki számít a szakmában. Mi, akik ezt szervezzük, igazi szenvedéllyel csináljuk. Ha hatni akarunk a társadalomra, ez egy jó mód erre.

Külföldiek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacról

A hazai előadók mellett számos külföldi résztvevője is van a rendezvénynek. Mit tudnak ők hozzátenni, hiszen sok dologban eltér a munkakultúra, a környezeti lehetőség, a gazdasági tér a magyarországitól?

Részben valóban eltér. Ugyanakkor a sokszínűséget, a perspektívákat érzékeltethetik. Szemléletmódot, módszertani alapokat hozhatnak. Szerintem a munkakultúra nem országot, hanem céget jellemez. Valószínűleg tökéletes munkahely sincs. Olyan viszont van, ami személy szerint nekem lehet jó, vagy akár tökéletes tér. A külföldi előadók által bemutatott lehetőségek ötletet adhatnak, inspirálhatnak, távlatokat teremthetnek az itthoni döntéshozóknak, vezetőknek. A világ legnagyobb cégeinek egy része lecserélődött a top 500-ban. Akik maradtak azokat megvizsgálva a legszembetűnőbb az, hogyan bánnak a munkavállalóikkal. Talán ez a legfontosabb üzenet.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Mutasd a munkavállalód, megmondom milyen a céged…

Elképesztő érdeklődés övezte az október 17-én megrendezésre került HRFestet. 150 magyar és külföldi előadó, valamint sztár vendég színesítette a programot, amelynek keretében a legkülönbözőbb cégek és vállalatok, vállalkozások és gazdasági társaságok vezetői és HR szakemberei találkoztak.

Amikor az orvos „nem vetkőztet le”

Ki azért mert tényleg csinos, és azt hiszi, csak azért, mert… ki meg pont azért, mert azt gondolja, nincs rajta mit nézni. Olvasónk esete viszont tökéletes példája annak, milyen súlyos bajt okozhat, ha az orvos „elfelejti” milyen fontos látni, tapintani egy páciens bőrét. És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy valakinek bőrbetegsége lenne. A belső, vagy szervi bajaink ugyanis nagyon sokszor jól látható jeleket mutatnak a bőrünkön az orvos számára.

Zöldborsós csirkeragu

Az egyik nagyon finom, és viszonylag egyszerűen elkészíthető ételünk. Igazából semmi extra, és mégis. Akárhányszor eszi is az ember, mindig talál benne valamit. Hogy milyen alkalomra főzzük? Teljesen mindegy, lehet ebéd és lehet vacsora is. A helyzet és az alkalom határozza meg. Egy dolog biztos: nem okozunk vele csalódást senkinek.

Lassie, a gyógyító

Hallott már a gyógyító kutyákról? Ha nem, akkor érdemes szétnéznie. Nem kell messzire menni, elég, ha ránéz a saját kedvencére, vagy megnézi a szomszéd – talán nem is túl szép – kutyáját. Mert azóta, hogy évezredekkel ezelőtt őseink megszelídítették, és munkára fogták a kutyákat, ma már azt is tudjuk, hogy élettanilag milyen pozitív hatással vannak a kutyák az emberekre. Persze nem mindegy, hogyan bánunk az éppen befogadott kis kedvenccel. Szerencsére ma már nem probléma, hogy információhoz jussunk.

A hangulat

A hangulat – és kedélybetegségnek is tartott mentális problémák több mint 1 millió embert érintenek csak Magyarországon. Mit érzünk ilyenkor? Milyen tünetei vannak? Mit tegyünk ellene? Fontos kérdések, amire érdemes tudni válaszokat.

Minimál konyha megbolondítva

Egy nagyon kedves ügyfelem új konyháját szeretném bemutatni. Ez egy igazi szerelem projekt volt számomra, élveztem minden percét a közös munkának, remélem az érzés a megrendelőkkel kölcsönös. Az első megkereséskor a konyha, az étkező, a fürdőszoba és a vendégszoba áttervezésére kaptam megbízást, a ház többi részéhez (egyelőre) nem nyúltunk. Rögtön az elején kiderült, hogy a házat egy ismerős építész tervezte, akivel egy másik projekten is együtt dolgozunk, de a felkérés nem rajta keresztül jött. Milyen érdekes, ahogy a szálak összefutnak véletlenül. Bár véletlenek szerintem nincsenek.

A megbékélés napja

Az elektronikus kalendárium szerint június 16.-a Nagy Imre kivégzésének emlékére a megbékélés napja Magyarországon. Kétségtelenül kell egy ilyen nap. Mert ennek az országnak végre béke kell. A magyar történelem számtalan példával szolgálhat arra, hogy milyen értékes számunkra a béke. Mi mégsem nyughatunk. A választásoknak vége, az eredmény egyértelmű, az ellenzék harcol. Miért?

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.