BlogÚj! Megnyitás

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon.

A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

Már aktív sportoló korában elkezdett tanulni. Mi motiválta?

Ez a családunkból fakad. Édesapám jogász, édesanyám gyógyszerész. Mindketten támogattak bennünket, hogy a sportban elérhessük, amit magunk elé tűztünk. Ugyanakkor szigorú követelmény volt a tanulás is. Nem voltam éltanuló, de mindig a jobbak között voltam, ahogy a bátyám is. Ezért nem hagytuk abba a középiskola után. Én a Pécsi Egyetem testnevelői és a főiskolai kar angol tanári szakait végeztem el, és kicsit később a Testnevelési Egyetem aerobik szakedzői diplomáját is megszereztem. Úgy gondoltam, a sportolói karrier megadja a hitelességet, de ahhoz, hogy igazán jó tréner lehessek, kell a tudományos háttér is.

Maradjunk még a versenyzésnél. Pontosan milyen eredményeket is értek el?

A Pécsi Sasok nevű csapatunkkal - a másik két tag a testvérem Tamás és Szentgyörgyi Rómeó volt - hatszoros világbajnokok vagyunk. Kétszer nyertünk Európa bajnokságot és megnyertük a Világligát is.

Milyen verseny a Világjátékok és miért kiemelten fontos?

A Világjátékokat egy évvel az olimpiák után rendezik azoknak a sportágaknak, amelyek nem szerepelnek az olimpián. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a sportágunk olimpiai sportág lenne, akkor mi most olimpiai bajnokok lennénk. Abban az időben nagyon jól ment a versenyzés. Volt olyan két évünk, amikor 21 nemzetközi versenyből 19-et megnyertünk. Azt hiszem, ez egyedülálló a sportág történetében.

Térjünk át egy kicsit a civil életre. Hogyan élte meg a befejezést?

Igazából csak annyiban jelentett változást, hogy nem jártunk már versenyekre. Helyette ott voltak a tréningek, az előadások és a saját üzletünk.

Saját üzlet?

Igen, ebbe nagyon hamar belevágtunk, hiszen még abban az évben elkezdtük, amikor abbahagytuk az aktív versenyzést. Szóval rögtön 2001-ben elkezdtünk szakmai igazgatóként dolgozni egy mozgásközpontban Budapesten. Egy évig tartott, aztán a tulajdonosok nem értettek egyet a dolgokban és mi jobbnak láttuk, ha lezárjuk ezt a szakaszát a pályafutásunknak.

Ha jól tudom, hajózott is.

A felvetésből sokan azt hihetik, hogy vitorláztam, de nem így történt. Akkor már megvolt az aerobik szakedzőim és kilenc hónapra elhelyezkedtem egy Karib tengeri körutakat bonyolító luxus hajóra személyi trénernek és aerobik oktatónak. A társaság egyik legjobb hajója volt. Jó élményekkel és főleg anyagilag rentábilisan fejeztem be a munkát.

És itthon folytatta a személyi edzősködést és az aerobik oktatásokat.

Igen, és igazság szerint jól is ment. De éreztem, hogy ennél többet szeretnék adni az embereknek.

Többet?

Igen, többet. Ahogy a személyi edzéseket és az aerobik órákat tartottam sokat beszélgettem az emberekkel. Meghallgattam, mivel vannak nehézségeik, mik a félelmeik, mi zavarja őket és szép lassan összeállt a fejemben, hogy mivel tudnék nekik segíteni. Persze eközben évek teltek el.

Esetleg egy újabb DVD megjelentetésére gondol?

Nem, én nem hasznot akartam húzni az emberek gondjából, hanem tényleg segíteni szerettem volna. Piaci alapon is lehet ezt normálisan csinálni. A kérdésre visszatérve, nem egy új DVD-t, hanem egy működő rendszert mutattam az embereknek. Kidogoztam és folyamatosan bővítem a KATUSAKTÍV Testsúlycsökkentő és Egészségmegőrző programot, aminek azóta több ezren nekivágtak és sikerrel alkalmazzák a mindennapokban.

Szóval megint valaki megmondja a tutit a fogyni vágyóknak…

Egyáltalán nem erről van szó. Hogy mennyire nem így van, azt a sok pozitív eredmény mutatja. Azoknak, akikkel nem tudok találkozni személyesen, feltöltöttünk a weboldalra egy online kérdőívet. Aki ezt kitölti, kap tőlünk egy értékelést, amiből megtudhatja hol tart, és mire van szüksége. Ez teljesen díjtalan. Ennek a folytatása lehet a Nagy Tavaszi és a Nagy Őszi Átalakítási program Budapesten. Itt személyesen is találkozhatnak velem és a munkatársaimmal és segítünk, amiben csak tudunk. Akik erre eljönnek emellett a segítség mellett számos kedvezményben is részesülnek a program során, hogy elérhessék a céljukat. Értelemszerűen nem tudunk mindent díjmentesen végezni. Valamiből nekünk is meg kell élnünk. De mindent úgy alakítottunk ki, hogy elérhető legyen, és minél több embernek tudjunk általa segíteni.

Ez vezette arra is, hogy könyvet írjon?

Jó, hogy beszélünk erről. Senki ne gondolja, hogy író szeretnék lenni. Az én utam az, hogy minél több embert elvezessek a sporthoz, az egészséges élethez és az egészséges táplálkozáshoz. A könyv, ahogy a címe - Formáld magad - is mutatja, erről szól. Kezdőknek, újrakezdőknek, sportszkeptikusoknak és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy változtatni szeretne. Segítem azt az első lépést megtenni, ami a legnehezebb minden változásban. 

Hogy aztán feladják…

Éppen ez a lényeg, nem adják fel! Ne áltassuk magunkat, nem vagyunk tökéletesek! Ne akarjunk azonnal mindent. Ne hozzunk spártai döntéseket magunkkal szemben, mert akkor tényleg feladjuk. Haladjunk kis lépésenként. Ne akarjunk azonnal 3 kilométert futni, először elégedjünk meg azzal, hogy elmegyünk sétálni. Aztán amikor ez már szokásunkká vált, elkezdhetünk egy kicsit kocogni, és így tovább. Mindig csak egy kis lépés, amit meg tudunk tenni és meg is tudunk tartani. Így tudjuk magunkat szépen lassan, fokozatosan felépíteni. És ez mindenre igaz, az étkezésre is.

Erre sokan kíváncsiak. Kifejtené egy kicsit bővebben?

Úgy, ahogyan a sportnál. Ne akarjunk 100%-ot, mert nem fog menni. Például, ha azt tervezi valaki, hogy hetente ötször lemegy edzeni, sétálni, mozogni, akkor ne ostorozza magát, ha csak négyszer ment le! Ez ugyanis 80%, ami egy komoly teljesítmény! És így van ez az étkezéssel is. Én nem vagyok híve a tiltásnak. Mi értelme lenne, ha úgysem tartjuk be? Én sem tudnám megvonni magamtól a kedvenc ételeimet. A jó hír az, hogy erre nincs is szükség. A mozgás, az adagok csökkentése és az egészséges alapanyagok, ételek elvezetnek minket a célhoz. Mi történik, ha hat nap egészséges étkezés és mozgás után a hetediken megeszünk egy szelet süteményt?

Mi történik?

A világon semmi. Sikeresen haladunk az úton, és közben jól is érezzük magunkat. Persze ahhoz az is kell, hogy sokkal több vizet igyunk. Ez az egyik legnagyobb probléma, ami számos betegséget okoz. Ha szigorúan vesszük, akkor 20 testsúly kilogrammonként kellene innunk egy liter vizet. De lássuk be, irreális lenne, hogy napi négy liter vizet megigyunk. Viszont azt megtehetjük, hogy beszerzünk egy megfelelő flakont és tudatosan iszunk, nem csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. A lényeg, hogy naponta 2,5 - 3 liter vizet megigyunk. És ez sem fog menni egyik pillanatról a másikra. Itt is kell a fokozatosság.

Hogyan tudja megoldani a fokozatosságot, amikor elmegy egy - egy helyre tréninget és előadást tartani?

Hazudnék, ha azt mondanám, ezt is meg tudom oldani. Évente 200 - 250 helyszínen tartok tréninget és aztán előadást. Különösen fontosak nekem az iskolák. Éves szinten 50 - 100 iskolában vagyok együtt a gyerekekkel.

Hogyan fogadják?

Először azt látom, hogy cikinek gondolják a dolgot. Aerobik? Az lányoknak való! Az elmaradott térségben élő, hátrányos helyzetű gyerekek különösen így érzik. Figyelem őket, mielőtt bejönnek a terembe, beleszívnak még egyet a cigarettába. Először morcos ábrázattal, karba tett kézzel, mereven nézik, mi készül itt. Aztán elkezdődik a zene és a mozgás. A legmorcosabbakat ki szoktam hívni magam mellé. Rövid időn belül rájönnek, hogy ez bizony egyáltalán nem könnyű. Szándékosan úgy állítom össze a programot, hogy meg is tudják csinálni és sikerélményt adjak nekik. Eddig még mindig azok voltak a leglelkesebbek a végén, akik az elején szóba sem akartak állni velem. Öröm nézni, ahogy csillogó szemmel, boldogan mozognak a zenére és ütemre csinálják a gyakorlatokat.

És utána mit mond nekik?

Ezért kezdek mindig a mozgással. Amikorra azzal végzünk, már respektem van. Nem csak azért, mert világbajnok vagyok, meg azért, mert láttak a tv-ben, hanem azért, amit láttak tőlem. Amikor elkezdek beszélni nekik a mozgás fontosságáról, az egészséges életmódról, az egészséges ételekről, már komolyan hallgatnak. Tudják, hogy nem beszélek hülyeségeket. Akkor is tudják, ha otthon ilyen ételekről még csak nem is hallhattak, mert nem engedhetik meg maguknak anyagilag. A magot akkor is elvetettem. Aztán rátérek a dohányzásra és a drogra. Amikor vége és kimegyünk, azok sem gyújtanak rá, akik szinte cigivel a szájukba léptek be az aerobik előtt.

Mi volt a legemlékezetesebb ezek közül?

Egy hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolában történt. A fiú kemény volt és szinte megvetően nézett. Látni lehetett az arcán, milyen hülyeségnek tartja az egészet. És igen, ő is az ajtóban dobta el a cigarettát. A nagy városokban már nem sikk a fiatalok között sem a dohányzás. Sokan dohányoznak még, de már nem az a lúzer, aki nem teszi. A fővárostól távol azonban ez még nem így van. Ott a fiatalok között az a menő, aki dohányzik. Nagyrészt ezt látják otthon és ez az élet természetes része. Így van ez a mozgással is. Minek külön foglalkozni ezzel, van elég dolog amúgy is. A fiúra visszatérve, aztán elkezdődött a zene, és a többség elkezdte a gyakorlatokat. És ő azt látta, hogy a nála gyengébbek örömmel csinálják. Felhívtam magam mellé az egyik fiút, aki kicsit szabódva, de jött. Erre már kedvetlenül levette a bőrdzsekijét és elkezdett úgy, ahogy mozogni. Harmadiknak már őt hívtam fel. Először kicsit félszeg volt, de egyszer csak érezni kezdte, hogy mindenki őt nézi és meg kellett mutatnia. Észre sem vette, már boldogan csinálta velem és bíztatta a többieket. Másnap rám írt a facebookon, azóta is figyeli, mit csinálok és aktív az oldalon.

Érezhetően szerei a gyerekeket, nem gondolkodik még családalapításon?

Igen, szeretem őket. Másként nem is lehet. Egy gyerek azonnal megérzi, hogy ki az, aki szereti és ki játszik színjátékot. Én szeretem őket. Nem érdekel a származásuk és az anyagi helyzetük. Ők érdekelnek, és ezt érzik, ezért figyelnek arra, amit mondok nekik. A kérdésre válaszolva, már egyre többször eszembe jut és bízom benne, hamarosan eljön az az idő.

Még egy utolsó kérdés: mit gondol arról, amit eddig elért?

Büszke vagyok a VB címekre és arra, amit szakmailag elértem. Azt gondolom, nem kell bizonygatnom semmit. A legjobb érzés mégis az, nem tudom, hogy mikor dolgozom, mert az életem maga a munkám. Szeretem a munkámat és szeretem az embereket. Számomra ebben nem az a fontos, hogy üzletet csináljak abból, amit tudok, hanem az, hogy segítsek az embereknek.

Vissza a főoldalra

Nem vagyok híve a tiltásnak!

Katus Attila hatszoros aerobik világbajnok, mégis egy tv műsor kellett ahhoz, hogy igazán ismertté váljon. A Szombat esti láz volt az, ami igazán sztárrá tette. Olyan sztárrá, aki ennek ellenére megmaradt embernek. A legfőbb hivatásának azt tartja, ha segíthet az embereknek. Sporttal, előadásokkal, étkezési tanácsokkal és minden egyébbel, ami az életmód változtatáshoz – és nem váltáshoz - kell. És nem csak felnőtteknek. Évente 50 - 100 iskolába látogat el, hogy gyerekeket - köztük nagyon sok hátrányos helyzetű gyereket - a sport és az egészséges életmód felé tereljen.

Sári Évi: Nem érzem magamról, hogy sztár vagyok

Pedig már korábban is főszerepeket játszott, vezetett műsort a TV2-n és a VIVA TV-n, és a Splash együttes énekesnője volt. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a sörcsapoktól vezetett az útja a színpadig és a sikerekig. A főszerepekig azonban a statisztálástól kezdve végigjárta a színházi utat, és szerinte ez a legjobb az egészben. Bár nagyon sokan ismerik és szeretik, a sztárságot nem igazán érzi, nincsenek allűrjei és megmaradt normális embernek.

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A kutya családtag, de nem a gyereked

Valódi érzelmi fejlődés érhető el az embernél, hiszen a kutya emberi értelemben vett szavak nélkül, egyértelmű és nagyon kifinomult kommunikációval, viselkedéssel teszi nyilvánvalóvá ragaszkodását. Félreérthetetlenül fejezi ki háláját, a családtagokhoz való kötődését. Ez az önzetlen szereteten alapuló viselkedési forma pedig rendkívül meggyőző az ember számára. Ezért hat olyan jelentős mértékben ránk.

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Kesudiós energiaszelet

Ami azt jelenti, hogy igyekszem mindenkinek válaszolni, nem főzök, és nemsokára felveszem a bikinimet, és családostól elmegyünk valahová úszni, majd sétálni, enni, sokáig fennmaradunk, és vidám filmeket nézünk. Nem fogok főzni. Ami nem azt jelenti, hogy nem alkotok. Amikor egész nap úton vagyunk, rendszerint viszünk magunkkal gyümölcsöt, vagy turmixokat, energiaszeleteket, aszalványokat, vagy magvakat. És itt vagyok általában bajban. Nincs olyan kapható energiaszelet, amiben semmi sincs.