BlogÚj! Megnyitás

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz.

Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Kezdjük azzal, hogy a viszonyunk a macskákhoz legalábbis ellentmondásos. Az ókori Egyiptomban például istenként tisztelték őket. Talán érdekesség számunkra, hogy néhány egyiptomi feljegyzés szerint a palotákban élő egerek és patkányok elfogását az egyiptomiak nem az imádott macskától, hanem a kiskoruktól erre idomított kobráktól várták el. Persze voltak a történelem során korok, amikor a macska a gonosz szimbóluma volt. Európában például a fekete macska volt a boszorkányok kedvenc háziállata, nem csoda, hogy annyi babona szövődött köréjük.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a macskák mára vitathatatlan kedvencé váltak. De bárhány „macskással” beszélünk is, szinte kivétel nélkül elkezdik sorolni cicájuk nemszeretem tulajdonságait. Lusták, átalusszák a napot, aztán hirtelen zsongani kezdenek, és mindenen élezik a körmüket. Néhányan ilyenkor megpróbálják lecsillapítani kedvencüket, és ilyenkor jön a karmolás. 

Na, de miért is karmolnak?

Nem kérdés, ha az ember egy zsongásban lévő macskát próbál megnyugtatni, annak karmolás vagy harapás lesz a vége. Na, de miért is harap és karmol simogatás közben? A macskák öntörvényű lények. Nem hódolnak be az embernek és nem csüngenek majomszeretettel a gazdájukon. A simogatást általában a felső egyharmad részben tűrik. Ha valaki ezen a képzeletbeli vonalon túlmegy, vagy ami még rosszabb kedvence hasát próbálja simogatni, számoljon a harapással és a karmolással. Ennek is vannak persze előjelei. Ha figyelünk, láthatjuk a lesunyt füleket és a kitágult pupillákat. Az amerikai kutatók állítása szerint például a macskák a depressziós embereket harapják meg…

Más ez a szemezés…

Volt már olyan élményben része, amikor cicája mélyen a szemébe nézett? Bevallom, én először nem tudtam hová tenni a dolgot. Amikor többször is előfordult, akkor utánanéztem, mit is jelent a macskáknál ez a szemezés. Mit mondjak, fura dologra bukkantam. Ha cicánk a szemünkbe néz, és lassú, álmos pillantásokkal méreget minket, akkor azzal az érzelmeit fejezi ki. A macskák csak olyankor alkalmazzák ezt, amikor a vonzódásukat akarják kifejezni valaki felé. Ilyenkor érdemes hasonló lassú pillantásokkal reagálni, hogy ő is érezzen minket.

A macskák és a TV

Az első vicces kalandom a párom macskájával még kapcsolatunk elején történt. A NatGeo egyik ismeretterjesztő műsorát néztük éppen, amikor macskánk egyszer csak odaugrott és megpróbálta a képernyőn repdeső kismadarat levadászni. Mulatságos volt látni, ahogy mancsival kapkodott a madárka után, de sehogy sem tudta kivarázsolni a dobozból. A kérdés persze az, miért érdekli a macskákat a televízió képernyője, vagy a számítógép monitora, billentyűzete? Nos, más és más ok áll az érdeklődés mögött. A TV képernyőt vagy a monitort az egyre élet hűbb készülékeken látható állatok miatt megnyilvánuló vadászösztön okán támadják meg, vagy a mozgást figyelik rajta. A laptop billentyűzete vagy a lehajtott teteje már sokkal inkább a meleg miatt érdekes számukra, és gond nélkül ráfekszenek. Nem rosszaságból, egyszerűen csak szeretik a meleget.

Vissza a főoldalra
Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.