Megnyitás

Nézz mélyen a szemembe…

Akár bevalljuk, akár nem a legtöbb macska gazdinak igenis fejtörést okoz, hogy a macskája mit és miért tesz.

Nos, nem állítjuk, hogy mi megfejtettük a titkot, de annyit megtettünk, hogy igyekeztünk utánajárni a dolgoknak.

Kezdjük azzal, hogy a viszonyunk a macskákhoz legalábbis ellentmondásos. Az ókori Egyiptomban például istenként tisztelték őket. Talán érdekesség számunkra, hogy néhány egyiptomi feljegyzés szerint a palotákban élő egerek és patkányok elfogását az egyiptomiak nem az imádott macskától, hanem a kiskoruktól erre idomított kobráktól várták el. Persze voltak a történelem során korok, amikor a macska a gonosz szimbóluma volt. Európában például a fekete macska volt a boszorkányok kedvenc háziállata, nem csoda, hogy annyi babona szövődött köréjük.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a macskák mára vitathatatlan kedvencé váltak. De bárhány „macskással” beszélünk is, szinte kivétel nélkül elkezdik sorolni cicájuk nemszeretem tulajdonságait. Lusták, átalusszák a napot, aztán hirtelen zsongani kezdenek, és mindenen élezik a körmüket. Néhányan ilyenkor megpróbálják lecsillapítani kedvencüket, és ilyenkor jön a karmolás. 

Na, de miért is karmolnak?

Nem kérdés, ha az ember egy zsongásban lévő macskát próbál megnyugtatni, annak karmolás vagy harapás lesz a vége. Na, de miért is harap és karmol simogatás közben? A macskák öntörvényű lények. Nem hódolnak be az embernek és nem csüngenek majomszeretettel a gazdájukon. A simogatást általában a felső egyharmad részben tűrik. Ha valaki ezen a képzeletbeli vonalon túlmegy, vagy ami még rosszabb kedvence hasát próbálja simogatni, számoljon a harapással és a karmolással. Ennek is vannak persze előjelei. Ha figyelünk, láthatjuk a lesunyt füleket és a kitágult pupillákat. Az amerikai kutatók állítása szerint például a macskák a depressziós embereket harapják meg…

Más ez a szemezés…

Volt már olyan élményben része, amikor cicája mélyen a szemébe nézett? Bevallom, én először nem tudtam hová tenni a dolgot. Amikor többször is előfordult, akkor utánanéztem, mit is jelent a macskáknál ez a szemezés. Mit mondjak, fura dologra bukkantam. Ha cicánk a szemünkbe néz, és lassú, álmos pillantásokkal méreget minket, akkor azzal az érzelmeit fejezi ki. A macskák csak olyankor alkalmazzák ezt, amikor a vonzódásukat akarják kifejezni valaki felé. Ilyenkor érdemes hasonló lassú pillantásokkal reagálni, hogy ő is érezzen minket.

A macskák és a TV

Az első vicces kalandom a párom macskájával még kapcsolatunk elején történt. A NatGeo egyik ismeretterjesztő műsorát néztük éppen, amikor macskánk egyszer csak odaugrott és megpróbálta a képernyőn repdeső kismadarat levadászni. Mulatságos volt látni, ahogy mancsival kapkodott a madárka után, de sehogy sem tudta kivarázsolni a dobozból. A kérdés persze az, miért érdekli a macskákat a televízió képernyője, vagy a számítógép monitora, billentyűzete? Nos, más és más ok áll az érdeklődés mögött. A TV képernyőt vagy a monitort az egyre élet hűbb készülékeken látható állatok miatt megnyilvánuló vadászösztön okán támadják meg, vagy a mozgást figyelik rajta. A laptop billentyűzete vagy a lehajtott teteje már sokkal inkább a meleg miatt érdekes számukra, és gond nélkül ráfekszenek. Nem rosszaságból, egyszerűen csak szeretik a meleget.

Vissza a főoldalra

További Kedvencek

A zenével fejezem ki az érzéseimet

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Wolf Kati az Eurovízióval lett sztár itthon és ismert külföldön. Bár a hangja – a VUK főcímdalával – már gyerek korában ismert volt, mégis csak sokkal később, már családanyaként vált sztárrá. Nem használta ki Erkel Ferenc díjas zeneszerző édesapja nevét és ismertségét, hanem a nehezebb utat választva maga vívta ki a sikert önmagának. Hogy aztán sztárként és édesanyaként a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk és a családjának. Talán ezért is áll közel oly sokak szívéhez.

A zenével fejezem ki az érzéseimet

Az utolsó szalmaszál

Az utolsó szalmaszál

Ma már egyike a világ négy profi férfi szopránjának, és számos sikert tudhat maga mögött az Egyesült Államoktól Kínáig. Azt gondoljuk, a pályája maga a sikertörténet. Fel sem merül bennünk, hogy dolgozott bolti eladóként, éjszakai pultosként és légi utaskísérőként is. Azt pedig már tényleg csak kevesen tudják, hogy kétszer is kénytelen volt a zenei pályáját félbe szakítani, szó szerint azért, hogy az éhezéstől megmentse magát. A Csillag születik pedig valóban az a bizonyos utolsó szalmaszál volt az életében.

Az utolsó szalmaszál

Enderfalvától Meseországig

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

Enderfalvától Meseországig

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

A címben említett “parkolóház” persze csak egy szóvicc, hiszen nem egy konkrét, létező parkolóházban kialakított lakást szeretnék most bemutatni, hanem egy parkoló közepére felépített házat. Azért így sem hétköznapi a dolog, ugye?

Különös Otthonok: Laknál-e parkolóházban?

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

Személy szerint nekem Bodrogi Gyula maga a magyar színjátszás. Mióta színházba járok, tévéjátékot, magyar filmet nézek, jelen volt. Egyszerűen megkerülhetetlen. És ami nem mellékes, neki köszönhetem – az osztálytársaim zömével együtt – a matek kettesemet, amivel érettségire mehettem. Mielőtt a Nemzeti Színházban találkoztunk, hirtelen beugrott egy párhuzam a híres francia rendezővel, Roger Vadimmal kapcsolatban. Mindketten koruk három elvitathatatlan szépségét hódították meg. Az idén volt 60 éve, hogy diplomázott a Színművészeti Főiskolán. És ha mindez még nem lett volna elég, ő volt Süsü a sárkány!

Bodrogi Gyula: Közönség szerető színész vagyok!

A Madártej miatt nem lettem orvos

A Madártej miatt nem lettem orvos

Kevesen vannak az országban, akik nem látták még a képernyőn a mentők kommunikációs igazgatóját és szóvivőjét, Győrfi Pált. Elmaradhatatlan egyenruhájában szinte minden nap megjelenik a híradóban, és több szórakoztató műsorban is feltűnt már. Amikor megszólal, arra az ember óhatatlanul odafigyel, és hajlamos azt hinni, hogy a kamera, a show neki természetes életeleme. Ki gondolná, hogy volt olyan helyzet, amikor egy rendezői instrukciót követően egy pillanatra leblokkolt és nehéz volt megmozdulnia. És talán az sem köztudott, hogy egyszer majd üzletet szeretne nyitni.

A Madártej miatt nem lettem orvos

Sugallatok

Sugallatok

Eredetileg a pályájáról szóló interjúra készültem Für Anikó Jászai Mari díjas érdemes színésznővel, de végül sokkal több lett ennél. Egy tartalmas beszélgetés, amiben a pályafutása mellett érintettük az élet fontos kérdéseit, az életét befolyásoló sugallatokat és a családi kapcsolatait. Mert az nem igazán szokványos, hogy valaki fél a nyilvános szerepléstől, és az Iparművészeti Főiskolára készül, aztán végül a Színművészetin köt ki. Mint ahogyan az sem, hogy valaki húsz évesen nevet vált, egykeként születik, most mégis két testvére van. Ez éppoly csoda, mint az, hogy valaki ugyanabban az öltözőben készül, ugyanazon a színpadon lép fel, mégis más színházban játszik.

Sugallatok

Radnótitól az olimpiáig

Radnótitól az olimpiáig

Csisztu Zsuzsa sokak számára egy televíziós személyiség. Hol van már a köztudatból az Európa kupa győztes, olimpikon tornászlány képe? Aki azonban ismeri, jól tudja, hogy az soha nem tűnt el, mindig is jelen volt és van, csak közben fejlődött, épült és kiteljesedett. Televíziós riporterré, műsorvezetővé, műsorkészítővé és íróvá. Feleséggé és anyává, nemzetközi és hazai sportvezetővé. És mindezt egyszerre, minden területen helytállva, mégsem elszállva.

Radnótitól az olimpiáig

DIY karácsonyfadísz papírból

DIY karácsonyfadísz papírból

Az interneten böngészve szinte el sem kerülheti a figyelmünket a sok karácsonyi dekorációs ötlet, pillanatok alatt találhatunk inspirációt, hogyan öltöztessük ünnepi díszbe az otthonunkat. Most én is szeretnék ötletet adni azoknak, akik valami különleges és érdekes dekorációt szeretnének saját kezűleg készíteni az ünnepekre.

DIY karácsonyfadísz papírból

Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak

Ez volt az EDDA első nagylemezének az egyik legnépszerűbb dala, de ez sokkal több, mint egy dal. Pataky Attila nem csak megálmodta azt a világot, hanem meg is éli. Nem bántani, szeretni akar, ugyanakkor harcol is, ha a szükség úgy hozza. Tiszteli a nőket, és ez a tisztelet még az édesanyjától ered, mint ahogyan az éneklés is. Nem tud és nem is akar semmit félgőzzel csinálni. Amikor felmegy a színpadra, mindig százhúsz százalékot akar adni a rajongóknak. Az interjú azonban mégsem csak az EDDA-ról, sokkal inkább Pataky Attiláról, az emberről szól.

Álmodtam egy világot magamnak