BlogÚj! Megnyitás

Nyár, szabadság, szerelem

Nyár, szabadság, szerelem. De fordítsuk komolyra a szót. Vagy még sem, mert tényleg nyár van. Igaz, az idei kicsit más, mint bármelyik korábbi, hiszen ez a tavasz igencsak próbára tett mindenkit. Ezért felfokozott hangulatban örülünk a napsütésnek...

A strandok, fürdőhelyek szinte mindegyike várja tárt karokkal a vendégeket. A Balaton, és minden fürdésre és pihenésre vonzó hely megtelt újra élettel. Az emberek alig várják, hogy kiszabaduljanak a természetbe, a jó levegőre, a Nap fényébe merítsék az arcukat. Este szabadtéri színházba, autós moziba menjenek, vagy csak bámulják kézen fogva a csillagos eget a vízparton. A lélek ilyenkor biztos, hogy szabadságra vágyik, a megfáradt idegszálak könnyebben simulnak el.

Azonban éppen ezért kell körültekintőnek is maradni. A szabadság, az adrenalin, a megérdemlés érzése mindent betölt. Máris magunk mögött hagytunk egy feszültségekkel teli fél évet. Ki hinné, hogy 2020 első fele elröppent. Szinte észre sem vettük.

Nyár, szabadság, szerelem

Az idő olyan végtelenül relatív…

Alig kezdtük el megvalósítani az évkezdés fogadalmait, kezdtük építeni a 2020-ra tervezett feladatokat. Már majdnem örültünk a tavasz első pillanatainak, máris keresztbe húzta a számításunkat az élet. Erre senki sem számított. Ezt nem lehetett sejteni. Erre nem lehetett felkészülni. De megcsinálni, végigvinni igenis muszáj volt.

Az, hogy kit mennyire érintett egészségügyi szempontból az elmúlt bő negyed év minden megpróbáltatása, az bizony nem csak a szerencsén múlott. Az is befolyásolta a dolgok alakulását, hogy milyen fizikai állapotban voltunk. Ez pedig múlott azon, hogy menyire figyeltünk magunkra. Mennyire tudatosan élünk a mindennapokban. Mennyire vigyázunk az egészségünkre. Tápláljuk-e eléggé a testünket létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Mindennel, amire a testnek, az immunrendszernek szüksége van.

Az idő olyan végtelenül relatív...

Test és lélek ereje

Azt mindenképpen érdemes tanulságként levonni 2020 első feléből, hogy az Élet mindig szolgál meglepetésekkel. Váratlan helyzetek is jöhetnek, amelyekre nem lehet felkészülni. Sőt megjósolni sem. Azonban, ha kellő tudatossággal éljük a mindennapokat, akkor a legszigorúbb időszakot is képesek vagyunk átvészelni. Testben és lélekben egyaránt. A tervek szanaszét zuhanhattak. Szigorítások, korlátozások kedvetlenítettek bennünket. De ez az időszak is véget ért. Azonban az óvatosság indokolt. Az egészségre minden időben érdemes időt és energiát fordítani, mert a test bizony meghálálja a törődést.

Test és lélek ereje

A test, a sejtek megújulnak, regenerálódnak. A terveket újra szőjük. Felvesszük a fonalat ismét. Megerősödtünk mindahányan. Sok mindent tanultunk önmagunkról és másokról. Azt is, hogy erősebbek vagyunk, mint valaha gondoltunk volna.

Nincs is más dolgunk, csak a Nap fényében fürdetni az arcunkat. Testünket, lelkünket belemeríteni a szabadság fuvallatába. Feltöltekezni energiával, örömmel, szabadsággal, szerelemmel. Megtenni mindent, ami visszaadja a hitünket az életben. Nagyon sok vitamint magunkhoz venni. Friss gyümölcsök, zöldségek zamatát élvezni napról, napra. Élni. Minden sejtünkkel, minden zsigerünkben szétárasztva az érzést. Az Élet ízét.

Én pedig itt állok tettre készen. Alig várom, hogy személyesen is találkozzunk. Izgatottan készülök, hogy elmeséljem, Én hogy vészeltem át ezt az időt. Mit tettem, teszek a mindennapokban, hogy a lelkem erős, a testem egészséges legyen. Azt is tudom, hogy én mitől nem vesztettem el a fonalat az elmúlt időben. Ugye elmondhatom. ugye érdekel?

A nehézség hullámai nem kell, hogy elsöpörjenek. Akár fel is emelhetnek. Téged, engem, minket. Együtt, vagy külön-külön. A lényeg az, hogy minden rendben legyen.

Nyár van. Izgalmas, édes, szerelmes nyár. Test és lélek lazább ilyenkor. Könnyedebb, lebegősebb. Megérdemeljük, hogy így legyen.


Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/
Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?