BlogÚj! Megnyitás

Nyári betegségeink

Közeledik a tanév vége, és a szabadságunkat is rég megterveztük, így lélekben és testben is felkészülten várjuk a nyári szabadság kellemes heteit.

Ahhoz, hogy a tervezett időszak valóban gondtalan legyen, előre fel kell készülni mindenre, akár külföldön, akár belföldön nyaral a család. Úti céljaink is igen változatosak, a tengerparti napozás, a hegymászás és a külföldi felfedezések örömei elé is nézhetünk.

Minden helyszínnek megvan a maga „veszélye”; a tengerben a medúzák, a hegyekben a kullancsok, azonban pl. a tipikus strandbetegségeket leginkább medencék partján kaphatjuk el. Általában a természetes vizekben kis esély van rá, hogy gombás vagy vírusos eredetű bőrfertőzést szedjünk össze. A kórokozók többségének inkább a strandok melegebb fürdővize biztosít életteret, éppen ezért rendszeresen fertőtlenítik a mesterséges vizeket. Igaz, sokaknak ezzel is meggyűlik a baja, mert a tisztításhoz használt vegyszerek is kiválthatnak allergizáló tüneteket. Utóbbi ellen nehéz védekezni, akinél bőrirritáció jelentkezik a fertőtlenítéshez használt szerek miatt, inkább a természetes vizeket részesítse előnyben.

Ügyeljünk a higiéniára

A strandbetegségek és az egyéb vízzel összefüggésbe hozható betegségek többsége megelőzhető, ha betartunk néhány alapvető higiénés szabályt. Mindig viseljünk papucsot, ha a mellékhelyiségbe megyünk, akkor semmiképpen se feledkezzünk meg a lábbeli használatáról. Fürdés után töröljük szárazra a lábujjak közét, de a megelőzés érdekében használhatunk hintőport és gombaellenes hatású készítményeket is. A leggyakoribb nyári kórokozók a sarjadzó és a fonalas gomba, melyek ellen a legjobban úgy védekezhetünk, ha a fürdőzés előtt és után letusolunk, majd a parton alaposan megtörölközünk, különösen figyelve a hajlatokra.

Köhögés

Egy undok vírus

A vírusos megbetegedések közül a leggyakrabban az uszodaszemölcs okoz problémát, amely a test bármely pontján megjelenhet. Könnyen felismerhető a bőrből kiemelkedő sárgás-fehér, középen behúzott „gömböcskékből”. Megjelenhet az arcon, a nyakon, a hajlatokban vagy a nemi szerveken és a végbél környékén. Mivel erősen viszkető érzést okoz, ezért vakarással tovább terjedhet és további több tucat újabb szemölcs jelenhet meg. Vírusos betegségek közül ne feledjük azokat a betegségeket sem, amelyek egy-egy átmulatott éjszakához, vagy valamilyen meggondolatlan eseményhez köthető.

Ne felejtsünk el vizet inni!

A nyár, a nagy meleg egyik legsúlyosabb következménye a kiszáradás, amely elsősorban a gyerekeket, időseket és a krónikus betegeket érintheti, de a nagy melegben mindenkinek muszáj figyelni rá, hogy elegendő folyadékot vigyen be a szervezetébe. Vannak betegségek, amelyek könnyen előidézhetik a kiszáradást, mint a hasmenés vagy a cukorbetegség, ám a napszúrás és a leégés is okozhat jelentősebb vízvesztést. A nagy melegben a kiszáradás biztos jele a tudati állapot változása, amely megnyilvánulhat feszült idegállapotban, de akár abban is, hogy az érintett személyt nem lehet felébreszteni. Azonnali segítség lehet a szájon át történő folyadékbevitel, fokozatosan, kis mennyiségeket egyszerre.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a nyári hőséget enyhítő klíma is beteggé tehet bennünket abban az esetben, ha nem megfelelően tartjuk karban. A légionárius betegség, a nem megfelelően tisztított klímaberendezések, szökőkutak vagy zuhanyzók környezetében terjedhet el. Általában 2-10 nap lappangás után influenzaszerű tüneteket okoz, később magas láz, hasmenés és köhögés is jelentkezhet. Mivel nagyon veszélyes betegségről van szó, ha felmerül a gyanú, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fő az óvatosság

Ne feledkezzünk meg a hasmenés okozta kellemetlenségekről sem. Ez nemcsak az egzotikus országokban pihenők életét keserítheti meg, mert szinte bármelyik éghajlaton előfordulhat, hogy a szervezetünk nem birkózik meg a szennyezett ételekkel vagy vízzel bevitt kórokozókkal. A kellemetlen tüneteket (puffadás, görcs, hasi fájdalom) általában baktériumok okozzák, azonban enyhébb lefolyású megbetegedéseknél néhány nap után maguktól meggyógyulnak az érintettek. Ilyenkor elegendő, ha a megfelelő folyadékpótlásra figyelnek. Súlyosabb esetben azonban infúziós, esetleg antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A legtöbbet a megelőzéssel tehetünk, különösen a higiénés szabályok betartásával.

Kellemetlen „barátaink”, a rovarok 

Szerencsére a hazánkban élő szúnyogfajták nem terjesztenek súlyos betegségeket, ám a szúnyogcsípéssel szemben allergia alakulhat ki, amely torok- vagy szemhéj duzzanatot okozhat, esetleg ezzel együtt csalánkiütést is. Csúnya látvány, azonban néhány napon belül magától elmúlik. A méh- és darázscsípés nem okoz különösebb tünetet, ha valaki allergiás a csípésükre, akkor súlyosabb esetben az illetőnél anafilaxiás sokk is felléphet. Ez nem más, mint az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ha úgy látjuk, hogy az érintettnél nehézlégzés, verejtékezés, fulladás, kiütések, ödéma, esetleg hányás, hasmenés vagy ájulás jelentkezik, azonnal hívjunk orvost, mert életveszélyes lehet, ha nem ismerik fel időben a tüneteket és kezdik el a gyógyszeres kezelést. Nem véletlen, hogy egyre többen rettegnek a kullancscsípéstől is. Bár nem okoz fájdalmat, azonban a csípése vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást vagy Lyme-kórt is okozhat. Ezekben az esetekben is a legtöbbet a megelőzéssel tehetjük, zárt ruhában és rovarriasztóval közlekedjünk azokon a helyeken, ahol várhatóan előfordulhatnak.

Minden esetben, mielőtt nyaralni indulunk, valamennyi veszélyre, betegségre legyünk kellően felkészülve. Ehhez kérjük ki háziorvosunk, vagy a gyógyszerész véleményét is, hogy ne érjen bennünket meglepetés. 

Vissza a főoldalra

Nyári betegségeink

Közeledik a tanév vége, és a szabadságunkat is rég megterveztük, így lélekben és testben is felkészülten várjuk a nyári szabadság kellemes heteit. Ahhoz, hogy a tervezett időszak valóban gondtalan legyen, előre fel kell készülni mindenre, akár külföldön, akár belföldön nyaral a család. Úti céljaink is igen változatosak, a tengerparti napozás, a hegymászás és a külföldi felfedezések örömei elé is nézhetünk.

Hideg joghurtos céklaleves (Chlodnik)

Bármilyen elképzelhetetlen is első hallásra, a céklaleves fenséges nyári étel. Amellett egészséges, tápláló és játszva elkészíthető. Gazdagítható friss uborkával, kaporral, metélőhagymával és retekkel is.

Kutya a lakásban: ősz

Nagyon sokan tartanak kutyát lakásban. Számukra fontos tudnivaló, hogyan is kell bánniuk kedvencükkel, ha véget ér a nyár. Mert bizony teljesen mást igényelnek négylábú barátaink ősszel, mint a nyári melegben. Ilyenkor általában kevesebb időt tölthetnek a szabadban, ez pedig komoly problémákat okozhat.

Egy halott lány második élete

A történet 1880 táján kezdődött Franciaországban, Párizsban. Egy szokásos szép nyári hétvégén, a Szajna parton sétálók egy vízben lebegő holttestre figyeltek fel. A halott egy fiatal nő, akit nemsokára a rendőrök kiemeltek a folyóból. Eddig a szokványos része a sztorinak. Csakhogy senki nem tudta, kis is a fiatal lány. Abban az időben a hatóságok az ismeretlen halottakat a halottak galériájában állították ki. Ma már nagyon bizarrnak tűnik ez a megoldás, de abban akkoriban ez volt az eljárás.

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról. Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást...

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.