BlogÚj! Megnyitás

Okos kutya, jó kutya…

A cseppnyi jószág, ami ott szuszog az öledben különleges lény. Képes gyökeresen megváltoztatni az életed anélkül, hogy tudnál róla.

Okos kutya, jó kutya…

A cseppnyi jószág, ami ott szuszog az öledben különleges lény. Képes gyökeresen megváltoztatni az életed anélkül, hogy tudnál róla. Elérzékenyülsz, amikor odajön, ha hívod. Naponta nagyokat sétálsz vele, pedig azelőtt semmi sem vehetett rá, hogy önmagad érdekében reggel korábban kelj. Munka után a legfontosabb, hogy mielőbb hazaérj kis védencedhez. Lehet eső, hideg, vagy forró napsütés, te minden áldott nap legalább kétszer felkerekedsz, hogy biztosítsd számára a megfelelő mozgást. Fontos számodra, hogy csak olyan helyre utazz el, ahova magaddal viheted őt is. Megbocsájtóbbá válsz, mert pontosan tudod, ha kárt tesz a lakásban, kertben, az kizárólag a te figyelmetlenséged, tapasztalatlanságod gyümölcse. Aztán eljön az idő amikor rájössz, hogy bizony neki is tanulni kell néhány dolgot az együttélés szabályairól. Ekkor megkezdődik a környezetedben fellelhető, neked és a kutyusnak legjobb iskola felkutatása.

Tóth Ferenc, „Fritz”, ahogy a kutyás berkekben ismerik őt, az egyik legtapasztaltabb tréner. Nem csak kutyákat, a gazdákat is tanítja a kívánatos viselkedés elsajátítására. Mert egyáltalán nem könnyű okos, jól nevelt kutyát faragni a bohó kis állatból, a kamaszodó, mindent összeugráló energiabombából, vagy az éppen ivarosodó fiatal kan kutyából. Arról nem beszélve, hogy bizonyos esetekben teljesen másként kell kezelni egy menhelyről befogadott, ismeretlen előéletű, vagy bántalmazott kutyát. A gazda pedig acélozhatja a lelkét, hogy egyes tanítási fázisokban kellő szigorral követelje meg a szükséges teljesítményt kedvencétől.

Okos kutya, jó kutya…

„Fritz” szakmai tapasztalata mellett, kiváló humorral megáldott ember. Pontosan tudja, hogy mivel érhető el a szükséges eredmény, miközben különös gonddal figyel a gazdára is, mert avval is tisztában van, hogy egyszerre elsajátítani a megfelelő mozdulatokat, magunkévá tenni a kellő tudást és közben legyőzni magunkban a néha bizony erősen feltörő ellenállást, koránt sem egyszerű feladat. Pedig gondos felkészülés, következetesség, kitartás és szorgalom nélkül nem érhetjük el a kívánt eredményt. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutyák kiképzéséhez állóképességre, fizikai adottságokra és terhelhetőségre is szükség van, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kutyát választunk magunk mellé. A kutyakiképzés során pedig a nehezebben kezelhető kutyák esetében, egyáltalán nem mindegy, mennyit sajátít el a gazda a szükséges tudásból, és milyen mértékben képes az együttműködésre megtanítani az ebet.

Néha elég nagy a szakadék a kutyás társadalom és a nem kutyás társadalom között. Mik azok az elvárások, amit a gazdáknak mindenképpen érdemes betartani a békés egymás mellett élés érdekében?

Nagyon hasznos lenne, ha a gazda felelősen döntene az állattartás szabályainak betartásáról. A legfontosabb, hogy a kutya közömbös legyen az idegen emberek és állatok irányába. Ez tanítható. Fontos, hogy a kutyások ne zavarják a nem kutyások biztonságát. Ugyan ilyen fontos, hogy a gazdák minden esetben távolítsák el a kutyaürüléket a közterületről, ami higiéniai szempontból sem mellékes. Közterületen pórázon vezessük a kutyát, ami egyébként is előírás, bár sokan ezt a rendeletet sajnos nem tartják be. Ez azért is lényeges, mert a pórázon vezetéssel könnyebben meg tudunk előzni, vagy akadályozni bármely fizikai atrocitást. Például, ha a szabadon szaladgáló kutya és egy pórázon vezetett állat találkozása éppen nem barátságos jelleget mutat. De egy kisgyerekhez odafutó kutya is kelthet riadalmat akkor is, ha amúgy a jószág teljesen békés, de a kisgyerek megijed a felé szaladó állattól.

Okos kutya, jó kutya…

Hogyan érhetjük el, hogy a kutyánk engedelmes legyen?

A környezeti ingerek iránti közömbös viselkedés megfelelő képzéssel elérhető, ezáltal a kutya kordában tudja tartani az indulatait akkor is, ha a másik állat esetleg nem szimpatikus a számára. Azonban az állatok összetalálkozásakor mindkét gazda felelős viselkedése szükséges. Ha valaki tudja a kutyájáról, hogy adott esetben az nekiugrik más állatoknak, akkor az ő felelőssége, hogy ennek semmilyen teret ne engedjen.

Mikortól tanítsuk a kutyát megfelelő viselkedésre?

Általában 12 hetes kor körül kerül egy kiskutya a gazdához. Már az első naptól érdemes tanítani. Pici korában nagyon intenzíven figyel a táplálékra, így a táplálékhoz való jutás kiváló formája a gazdával való együttműködés kialakításának. Játékos formában, a fokozatosság elvét betartva szépen haladhatunk az állat viselkedésének alakításában. Kutyaiskolába, kölyöksuliba körülbelül 4 hónapos kortól érdemes vinni, mivel eddigre már minden védőoltással rendelkezik, ami elsődleges feltétel ahhoz, hogy közösségbe vigyünk egy állatot. Itt történik meg a szocializáció, a közömbösítés elsajátítása, illetve néhány alap gyakorlat megtanulása. Vezényszóra ül, fekszik, helyben marad, vezényszóra láb mellett halad, behívásra a gazdájához megy. Bizonyos elemeket persze otthon is meg lehet tanítani az állatnak, azonban előnyösebb szakszerű kiképző segítségét igénybe venni, hiszen a gyakorlatok elsajátításán kívül, nagyon sok hasznos tanácsot is kaphat a gazdi a képzés során. Ez pedig nagyban megkönnyítheti a zökkenőmentes együttélést a kutyával. Ahhoz is jól jön a tréner segítsége, hogy a gazda ne csak elsajátítsa a szükséges ismereteket, hanem fejlessze a saját képességeit. Kellő módon legyen képes hatni a kutyára, irányítani tudja a kutya viselkedését. Az együttműködés elérése pedig a boldog kutyás lét alapjául szolgál. Aki nem tud időt szakítani a csoportos képzésre, választhatja az egyéni trenírozást is. Ebben az esetben a tréner megy házhoz, megkönnyítve a gazdi dolgát. Erről a lehetőségről a kutyakikepzo.hu oldalon lehet többet megtudni.

Okos kutya, jó kutya…

A gazdával való séta, játék rendkívül fontos. A saját fajtársaival való együttlét, a szabad játék emellett mennyire nélkülözhetetlen a kutya számára? Gondolok itt a kutyafuttatók szerepére a városi kutyák életében. 

Egy kutyafuttatóban szerintem szűk a tér ahhoz, hogy különböző kutyákat ott szabadon engedjünk, lesz, ami lesz alapon. Ezért koránt sem tartom jó ötletnek, hogy bárki, zokszó nélkül a futtató területére lépve csak úgy elengedje a kutyáját anélkül, hogy fel tudná mérni a többi állat várható viselkedését. Mielőtt ezt megtennénk, mindenképpen kérdezzük meg a futtatóban tartózkodó gazdáktól, hogy mi várható, ha a mi jószágunk bemegy a területre? Csak az után engedjük szabadon a kutyánkat, ha ez vélhetően kockázatmentes. Minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy a kutyák egymásnak pattannak. Ilyenkor két nagyon fontos dolog van. Az összeverekedő állatok megfékezése, szétválasztása, ami nem mindig egyszerű. Valamint az, hogy a futtatóban lévő többi állat gazdája azonnal a saját kutyájához menjen, vagy hívja azt be maga mellé, hogy másik állat ne keveredjen a harcba. A szétválasztás, az esetleges sérülések kezelése, az ügy elrendezése is megfelelő jártasságot kíván. Emellett egy ilyen helyzetben a többi kutya egy helyben tartása is komoly feladatot jelenthet, ezért is nagyon előnyös, ha iskolázott, tehát jól nevelt, engedelmességre tanított ebekkel megyünk ki a futtatóra.

Mi a boldog kutyatartás titka?

Városban sokan kedvtelésből tartanak kutyát családtagként, egyedül élők gyakran társként. A legjobb, ha az adott kutya fajtájának, habitusának megfelelő formában képezzük az állatot.Ugyanis a legboldogabb elfoglaltság a gazdával együtt töltött idő mellett, a megfelelő feladat betöltése.Futtató helyett akár számára alkalmas sporttevékenységet is választhatunk, ami igazán élménydús elfoglaltság kutyának, gazdának egyaránt.

A kutyás lét különleges állapot. Vigyázzunk rájuk, legyünk felelősségteljes, a kutyánkat jól szerető gazdák. Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amik a legjobban szolgálják a kedvenceink egészséges életét, és amibe mi magunk is örömünket leljük.

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?