BlogÚj! Megnyitás

Okos kutya, jó kutya…

A cseppnyi jószág, ami ott szuszog az öledben különleges lény. Képes gyökeresen megváltoztatni az életed anélkül, hogy tudnál róla.

Okos kutya, jó kutya…

A cseppnyi jószág, ami ott szuszog az öledben különleges lény. Képes gyökeresen megváltoztatni az életed anélkül, hogy tudnál róla. Elérzékenyülsz, amikor odajön, ha hívod. Naponta nagyokat sétálsz vele, pedig azelőtt semmi sem vehetett rá, hogy önmagad érdekében reggel korábban kelj. Munka után a legfontosabb, hogy mielőbb hazaérj kis védencedhez. Lehet eső, hideg, vagy forró napsütés, te minden áldott nap legalább kétszer felkerekedsz, hogy biztosítsd számára a megfelelő mozgást. Fontos számodra, hogy csak olyan helyre utazz el, ahova magaddal viheted őt is. Megbocsájtóbbá válsz, mert pontosan tudod, ha kárt tesz a lakásban, kertben, az kizárólag a te figyelmetlenséged, tapasztalatlanságod gyümölcse. Aztán eljön az idő amikor rájössz, hogy bizony neki is tanulni kell néhány dolgot az együttélés szabályairól. Ekkor megkezdődik a környezetedben fellelhető, neked és a kutyusnak legjobb iskola felkutatása.

Tóth Ferenc, „Fritz”, ahogy a kutyás berkekben ismerik őt, az egyik legtapasztaltabb tréner. Nem csak kutyákat, a gazdákat is tanítja a kívánatos viselkedés elsajátítására. Mert egyáltalán nem könnyű okos, jól nevelt kutyát faragni a bohó kis állatból, a kamaszodó, mindent összeugráló energiabombából, vagy az éppen ivarosodó fiatal kan kutyából. Arról nem beszélve, hogy bizonyos esetekben teljesen másként kell kezelni egy menhelyről befogadott, ismeretlen előéletű, vagy bántalmazott kutyát. A gazda pedig acélozhatja a lelkét, hogy egyes tanítási fázisokban kellő szigorral követelje meg a szükséges teljesítményt kedvencétől.

Okos kutya, jó kutya…

„Fritz” szakmai tapasztalata mellett, kiváló humorral megáldott ember. Pontosan tudja, hogy mivel érhető el a szükséges eredmény, miközben különös gonddal figyel a gazdára is, mert avval is tisztában van, hogy egyszerre elsajátítani a megfelelő mozdulatokat, magunkévá tenni a kellő tudást és közben legyőzni magunkban a néha bizony erősen feltörő ellenállást, koránt sem egyszerű feladat. Pedig gondos felkészülés, következetesség, kitartás és szorgalom nélkül nem érhetjük el a kívánt eredményt. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutyák kiképzéséhez állóképességre, fizikai adottságokra és terhelhetőségre is szükség van, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kutyát választunk magunk mellé. A kutyakiképzés során pedig a nehezebben kezelhető kutyák esetében, egyáltalán nem mindegy, mennyit sajátít el a gazda a szükséges tudásból, és milyen mértékben képes az együttműködésre megtanítani az ebet.

Néha elég nagy a szakadék a kutyás társadalom és a nem kutyás társadalom között. Mik azok az elvárások, amit a gazdáknak mindenképpen érdemes betartani a békés egymás mellett élés érdekében?

Nagyon hasznos lenne, ha a gazda felelősen döntene az állattartás szabályainak betartásáról. A legfontosabb, hogy a kutya közömbös legyen az idegen emberek és állatok irányába. Ez tanítható. Fontos, hogy a kutyások ne zavarják a nem kutyások biztonságát. Ugyan ilyen fontos, hogy a gazdák minden esetben távolítsák el a kutyaürüléket a közterületről, ami higiéniai szempontból sem mellékes. Közterületen pórázon vezessük a kutyát, ami egyébként is előírás, bár sokan ezt a rendeletet sajnos nem tartják be. Ez azért is lényeges, mert a pórázon vezetéssel könnyebben meg tudunk előzni, vagy akadályozni bármely fizikai atrocitást. Például, ha a szabadon szaladgáló kutya és egy pórázon vezetett állat találkozása éppen nem barátságos jelleget mutat. De egy kisgyerekhez odafutó kutya is kelthet riadalmat akkor is, ha amúgy a jószág teljesen békés, de a kisgyerek megijed a felé szaladó állattól.

Okos kutya, jó kutya…

Hogyan érhetjük el, hogy a kutyánk engedelmes legyen?

A környezeti ingerek iránti közömbös viselkedés megfelelő képzéssel elérhető, ezáltal a kutya kordában tudja tartani az indulatait akkor is, ha a másik állat esetleg nem szimpatikus a számára. Azonban az állatok összetalálkozásakor mindkét gazda felelős viselkedése szükséges. Ha valaki tudja a kutyájáról, hogy adott esetben az nekiugrik más állatoknak, akkor az ő felelőssége, hogy ennek semmilyen teret ne engedjen.

Mikortól tanítsuk a kutyát megfelelő viselkedésre?

Általában 12 hetes kor körül kerül egy kiskutya a gazdához. Már az első naptól érdemes tanítani. Pici korában nagyon intenzíven figyel a táplálékra, így a táplálékhoz való jutás kiváló formája a gazdával való együttműködés kialakításának. Játékos formában, a fokozatosság elvét betartva szépen haladhatunk az állat viselkedésének alakításában. Kutyaiskolába, kölyöksuliba körülbelül 4 hónapos kortól érdemes vinni, mivel eddigre már minden védőoltással rendelkezik, ami elsődleges feltétel ahhoz, hogy közösségbe vigyünk egy állatot. Itt történik meg a szocializáció, a közömbösítés elsajátítása, illetve néhány alap gyakorlat megtanulása. Vezényszóra ül, fekszik, helyben marad, vezényszóra láb mellett halad, behívásra a gazdájához megy. Bizonyos elemeket persze otthon is meg lehet tanítani az állatnak, azonban előnyösebb szakszerű kiképző segítségét igénybe venni, hiszen a gyakorlatok elsajátításán kívül, nagyon sok hasznos tanácsot is kaphat a gazdi a képzés során. Ez pedig nagyban megkönnyítheti a zökkenőmentes együttélést a kutyával. Ahhoz is jól jön a tréner segítsége, hogy a gazda ne csak elsajátítsa a szükséges ismereteket, hanem fejlessze a saját képességeit. Kellő módon legyen képes hatni a kutyára, irányítani tudja a kutya viselkedését. Az együttműködés elérése pedig a boldog kutyás lét alapjául szolgál. Aki nem tud időt szakítani a csoportos képzésre, választhatja az egyéni trenírozást is. Ebben az esetben a tréner megy házhoz, megkönnyítve a gazdi dolgát. Erről a lehetőségről a kutyakikepzo.hu oldalon lehet többet megtudni.

Okos kutya, jó kutya…

A gazdával való séta, játék rendkívül fontos. A saját fajtársaival való együttlét, a szabad játék emellett mennyire nélkülözhetetlen a kutya számára? Gondolok itt a kutyafuttatók szerepére a városi kutyák életében. 

Egy kutyafuttatóban szerintem szűk a tér ahhoz, hogy különböző kutyákat ott szabadon engedjünk, lesz, ami lesz alapon. Ezért koránt sem tartom jó ötletnek, hogy bárki, zokszó nélkül a futtató területére lépve csak úgy elengedje a kutyáját anélkül, hogy fel tudná mérni a többi állat várható viselkedését. Mielőtt ezt megtennénk, mindenképpen kérdezzük meg a futtatóban tartózkodó gazdáktól, hogy mi várható, ha a mi jószágunk bemegy a területre? Csak az után engedjük szabadon a kutyánkat, ha ez vélhetően kockázatmentes. Minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy a kutyák egymásnak pattannak. Ilyenkor két nagyon fontos dolog van. Az összeverekedő állatok megfékezése, szétválasztása, ami nem mindig egyszerű. Valamint az, hogy a futtatóban lévő többi állat gazdája azonnal a saját kutyájához menjen, vagy hívja azt be maga mellé, hogy másik állat ne keveredjen a harcba. A szétválasztás, az esetleges sérülések kezelése, az ügy elrendezése is megfelelő jártasságot kíván. Emellett egy ilyen helyzetben a többi kutya egy helyben tartása is komoly feladatot jelenthet, ezért is nagyon előnyös, ha iskolázott, tehát jól nevelt, engedelmességre tanított ebekkel megyünk ki a futtatóra.

Mi a boldog kutyatartás titka?

Városban sokan kedvtelésből tartanak kutyát családtagként, egyedül élők gyakran társként. A legjobb, ha az adott kutya fajtájának, habitusának megfelelő formában képezzük az állatot.Ugyanis a legboldogabb elfoglaltság a gazdával együtt töltött idő mellett, a megfelelő feladat betöltése.Futtató helyett akár számára alkalmas sporttevékenységet is választhatunk, ami igazán élménydús elfoglaltság kutyának, gazdának egyaránt.

A kutyás lét különleges állapot. Vigyázzunk rájuk, legyünk felelősségteljes, a kutyánkat jól szerető gazdák. Találjuk meg azokat a lehetőségeket, amik a legjobban szolgálják a kedvenceink egészséges életét, és amibe mi magunk is örömünket leljük.

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

Okos kutya, jó kutya…

A cseppnyi jószág, ami ott szuszog az öledben különleges lény. Képes gyökeresen megváltoztatni az életed anélkül, hogy tudnál róla. Elérzékenyülsz, amikor odajön, ha hívod. Naponta nagyokat sétálsz vele, pedig azelőtt semmi sem vehetett rá, hogy önmagad érdekében reggel korábban kelj. Munka után a legfontosabb, hogy mielőbb hazaérj kis védencedhez. Lehet eső, hideg, vagy forró napsütés, te minden áldott nap legalább kétszer felkerekedsz, hogy biztosítsd számára a megfelelő mozgást.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Mire jó az akupunktúra? II. rész

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk.

Ahány ház, annyi szokás. Tradíció, vagy innováció a jó választás?

Ahány ház, annyi szokás. Így tartja a mondás. A főzésre különösen igaz, hiszen a legtöbb embernek megvan a maga ízvilága, amit részben a szülői házból hoz, részben önmaga alakít ki. Mindezzel együtt hosszú évtizedek alatt kialakult néhány, már-már tradícióként is tekinthető formula, amit nagyon sok háztartásban beépítettek a családi szokásrendszerbe. Egy egyszerű példa erre a levesbetét.

A jó alvás titkai

Ennek kapcsán érdemes elmélyülni az egészséges alvás rejtelmeiben, végiggondolni, hogy mindent megteszünk azért, hogy az alvásra szánt időnket követően kipihenten ébredjünk fel.

Jó újra sétálni a barátokkal

Nemrég múltam 63 éves, és gondoltam, elmegyek egy csontsűrűség mérésre. Sajnos csontritkulást diagnosztizáltak nálam. A családorvosom elmondta, vigyázni kell magamra, ugyanis a meggyengült csontok sokkal könnyebben törnek, és súlyos mellékhatások is kialakulhatnak. Következő alkalommal, amikor felülvizsgálatra mentem, felhívta a figyelmemet egy nemrégiben megjelent termékre.

Hús nélkül a világ...

Alig várjuk, hogy a jó idő beköszöntével többet lehessünk a levegőn. Azonban nem csak az fontos, hogy nagyokat sétáljunk a napsütésben. Azt is szeretjük, amikor teraszon, étteremben, kávézóban ülve beszélgethetünk. Mert a társasági léthez jó szokás szerint hozzátartozik, hogy az élmények megosztása közben, a gasztronómiához fűződő szenvedélyünknek is hódoljunk. Talán ezért is olyan népszerűek azok a rendezvények, amelyek ötvözik a kellemes környezetet, az ízek szerelmeseit élményekkel.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.