Megnyitás

Padlizsán steak szendvics

Mostanában nem vagyok úgy oda a padlizsánért, de mivel egészséges, folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan lehetne finomabbnál finomabb recepteket alkotni.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Úgy, hogy még a hozzám hasonlóak is megszeressék. Ilyen ez a recept is, és tényleg megunhatatlan uzsonnára, de akár magunkkal vihető ebéd is lehet. A zöldségeket mindig szezonálisan lehet variálni, sőt az elvetemült hedonisták tofubaconnel, és ecetes gyömbérrel is dúsíthatják, nekem úgy ízlik a legjobban :))

Hozzávalók: 

  • 1 db padlizsán
  • 1 fej lilahagyma, finom karikákra vágva
  • 2-3 kisebb saláta cukkini
  • 4 ek szójaszósz vagy teryaki
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 2 tk steak fűszerkeverék
  • 2 tk vegamix
  • 1 dl veganéz (tojásmentes majonéz)
  • ketchup
  • mustár
  • friss fejes saláta levelek, (lehet madár, római, rukkola is)
  • friss, teljes kiőrlésű baguette-ek 
Padlizsán steak szendvics

1. A padlizsán páchoz összekeverjük egy nagyobb tálba a szójaszószt, az olívaolajat, a fokhagyma granulátumot, a vegamixet, és a steak fűszerkeveréket és 1 ek mustárt.

Jó alaposan összedolgozzuk.

2. A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük,és ujjnyi (kb. 1cm) vastagságúakra felvágjuk.(lehet hosszában is.)

3. Minden padlizsánkarikát megforgatunk minden oldalról a páclében, és elhelyezzük őket egy tányéron.

4. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd ha már elég forró, belehelyezünk annyi karikát, amennyi még kényelmesen elfér benne. Magas hőfokon 1-2 percig mindkét oldalukon megpirítjuk, majd közepesre vesszük a hőmérsékletet, és kevés vizet aláöntve lefedve pároljuk kb.5 percig, majd megforgatjuk, még 5 percre. Levesszük a fedőt, és addig pirítjuk, míg csodásan meg nem barnulnak.

5. A baguette-ket hosszában felvágjuk, megkenjük veganézzel, majd rátesszük a salátát, a meleg padlizsánsteaket(1 baguette-re kb 3 karika fér), lilahagymakarikákat. A baguette tetejét megkenjük ketchuppal, és ízlés szerint mustárral, majd az egészet összeforgatjuk.

Tipp: Jól illik hozzá még a paradicsom, friss hónapos retek, lilahagyma helyett póré, vagy uborka is. Szezontól és hűtőtartalomtól függően. A veganézt viszont sose hagyjuk ki!

Jó étvágyat!

Padlizsán steak szendvics
Vissza a főoldalra

További Gasztro

Padlizsán steak szendvics

Padlizsán steak szendvics

Mostanában nem vagyok úgy oda a padlizsánért, de mivel egészséges, folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan lehetne finomabbnál finomabb recepteket alkotni úgy, hogy még a hozzám hasonlóak is megszeressék. Ilyen ez a recept is, és tényleg megunhatatlan uzsonnára, de akár magunkkal vihető ebéd is lehet. A zöldségeket mindig szezonálisan lehet variálni, sőt az elvetemült hedonisták tofubaconnel, és ecetes gyömbérrel is dúsíthatják, nekem úgy ízlik a legjobban :))

Padlizsán steak szendvics

Répa tatár, a megunhatatlan kence

Répa tatár, a megunhatatlan kence

A répa tatár nálunk hatalmas kedvenc, és igazi újrafelhasználható, sokoldalú alapanyag. Használd a kipréselt répa lé melléktermékét, a répa-szárazanyagot, mert nemcsak egészségesebb, hanem ezerszer finomabb, mint a nyers húsból készült tatárbifsztek, és a kórokozóktól sem kell tartanod. Könyvbemutatókra, előadásokra is ezt viszem általában kóstolóként, vagy ha hirtelen vendégek toppannak be, pirítós kenyérfalatkákkal is szuper előétel. Mindig elfogy…

Répa tatár, a megunhatatlan kence

Medvehagyma-krémes brassói

Medvehagyma-krémes brassói

A medvehagyma, az egyik legfinomabb tavaszi alapanyag, és nem csak egészséges, és ezerféleképpen variálható, hanem nagyon - nagyon finom is! Piacon, bioboltokban, és már nagyobb élelmiszerláncokban is könnyedén beszerezhető, de siessetek, mert a szezonja csak kb másfél hónapig tart, és nem érdemes róla lemaradni. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, pesztót, krémlevest, pogácsákat, kenyeret, és finom egytálételeket is, mint a mai receptem, ami nálunk hatalmas kedvenc.

Medvehagyma-krémes brassói

3 legfinomabb őszi kence

3 legfinomabb őszi kence

Az ősz nemcsak az iskolakezdésé, hanem a csodálatos őszi zöldségeké is, amelyekből nem lehet eleget enni. Egészen november közepéig élvezhetjük jelenlétüket, így mindenképpen érdemes kihasználni ezt az időszakot. Ilyenkor én is kreatívabb vagyok, már nincs olyan meleg sem, így újra kedvem van a konyhában sürögni-forogni, és enni enni, enni.

3 legfinomabb őszi kence

Vegán Karácsonyi menü I.

Vegán Karácsonyi menü I.

Szeretném ezen a héten az elmúlt évek legnépszerűbb karácsonyi menüit megosztani veletek. Ez a nagy kedvencünk volt a korábbi években. Próbálja ki Ön is, ha ezen az éven valami mást szeretne az ünnepi asztalon látni!

Vegán Karácsonyi menü I.

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Szentgyörgyi álma

A karácsonyi és szilveszteri végeláthatatlan kalória bombák után, egy garantáltan energia mentes körsétára invitálom Önöket, most így Januárban az év elején. Bizonyára sokan álmodoztak gyermekként arról, hogy bejutnak egy cukrászat műhelyébe és ott, ellesnek egy-két szakmai fortélyt, illetve betekintést nyerhetnek az istenek eledelének, a csokoládénak mágikus világába. Úgy vélem, ha megosztom Önökkel egyrendkívül különleges, féltve őrzött termékünk létrejöttének titkait, akkor Önök is részesei lehetnek egy alkotói folyamat, szépségesen küzdelmes, varázslatának. Kicsit távolabbról indulunk, hogy mindenki mindent, jól megértsen. A cukrászat a pontosság tudománya, tartja egy francia mondás. Miért is? Gondoljunk csak bele, ha egy sima piskótához a hozzávalókat nem pontosan mérjük ki, vagy nem a megfelelőmódra verjük fel atojásfehérjét, nem beszélve arról, ha nem úgy, és akkor keverjük egymásba a hozzávalókat,illetve ha a sütés hőmérséklete nem stimmel. Mi is lesz a végeredmény?Lapos, nem valamiszívmelengető látványú, ehetetlen,tésztaragacs.Gondolták volna? A cukrászat a gyógyszerészetből vált ki, régen a cukrot, a tört mandulát, grammnyi, keserű anyagok bevonására használtak, úgy nevezett gyógylabdacsokat készítettek általuk. A betegeket ápoló szerzetesek és apácák készítettek először ostyákat, magvakkal dúsított tallérokat, illetve a kenyér és kalács tésztákba sütötték a gyógynövényeket, melyekkel gyógyították a korabeli egészség problémákat. A csokoládét az indián kultúrában mágikus anyagként tisztelték. Amikor először Európába került, itt is a patikusok foglalkoztak vele, roboráló és kedély javító méreg drága gyógyszerként.

Békebeli Szentgyörgyi álma

Békebeli Bejgli torta

Békebeli Bejgli torta

Ha szeretné feldobni a karácsonyi bejglit, akkor itt a bejgli torta, amely garantált siker lesz családja, barátai körében! A recept egyszerű, próbálja ki Ön is!

Békebeli Bejgli torta

Kávé elalvás előtt? Igen!

Kávé elalvás előtt? Igen!

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárló listákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás.

Kávé elalvás előtt? Igen!

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Amikor először sétáltam hóesésben tavaly tél óta, nem tudtam másra gondolni, (azon túl, hogy milyen szép) hogy mit fogok otthon ennek örömére vacsorára készíteni. Éppen a hatalmas adag cézár-waldorf saláta fúziómat készítettem (almával, dióval), és a ropogós tofukat sütöttem, amikor megpillantottam egy halványrózsaszín kupacot, s bár nem akartam a tofun kívül mást sütni, szinte beszéltek hozzám.

Serpenyőben sült krémes édesburgonya

Saláta az üvegben

Saláta az üvegben

A befőttesüvegekbe előre elkészített salátaebéd, vagy vacsora, korántsem újdonság, mégis szeretném nektek feleleveníteni, hogy még ennyi kifogásunk se lehessen, miért nem tudunk rendesen ebédelni a munkahelyünkön. Ez a megoldás annyira egyszerű, és praktikus, hogy érdemes kipróbálni, mindössze a kedvenc öntetünkre lesz szükségünk, íme, az enyém:

Saláta az üvegben