BlogÚj! Megnyitás

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 3 tojás
  • ½ citrom héja
  • 6 dl víz

A töltelékhez

  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg meggy
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál tej
  • meggy lé ízlés szerint (kb. 1 dl)

Elkészítés

Kikeverjük a tésztát, közben hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat is. Lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy a tészta minél „simább” legyen. Ezt követően serpenyőben kisütjük a palacsintákat, majd nekilátunk a tölteléknek. A felvert tejszínbe belekeverjük a meggyet és a meggy levet, aztán megtöltjük a palacsintákat. Akik szeretnék tovább turbózni a kulináris élvezeteket, forró csokival, csokoládé vagy vanília pudinggal is leönthetik a palacsintát.

Vissza a főoldalra

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Báhn Xéo - Vietnami palacsinta

Ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

A mozgás szükségessége – minden korban

Bármilyen, rendszeres jellegű, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő mozgás több életfontosságú szervünknek, és ez által az életünknek a minőségi záloga lehet.