BlogÚj! Megnyitás

Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok".

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Pórés-édesburgonya krémleves (tej-, és gluténmentes)

Ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, annál nagyobb kedvem van a konyhában tevékenykedni, mégsem szeretek hosszú órákat bíbelődni az ebédemmel. Ha kevés időm van, vagy csak valami könnyű, de tápláló ételre vágyom, kevesebb, mint 30 perc alatt, bármilyen krémlevest "összedobok". Míg nyáron, friss, nyers zöldségeket, vagy gyümölcsöket turmixolok, úgy ősszel és télen, szezonális, vagy melegítő alapanyagokat, fűszereket használok, és a leveseimet rendszerint főzöm. A legutóbbi esőnap eredményeként született ez a kissé édes- fűszeres pikáns krémleves.

Hozzávalók:

  • 3-4 közepes méretű friss édesburgonya meghámozva, felkockázva (nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)
  • 1 vastag szál póréhagyma kockákra vágva
  • 1 ek kókuszolaj
  • 2 bio zöldségleves kocka
  • 1-2 tk curry por (indiai fűszerkeverék, kurkumával, római köménnyel stb)
  • 1 babérlevél
  • friss tarkabors, himalaya só
  • kb 1 liter víz
  • 1 dl zabtejszín (lehet szójatejszín is, bioboltban vagy nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető)

1. A hagymát kókuszolajon üvegesre párolom, majd beleforgatom az édesburgonyát, hozzáadom a fűszereket és a leveskockákat, felöntöm kb. 1 liter vízzel, annyival, hogy ellepje.

2. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzöm, amíg az édesburgonya megpuhult (kb. 15-20 perc).

3. Ha készen van, leveszem a tűzről, hozzáadom a zabtejszínt, és botmixerrel pürésítem.

4. Visszateszem az első forrásig a tűzre, majd tányérokba szedem, tetejére aprított snidlinget, vagy pirított magvas kenyérkockákat szórok.

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra