BlogÚj! Megnyitás

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem ...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Prémium Hungarikum
kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem gyorsan meghódították a világ számos borkedvelőjét is.

A finom nedűk ugyanis sorra nyerik a díjakat a magyarországi és a nemzetközi megmérettetéseken, valamint Prémium Hungaricum minősítéssel is rendelkeznek. Nem csak ízvilágukban különlegesek, hanem alapanyaguk sem mindennapi. Ezek a borok ugyanis nem szőlőből készülnek, hanem olyan kiváló gyümölcsökből, mint például az eper, málna, cigánymeggy, füge, áfonya, kajszibarack, birsalma, szilva, feketeribizli, vagy éppen a narancs. Olyan újszerű kombinációkkal is gazdagítva a kínálatot, mint a Narancsos eperbor, a Bodzás kajszibarackbor, vagy a Mandulás eperbor.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

Nem kérdés, hogy ezek a nagy gonddal elkészített kézműves gyümölcsborok, megérdemelt helyet foglalnak el a gasztronómia palettáján, és joggal emelik a magyar ital kultúra színvonalát. Annál is inkább, mert a sokszínű gyümölcsbor paletta mellett, párját ritkító gyümölcs párlatok is gazdagítják a kínálatot.

Sápi Csabával arról beszélgettünk, mi a kézműves gyümölcsborai sikerének titka?

- Családi vállalkozás a miénk, ahol kézműves borokat készítünk, manufaktúrában. Nem gépsorokon készülnek a termékeink, hanem kézzel, emberi erővel dolgozunk. Ezért nincs tömegtermelés, nem kaphatók a boraink, párlataink nagy áruházláncokban. Elsősorban fesztiválokon, rendezvényeken vagyunk ott kóstolási lehetőséget is biztosítva. Természetesen webshopunk elérhető bárki számára, és éttermekkel is kapcsolatban állunk. Nagyon szigorú minőségi követelményeket állítottunk magunk elé. 100%-ban gyümölcsből készülnek a borok és a párlatok, amik ennek megfelelően sem adalék anyagot, sem ízfokozót nem tartalmaznak. Ennek köszönhető a Prémium Hungarikum minősítés is.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Miben mások ezek a borok, mint a hagyományos, szőlőből készültek?

- A gyümölcsboraink nem tartalmaznak csersavat, borkősavat. Almasavat és citromsavat használunk. Nagyon sok az antioxidáns a termékeinkben. 4 kg gyümölcsből készül 1 liter gyümölcsbor. De vannak olyan különleges termékeink, amelyeknél 4 kg gyümölcsből csupán fél liter esszencia készül. Csak kiváló minőségű, hibátlan gyümölcsöket dolgozunk fel. Így érvényesülnek a gyümölcsök előnyös tulajdonságai. Például a meggyben található melatonin, a kékáfonyában található flavinok, a sárgabarackban található K vitamin. A szervezet ezáltal fontos vitaminokhoz, antioxidánsokhoz juthat az íz élmény mellett.Az csoport tagjai számos alkalommal vettek részt hagyományőrző eseményeken. Megjelentek a Sopronban már rendszeresnek számító Szent Márton napi eseményeken, a történelmi belvárosában 2019-ben megrendezett KultUtcák rendezvényen, de a város határain kívül is csatasorba álltak már néhányszor.. Az ausztriai Carnuntum rendezvényein éppúgy megfordultak, mint a legendás Savaria Karneválon.

- Létrehoztak egy olyan különlegességet is, ami a világon egyedülálló. Az eredeti, csak gyümölcsből készült kék színű gyümölcsbort. Hogy jött az ötlet?

- A kék bor tényleg különlegesség. Sárgabarack bor, bodzavirág ágyon kékáfonyával, feketecseresznyével, és bodzabogyóval. A bor készítésének eljárása során egy véletlen eredményeképpen született meg. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a véletlen eredményt ismételjük meg, és létrehozzam a kék bort. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan tudjuk mindig ugyan azt a kék színt előállítani, hiszen a gyümölcs termés évről-évre változik. Befolyásolja a napsütés, az eső mértéke, a hőmérsékletváltozás. Így minden évben más lehet az adott évjárat. Ezért nagyon sok kísérlet és aprólékos munka kellett ahhoz, hogy a minőséget és a színt stabilan tartani tudjuk.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csápi Csaba

- Az elismeréseket díjak is jelzik. Melyek a legkülönlegesebbek?

- A díjak egy részét Spanyolországi versenyeken nyertük. Másik része New Yorkból érkezett. Ezeken a megmérettetéseken szerepeltünk díjat érdemlően.

- A kreatív munka sosem állhat meg. Megtartva a korábbi kiváló minőséget, új és új termék innovációkkal kell elkápráztatni a borkedvelőket. Melyek a legnépszerűbb gyümölcsborok?

- A meggy, az eper, a málna, a kékáfonya bor tartós sikert arattak, a toplista élén vannak. Jelenleg 25 féle gyümölcsbor szerepel a kínálatunkban. Idén két újdonsággal jövünk ki, az Eper Rosé és a Málna Rosé bővíti a palettát.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Mennyi idő alatt készül el a gyümölcsbor?

- Ez függ az adott gyümölcstől. A legszerencsésebb csillagállásnál 3 hónap alatt már lehet minőségi terméket előállítani, de én azt mondom, hogy 6 hónap az az idő, amikor kiváló minőségű gyümölcsbor készülhet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Ezekben a gyümölcsborokban alapvetően az alapanyaguknak köszönhetően, az édes íz dominál. Hogyan illeszkednek gasztronómiai élményként az ételekhez?

- Vadételekhez, sültekhez, sztékekhez is kiválóak. Hal, csirke és pulyka ételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Több borvacsora esten vagyunk túl, így mondhatom, hogy a magas minőségű boraink és párlataink sikert arattak a legkülönbözőbb menüsorok mellett is. A gasztronómia is megújulást él meg. Ebbe teljesen beleillenek ezek a különleges italok.

- A párlatokról mit érdemes tudni?

- Többféle gyümölcspárlatot készítünk. Sárgabarack, őszibarack, birsalma, szamóca, cigánymeggy, málna, füge. Széles a repertoár. Bármelyiket választjuk, egy ételsor elindításához bármelyik megállja a helyét. A készítéskor itt is a legmagasabb minőség a cél. Mivel nem préseljük a készítéskor a derítés után, nem lesz belőle törköly. Ezért nem pálinka, hanem párlat készül. Magas alkohol tartalommal bírnak. A lepárlás miatt 100 kg gyümölcs söprűből, (ami körülbelül 400 kg gyümölcsből keletkezik), 9-10 liter párlat lesz. Ez nagyon komoly koncentrátum, amit hígítani lehet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Honnan származnak a gyümölcsök?

- A nagyrészük a saját családi gazdaságokból kerül feldolgozásra, vagy olyan partnerektől, akikkel a minőségnek köszönhetően évek óta jó kapcsolat alakult ki. Azonban nem minden gyümölcs szerezhető be Magyarországi termelőktől. Ilyen például a kékáfonya, a füge, a narancs. Az is befolyásolja a beszerzést, hogy az időjárásnak köszönhetően milyen a termés minőség. Idén például a fagyoknak köszönhetően a sárgabarack komoly problémát okozott. Ilyenkor kénytelenek vagyunk külföldről pótolni a kieső mennyiséget.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Ez valóban csúcsminőség. Mennyire ismerik Magyarországon a terméket?

- Igyekszünk minél nagyobb körben bemutatni a gyümölcsborokat és a párlatokat. Ezért a versenyek mellett igyekszünk sok fesztiválra, eseményre eljutni. A borvacsorák is ezt a célt szolgálják.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem gyorsan meghódították a világ számos borkedvelőjét is. A finom nedűk ugyanis sorra nyerik a díjakat a magyarországi és a nemzetközi megmérettetéseken, valamint Prémium Hungaricum minősítéssel is rendelkeznek. Nem csak ízvilágukban különlegesek...

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIV. rész

Vasárnap reggel a mobilja ébresztette Ramont. Álmosan beleszólt, aztán hallgatott, és azonnal felült az ágyban. Feszülten figyelt, aztán pergő nyelvvel spanyolul kezdett beszélni. - Hová vitték? – kérdezte halkan, de erre már semmilyen oka sem volt, mert Tess félkönyökre támaszkodva hallgatta. - Értem, Texas Orthopedic a Main streeten. Kilencre ott leszek! – mondta spanyolul, és bontotta a vonalat. Halkan felsóhajtott és Tessre nézett. - A nagyapám a Texas Orthopedic-ben van.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Jávor Pál - 118 éves lenne a szerelemgyerek

Valójában Jermann Pál Gusztáv néven született, illetve… illetve mégsem, mivel Spannenbereger Pál Gusztáv néven anyakönyvezték. Vagy mégis, de… Na, pontosítsuk kicsit, hogy mi is történt. Ami biztos, hogy valóban szerelemgyerek volt. Az édesapja - Jermann Pál – már 53 éves volt, amikor szerelme Spannenberger Katalin 17 éves korában életet adott fiuknak Aradon. Ráadásul a társadalmi különbség is jelentős volt, mivel az édesapja városi pénztáros, míg az édesanyja egyszerű cselédlány volt.