BlogÚj! Megnyitás

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem ...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Prémium Hungarikum
kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem gyorsan meghódították a világ számos borkedvelőjét is.

A finom nedűk ugyanis sorra nyerik a díjakat a magyarországi és a nemzetközi megmérettetéseken, valamint Prémium Hungaricum minősítéssel is rendelkeznek. Nem csak ízvilágukban különlegesek, hanem alapanyaguk sem mindennapi. Ezek a borok ugyanis nem szőlőből készülnek, hanem olyan kiváló gyümölcsökből, mint például az eper, málna, cigánymeggy, füge, áfonya, kajszibarack, birsalma, szilva, feketeribizli, vagy éppen a narancs. Olyan újszerű kombinációkkal is gazdagítva a kínálatot, mint a Narancsos eperbor, a Bodzás kajszibarackbor, vagy a Mandulás eperbor.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

Nem kérdés, hogy ezek a nagy gonddal elkészített kézműves gyümölcsborok, megérdemelt helyet foglalnak el a gasztronómia palettáján, és joggal emelik a magyar ital kultúra színvonalát. Annál is inkább, mert a sokszínű gyümölcsbor paletta mellett, párját ritkító gyümölcs párlatok is gazdagítják a kínálatot.

Sápi Csabával arról beszélgettünk, mi a kézműves gyümölcsborai sikerének titka?

- Családi vállalkozás a miénk, ahol kézműves borokat készítünk, manufaktúrában. Nem gépsorokon készülnek a termékeink, hanem kézzel, emberi erővel dolgozunk. Ezért nincs tömegtermelés, nem kaphatók a boraink, párlataink nagy áruházláncokban. Elsősorban fesztiválokon, rendezvényeken vagyunk ott kóstolási lehetőséget is biztosítva. Természetesen webshopunk elérhető bárki számára, és éttermekkel is kapcsolatban állunk. Nagyon szigorú minőségi követelményeket állítottunk magunk elé. 100%-ban gyümölcsből készülnek a borok és a párlatok, amik ennek megfelelően sem adalék anyagot, sem ízfokozót nem tartalmaznak. Ennek köszönhető a Prémium Hungarikum minősítés is.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Miben mások ezek a borok, mint a hagyományos, szőlőből készültek?

- A gyümölcsboraink nem tartalmaznak csersavat, borkősavat. Almasavat és citromsavat használunk. Nagyon sok az antioxidáns a termékeinkben. 4 kg gyümölcsből készül 1 liter gyümölcsbor. De vannak olyan különleges termékeink, amelyeknél 4 kg gyümölcsből csupán fél liter esszencia készül. Csak kiváló minőségű, hibátlan gyümölcsöket dolgozunk fel. Így érvényesülnek a gyümölcsök előnyös tulajdonságai. Például a meggyben található melatonin, a kékáfonyában található flavinok, a sárgabarackban található K vitamin. A szervezet ezáltal fontos vitaminokhoz, antioxidánsokhoz juthat az íz élmény mellett.Az csoport tagjai számos alkalommal vettek részt hagyományőrző eseményeken. Megjelentek a Sopronban már rendszeresnek számító Szent Márton napi eseményeken, a történelmi belvárosában 2019-ben megrendezett KultUtcák rendezvényen, de a város határain kívül is csatasorba álltak már néhányszor.. Az ausztriai Carnuntum rendezvényein éppúgy megfordultak, mint a legendás Savaria Karneválon.

- Létrehoztak egy olyan különlegességet is, ami a világon egyedülálló. Az eredeti, csak gyümölcsből készült kék színű gyümölcsbort. Hogy jött az ötlet?

- A kék bor tényleg különlegesség. Sárgabarack bor, bodzavirág ágyon kékáfonyával, feketecseresznyével, és bodzabogyóval. A bor készítésének eljárása során egy véletlen eredményeképpen született meg. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a véletlen eredményt ismételjük meg, és létrehozzam a kék bort. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan tudjuk mindig ugyan azt a kék színt előállítani, hiszen a gyümölcs termés évről-évre változik. Befolyásolja a napsütés, az eső mértéke, a hőmérsékletváltozás. Így minden évben más lehet az adott évjárat. Ezért nagyon sok kísérlet és aprólékos munka kellett ahhoz, hogy a minőséget és a színt stabilan tartani tudjuk.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csápi Csaba

- Az elismeréseket díjak is jelzik. Melyek a legkülönlegesebbek?

- A díjak egy részét Spanyolországi versenyeken nyertük. Másik része New Yorkból érkezett. Ezeken a megmérettetéseken szerepeltünk díjat érdemlően.

- A kreatív munka sosem állhat meg. Megtartva a korábbi kiváló minőséget, új és új termék innovációkkal kell elkápráztatni a borkedvelőket. Melyek a legnépszerűbb gyümölcsborok?

- A meggy, az eper, a málna, a kékáfonya bor tartós sikert arattak, a toplista élén vannak. Jelenleg 25 féle gyümölcsbor szerepel a kínálatunkban. Idén két újdonsággal jövünk ki, az Eper Rosé és a Málna Rosé bővíti a palettát.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Mennyi idő alatt készül el a gyümölcsbor?

- Ez függ az adott gyümölcstől. A legszerencsésebb csillagállásnál 3 hónap alatt már lehet minőségi terméket előállítani, de én azt mondom, hogy 6 hónap az az idő, amikor kiváló minőségű gyümölcsbor készülhet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Ezekben a gyümölcsborokban alapvetően az alapanyaguknak köszönhetően, az édes íz dominál. Hogyan illeszkednek gasztronómiai élményként az ételekhez?

- Vadételekhez, sültekhez, sztékekhez is kiválóak. Hal, csirke és pulyka ételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Több borvacsora esten vagyunk túl, így mondhatom, hogy a magas minőségű boraink és párlataink sikert arattak a legkülönbözőbb menüsorok mellett is. A gasztronómia is megújulást él meg. Ebbe teljesen beleillenek ezek a különleges italok.

- A párlatokról mit érdemes tudni?

- Többféle gyümölcspárlatot készítünk. Sárgabarack, őszibarack, birsalma, szamóca, cigánymeggy, málna, füge. Széles a repertoár. Bármelyiket választjuk, egy ételsor elindításához bármelyik megállja a helyét. A készítéskor itt is a legmagasabb minőség a cél. Mivel nem préseljük a készítéskor a derítés után, nem lesz belőle törköly. Ezért nem pálinka, hanem párlat készül. Magas alkohol tartalommal bírnak. A lepárlás miatt 100 kg gyümölcs söprűből, (ami körülbelül 400 kg gyümölcsből keletkezik), 9-10 liter párlat lesz. Ez nagyon komoly koncentrátum, amit hígítani lehet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Honnan származnak a gyümölcsök?

- A nagyrészük a saját családi gazdaságokból kerül feldolgozásra, vagy olyan partnerektől, akikkel a minőségnek köszönhetően évek óta jó kapcsolat alakult ki. Azonban nem minden gyümölcs szerezhető be Magyarországi termelőktől. Ilyen például a kékáfonya, a füge, a narancs. Az is befolyásolja a beszerzést, hogy az időjárásnak köszönhetően milyen a termés minőség. Idén például a fagyoknak köszönhetően a sárgabarack komoly problémát okozott. Ilyenkor kénytelenek vagyunk külföldről pótolni a kieső mennyiséget.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Ez valóban csúcsminőség. Mennyire ismerik Magyarországon a terméket?

- Igyekszünk minél nagyobb körben bemutatni a gyümölcsborokat és a párlatokat. Ezért a versenyek mellett igyekszünk sok fesztiválra, eseményre eljutni. A borvacsorák is ezt a célt szolgálják.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.