BlogÚj! Megnyitás

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem ...

  • Főoldal
  • Gasztro
  • Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Prémium Hungarikum

kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem gyorsan meghódították a világ számos borkedvelőjét is.

A finom nedűk ugyanis sorra nyerik a díjakat a magyarországi és a nemzetközi megmérettetéseken, valamint Prémium Hungaricum minősítéssel is rendelkeznek. Nem csak ízvilágukban különlegesek, hanem alapanyaguk sem mindennapi. Ezek a borok ugyanis nem szőlőből készülnek, hanem olyan kiváló gyümölcsökből, mint például az eper, málna, cigánymeggy, füge, áfonya, kajszibarack, birsalma, szilva, feketeribizli, vagy éppen a narancs. Olyan újszerű kombinációkkal is gazdagítva a kínálatot, mint a Narancsos eperbor, a Bodzás kajszibarackbor, vagy a Mandulás eperbor.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

Nem kérdés, hogy ezek a nagy gonddal elkészített kézműves gyümölcsborok, megérdemelt helyet foglalnak el a gasztronómia palettáján, és joggal emelik a magyar ital kultúra színvonalát. Annál is inkább, mert a sokszínű gyümölcsbor paletta mellett, párját ritkító gyümölcs párlatok is gazdagítják a kínálatot.

Sápi Csabával arról beszélgettünk, mi a kézműves gyümölcsborai sikerének titka?

- Családi vállalkozás a miénk, ahol kézműves borokat készítünk, manufaktúrában. Nem gépsorokon készülnek a termékeink, hanem kézzel, emberi erővel dolgozunk. Ezért nincs tömegtermelés, nem kaphatók a boraink, párlataink nagy áruházláncokban. Elsősorban fesztiválokon, rendezvényeken vagyunk ott kóstolási lehetőséget is biztosítva. Természetesen webshopunk elérhető bárki számára, és éttermekkel is kapcsolatban állunk. Nagyon szigorú minőségi követelményeket állítottunk magunk elé. 100%-ban gyümölcsből készülnek a borok és a párlatok, amik ennek megfelelően sem adalék anyagot, sem ízfokozót nem tartalmaznak. Ennek köszönhető a Prémium Hungarikum minősítés is.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Miben mások ezek a borok, mint a hagyományos, szőlőből készültek?

- A gyümölcsboraink nem tartalmaznak csersavat, borkősavat. Almasavat és citromsavat használunk. Nagyon sok az antioxidáns a termékeinkben. 4 kg gyümölcsből készül 1 liter gyümölcsbor. De vannak olyan különleges termékeink, amelyeknél 4 kg gyümölcsből csupán fél liter esszencia készül. Csak kiváló minőségű, hibátlan gyümölcsöket dolgozunk fel. Így érvényesülnek a gyümölcsök előnyös tulajdonságai. Például a meggyben található melatonin, a kékáfonyában található flavinok, a sárgabarackban található K vitamin. A szervezet ezáltal fontos vitaminokhoz, antioxidánsokhoz juthat az íz élmény mellett.Az csoport tagjai számos alkalommal vettek részt hagyományőrző eseményeken. Megjelentek a Sopronban már rendszeresnek számító Szent Márton napi eseményeken, a történelmi belvárosában 2019-ben megrendezett KultUtcák rendezvényen, de a város határain kívül is csatasorba álltak már néhányszor.. Az ausztriai Carnuntum rendezvényein éppúgy megfordultak, mint a legendás Savaria Karneválon.

- Létrehoztak egy olyan különlegességet is, ami a világon egyedülálló. Az eredeti, csak gyümölcsből készült kék színű gyümölcsbort. Hogy jött az ötlet?

- A kék bor tényleg különlegesség. Sárgabarack bor, bodzavirág ágyon kékáfonyával, feketecseresznyével, és bodzabogyóval. A bor készítésének eljárása során egy véletlen eredményeképpen született meg. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a véletlen eredményt ismételjük meg, és létrehozzam a kék bort. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogyan tudjuk mindig ugyan azt a kék színt előállítani, hiszen a gyümölcs termés évről-évre változik. Befolyásolja a napsütés, az eső mértéke, a hőmérsékletváltozás. Így minden évben más lehet az adott évjárat. Ezért nagyon sok kísérlet és aprólékos munka kellett ahhoz, hogy a minőséget és a színt stabilan tartani tudjuk.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csápi Csaba

- Az elismeréseket díjak is jelzik. Melyek a legkülönlegesebbek?

- A díjak egy részét Spanyolországi versenyeken nyertük. Másik része New Yorkból érkezett. Ezeken a megmérettetéseken szerepeltünk díjat érdemlően.

- A kreatív munka sosem állhat meg. Megtartva a korábbi kiváló minőséget, új és új termék innovációkkal kell elkápráztatni a borkedvelőket. Melyek a legnépszerűbb gyümölcsborok?

- A meggy, az eper, a málna, a kékáfonya bor tartós sikert arattak, a toplista élén vannak. Jelenleg 25 féle gyümölcsbor szerepel a kínálatunkban. Idén két újdonsággal jövünk ki, az Eper Rosé és a Málna Rosé bővíti a palettát.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Mennyi idő alatt készül el a gyümölcsbor?

- Ez függ az adott gyümölcstől. A legszerencsésebb csillagállásnál 3 hónap alatt már lehet minőségi terméket előállítani, de én azt mondom, hogy 6 hónap az az idő, amikor kiváló minőségű gyümölcsbor készülhet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Ezekben a gyümölcsborokban alapvetően az alapanyaguknak köszönhetően, az édes íz dominál. Hogyan illeszkednek gasztronómiai élményként az ételekhez?

- Vadételekhez, sültekhez, sztékekhez is kiválóak. Hal, csirke és pulyka ételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Több borvacsora esten vagyunk túl, így mondhatom, hogy a magas minőségű boraink és párlataink sikert arattak a legkülönbözőbb menüsorok mellett is. A gasztronómia is megújulást él meg. Ebbe teljesen beleillenek ezek a különleges italok.

- A párlatokról mit érdemes tudni?

- Többféle gyümölcspárlatot készítünk. Sárgabarack, őszibarack, birsalma, szamóca, cigánymeggy, málna, füge. Széles a repertoár. Bármelyiket választjuk, egy ételsor elindításához bármelyik megállja a helyét. A készítéskor itt is a legmagasabb minőség a cél. Mivel nem préseljük a készítéskor a derítés után, nem lesz belőle törköly. Ezért nem pálinka, hanem párlat készül. Magas alkohol tartalommal bírnak. A lepárlás miatt 100 kg gyümölcs söprűből, (ami körülbelül 400 kg gyümölcsből keletkezik), 9-10 liter párlat lesz. Ez nagyon komoly koncentrátum, amit hígítani lehet.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Sápi Csaba

- Honnan származnak a gyümölcsök?

- A nagyrészük a saját családi gazdaságokból kerül feldolgozásra, vagy olyan partnerektől, akikkel a minőségnek köszönhetően évek óta jó kapcsolat alakult ki. Azonban nem minden gyümölcs szerezhető be Magyarországi termelőktől. Ilyen például a kékáfonya, a füge, a narancs. Az is befolyásolja a beszerzést, hogy az időjárásnak köszönhetően milyen a termés minőség. Idén például a fagyoknak köszönhetően a sárgabarack komoly problémát okozott. Ilyenkor kénytelenek vagyunk külföldről pótolni a kieső mennyiséget.

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

forrás: Csaba Beatrix

- Ez valóban csúcsminőség. Mennyire ismerik Magyarországon a terméket?

- Igyekszünk minél nagyobb körben bemutatni a gyümölcsborokat és a párlatokat. Ezért a versenyek mellett igyekszünk sok fesztiválra, eseményre eljutni. A borvacsorák is ezt a célt szolgálják.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Prémium Hungarikum - kézműves gyümölcsborok a gasztronómia palettáján

Sokan vallják, hogy az ember nem lehet próféta a saját hazájában, erre azonban Sápi Csaba jócskán rácáfol. Családi vállalkozásában olyan kézműves gyümölcsborokat készít, amelyek nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek, hanem gyorsan meghódították a világ számos borkedvelőjét is. A finom nedűk ugyanis sorra nyerik a díjakat a magyarországi és a nemzetközi megmérettetéseken, valamint Prémium Hungaricum minősítéssel is rendelkeznek. Nem csak ízvilágukban különlegesek...

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XIX. rész

Tess a fejét rázta. Apja kifújta a füstöt, és türelmetlen mozdulatot tett kezével. Tess akaratlanul is beleszagolt a füstbe, és hangosan köhögni kezdett. - Mindjárt hozatok neked vizet – mondta, és a telefon felé nyúlt. - Hagyd csak apa, kérte Tess. Nem kell víz, az állapotom miatt van.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.