BlogÚj! Megnyitás

Rakott zöldbab

A rakott zöldbab egy igazi bármikor elkészíthető étel. Tálalhatjuk hétköznap vacsorára, vagy szombaton ebédre, bármikor megállja a helyét.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Nem mellékesen a hús és a zöldség keveréke akár még a reformtáplálkozás keretei között is nyugodtan értelmezhető.

Hozzávalók

  • 1 kg friss zöldbab
  • 30 – 40 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka is)
  • 10 dkg zsír (használhatunk helyette étolajat is)
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 nagy doboz (300 – 400 g) tejföl
  • 2 teáskanál só
  • 2 kávéskanál bors
  • 2 - 3 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Először a friss zöldbab végeit vágjuk le, aztán következik a darabolás. A feldarabolt zöldbabot 1 teáskanálnyi sóval ízesített vízben előfőzzük (félpuhára), majd a levét leszűrjük. Eközben a hagymát apróra vágjuk, a zsír mintegy felén megdinszteljük, aztán hozzáadjuk a húst, fűszerezzük (só, bors, zúzott fokhagyma) és húsfajtától függően kb. 8 – 15 percig kevergetve pirítjuk. 

A zsemlemorzsát egy kevés zsíron kipirítjuk, egy tepsit (vagy tűzálló tálat) a maradék zsírral kikenjük és a zsemlemorzsa felét az alján egyenletesen elszórjuk. Ezt követően a zöldbab felét egyenletesen elosztva a tepsibe tesszük, rásimítjuk a megpirított darált húst és rátesszük a maradék zöldbabot. 

A tejfölt csipetnyi sóval ízesítjük, és a tojással kikeverjük, majd egyenletes rétegben a zöldbab tetejére öntjük (az esztétikum végett el lehet simítania a tetejét). Ezt követően rászórjuk a maradék zsemlemorzsát és az előmelegített sütőbe (200 C0) tesszük, és 45 – 50 percig sütjük.

Akik szeretnék megbolondítani kicsit a receptet, a felső réteg zsemlemorzsa helyett használhatnak reszelt sajtot is.

Vissza a főoldalra