Receptek


Zöldborsós csirkeragu

Az egyik nagyon finom, és viszonylag egyszerűen elkészíthető ételünk. Igazából semmi extra, és mégis. Akárhányszor eszi is az ember, mindig talál benne valamit, ami miatt szereti. Hogy milyen alkalomra főzzük? Teljesen mindegy, lehet ebéd és lehet vacsora is. A helyzet és az alkalom határozza meg. Egy dolog biztos: nem okozunk vele csalódást senkinek.

Hozzávalók

  • 30 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • (15 dkg lecsó, azoknak, akik szeretnék megbolondítani kicsit)
  • 2 db vöröshagyma (inkább közepes méretű)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl étolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Csíkozzuk fel (ha valaki kockázva szereti, bátran kockázza fel) a húst, majd vágjuk fel a hagymát és ez utóbbit pirítsuk üvegesre az olajon (figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg!). Ezt követően adjuk hozzá a felcsíkozott húst, és lassú kevergetés mellett várjuk meg, amíg a hús kifehéredik, majd tegyük rá a fűszereket. Ez után adjuk hozzá a borsót, a felkarikázott répát, és a felszeletelt gombát, és az egészet a zöldségek megpuhulásáig pároljuk. Párolhatjuk fedő alatt is, a lényeg, hogy a kevergetésről ne feledkezzünk meg. Amikor a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a lecsót és főzzük készre a ragut. Ízlés szerint tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával, széles metélttel, de még a sült krumpli sem számít szentségtörésnek.


Epres túrókrém

Az emberek többsége szereti az édességeket. És persze az epret is. Sok finom recept van, melyek igazi csemegének számítanak, mi mégis egy olyat választottunk, amely gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ám bármikor megállja a helyét. Az epres túrókrém tipikusan ezek közé tartozik.

Hozzávalók

  • 50 - 60 dkg eper
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín vagy kényelmesebbeknek 1 flakon (fújós) tejszínhab

Elkészítés

Első lépésként vegyünk elő egy megfelelő méretű tálat. Tegyük bele a hozzávalókat (az eperből csak a felét), és turmixszal (ha ez nem áll rendelkezésre, kézi habverővel) dolgozzuk össze. Akik a habtejszín mellett döntöttek, verjék fel a tejszínt. A tejszínből 2 -4 kanálnyit (ízlés szerint) keverjünk hozzá a túrókrémhez. Vegyünk elő egy üvegtálat (más is megfelel, csak így látványosabbak a rétegek), a tejszín mintegy harmadát tegyük az aljára, ezt követően a túrókrém felé egyenletesen rétegezzük rá a tejszínhabra. A megmaradt epred felezzük, daraboljuk, majd a felét osszuk el a tálban lévő túrókrémen. Ezt követően öntsük rá a maradék túrókrémet, aztán a túrókrémre osszuk el a maradék tejszínt, és végül az egészet díszítsük a megmarad felezett eperrel.


Crépe - Francia palacsinta

Ismét egy olyan palacsinta, amit bátran variálhatunk. Mindegy, hogy reggeli, ebéd, vacsora, vagy csak egy sima desszert. És persze lehet édes és sós is. viszont egy valamiben nagyon különbözik a mi megszokott palacsintánkról. A legjobban talán úgy tudnánk érzékeltetni, mint a csárdás és a balett közötti különbséget. A crépe ugyanis oly légiesen könnyű, akár egy balerina. Viszont ezzel együtt is oly élménnyel gazdagít minket, amiért érdemes serpenyőt ragadni. ezt a könnyedséget leginkább azzal érhetjük el, hogy a megszokott szóda helyett tejet teszünk a tésztájába.

Hozzávalók

  • 2 - 2,5 dl tej
  • 3 tojás
  • ½ kg finomliszt
  • 6 evőkanál felolvasztott, aztán lehűtött vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só, általában egy csipet elég

Elkészítés

Első lépésként kikeverjük a tésztát, aztán 20- 25 percig pihentetjük. A kikeverésnél ne feledjük el, hogy csomómentesen a legjobb a tészta. A következő lépésként takaréklángon olvasszunk meg a vajat, és kezdjük el a sütést. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a crépe három evőkanálnyi tésztából készül. Mivel egy nagyon vékony, légies tésztáról van szó, ezért folyamatosan kell csorgatni a serpenyőbe a tésztát, miközben szintén folyamatosan mozgassuk alatta a serpenyőt is. Ha így teszünk, akkor a tésztánk egyenletes, sima és vékony lesz.


A sütésnél figyelnünk kell a fordításra. Akkor kell a sülő crépet megfordítani, amikor a a közepe még kicsit nyers, de a szélei már elkezdenek felkunkorodni. Ez körülbelül 1 percnyi időt vesz igénybe. Ezt követően ügyesen fordítsuk meg a tésztát, és süssük még szintén körülbelül (ízlés szerint) 1 percig.


Ha ezzel megvagyunk, jöhet a töltelék, ami lehet akár édes, akár sós is, de akár rakott palacsinta is készíthető a crépeből.


Báhn xéo – vietnami palacsinta

És most ugorjunk egy nagyot, Európából Ázsiába. Ott is mindjárt Vietnamba. Nos, itt már egy kicsit más a palacsinta, mint amit mi itthon megszoktunk. Aki kedveli a változatosságot, bátran próbálja ki. Ebben az esetben viszont ne egy édes, hanem egy sós, a mi hortobágyinkhoz hasonló élményre számítson. Persze más töltelékkel és állaggal. Amin nem is csodálkozhatunk, mert a hozzávalókban megtalálhatjuk a sertéshúst, a garnélát és kurkumát egyaránt.

Hozzávalók

  • a tésztához
  • 20 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál ázsiai fűszerkeverék (pl. chili, koriander, gyömbér, zöldhagyma, fokhagyma, citromfű stb.)
  • ízlés szerint só (általában egy csipetnyi)
  • a szószhoz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ chili karikázva
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál barna cukor (jó a normál répacukor is)
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez
  • Bármi, ami a korábbi ebédből megmaradt. Például sült csirke apróra kockázva, saláta, uborka (nem savanyú), stb.

Elkészítés

Kikeverjük a palacsintatésztát, majd a végén hozzáadjuk a szárított fűszereket. Figyeljünk arra, hogy a tésztának itt is csomómentesnek kell lennie! Ezt követően kb. 20 percig a tésztát hagyjuk állni.


Persze, mi ez alatt se tétlenkedjünk, inkább készítsük el a szószt. A művelet nagyon egyszerű, minden összetevőt tegyünk bele, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ezt követően az apróra kockázott húst belekeverjük a szószba, majd elkezdjük a sütést. A tésztát a megszokott adagokban kisütjük, aztán megtöltjük. A töltésnél a palacsinta egyik oldalára feltesszük a vegyes salátát, majd ízlés szerinti mennyiségben rámerjük a húsos szószt, végül a palacsinta üresen maradt felét ráhajtjuk a töltelékre, és félbehajtva tálaljuk.


Dorayaki – a japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni.  A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Hozzávalók

  • 1 bögre finomliszt
  • ½ bögre cukor
  • 1 kávéskanál (nem púpozott) sütőpor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál víz
  • 10 dkg sárgabaracklekvár (vagy bármilyen más töltelék)
  • 3 db tojás

Elkészítés

Első lépésként a tojást keverjük össze a cukorral, a sütőport pedig oldjuk fel a vízben, végül a kettőt keverjük össze. Ezt követően fokozatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet is. A serpenyőt kenjük ki olajjal, aztán a körülbelül tenyérnyi méretű palacsintát süssük ki. Figyelem! A palacsintát a sütés során akkor kell megfordítani, amikor a tészta tetején buborékok képződnek. A fordítás után süssük ki a másik felét is, aztán a két palacsinta közé kenjük, tegyük be a kiválasztott tölteléket, és készen is vagyunk.

Házi meggyszörp

Ha szörp, akkor az embernek leginkább a nagyi házilag készített szörpje jut az eszébe. Valószínűleg már soha nem iszom olyan finom szörpöt, mint amilyet a nagymamám készített a történelem előtti időkben. Az egyik kolléganőnk azonban meglepett minket egy igazi házi szörp recepttel, amit a nagymamájától tanult (bár kicsit modernizált). Mi most meggyel „csináljuk” meg, de bármely gyümölccsel elkészíthető.

Hozzávalók

  • ½ kg meggy
  • 1 dl víz
  • citromsav vagy borkősav (1 teáskanál)
  • 50 dkg cukor (ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető)

Elkészítés

Turmixoljuk össze a meggyet, majd a citromsavat (vagy borkősavat) keverjük el a vízzel. Aztán adjuk hozzá a leturmixolt meggyhez. Ezt követően egy napig hagyjuk állni, közben a tetejéről folyamatosan szedjük le a habot. A végén – ha délelőtt csináltuk, akkor már este – az utolsó hableszedést követően hozzáadjuk és elkeverjük a cukrot. Ha valaki szűrten szeretné elkészíteni, a meggy összeturmixolása után kell a szűrést elvégezni. Majd üvegekbe töltjük a szörpöt és hűtőben tároljuk. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért szükséges a hűtés.


Rakott zöldbab

A rakott zöldbab egy igazi bármikor elkészíthető étel. Tálalhatjuk hétköznap vacsorára (hogy másnapra is maradjon belőle!), vagy szombaton ebédre, bármikor megállja a helyét. Nem mellékesen a hús és a zöldség keveréke akár még a reformtáplálkozás keretei között is nyugodtan értelmezhető.

Hozzávalók

  • 1 kg friss zöldbab
  • 30 – 40 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka is)
  • 10 dkg zsír (használhatunk helyette étolajat is)
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 nagy doboz (300 – 400 g) tejföl
  • 2 teáskanál só
  • 2 kávéskanál bors
  • 2 - 3 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Először a friss zöldbab végeit vágjuk le, aztán következik a darabolás. A feldarabolt zöldbabot 1 teáskanálnyi sóval ízesített vízben előfőzzük (félpuhára), majd a levét leszűrjük. Eközben a hagymát apróra vágjuk, a zsír mintegy felén megdinszteljük, aztán hozzáadjuk a húst, fűszerezzük (só, bors, zúzott fokhagyma) és húsfajtától függően kb. 8 – 15 percig kevergetve pirítjuk. A zsemlemorzsát egy kevés zsíron kipirítjuk, egy tepsit (vagy tűzálló tálat) a maradék zsírral kikenjük és a zsemlemorzsa felét az alján egyenletesen elszórjuk. Ezt követően a zöldbab felét egyenletesen elosztva a tepsibe tesszük, rásimítjuk a megpirított darált húst és rátesszük a maradék zöldbabot. A tejfölt csipetnyi sóval ízesítjük, és a tojással kikeverjük, majd egyenletes rétegben a zöldbab tetejére öntjük (az esztétikum végett el lehet simítania a tetejét). Ezt követően rászórjuk a maradék zsemlemorzsát és az előmelegített sütőbe (200 C0) tesszük, és 45 – 50 percig sütjük.


Akik szeretnék megbolondítani kicsit a receptet, a felső réteg zsemlemorzsa helyett használhatnak reszelt sajtot is.


Pfannkuchen – a német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Hozzávalók

  • a tésztához
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 3 tojás
  • ½ citrom héja
  • 6 dl víz
  • a töltelékhez
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg meggy
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál tej
  • meggy lé ízlés szerint (kb. 1 dl)

Elkészítés

Kikeverjük a tésztát, közben hozzáadjuk a túrót és a citromhéjat is. Lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy a tészta minél „simább” legyen. Ezt követően serpenyőben kisütjük a palacsintákat, majd nekilátunk a tölteléknek. A felvert tejszínbe belekeverjük a meggyet és a meggy levet, aztán megtöltjük a palacsintákat. Akik szeretnék tovább turbózni a kulináris élvezeteket, forró csokival, csokoládé vagy vanília pudinggal is leönthetik a palacsintát.


Édes álom – amerikai palacsinta

Igen, a filmekből már jól ismert amerikai palacsinta csodáról van szó. Juharsziruppal, eperrel, csokival és jégkrémmel. De nézzük egy kicsit bővebben!

Hozzávalók

  • 12 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 csipetnyi só
  • cukor ízlés szerint

Elkészítés

A tojás fehérjét és sárgáját külön választjuk, aztán a sárgájához hozzákeverjük a tejet, sütőport, lisztet és a sót. Simára keverjük a tésztát, majd a cukrot beletesszük a tojásfehérjébe, és felverjük. A felvert fehérjét pedig belekeverjük a tésztába. A sima, csomómentes tésztát tapadásmentes serpenyőben arany barnára sütjük, aztán mehet rá a csoki, juharszirup és minden finomság, amire a családnak kedve támad.


Fehérboros sajtleves spárgával

A spárga már az ókorban is a kedvelt ételek közé tartozott. A termesztését a rómaiak alakították ki, de a fogyasztása akkor inkább az elitnek adatott meg. Később – talán ezért is – a királyok eledelének tartották. Ma már bárki hozzájuthat a friss, és ízletes spárgához.

Hozzávalók

  • nagy maréknyi zöld spárga
  • 1 dl fehérbor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

Az első lépés a spárgák végeinek levágása és a feldarabolás. Ezt követően a már feldarabolt spárgát sós, cukros vízben elő kell főzni. Az előfőzés közben a fokhagymát felaprítjuk, és a sajtot lereszeljük. Következő lépésként egy lábasban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg a fokhagymát, szórjuk bele a lisztet, öntsük fel tejjel, és az előfőzött spárga levével. Majd tegyük bele a spárgát, a fűszereket, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a sajtot. Amikor a sajt teljesen felolvadt, öntsük hozzá a fehérbort. Egyes tájakon az elkészült fehérboros, spárgás sajtlevest pirítós kockákkal színesítik tovább.

A VoicePic Marketing Kft. 2010 óta működik a médiaterületén. Az első 4 évben a média több magazinjával is dolgoztunk. Fő területünk a felületek értékesítése és a terjesztés szervezése volt. Az idei évben továbbléptünk és bár az értékesítés és a marketing tevékenység továbbra is megmaradt – például a Panoráma Világklub TV-nél -, saját magazin kiadása mellett döntöttünk.

KAPCSOLAT

<!-- DYNAMIC BLOCK: adsense-col12 -->

XGEN - Weblapok, amik látogatókat hoznak.