BlogÚj! Megnyitás

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be.

Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Háziorvos

Krónikus betegségeinket (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) időről időre a háziorvosi gondozás követi. Ha úgy érezzük, hogy valamilyen új tünet, panasz jelentkezik, keressük fel háziorvosunkat, hiszen ő kezdeményezheti a teljes körű kivizsgálást, valamint szükség esetén a szakrendelésekre történő beutalást is.

Ha nem érezzük jól magunkat, telefonáljunk a rendelésre, és a háziorvosunk a rendelést követően, vagy azt megelőzően ki fog jönni hozzánk, és vizsgálat után megmondja, hogy nagy baj van-e, vagy sem.

Orvosi ügyelet

Azokban az esetekben, amikor nem rendel a háziorvosunk, de nem tudjuk megítélni, hogy az újonnan fellépett panaszunk mennyire súlyos, vagy nem, azokban az esetekben kérjünk segítséget az orvosi ügyelettől. 

A segítségkérés olykor az orvossal történő megnyugtató beszélgetésben ki is merülhet. Ha van segítségünk, menjük el az ügyeletre, ha nincs, vagy nem jól vagyunk, hívjuk ki őket. Sajnos, nem mindig tudnak azonnal menni, hiszen egyidejűleg másoknak is szüksége lehet a segítségre, addig nekünk várni kell. 

Ha a vizsgálatot követően az orvos úgy ítéli meg, hogy további segítségre, esetleg beavatkozásra van szükség egészségünk érdekében, úgy be fog minket utalni és/vagy szállíttatni a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára. Az orvosi ügyelet nem helyettesíti a háziorvost. Nem lát el abban az esetben, ha csak azért keressük, mert napközben nem értünk rá a háziorvoshoz elmenni, vagy sokat kellett ott várni. A több napos panasz ellátása nem ügyeleti feladat. Beutalót és egyéb vizsgálatkérő lapot sem adhat számunkra. Ahogy rendszeresen szedett gyógyszereink felírását sem végezheti el az orvosi ügyelet. Erről a betegnek, hozzátartozónak időben kell gondoskodnia. 

A mentők hívása…

A mentők hívása előtt tájékozódjon, hogy mekkora a baj, milyen típusú ellátásra van szükség. Ha életveszély (eszméletlen állapot, súlyos sérülés, hirtelen légzészavar, fulladás, stb.) áll fenn, azonnal hívja a mentőket! A mentők hívószáma 104, ez bárhonnan, bármikor díjmentesen hívható. A lehető leghamarabbi segítség, valamint a megfelelő mentőegység elindítása érdekében a mentő hívásakor az alábbi információkra van szüksége a mentésirányítóknak.

  • Mi történt, mi a panasz? Lehetőség szerint mondja el, mióta tart a panasza, mit érez és mit lát? Minden információ fontos lehet! 
  • Hol történt az eset? A lehető legpontosabban adja meg a címet, vagy ha ezt nem tudja, akkor próbálja meg elmagyarázni a helyszínt, ahol van, és annak ismérveit. 
  • Mondja el saját nevét, telefonszámát! Ha véletlenül megszakad a vonal, vagy az Ön telefonja nem jelzi ki a hívószámot, akkor nem tudnak segítséget küldeni. 
  • Adjon még információt! Van-e még több sérült? Van-e, aki be tudja engedni a mentőket? Szükség lehet-e tűzoltókra, rendőrségre?
  • Szükség esetén nyújtson elsősegélyt a mentők kiérkezéséig! Ha Ön laikus, de valaki segítségre szorul a mentők kiérkezéséig, úgy a mentőhívást követően ne szakítsa meg a vonalat, a mentésirányító szakszerű segítséget fog nyújtani, ameddig a mentő kiérkezik.

Amennyiben helyesen választjuk meg, hogy baj esetén milyen típusú segítséget hívjunk, úgy a saját állapotunk és mások egészsége is biztonságban lehet, hiszen a szakszerű segítségnyújtás oda és akkor érkezik, ahol és amilyen típusú segítségre szükség van. 

Vissza a főoldalra

Rosszul vagyok… - háziorvos, ügyelet vagy mentők?

Számos esetben kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egészségi állapotunkban valamilyen nem várt esemény következik be. Laikusként nem tudhatjuk, hogy adott helyzetben mi jelenthet számunkra vagy szeretteink számára megnyugtató, gyors és hatékony segítséget. Vannak betegségek, amelyek orvoslására a gyors beavatkozás, más esetekben pedig a rendszeres gondozás, megint más esetekben csak egy telefonos orvosi tanács lehet megoldás.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

Tepsis - fűszeres sütőtök

Tepsiben sült sütőtök: Isteni édes-sós-fűszeres kombináció bármihez köretként, vagy csak esti nasinak. Hámozd meg a tököt, vágd fel kockákra, tedd bele egy zacskóba, önts rá olívaolajat, szórj bele vegamixet, tiszta sót, rozmaringot, chilit, és fokhagymaport, vagy héjában fokhagymagerezdeket. Jól rázd össze, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlasd el egyenletesen, és süsd puhára, ropogósra 200 fokon. Nem hizlal, gyógyít, tisztít és táplál!

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon VII. rész

- Jóképű srác! – vetette oda, és már indult is a bárpult felé. Tess elpirult, és ijedtében a rajzra csapta a kemény fedelet. Nővére ezen jót derült és rákacsintott. - Nocsak, nocsak, az új lovag? - Miért érdekel? Susan vállat vont, és belekortyolt a poharába. - Fiatalabbnak tűnik, mint a legutóbbi szeretőd! – mondta, jelezve, hogy mindet tud a Charlie afférról. Tess dühösen felmordult.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon IV. rész

De válságban vagyok, meg kell találnom magamat és minden erőmmel a karrieremre kell koncentrálnom! Csodálkozott azon, hogy Susan nem esett neki annak a gyökérnek azonnal. Persze ő sem kaparta ki Charlie szemét, bár ezt kellett volna tennie. Vagy legalább jól összekarmolni a képét! – vigyorodott el vérszomjas tigris módjára. Megnéztem volna, azt hogyan magyarázza ki otthon! Bár amilyen dumája van, erre is talált volna valami kamu történetet.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.