BlogÚj! Megnyitás

Saját jogon vagyok Stohl Luca

Az élet számos meglepetést tartogat nekünk. Olyan feladatokat is beleértve, amire sosem gondolnánk, ha élet-tervezésre adnánk a fejünket. Ez korántsem jelenti azt, hogy ne kellene megküzdenünk mindazzal, amivel találkozunk.

Az élet számos meglepetést tartogat nekünk. Olyan feladatokat is beleértve, amire sosem gondolnánk, ha élet-tervezésre adnánk a fejünket. Ez korántsem jelenti azt, hogy ne kellene megküzdenünk mindazzal, amivel találkozunk. Hogy ki lesz a szerencse gyermeke, és kinek méretik nehezebb feladat, az gyakran csak menet közben derül ki. Bár igaz, hogy a lehetőség és a tehetség nem mindig jár kéz a kézben, ugyanakkor azt is látjuk életek sorára tekintve, hogy a siker elérése nem jelenti automatikusan a siker fenntartásának képességét. Különösen igaz ez azokban az esetekben, amikor ismert, közismert, elismert emberek gyerekei érnek abba a korba, amikor önállóvá válva, a saját kezükbe veszik a sorsukat. 

Stohl Luca remek példa arra, hogy a tapasztalat, a megélések és a megszerezhető tudás kellő szorgalommal és eltökéltséggel párosulva, valóban jó irányba terelheti az embert. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a szerencséért meg is kell dolgozni. Nem elég csak arra várni, hogy az ölünkbe hulljon. Kell hozzá egy kis bátorság, és nem hiányozhat az elfogadó környezet sem. A tehetség is jól jön persze. De mindez nem marad értékálló anélkül a pozitív személyiség nélkül, ami „kelendővé” teszi az embert.

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala

- Az élete most tele van változással. Ezek egyike az új munkahely, ami bizonyos tekintetben műfajváltást is jelent. A híradós műsorvezetés nagyon más karaktert kíván, mint a kereskedelmi csatornák szórakoztató műsoraiban való jelenlét. Emellett néhány hete fejezett be egy újságíró képzést. Úgy tűnhet a külső szemlélő számára, mintha valamilyen karrierváltásban lenne.

- Sokáig hagytam, hogy sodorjanak az események. A Táncművészeti Főiskola elvégzése után színházi feladatok jöttek, azután a televíziózás szippantott magába. Egyik munka hozta a másikat. Szerettem ezt az időszakot is. Ugyanakkor amikor felkérést kaptam, hogy csatlakozzam a 168.hu stábjához, örömmel fogadtam el a lehetőséget, hogy közéletibb témákkal kezdjek el foglalkozni. Így a változás már akkor elkezdődött, amikor eljöttem a kereskedelmi csatornától, és elkezdtem tudatosabban keresni a saját utamat. Ebben közrejátszott az is, hogy az elmúlt években, a Covidnak köszönhető kényszerszünet során nagyon sokat beszélgettem a férjemmel a kialakult élethelyzetről. Ezek szóltak a megélhetésről is persze. Ugyanakkor arról is gondolkodni kellett, hogy amennyiben „egyetlen pillanat alatt”, vagy egy eseménysor hatására egyszerűen megszűnhet az, ami addig stabilan jelen volt, akkor az életre másképpen is fel kell készülni. Ennek kapcsán kezdtem el azon is gondolkodni, hogy nincs olyan túlságosan messze az idő, amikor a táncos pályafutásom szempontjából is terveznem kell a személyes jövőmet. Az élet ekkor sodorta elém az újságíró képzést, amin nem is gondolkodtam sokáig, hanem belevágtam. Tulajdonképpen ezek a hatások együttesen hozták létre azt a helyzetet, aminek köszönhetően a tudatos életpályaváltás megfogalmazódott bennem.

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala (Vígszínház)

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala (Vígszínház)

- A munkahelyváltás mennyiben rendezte át az életét. A családi háttér hogyan viszonyul az újdonságokhoz?

- Már akkor sem dolgoztam fix munkaidőben, amikor megismerkedtem a férjemmel. Bár ő 9-től 5-ig dolgozik, ami jó keretet és stabilitást jelent, nagyon megértő a munkám adta kihívásokkal kapcsolatban. Számíthatok rá. Egyensúlyban tart akkor is, amikor az én művészi, kreatív énem szárnyalásba kezd. A higgadtsága, az életszemlélete, és a szeretete átsegít a nehézségeken is. A családi háttér, ez a szerencsés együttállás nagyon sokat segít abban, hogy a munkámra tudjak figyelni. Ugyanakkor minőségi időt töltünk el egymással a szabadidőnkben.

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala, fotó: Mészáros Csaba

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala, fotó: Mészáros Csaba

- A híradó műsorvezetés a színházi munkákra is hatással van. A táncról, a színházról teljesen le kell mondani?

- Az ATV vezetősége nagyon rugalmas, nem volt feltétele az új munkakörnek, hogy feladjam a művészi pályát. Bennem azonban megszületett a döntés, mivel mindkét hivatás teljes embert kíván. A televíziós munkát választom. Ezért új darabokat most biztosan nem fogok vállalni, de a jelenleg futó előadásokat végig viszem. Nagyon sok jót kaptam táncosként. Nagyszerű alkotókkal, remek csapatokban dolgozhattam. Nem kérdés, hogy a színház örök szerelem marad.

- A művészet a családi háttér okán gyermekkora óta jelen volt az életében. Ez mennyiben volt meghatározó az eredeti pályaválasztásban?

- Gyermekkoromban sokáig versenyszerűen sportoltam. A ritmikus sportgimnasztika hosszú évekig volt az életem része, ami megtanított a rendszerességre, fegyelemre. Amikor abbahagytam, felmerült a kérdés, hogyan tovább? A táncművészeti gimnázium családi közmegegyezéssel lett a megoldás. Azután következett a Táncművészeti Főiskola. Egy darabig kacérkodtam a színészi pályával is, de egyszer sem jelentkeztem a felvételire. A tánc lett a hivatásom. Ami azzal is együtt járt, hogy nagyon korán saját lábamra álltam, és bár legtöbbször nem hiszik el, de amit elértem, az a saját munkámnak köszönhető. Tudom, hogy a családról nem lehet igazán leválni. Bevallom, nincs is okom rá, mert elfogadó és szeretetteli közegben élek, ahol nem az a cél, hogy „megnyirbálják” a szabadságomat, vagy rám kényszerítsenek más választást, mint amit én magam is szeretnék. Sosem kértem szülői befolyást sem munkahely megszerzéséhez, sem más úgynevezett protezsáláshoz. Az édesapámmal már középiskolásként megállapodtam, hogy ne szóljon sehova oda az „érdekemben”. Ne miatta kapjak meg valamit, hanem én akarok megdolgozni a saját sikereimért. A név maga persze figyelemfelkeltő. Ez pro és kontra is igaz. Azonban az is tény, hogy amikor egy színházi csapatban, vagy a médiában, egy stábban elkezd valaki dolgozni, akkor az ottani teljesítménye határozza meg, hogy mi lesz róla a vélemény. Egyébként ez a magánéletre is, tehát minden emberi kapcsolatra igaz. Az viszont tagadhatatlan, hogy egy ismert ember gyerekére, családtagjára mindig nagyobb figyelem hárul. A reflektorfény egy része ránk is óhatatlanul kivetül. Viszont nekem a saját értékrendem a legfontosabb. Önmagammal kell rendben legyek. A munkám, a teljesítményem az életem minden területén engem minősít. Ezért nekem ez a mértékadó irányelv. A saját hitelességem minden munkámban. Arról kell megismerjenek. A híradó műsorvezetést sem „ajándékba” kaptam. Megkeresett Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, hogy megnézne, mint Híradós műsorvezető, és végül engem választottak, amire büszke vagyok.

Képforrás: ATV

Képforrás: ATV

- A tudatos élettervezés koránt sem jelenti azt, hogy az embert elkerülik a kihívások. A problémák feldolgozása, a kudarc- és stressztűrés hozzátartozik ezekhez a hivatásokhoz. Hogyan boldogul ezekkel?

- A megfelelő keret, a hiteles visszajelzések, a jól megfogalmazott, fejlesztő kritikai vélemények mind segítenek ebben. A cél minden esetben az kell legyen, hogy jobb teljesítmény szülessen, mint ami előtte volt. Hiszen az adottságaink, a tehetségünk önmagában csak a lehetőséget jelentik. Minden szakmára igaz, hogy a sikerhez nagyon kell a szorgalom, a kitartás, a tanulás, a személyiség fejlődése. Ha ebben partnerekre találunk a közvetlen környezetünkben, a családunkban, az iskoláink során, a munkánkban, akkor abból tényleg jót lehet csinálni. Mindez persze nem véd meg senkit attól, hogy hibázzon. De nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre jobb legyen abban, amit csinál, és így ne csak a munka, hanem az eredmények is megjöjjenek. Ez pedig valódi erőforrássá válik a későbbiekben. Abban is, hogy megtaláljuk a helyünket a világban és a szakmánkban. Nekem például nagy felismerés volt, hogy a bulvár és a „lazaságot” kívánó műsorok nem állnak nekem annyira jól. Jobban érzem magam abban a keretben, amit most a híradós műsorvezetésben élek meg. Az is igaz, hogy az az út, ami eddig elvezetett kellett ehhez az érettséghez. Az, hogy több műfajban kipróbálhattam magam a kamera előtt, tapasztalatot és gyakorlatot szerezhettem. A színházban és a televíziózásban is sokféle csapat tagjaként tanultam meg dolgozni.

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala

Képforrás: Stohl Luca hivatalos facebook oldala

- A tehetség, a tudatosság és az elfogadó környezet, ami megnyitja az utat az ember előtt, talán összefoglalható szerencsés sorsként. Ugyanakkor a sikert nem csak elérni kell, hanem megtartani is érdemes. Mit lehet tenni azért, hogy a siker ne csupán ritka vendég legyen az életünkben?

- Azt nem tudom pontosan megfogalmazni, mennyiben magammal hozott, „genetikából adódó” képesség, és mennyiben „tanult” megoldási képlet, ahogy össze vagyok rakva. Az biztos, hogy mindaz, ami születésem óta velem történt, engem is formált. Viszont volt választásom abban, hogyan viszonyulok ehhez. Akár a szülői történéseket vesszük alapul, akár a családi viszonyok alakulását, azt kell mondjam, hogy megélve ennek minden pozitívumát, valamint megtapasztalva minden kihívását és nehézségét, összességében nekem jó életem lett.

A testvéreimmel jó a kapcsolatom, a szüleim viszonya rendezett, tehát ez a 21. századi értelemben vett sok szereplős mozaikcsalád számomra szerethető, és mindannyian jól működünk benne. Összetartozunk minden adottságunkkal együtt. Sok jó közös programunk és örömteli családi megélésünk van. Talán ez is olyan erőforrás, amiből meríthetek a mindennapokban és akár a munkámban is. Az élet által elém sodort feladatokban és kihívásokban is támaszkodhatok arra, amit a Stohl Lucaság jelent számomra.

Csaba Beatrix

2022

Vissza a főoldalra

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Mit tegyünk járvány idején, ha az orvoshoz nem mehetünk?

A világ felfordult 2020-ban a Koronavírus (COVID19) járvány miatt. Az emberek egy része fél, a másik része nem tudja, hogyan helyes a „felszabadult időt” felhasználni, míg a lakosság egy jelentős része nem veszi komolyan azt, amit a szakemberek javasolnak a különböző média felületeken keresztül. Közhely talán, de ha megértjük, hogy a „mi sorsunk a mi kezünkben van” és ezzel mások egészségéért is tehetünk, a járványnak sokkal hamarabb vége lesz, mint ahogy erre számítunk.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.