BlogÚj! Megnyitás

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz.

  • Főoldal
  • Interjú
  • Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Megannyi dal, tömérdek színházi szerep,  szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A sport meghatárózó szerepet töltött be az életedben, mégis az éneklés mellett döntöttél, miért?

Gyerekkorom óta úgy éreztem, a torna közel áll hozzám, a tornaszőnyeg nekem olyan volt, mint egy színpad, mert egyedül kellett megmutatni magadat, egyedül kellettteljesíteni. Itt már tudat alatt működhetett a színpadhoz való vágyam, és a torna az egy olyan műfaj, amiből elég fiatalon ki lehet öregedni. A gimnáziumi idő alatt az osztálytársaim furcsának találták a beszédhangomat, mert egy nagyon kicsi emberhez nagyon vékony hang dukált volna, egy sokkal magasabb coloratur hang.

Majd jött az életemben a lázadó korszak. Ez még a Ceausescu rendszerben volt, amikor minden tiltott volt, ami magyar, és minden ami tiltott, az a legédesebb gyümölcs. Nos a magyar rockzene végképp tiltott volt, de a rockzene testesítette meg nekünk a szabadságot, a magyarságot a “magyar vagyok érzést” azok a dalszövegek, amit egy Piramis, vagy egy Omega sugallt.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval
Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Hogy kerültél Erdélyből Magyarországra?

Édesanyám második házassága révén települtünkát Magyarországra. Itt aztán elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, már csak azért is, hogy bizonyítsak a szüleimnek és magamnak. Így lett a szakmám ritmikus gimnasztika szakedző. A tanáraimnak és a barátaimnak is feltünt a rockos rekedtes hangom, főleg, mint kezdő énekesnőnél. Abban az időszakban inkább a lightos hang volt jellemző az énekesnők zöménél, kivéve talán Zalatnayt vagy Kovács Katit, akiknek szintén rockos hangjuk volt. Amikor áttelepültem, mindent újra kellett kezdenem. Nem kaptam ingyen soha semmit az életemben,mindenért meg kellett keményen dolgoznom. A hitemet, a szakmai alázatomat mind otthonról hoztam. Mindig azt szoktam mondani, hogy a színpadon eltudok játszani egy szerepet, mert azért fizetnek. De az életben nem tudok játszani, nekem sohasem volt kenyerem a hazudozás, vagy a megjátszás.

Egyike vagy az olyan énekesnőknek, akik, mint színésznő is komoly sikereket értek el. Miért döntöttél úgy, hogy megmutatod magad ezen a téren is?

Ez azért érdekes, mert az “énekesnőségre” soha nem gondoltam. Ha valamire gondoltam a balettintézetet is megjárván, az az, hogy balettáncos leszek, még úgy is, hogy tudtam, sokkal rövidebb pályafutás egy táncosé. Gondoltam arra is, hogy színésznő leszek, de az hogy énekes leszek… az jött legutoljára. A színészet meg az éneklés, nagyon jól megférnek szerintem egymás mellett, én mindig is szerettem, ha egy művész sokoldalú. Ha már adott ilyen képességeket a jó isten, akkor nyilván kötelességem is volt élni vele. Én tudtam hogy az életemet a színpadon kell leélnem, mert különben nem leszek egy teljes ember. Igazából nagyon szeretem mind a kettőt, és inkább előadóművésznek tartom magamat.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

2010 ben az X Faktorban szinte te voltál az első ítész, aki felmerte vállalni nyiltan az érzelmeit ország világ előtt. Akkor sokan olyan sérülékénynek, érzékenynek láttunk, milyen vagy valójában?

A valóságban eléggé rejtőzködő vagyok, most ez nem azt jelenti, hogy ülök egy sarokba és nem szólalok meg, de nem egy harsány valaki vagyok az életben . Nem tudatosan vállaltam, hogy akkor akár tudok ilyen is lenni, vagy akár tudok nagyon érzékeny is lenni. Én ilyen vagyok, és szerintem egyik se zárja ki a másikat. Az egy nagyon egyszerű gondolkodásra vall,ha az emberek csak a felszínből ítélnek. Azt szoktam mondani, hogy abnormálisan érzékeny vagyok. Néha kicsit félek az emberektől, más légkörben nevelkedtem Erdélyben. Persze azóta a világ óriásit változott nyilván ott is, de itt is. Ezért is van az, hogy mélyen tudok azonosulni Horváth Attila dalszövegével, hogy “egészen, mert félig semmit nem tudok”, mert számomra nem is éri meg másképpen csinálni. Nekem nagy elődeim voltak, én rajtuk nevelkedtem, nagyon tiszteltem őket és sokat tanultam tőlük. Azt gondoltam, s gondolom amai napig is, hogy nekem csak így szabad csinálni és továbbadni mindent.

Azt az alázatot hitet, amit képviselsz hogyan, s ha igen, lehet-e átadni, tanítani a következő generációnak?

Azt szokták mondani ez olyan, mint a gyerek nevelés. Különböző teóriák vannak, hogy hogyan kell a gyereket nevelni. Nyilván ötven százalék az, amit közvetlenül tanítasz neki, és a másik fele meg az, amit közvetve lát tőled. Én személyes példamutatással próbáltam a mentoráltjaimnak bizonyos dolgokat elmondani, a többit meg látták rajtam, hogy én hogy csinálom. Aki elég okos és értelmes volt, az ezzel a tudással gazdagodott és vitte tovább, aki meg nem, vagy nem értette, az igazán nagyon nincs is a pályán.

Amit nagyon fontosnak tartok, az a hitelesség. A hiteles embert még az ellenségei is tisztelik. Nyilván ez nagyon sokat kivesz belőlem, de nem tudom másképp csinálni, nem tudok másmilyen lenni. Erre szokták mondani, áldás és átok egyben ez a tulajdonság. Minden művész érzékenyebb, vagy talán minden művész extra érzékeny.

Újabb dalok, színházi szerepek vannak-e tervben?

Nagyon remélem, hogy jővő év márciusában az ötvenedikEdit Piaf előadást fogjuk megünnepelni.

Óriási ajándék a darab, amikor a közönség állva tapsol és azt érzed, hogy a sorstól megint kaptál egy ajándékot. Sokat lépek fel,talán ebben az évben kicsit túl is toltam a fellépéseket. Elsősorban élő fellépéseket vállalok a zenekarommal, akikkel nagyon szeretek együtt dolgozni. Nagyon jó a csapat, szeretjük egymást, én másképp nem is tudnék lézezni. Tervben vannak új dalok, új klippek, de nincsen semmilyen nyomás és nem presszionál senki. Amikor úgy érzem, hogy szeretnék valami újat mondani akkor megszületik a lemez. Addig meg a fellépések során élvezem a közönség felém áradó szeretetét.

Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy szeretik azt, amit csinálok. Ezért is szoktam azt mondani, hogy nem is kívánok mást magamnak mint, egészséget és erőt. Azt, hogy addig tudjam csinálni a színpadon való létezésemet, amíg én is az örömömet lelem benne. Természetesen a közönséggel együtt, mert máshogy ezt nem szabad.

Joó Géza

www.joogeza.hu

Fotók: Ruzsa Istvánné

Még sok mindenről beszélgettünk. Barátságokról, soha el nem múló szerelmekről, a világ alakulásáról.

Tisztasága, őszintesége, nyiltsága, szókimondása, igazgyöngy, igazi érték ebben a rohanó világban.

Az egész lénye, “a Keresztes”, egy szeretetbomba. Akit lehet és kell is nagyon szeretni, s aki Ő maga is szeretetre vágyik. Néha úgy éreztem Edit Piaf reikarnációja, nem véletlen, hogy akik látták a darabban rajongva meséltek az alakításáról. Szeressük őt, mert kiérdemelte és megérdemli.

Joó Géza

Vissza a főoldalra

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Az eltűnt óra és az emberség – egy pozitív és megható történet a magyar egészségügyből

A történet, amit most közreadunk, valóban megtörtént! Egy olvasónk telefonált meghatottan, mert olyan tapasztalata volt, amely a magyar egészségügyben dolgozók emberségét bizonyítja. Tavasszal, a COVID őrület közepén közel kilencven éves édesapja kórházba került. Szerencsére nem korona vírussal, de a baj így is jelentős volt. Aztán az állapotának a romlása miatt egy másik kórházba vitték át. Mindez maximális odafigyelés és az előírások betartása mellett.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.

Az etno stílus erősödése – egy kis múlt 2010 márciusból

A párizsi Maison et Objet kiállításon az ismert designerek az etno pavilonban külön installáció keretein belül mutatták be az e stílusban tervezett munkáikat. Az installáció a Transcultures címet viselte. Elgondolkodtató és meglepő dolgokat egyformán találtam. A régi kézműves technikák alkalmazása a mai modern technológiák felhasználásával újszerű lehetőségeket jelentenek a kortárs alkotók számára. Ezek a találkozások és együttélések, bizonyos esetekben szembenállások...