BlogÚj! Megnyitás

Shakira 43 éves

Ha valaki ez alapján nem találta ki, Shakiráról van szó. Mert a neve – Shakira – jelentése arabul bájos nő. De ne szaladjunk ennyire előre. A híres színésznő apja – Wlliam Mebarak Chadid - második házasságából született.

43 éves a „Bájos nő”, aki már 4 évesen verset írt!

Ha valaki ez alapján nem találta ki, Shakiráról van szó. Mert a neve – Shakira – jelentése arabul bájos nő. De ne szaladjunk ennyire előre.

A híres színésznő apja – Wlliam Mebarak Chadid - második házasságából született. És az előző házassághoz képest – vagy éppen ezért – libanoni származású apjának és édesanyjának - Shakira Nidya del Carmen Ripoll Torrado - egyedüli gyereke maradt. Édesapja első házasságának köszönhetően hét féltestvére van.

Shakira

Amikor zseni születik

Amikor a kis Shak Kolumbiában megszületett – 1977. február 2-án – még senki sem sejtette, hogy igazi csillag jött a világba. Ám már a kezdetekkor érezhető volt, hogy csiszolatlan gyémántra leltek a szülők. A kis Shak már négyévesen! megírta első versét (Kristályrózsa volt a címe). Az írás olyannyira a kedvenc tevékenysége volt, hogy szülei hetedik születésnapjára meglepték álmai tárgyával… nem, nem egy Barbival, hanem egy írógéppel.

Ám egy kicsit előreszaladtunk. Térjünk hát vissza Shak négy éves korához. A kislány ennyi idős volt, amikor libanoni származású apja elvitte egy arab étterembe, ahol életében először hallotta a később általa oly sokat használt hangszert, a doumbeket (hastánchoz használt hagyományos dob). A dob ritmusa és a zene annyira feldobta, hogy a kis Shak felugrott az asztalra és táncolni kezdett. Mindezt olyan átéléssel, hogy az étterem vendégei felállva tapsolták. Ez volt élete első, közönség előtt aratott fergeteges sikere. És ez indította el az előadói pályára. Saját bevallása szerint ekkor döntötte el, hogy előadóművész lesz.

Az első dal… nyolcévesen

Még csak nyolc éves volt, amikor át kellett élnie élete első tragédiáját (egy féltestvére elhunyt motorbalesetben). Apja onnantól kezdve évekig sötét szemüveget hordott, ezzel leplezve nem múló fájdalmát. És a nyolc éves kislányt ez annyira felkavarta, hogy megszületett az első Shakira dal. A címe: Sötét szemüveged (Tus Gafas Oscuras), nem kell sok képzelőerő, hogy kitaláljuk a miértjét.

A gyerek Shakirának két kedvence volt, a hastánc és az éneklés. És mindkettőben kiemelkedő volt. Csakhogy az iskolai énektanára úgy gondolta, nincs helye az iskolai kórusban. Szerinte ugyanis Shaknek olyan erős volt a hangja, hogy ami nem illik egyetlen kórusba sem. Iskolás éveiben maradt hát neki a tánc. És mindenki úgy is ismerte, Shak, a táncos.

Shakira

A siker kezdete

Shakira még csak 18 éves volt, amikor két helyi – Kolumbia – producerrel is készített egy – egy kislemezt, de nem tudott vele bekerülni a köztudatba.

A sikertelenség hatására Shakira úgy döntött, ebből elég, és a következő lemeznek (Pies Descalzos) már egyedül állt neki. És csodák csodája – illetve inkább az ő tehetsége – ez már sikert aratott. Igaz, csak a spanyol nyelvterületen. Dél és Latin Amerikában és Spanyolországban, ám ez több százmillió embert jelent.

Társadalmi érzékenységét jól mutatja, hogy alig húsz évesen létrehozta a Pies Descalzos Foundation nevű alapítványát, amely azóta is a kolumbiai gyerek szegénység ellen küzd. És bár nem beszélt róla nyilvánosan, a munka eredményének hála egyre többen tudomást szereztek róla, ami csak tovább növelte értékét az emberek szemében.

A negyedik albuma – Dónde están los landrones - aztán már nem világsiker lett. A legnagyobb sikert pedig éppen az Egyesült Államokban aratta, amely köztudottan a világkarrierhez vezető út első lépcsője.

Az első angol nyelvű kislemeze, amely 2001-ben jelent meg, már végképp világsztárrá tette. Ezt követően pedig sorra jöttek az albumok, mind – mind milliós eladásokat produkálva. A sort pedig megkoronázta a 2010-es Waka Waka, amely a Dél Afrikai Labdarúgó Világbajnokság hivatalos dala volt. És a világsikerek azóta sem maradtak el. Amire két Grammy díj mellett számtalan más díj a bizonyíték.

Akár a mesében: szerelem első látásra

A Waka Waka Shakira számára nem csak egy újabb nagy siker volt. A dal által találta meg élete szerelmét, a Barcelona futballcsapatának sztárját, Gerard Piquét.

Úgy esett, hogy a világbajnokság dalához klipet is kellett csinálni. A FIFIA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) és az énekesnő is úgy gondolták, hogy ebben néhány sztárfocistának fel kell tűnnie. A Barcelona Bajnokok Ligája győztes sztárjai közül részt vett a forgatáson Lionel Messi, Daniel Alves és Gerard Piqué is. Néhány jelenlévő számára minden világos volt már akkor, amikor a forgatáson Piqué és Shakira először találkozott. De akkor erről még senki nem beszélt. Ám két évvel később Shakira Barcelonában a színpadra hívta Piquét és szenvedélyes táncukat látva már mindenki tudta, hogy egy szerelmespárt látnak táncolni.

Alig másfél évvel később – 2013-ban - Shakirának és Piquének megszületett az első gyermeke, Milan. Újabb két évvel később őedig a második gyermekük – Sasha – is a világra jött. Bár 2017-ben pletykák röppentek fel arról, hogy különváltak útjaik, ezt mindketten cáfolták és az óta is együtt vannak. A Barcelona 2019-es bajnoki címének ünneplése a Camp Nou stadion gyepén sokkal inkább azt mutatta, hogy szerelmük azóta is töretlen.

A Barcelona 2019-es bajnoki címének ünneplése a Camp Nou stadion gyepén
Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.