BlogÚj! Megnyitás

Siker sztorik - Csúcsra járatva

Az egészséges életmódhoz szorosan hozzátartozik a testmozgás, aminek a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sport ennek egyik kiváló eszköze.

Ugyanakkor van, aki nem csak az egészsége egyensúlyának megtartása érdekében választ magának sportágat, hanem életformaként teszi le a voksát egy egyesület, vagy klub mellett. Közülük a legtehetségesebbek számára a nemzetközi tér is megnyílik. Európa-bajnokságok, világbajnokságok sora várja a sportolókat, amit 4 évente megkoronáz az olimpia.

Az, hogy ki jut ki az olimpiára, koránt sem szerencse kérdése. Sokkal inkább nagyon kemény munka, teljesítmény hozta kvalifikáció eredménye. Ugyanakkor a 4 év felkészülés, a kijutás csupán lehetőség arra, hogy éremmel térjen haza a sportoló. Ott a legjobbak közé kell tartozni ahhoz, hogy dobogóra lehessen állni. Különösen, ha a dobogó legfelső fokára szólítják az olimpiai aranyérem átadására. A sportolók, akik átélték ezt, azt mondják semmihez sem fogható érzés, amikor felcsendül a Himnusz. Fotók, televíziós közvetítések sora mutatja, hogy bizony nem ritka, ha ezekben a percekben legördül néhány könnycsepp, még a legkeményebb férfi arcon is. 

Van egy sportág Magyarországon, aminek a képviselői a hazai versenyeken, az Európa-bajnokságok és világbajnokságok megmérettetésein, sőt az olimpiákon is kiemelkedően eredményes. Férfiválogatottjuk kilencszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és tizenháromszoros Európa-bajnokként, a Világ legsikeresebb vízilabda válogatottja címet érdemelte ki. Tagjai között jócskán van olyan, aki az évek során, az olimpiai aranyérmet több alkalommal is átvehette. A bajnokok közül jó néhányan szakmai tudásuknak és eredményeiknek köszönhetően, nem csak a Magyar Vízilabda Szövetség vezetésében dolgoznak, hanem az európai és világszövetség (LEN és FINA) munkájában is felelősségteljes posztokat töltenek be.

Bár a vízilabda inkább férfias sportnak tekinthető, nem csak a férfiválogatott hozza az elismerésre méltó sikereket. A magyar női vízilabda válogatott eredményeire is érdemes odafigyelni. A siker sorozat megtartásához az is hozzájárul, hogy a sportág vonzó lehetőségeinek köszönhetően, nagyon sok fiatal választja a vízilabda sportot. Ezzel az utánpótlás nevelés terén is biztosítva a hosszú távú eredményességet.

magyar női vízilabda válogatott

forrás: MVLSZ

Vári Attila számos Európa - és világbajnokságon élte meg a csapattal a győzelem örömét. Két olimpián is ott állhatott a válogatott keretében a dobogó legfelső fokán. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöki posztján nem kisebb feladatot vállalt fel, mint, hogy tovább viszi a siker sorozatot. Dr. Kemény Dénestől vette át a stafétát, ami önmagában is megtisztelő kihívás.

- Mi a titka a Magyar Vízilabda válogatottnak?

- Leginkább az, hogy tudás bázisra építünk. A folyamatos tanulással megszerezhető képességek, készségek gyarapítása, a szorgalom biztos, hogy része az eredményességnek. Mi támogatjuk, hogy ne csak a vízilabdában legyenek eredményesek a sportolóink, hanem az élet egyéb területein is jó teljesítményt érjenek el. Tanuljanak, fejlődjenek, szakmájuk legyen. Ez éppen úgy igaz az utánpótlás nevelésben és a felnőttjátékosok esetében. Tudományosan igazolt tény, hogy a szellemi és fizikai terhelés kölcsönösen elősegíti az eredményességet az embernél. Ha ez megfelelő szakmai iránymutatást kap és szorgalommal, kitartással párosul, az mérhető sikereket hoz. Sokszor mondják el, hogy a dolgok fejben dőlnek el. Ahhoz, hogy egy komplex játékban nyertes lehessen a csapat, ott kell lenni fejben is a mérkőzés során. Összpontosítani kell. Együtt kell működni a csapat minden tagjának egy magas szintű, komplex stratégiát megvalósítva úgy, hogy gyors reagálással figyelni kell az ellenfél játékát. Ez folyamatos önfejlesztést, és szakmai fejlődést is megkíván tőlük. Több szakma együttműködésével biztosítjuk a játékosainknak azokat az edzés programokat, aminek a segítségével a legjobb formájukat képesek hozni a versenyeken. Szoros az együttműködésünk társ tudományokkal, amik segítik a munkánkat. Többek között a Testnevelési Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel van mindennapi, élő kapcsolatunk.

Természetesen ez nem csak a válogatott működési rendje, hanem a magyar vízilabda sportban általánosan elfogadott szemléletmód, így lehetőségünk van a sok jó játékos közül, a legjobbakból összeállítani a válogatottat. Ennek eredményét láthatjuk abban a kiemelkedő teljesítményben, amit hoznak a csapatok.

Vízilabda válogatott

forrás: MVLSZ

- Van a szövetségnek lehetősége arra, hogy felkutassa a fiatal tehetségeket abban az értelemben is, hogy olyan gyerekek találkozzanak a vízilabda sporttal, akik maguktól nem ismernék fel az alkalmasságukat, vagy a családjuk nincs abban a helyzetben, hogy támogassa őket, ezért önállóan nem indulnának el ezen az úton?

- Fontos számunkra a tehetségek megtalálása, igen. Nem csak a szövetség, a vezetőség, hanem a klubok is figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalok csatlakozhassanak a munkához. Folyamatosan feltérképezzük az iskolai úszásoktatáson keresztül a potenciális játékosokat. Kapcsolatban vagyunk az úszószövetséggel, így közösen dolgozunk ezen a téren. Támogatói vagyunk annak a programnak is, ami azt tűzte ki célul, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni. Ez egyrészt prevenciós program, másrészt kiváló lehetőség arra, hogy a tehetségeket felfedezhessük, és lehetőséget adjunk nekik a vízilabdában való kiteljesedésre. Benedek Tibor nevét mindenki ismeri. Őt említhetnénk példának arra, hogy saját erőfeszítésének, szorgalmának, kitartásának köszönheti azt, amit elért ebben a sportágban. A sikerhez persze elengedhetetlen volt, hogy kiváló edzőktől tanulhatott. Mindkét feltételnek teljesülnie kellett ahhoz a siker sorozathoz, ami őt a csúcsra juttathatta. Amit még hozzátennék ehhez a kérdéshez, hogy nem csak a férfiválogatottunkra, hanem a női vízilabda válogatottra és az utánpótlás nevelésre mindez egyformán érvényes. Arra is figyelmet fordítunk, hogy elősegítsük a sportolóink tanulmányait. Több megyeszékhely egyetemével van együttműködésünk, ahol felnőtt vízilabda csapat működik. Igyekszünk közreműködni abban, hogy a sportolóink felsőfokú képzésekkel is biztosítsák a jövőjüket a sport mellett.

Vízilabda

forrás: MVLSZ

- A sikerhez gyakorta az is elengedhetetlen, hogy a játékosok családi támogatottsága jelen legyen. Hiszen a rengeteg felkészülés, edzés, a versenyeken való részvétel, ezzel szinkronban a folyamatos tanulás és szakmai fejlődés követelménye, korosztálytól függetlenül komoly leterheltséget jelent. Ennek teljesítéséhez a családi háttér biztosíthat megfelelő keretet.

- A klubok és a szövetség is komolyan veszi azt a felelősséget, amit a sportolók kinevelése jelent. Mi köszönettel vesszük azt a bizalmat, amit a családoktól kapunk, amikor ránk bízzák a gyereküket. Mi pedig magas színvonalú szakmai munkával, a csapatok eredményeivel tudjuk igazolni, hogy érdemesek vagyunk erre a bizalomra. 10000 feletti a taglétszámunk, az igazolt versenyzők száma, és ez a létszám évről-évre növekszik. Ez talán önmagában is mutatja, hogy a vízilabda iránt valóban van érdeklődés. Erre a nagyságrendre egyébként azért is büszkék vagyunk, mert a vízilabdához az infrastrukturális feltétel, az edzési követelményeknek megfelelő uszodák megléte elengedhetetlen, viszont koránt sem minden településen elérhető. Ugyanakkor olyan központokat hoztunk létre, ami lehetővé teszi az ország minden részében a sportághoz való csatlakozást.

Vári Attila elnök

Vári Attila elnök, forrás: MVLSZ

- A siker olyan együttműködés eredménye, amihez mindenki hozzáteszi a saját részét. Igaz ez abban az értelemben is, hogy a szövetség elnöki posztját betöltve, komoly örökséget vett át Dr. Kemény Dénestől, aminek a töretlen fejlődését hivatott biztosítani.

- Nagyban segíti a munkámat, hogy a munkatársaim, vezető társaim bíznak bennem, a tagság támogatását élvezem. A siker mindannyiunk sikere. Közös eredmény. Annál is inkább, mert mondhatom, hogy a legkiválóbb szakemberekkel valósíthatom meg azt a munkát, ami ezt a sportot az élvonalban tartja. Olyanokkal is, akik korábban tanáraim, vagy éppen vezetőim voltak. Ez a felállás egyben olyan kihívás számomra, ami még inkább sarkall arra, hogy ne csak megőrizzem, hanem tovább is vigyem az eredményességet. Ebben a törekvésemben megtisztelő, hogy a szakma legjobbjai partnerként fogadnak el. A teljesség igénye nélkül olyan neveket említhetek, mint az utánpótlás bizottság elnöke Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke Dr. Molnár Tamás, a LEN TWPC tagja. Madaras Norbert az Európai Úszószövetség (LEN) marketing bizottságának tagja. Dr. Kemény Dénes, aki a világszövetségben (FINA) az edzői bizottságot vezeti. Varga Zsolt az egyik legsikeresebb klubnak, a Ferencvárosnak az edzője. Cseh Sándor az utánpótlás teljes vertikumában segíti a munkánkat. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Faragó Tamás elnökségi tag, aki a női csapatot segíti. Mindez fémjelzi a sportág sikerességét a legkisebb klubtól, a nemzetközi szinteken való jelenlétig. Nem csak a versenyen való részvétel minőségében. Hanem a sportággal kapcsolatos hazai, valamint az európai- és a világszövetség döntéshozó szervezeteiben való jelenlétet is beleértve. A komplexitáshoz hozzá tartozik, hogy a szövetség hatáskörrel felruházott hatósági jogkörben eljáró szervezet is egyben. Ennek a feladatnak a felelősségteljes ellátása is komoly feladat. Jelentős sport beruházások jöttek létre, és nagyon jó képző helyekkel rendelkezünk. A közös munkában éppen ezért operatív módon, eredmény orientáltan kell a célra koncentrálni, amit ezekkel a kiváló szakemberekkel és munkatársakkal, közösen tudunk folyamatosan biztosítani. Ha össze akarnánk foglalni a siker titkát, akkor mindez együtt tudta létrehozni. A közös akarat, az infrastruktúra biztosítása, a szakértelem megléte adja meg a keretet ahhoz, hogy a tehetség kibontakozzon, a játékosok eredményeket hozzanak.

Vízilabda

forrás: MVLSZ

A munkát még a pandémia időszaka sem állította meg. Azzal együtt, hogy minden óvintézkedést megtettünk, nem álltunk le. Ha kellett, fiatal játékosokkal pótoltuk a fertőzés miatt kieső csapattagokat, így is biztosítva a gyors reagálást az eseményekre. Ez egyébként azzal a pozitív hozadékkal is járt, hogy például a párizsi olimpiára válogatott aspiránsként számolhatunk többükkel, így tényleg bizakodva nézhetünk a jövőbe.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Siker sztorik - Csúcsra járatva

Az egészséges életmódhoz szorosan hozzátartozik a testmozgás, aminek a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sport ennek egyik kiváló eszköze. Ugyanakkor van, aki nem csak az egészsége egyensúlyának megtartása érdekében választ magának sportágat, hanem életformaként teszi le a voksát egy egyesület, vagy klub mellett. Közülük a legtehetségesebbek számára a nemzetközi tér is megnyílik. Európa-bajnokságok, világbajnokságok sora várja a sportolókat, amit 4 évente megkoronáz az olimpia.

Siker sztorik - Kalandregény az élet

Vannak olyan életutak, amik dominánsan térnek el az átlagtól. Ilyen különleges életút adatott meg Bokor Balázsnak, aki 40 évig szolgálta sokoldalú munkájával hazánkat. A Külügyminisztériumban dolgozott protokoll főnökként, képviselte Magyarországot főkonzulként Los Angelesben, de nem maradt ki ebből az életútból a Közel-Kelet sem, ahol szintén diplomataként szolgált. Az élete mondhatjuk, kész kalandregény. Aminek főbb állomásairól, legérdekesebb történéseiről több könyvében is beszámol.

Navigare necesse est - avagy - hajózni kell

A vitorlázás szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy lehet élni hajó nélkül, de nem érdemes. Ez a nézőpont éppen úgy érvényes a kedvtelésből hajózókra, mint a versenyzőkre. Az első dokumentált vitorlásversenyt II. Károly angol királyhoz kötik, aki 1661-ben hívta ki a yorki herceget egy versenyre, amit őfelsége meg is nyert.

Gasztronómia - kultúra - élmény

Tiszaújváros két idegenforgalmi szempontból is vonzó gasztronómiai fesztivált rendez augusztusban, illetve szeptemberben, melyek színes kulturális-, családi-, és gyermek- programjaival, neves előadóművészek fellépéseivel, főzőversenyével méltán nyerték el a közönség tetszését, és lettek a város két legkedveltebb szabadtéri rendezvényei, melyek az idők folyamán hírnevet szerzett Tiszaújvárosnak.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XXIII. rész

- Valamit mégis tennünk kéne – morogta Simons. - Várjunk csak, azt hiszem, van egy ötletem – pattant fel Josh. A minap került a kezembe egy script (forgatókönyv), amiben a főszereplő nővére megpróbálta elcsábítani a húga pasiját. - Pfúj, ez undorító – fakadt ki Susan. - Hogy jön ez ide Josh? – húzta fel a szemöldökét Simons. - Csak úgy Gordon, hogy kölcsönvesszük a storyt. - Még mit nem! Csak nem gondolod, hogy én ezzel a majommal?! Még a húgocskám kedvéért sem!

Advent - Eljövetel

Így november elején még csak motoszkál bennünk, hogy már nem sok idő van hátra karácsonyig. Viszont az advent már általában november végén elkezdődik. Talán sokaknak az advent (ádvent), nem jelent mást, mint a vásárlások kezdetét. Ám ez nem volt mindig így, és ezt mutatja az a többféle szokás is, amit az európai népek – így mi magyarok is - az adventhez társítottak. Talán kezdjük azzal, mit is jelent az advent szó valójában? Nos, egyszerűen csak annyit, hogy eljövetel vagy érkezés. Ami egyértelműen utal Jézus Krisztus közelgő születésére és földre jövetelére.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.