BlogÚj! Megnyitás

Siker sztorik - Kalandregény az élet

Vannak olyan életutak, amik dominánsan térnek el az átlagtól. Ilyen különleges életút adatott meg Bokor Balázsnak, aki 40 évig szolgálta sokoldalú munkájával hazánkat. A Külügyminisztériumban dolgozott protokoll főnökként...

Vannak olyan életutak, amik dominánsan térnek el az átlagtól. Ilyen különleges életút adatott meg Bokor Balázsnak, aki 40 évig szolgálta sokoldalú munkájával hazánkat. A Külügyminisztériumban dolgozott protokoll főnökként, képviselte Magyarországot főkonzulként Los Angelesben, de nem maradt ki ebből az életútból a Közel-Kelet sem, ahol szintén diplomataként szolgált. Az élete mondhatjuk, kész kalandregény. Aminek főbb állomásairól, legérdekesebb történéseiről több könyvében is beszámol. Bár a Külügyminisztériumi 4 évtizedét már maga mögött hagyta, azonban a munkától egy lépést sem távolodott el. Ma is számos funkciót tölt be, és fáradhatatlanul valósítja meg a maga elé kitűzött célokat. Mindazt, amit tud és ami a nevéhez fűződik, lehetetlen egyetlen interjúban bemutatni, olyan széles körű és sokoldalú évtizedek állnak mögötte. Ezért most csak azokról a területekről esik szó, ami a mostani mindennapjait tölti ki.


- Hogyan fér bele a nap 24 órájába ez a számos feladat, ami ráadásul első ránézésre még csak közel sincs egymáshoz?

- Nincs túl nagy alvásigényem. Az elmúlt évtizedekben hozzászoktam, hogy nagyon aktív életet élek, és ez ma sincsen másképpen. Több mint 2 esztendeje vagyok a Magyar Vizilabda Szövetség nemzetközi és protokoll igazgatója. Ez most a fő tevékenységem, a munkahelyem. Emellett látom el a Magyar Hollywood Tanács elnöki posztját és oktatok a Corvinus Egyetemen és a Kodolányi János Egyetemen. Ehhez jött most hozzá a Nemzetközi Protokoll Szakértők Szervezetének a soros elnöki posztja. Első hallásra ez valóban nem kevés, azonban elmondhatom, hogy csak olyan feladataim vannak, amiket teljes elhivatottsággal és nagy örömmel végzek. Emellett, ha megvizsgáljuk magukat a feladatokat, akkor láthatjuk, hogy koránt sem állnak egymástól olyan távol a funkciók, amiket betöltök. 

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás: Bokor Balázs

- A Magyar Hollywood Tanács egy olyan kuriózum, ami úgy vélem az egész világon egyedülálló kezdeményezés. Ennek mennyire volt háttere, vagy sokkal inkább elindítója a Los Angelesben betöltött konzuli munka?

- A protokoll és a film valóban régóta összekapcsolódik az életemben. 40 évet szolgáltam diplomataként, nagykövetként, főkonzulként, protokoll főnökként a Külügyminisztériumban. A protokoll szorosan hozzátartozik a diplomáciához. A film szeretetét pedig még gyerekkorból hoztam. Iskolásként statisztáltam, filmklubokat szerveztünk. A film később a munkámban is megjelent, amikor a 2007-2012 közötti időszakban Los Angelesben voltam főkonzul. Így a munkámnak köszönhetően a filmgyártás központja, Hollywood is belépett az életembe. Ennek köszönhető, hogy módom volt felfedezni a magyar gyökereket. Azt, hogy milyen sok magyar származású művész és alkotó kapcsolódik az amerikai filmgyártáshoz. Ennek kapcsán írtam meg az Én Hollywoodom című könyvemet és hazatérésem után megalapítottam a Magyar Hollywood Tanácsot, ami egyre jelentősebb sikereket könyvelhet el.

Quentin Tarantinoval. forrás: Bokor Balázs

Quentin Tarantinoval. forrás: Bokor Balázs

- Kikkel dolgozik a Magyar Hollywood Tanács?

- Ez egy 2016-ban létrehozott civil szervezet. A tagság már többszáz fős. Egyrészt magyar és amerikai filmes szakemberek kapcsolódtak be a munkába, másrészt olyan magánszemélyek, akik nagy mértékben érdeklődnek a filmkészítés és a filmek iránt. Nagyon sok fiatal van a tagok sorában, akik rendkívül lelkesek, és önkéntes munkájukkal hozzájárulnak a rendezvények és a fesztiválok sikeréhez. A legfőbb feladatként azt tűztük ki, hogy felkutassuk és pozitív példaképként bemutassuk azokat, akik Hollywood csillagaiként magyarországi gyökerekkel rendelkeznek. De nem csak a színészekre fókuszálunk, és olyan filmes nagyságokra, mint Adolf Zukor, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, vagy Fox Film Corporation és a Fox West Coast Theatres mozihálózat alapítója. Olyan filmes szakemberekre is felhívjuk a figyelmet, akik az amerikai filmgyártásban a legkülönbözőbb szakterületeken járultak hozzá a filmek sikereihez. Említhetnénk például Zsigmond Vilmos Oscar díjas operatőrt.

A munkánk azonban nem merül ki abban, hogy felkutassuk és bemutassuk a magyar kötődéseket. Az is a vállalt feladataink közé tartozik, hogy a fiatal filmeseket is bevonjuk a Tanács munkájába. Alkotótáborokat szervezünk, fesztiválokon veszünk részt támogatóként, szponzorként is, és segítjük őket abban, hogy külföldi szakemberekkel kerüljenek kapcsolatba. Említhetjük például Domján Kata külföldi sikereit a Pillanat című filmmel. 

Siker sztorik - Kalandregény az élet

Csupor Gábor, forrás: Bokor Balázs

Az elnökségünk tagjai között van például Bunyik Béla, a Los Angelesi Magyar Filmfesztivál alapító igazgatója. Neki köszönhetően minden évben magyar filmek, többek között dokumentum és rövidfilmek tucatjait tudjuk kijuttatni. Ezzel is hozzájárulunk a jelenlegi magyar filmgyártás nemzetközi megismertetéséhez. De elnökségi tag Csupó Gábor, a többszörös EMMY és GRAMY díjas rendező, akinek többek között a Simpson családot és a Fecsegő tipegőket köszönheti a világ. Mindketten szószólói nem csak a Tanácsnak, hanem a magyar filmgyártás népszerűsítésében is részt vállalnak.

Számos rendezvénnyel népszerűsítjük itthon is ezt a munkát. Filmbemutatók és fesztiválok mellett rangos konferenciák, szakmai kerekasztal beszélgetést szervezünk. Azonban nem állunk meg a szakmai bemutatások terén. Több, mint 100 filmet forgattunk már a Magyar Hollywood Tanács égiszében. A legutóbbi például a Ricsétől, Hollywoodig, ami Adolf Zukor életútját mutatja be. Munkánk során olyan sztárokat is behozunk a magyar köztudatba, mint a Vécséről származó Putty Lia, a némafilmek fiatal sztárja. Nemrégiben mutattuk be születésnapja alkalmából a róla megemlékező filmünket. Nem csak a sztárokkal foglalkozunk, hanem családtagjaikat, családi környezetüket is feltérképezzük, az élő családtagokkal fel is vesszük a kapcsolatot. Putty Lia unokája Budapesten, dédunokája Kanadában él. A filmben velük is beszélgettünk. Hasonlóképpen meg tudtuk szólaltatni, Adolf Zukor leszármazottját, Lugosi Béla fiát, Tony Curtis özvegyét. A kötődések, kapcsolatok feltárása egyébként meglehetősen alapos kutatómunkát kíván.  

Siker sztorik - Kalandregény az élet

Putty Lia, forrás: Bokor Balázs

- A fiatal filmesek pályájának egyengetése mellett olyan feladatokat is felvállal a Magyar Hollywood Tanács, ami az elkövetkező nemzedéket célozza meg. Évek óta szerveznek eseményeket, vetélkedőket a témában. Milyen célok fogalmazódnak meg ebben a törekvésben?

- Egyrészt az érintett településeken, ahol magyar érintettség van, rendkívül nagy az érdeklődés. Az Önkormányzatok, Iskolák örömmel vették a Tanács munkáját, hiszen a kapcsolatok kialakításában, az információk felkutatásában önerőből nem boldogultak. Mi éppen ebben tudtunk segíteni. A fiatalok érdeklődésének teret adva immáron 4 éve szervezünk országos vetélkedőt iskolások számára Hollywoodi sztárokról, amibe általában 15-20 település diákjai vesznek részt. Az országos döntőt a résztvevők nagy örömére minden alkalommal a Miskolci Filmfesztivál, a CineFest keretében bonyolítjuk le. A fiatalokat nem csak vetélkedőkbe vonjuk be. Olyan táborokat is szervezünk a számukra minden évben, ahol a filmkészítés gyakorlati oldalával ismerkednek meg a forgatókönyv írástól, az operatőri munkán át a rendezésig. Ezzel a filmes szakma irányába tudjuk terelni az érdeklődő fiatalokat. A filmes szakemberek így az edukációban is részt vesznek. Az alkotótáborban készülő filmeket egyébként saját szervezésű fesztiválokon be is mutatjuk.

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás: Bokor Balázs

- A Magyar Hollywood Tanács ezzel a munkával úgy vélem egyedülálló formában írja be magát filmtörténetbe. Az is valószínű, hogy a magyar kapcsolatokkal rendelkező, és magyar származású szakemberek bemutatása, emlékük, munkájuk ápolása, nem csak Magyarország szempontjából számottevő eredmény. Hiszen ők a legkülönbözőbb szakterületek kiemelkedő alkotói. Munkájukkal a világ filmtörténetéhez, az amerikai filmipar alakulásához messzemenően hozzájárultak. Rájuk a Tanácsnak köszönhetően irányul reflektorfény. Mi a jelentősége ennek a munkának?

- Egy komoly hiánypótló tevékenységet vállaltunk fel a munkánkkal, amire a tapasztalatok alapján jelentős igény mutatkozik. Ezt a szakmai elismerések mellett a közönségtől, a nézőktől érkező elismerések, pozitív visszajelzések, a sok sajtó megjelenés és az egyre több, hozzánk érkező meghívás is igazolja. „A közönség sohasem téved.” Ez a címe Adolf Zukor önéletrajzi írásának. „A közönségnek mindig igaza van.” Vallotta Zukor. Nem véletlen, hogy a filmiparban és a művészetek területén a szakmai megítélésen túl, a közönségen múlik, miből lesz siker.

Fesztiválon egyébként nem csak szervezőként és támogatóként vagyunk jelen. Van, ahol a szakmai zsűri is a Magyar Hollywood Tanács tagjaiból kerül ki. Ez is olyan elismerés, amit a sikerek között tartunk számon.

Sikereink közé tartozik, hogy a munkánk részeként megalapítottuk a Zukor Adolf díjat is, amit filmes szakemberek és ismert művészek kaptak az elmúlt 2 esztendőben. Emellett pedig a Magyar Hollywood Tanács munkája mellé állt az Origo Filmstúdió is. Televíziós sorozat, játékfilm készítés is szerepel a közös tervekben.

Hamarosan megnyitjuk a Tony Curtis múzeumot Mátészalkán, elkészül az Adolf Zukor filmszínház is. Tehát rendkívül sokoldalúan, és cselekvés központúan közelítjük meg a témát. 

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás Bokor Balázs

- Amerikában kap-e nyilvánosságot a Magyar Hollywood Tanács munkája?

- Igen. Annál is inkább, mert Amerikában jól ismerik a magyar gyökerű művészeket, szakembereket. Így ott nem a bemutatásuk, megismertetésük a kérdés. A Hollywoodi hírességek sétányán számtalan csillag van, ami magyar származású művész létét örökíti meg. A munkánk megismertetését egyébként a filmekkel való jelenlét mellett, a televíziós interjúk és az írott sajtóban való megjelenés is segíti. Most például a legismertebb amerikai filmes szaklap, a The Hollywood Reporter számol be a munkánkról.

- A másik, semmivel sem kisebb terület a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, ahol idén a soros elnöki poszt feladatait látja el. Mit takar ez a munka?

- A Külügyminisztériumnak évekig voltam a protokoll főnőke. A hivatali munkám során már találkoztam civil formában működő szervezetekkel. A külügy bár közvetlen munka kapcsolatban nem volt ezekkel, a munkájukat ettől függetlenül támogatta. Miután befejeztem a 40 évnyi hivatalos szolgálatot, a protokoll szakértőkkel azért megmaradt a jó kapcsolatom, és sokat beszélgettünk ezeknek a szervezeteknek a hasznosságáról. Mert van igény és érdeklődés a protokoll ismeretek iránt. Ez a nemzetközi szervezet elsősorban szakmai programok szervezésével foglalkozik, ahol a protokoll szakmát ismerő legjobbak tartanak előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket. A protokoll ugyanis egyszerűen kihagyhatatlan tudás. Nem csak a diplomácia területén szükséges. Olyan, mint a KRESZ. Eligazít a diplomácia mellett a kiemelt rendezvények szervezésekor is, ahol magas rangú vendégek vesznek részt. Legyen szó konferenciáról, hivatalos látogatásról vagy társadalmi eseményről.

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás: Bokor Balázs

- Ezért ez a nemzetközi szervezet felkéréseket kap állami cégektől, intézményektől, vállalatoktól együttműködésre. A Kodolányi János Egyetemen saját akkreditált képzéseink is vannak. Protokoll és sport diplomáciai protokoll szakember képzésben veszünk részt.

Soros elnöki munkámat egy olyan rendezvénnyel nyitom februárban, amire korábban nem volt precedens. 6 korábbi külügyminisztériumi protokoll főnök ül össze egy kerekasztal beszélgetésre. Nagyon várjuk az eseményt. Reméljük, hogy február második felében már sikerül személyes jelenléttel létrehozni egy ilyen eseményt közönség előtt.

- A diplomácia és a film kapcsolata tulajdonképpen nyilvánvaló az életút alapján. De hogyan kerül ebbe a Magyar Vízilabda Szövetség?

- Balatoni gyerekként a víz iránti szeretet egyértelmű volt, így a vizes sportok szeretete sem meglepő. Az úszás érdekelt. Ugyanakkor nemzetközi és protokoll igazgatóként a feladatköröm egyáltalán nem áll távol a korábbi munkáimtól. A nemzetközi kapcsolatokért és nemzetközi események megszervezéséért felelek. Ez nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hiszen a vízilabda válogatott, történetében a világ legjobb válogatottja. A legtöbb Olimpiai, Világ és Európa Bajnokságot a magyar csapat nyerte.

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás Bokor Balázs

- Mik azok a sajátosságok, amiket az évek tapasztalataiból át lehet hozni a mindennapi feladatok terébe?

- Azok az évtizedek, amik a külügyi munkámat fémjelezték 1975 és 2015 között, tulajdonképpen egy hatalmas tudás tárban összegződnek. Megtanultam odafigyelni az emberkere, körülményekre, mindenre, ami befolyásolhatja az eseményeket. Odafigyelek az újdonságokra, nyitott vagyok az innovációkra. Számtalan országban jártam, dolgoztam, képviseltem Magyarországot. Kihívásoktól sem volt mentes a munkám. Megtanultam tisztelni mások munkáját és életét is, miközben dolgom volt, hogy közös cselekvésekre késztessek másokat Magyarország érdekében, képviseletében. Ez pedig proaktívvá is tett. Mindezen tapasztalatok összessége a mostani feladataimban is segítségül szolgálnak és az eredményesség felé billentik a mérleget.

Siker sztorik - Kalandregény az élet

forrás: Bokor Balázs

- Mi az a cél, ami a közeljövő vágyott megvalósítását jelenti?

- A 10. könyvem jelent meg januárban a trilógia részeként. Ami a Közel-Keleti nagykövetségekben folyó munkáról szól. Szeretném folytatni a könyvek sorát, még legalább 3-4 könyv megírását tervezem. Ezen kívül szeretnék több időt szentelni magamra, a saját életemre.

Csaba Beatrix

Vissza a főoldalra

Siker sztorik - Kalandregény az élet

Vannak olyan életutak, amik dominánsan térnek el az átlagtól. Ilyen különleges életút adatott meg Bokor Balázsnak, aki 40 évig szolgálta sokoldalú munkájával hazánkat. A Külügyminisztériumban dolgozott protokoll főnökként, képviselte Magyarországot főkonzulként Los Angelesben, de nem maradt ki ebből az életútból a Közel-Kelet sem, ahol szintén diplomataként szolgált. Az élete mondhatjuk, kész kalandregény. Aminek főbb állomásairól, legérdekesebb történéseiről több könyvében is beszámol.

Siker sztorik - Csúcsra járatva

Az egészséges életmódhoz szorosan hozzátartozik a testmozgás, aminek a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sport ennek egyik kiváló eszköze. Ugyanakkor van, aki nem csak az egészsége egyensúlyának megtartása érdekében választ magának sportágat, hanem életformaként teszi le a voksát egy egyesület, vagy klub mellett. Közülük a legtehetségesebbek számára a nemzetközi tér is megnyílik. Európa-bajnokságok, világbajnokságok sora várja a sportolókat, amit 4 évente megkoronáz az olimpia.

A stressz az élet sava-borsa. - Selye János

Legtöbben a stresszt pusztán elkerülhetetlen, mindennapos idegfeszültségnek tekintik, nem is sejtik, hogy szervezetünkre mekkora hatással van. Selye János 1936-ban ismertette meg a világgal a stressz fogalmát. Több, mint 80 éve tudjuk tehát, hogy a túlzott stressznek számtalan betegség lehet a következménye, mégsem vesszük eléggé komolyan és nem is tudjuk, hogyan tartsuk kordában. Ha ezen nem változtatunk, nagy az esély rá, hogy valamilyen betegség fog megálljt parancsolni a mindennapok feszített tempójának.

Rakd rendbe az embert, a világa is rendben lesz… és az az ember, TE vagy!

Olvastam egy csodálatos történetet egy lelkipásztorról, aki szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a vasárnapi prédikációra! A felesége elment vásárolni. Esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával. Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Az örökség kötelez -a több generációs siker titka

Nem kevés vállalkozás, magáncég küzd az utódlás kérdésével. A staféta megnyugtató továbbadása ugyanis több, mint meghatározó tényező ahhoz, hogy generációról-generációra öröklődhessen a felmenők által létrehozott érték. Ugyanakkor komoly kérdéseket vet fel az is, hogy ha valaki az adott családba születik, akkor kötelességének kell-e tekintenie, hogy beleálljon ebbe a feladatba akkor is, ha egyébként az érdeklődési köre teljesen másfelé irányul....

Az orvos válaszol … az utazásra való felkészülés

Nemzetközi felmérések szerint az utazás során az utazók több mint fele valamilyen egészségi problémával találja magát szembe. Az utazási betegségek túlnyomó többsége utazás előtti orvosi tanácsadással megelőzhető, de a tanácsadás tematikájának és tartalmának meg kell felelnie az adott társadalom utazási szokásainak és utazási kultúrájának.