BlogÚj! Megnyitás

Sissi - a karácsonyi ajándék

182 évvel ezelőtt – 1837. december 24-én – született Sissi hercegnő, a magyarok királynéja. pedig nem volt magyar, sőt semmi köze nem volt hozzánk magyarokhoz. De lélekben már sokkal több. Ám ne szaladjunk ennyire előre.

Sissi - a karácsonyi ajándék

182 évvel ezelőtt – 1837. december 24-én – született Sissi hercegnő, a magyarok királynéja. pedig nem volt magyar, sőt semmi köze nem volt hozzánk magyarokhoz. De lélekben már sokkal több. Ám ne szaladjunk ennyire előre.

Sissi - a karácsonyi ajándék

Aki foggal született

Amikor azon a XIX. századi karácsonyi napon megszületett – Miksa bajor herceg és Vilma bajor hercegné lányaként – még sejteni sem lehetett azt, hogy császár és királyné lesz belőle. Persze, amikor negyedik gyermekként megszületett, mindenki fényes jövőt jósolt neki. Ennek az volt az alapja, hogy bizony a kis Sissi egy fogacskával a szájában jött a világra. Abban az időben pedig ez a rendkívüli jövő és a szerencsés élet jele volt.

Ami részben valóra is vált. De csak részben…

Sissi - a karácsonyi ajándék

A császár és királyné

Sissi és a testvérei a szokásoktól némileg eltérő módon apjuk müncheni rezidenciáján és vidéki kastélyában nőttek fel. Aztán a kis Sissiből szépséges ifjú hölgy lett, és egy alkalommal elkísérte a nővérét aki Zsófia Friderika főhercegné szervezésben találkozóra ment Ferenc József osztrák császár és magyar királlyal. Nos, igazság szerint a főhercegné és a család Sissi nővérét, Ilonát szánta a császár hitvesének. Csakhogy nem számoltak a véletlen faktorral. Márpedig ez határozta meg a két fiatal – Sissi és Ferenc József – és az egész birodalom sorsát. Mert amikor a császárnak egy röpke szünetet hagytak a kötelező protokollban, a kertben sétálva összetalálkozott a szintén egyedül sétáló Sissivel. Mondhatjuk, hogy szerelem volt első látásra. És innentől kezdve minden el is dőlt, és 1854. április 24-én összeházasodtak.

Sissi - a karácsonyi ajándék

Szerelem és csatározás

Az esküvő egy egész hétig tartott és a házassági misét celebráló bécsi püspököt a szertartás során 70 pap – köztük magyarok – segítette.

A házasságuk azonban - annak ellenére, hogy szerették egymást - csaták egész sorát hozta számukra. Sok dologban nem értettek egyet. És nézetkülönbségeiket többnyire Sissi anyósának köszönhették. Az özvegy császárné ugyanis nem kedvelte a menyét. Ami persze már ott elkezdődött, hogy egészen másvalakit képzelt el a fia feleségeként. De a császár szerette Sissit és sokkal többet elnézett neki, mint amit, az anyja és az udvar kedvére való lett volna.

Ettől függetlenül Sissi megmaradt igazi egyéniségnek, és sokszor szembeszállt a császárral. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az egészségi állapota jelentősen romlott. Ezért először Velencében, aztán Bad Kissingenben volt egészségügyi kúrán, amely elég hosszúra nyúlt. A legújabb kutatások megerősítették, hogy Sissi betegségét a császár által átadott gonorrhoea fertőzés okozta. Abban az időben ezt a korai stádiumában nem ismerték fel, és a császári orvos az akkori gyakorlat szerint arzénes kezelést javasolt számára. Elgondolhatjuk, hogy az arzén mennyiben segítette Sissi gyógyulását.

Ettől függetlenül a hosszú távollét alatt a hercegnő felnőtt. Amikor visszatért Bécsbe, már egy felnőtt, érett, öntudatos nő volt, és ennek köszönhetően érvényesítette az akaratát még nagyhatalmú anyósával szemben is.

Sissi - a karácsonyi ajándék

A magyar szál

Sissi már korábban Madeirán elkezdett magyarul tanulni, így, amikor visszatért Bécsbe, még intenzívebben folytatta a magyar nyelv tanulását. Ennek része volt az is, hogy udvarhölgye és egyben titkára is a magyar Frenczy Ida lett. Ferenczy Ida oly annyira közel került hozzá, hogy szinte nem volt esemény – legyen az akár opera előadás vagy színház -, ahová ne vitte volna magával. És amikor együtt voltak, csak magyarul beszélgettek.

A császári hadak 1866-ban Königgrätznél súlyos vereséget szenvedtek a poroszoktól. Ennek következtében a minisztertanácsi döntés értelmében Sissinek Magyarországra kellett utaznia – ami egyáltalán nem volt ellenére -, hogy találkozzon Deák Ferenccel és a kiegyezést szorgalmazó magyar politikai elittel. Csakhogy itt sem tagadta meg önmagát, és megbízását jócskán túllépve, a protokoll helyett valódi politikai tárgyalásokat folytatott Deákkal és Andrássy gróffal is. Ez tette lehetővé azt, hogy férjének, Ferenc Józsefnek valódi és előremutató javaslatokat tehessen. Személye, személyisége és mindkét fél számára tett javaslatai kétségtelenül kívül hozzájárultak a kiegyezés sikerességéhez.

Sissi - a karácsonyi ajándék

A család

Sissinek négy gyermeke született. Elsőként Zsófia főhercegnő, majd Gizella főhercegnő és harmadikként megszületett - 1858. augusztus 21.-én - a várva várt trónörökös, Rudolf főherceg, aztán negyedikként Mária Valéria főhercegnő is.

Az udvarba kerülésekor gátlásossága, félszeg viselkedés, az akkor még tökéletlen francia nyelvtudása és a „vidéki” neveltetése miatt Sissit lenézték és a háta mögött szépnek és butuskának csúfolták. Erre erősített rá az anyósa és az anyósa teljes udvartartása is. De számításuk nem jött be.

Egyrészt Sissi valójában egy éles eszű, könnyen tanuló és erős egyéniség volt. Másrészt Ferenc József töretlenül szerelmes volt a feleségébe és Sissi kedvéért még az anyjával is szembeszállt.

Amikor lánya, Zsófia főhercegnő 2 éves korában tífuszban meghalt, Sissi teljesen összeomlott, és még az sem érdekelte, hogy a gyermekei felügyeletéért vívott harcban átmenetileg alulmaradt anyósával szemben. Amit aztán a következő gyermek várásakor már császári férje egyetértésével visszavett anyósától. Bár nem teljesen, mert a császár a fia, Rudolf főherceg nevelését illetően nem ismert kegyelmet. Így a főherceg, akárcsak korábban édesapja a császár, katonai iskolákat végzett és ennek megfelelő kiképzést is kapott.

A következő nagy csapás számára, a fia Rudolf öngyilkossága volt. Sissi ezt követően utazással és a betegségéből eredő gyógykezelésekkel töltötte az idő, és nagyon kevés időt töltött Bécsben, amit Ferenc József nagyon zokon vett, de nem tett ellene semmit. 

Sissi - a karácsonyi ajándék

A merénylet

A legszomorúbb az, hogy a merénylő, Luigi Lucheni nem is őt, hanem az orleans-i herceget akarta megölni, de a herceg a tervezett idő előtt távozott a helyszínről, így a merénylő már csak annyit akart, hogy valamelyik uralkodóház tagját ölhesse meg. Szerencsétlenségére pont Sissi volt a közelében, akit először fellökött, aztán egy kihegyezett reszelővel mellbe szúrt. Akkor is egy magyar udvarhölgy, Sztáray Irma grófnő volt mellette.

A császár és királynőt a grófnő és társai felsegítették, és még a hajót is sikerült elérniük. Azt hitték, nem történt nagyobb baj, de aztán Sissi a hajón rosszul lett. Akkor lazították csak ki a fűzőjét és döbbentek rá a borzasztó valóságra. Sztáray grófnő azonnal a kapitányhoz rohant és követelte a hajó azonnali visszafordulását, ami meg is történt. De ez már nem menthette meg Sissi életét, és mire a kikötőbe értek, az odasiető orvosok már csak a halálát tudták megállapítani.

Vissza a főoldalra

101 éves lenne Lenke néni megformálója, Komlós Juci

Ha valaki, hát Komlós Juci egészen biztosan már gyermekkorában magába szívta a színház minden egyes rezdülését. Ami természetesen annak köszönhető, hogy édesanyja Pintér Irma és édesapja Komlós Vilmos is színész volt. Igaz, mindketten többnyire a humor, a kabaré területén aratták sikereiket. Édesapja például éveken keresztül hatalmas sikerrel alakította a népszerű Hacsek és Sajó párosból Sajó szerepét (Herczeg Jenő volt a partnere a bohózatban).

Most akkor 7 vagy nem 7?

A közgondolkodás úgy tartja, hogy ha egy kutya éveinek a számát megszorozzuk 7-el, akkor megkapjuk azt a számot, ahány éves lenne emberben. Tehát, ha egy kutya 7 éves, akkor 7 x 7= 49. Azaz, a kutyusunk 49 éves lenne emberben. Nos, a kutatók bebizonyították, hogy ez bizony nem így van. És ezt egyáltalán nem ilyen könnyű kiszámolni. Meg persze általánosítani sem lehet. Hol máshol, mint az Egyesült Államokban próbálták meg a kutatók helyretenni ezt a mítoszt, és úgy tűnik, hogy sikerrel.

Irány a Pilvax!

Persze csak gondolatban, mert ma már egy kis utca van annak a háztömbnek a helyén, ahol egykor a nevezetes kávéház állt. Ma tehát már nincs Pilvax kávéház, és ha lenne is, vékonypénzű újságírónak nem sok keresnivalója lenne ott.

Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

Enderfalvától Meseországig

Radics Gigi az utolsó Megasztár megnyerésével robbant be a köztudatba. Ennek ismeretében arra már talán nem is emlékszünk, hogy bizony kétszer is a kiesők között volt. Mégsem adta fel, hiszen hat éves kora óta az volt az álma, hogy énekesnő legyen. Már nyolc évesen saját zenekarával járta az országot, tíz évesen pedig videoklipje volt. Az áttörést mégiscsak nehezen, sok munkával, lemondással sikerült elérnie. Az ismeretlenségből, egy kis Nógrád megyei faluból indulva Magyarországot már meghódította. Most pedig gyerekkori álmának beteljesítésére, Hollywood meghódítására készül. Quincy Jones mentorálásával, aki egykor Michael Jackson menedzsere volt. Vajon sikerül neki?

A bárány, aki túl van a nyolcvanon

. És fogalma sem volt arról, mit akar az életben csinálni. Aztán az édesapja, aki jobban tudta nála, hogy mire van szüksége elküldte otthonról. Tizenhét éves volt akkor. És ennek köszönhetően megtalálta az útját. Aminek mi, nézők örülhetünk a legjobban.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.