BlogÚj! Megnyitás

Speciális szemüveg segítheti a tanulási zavarokkal küzdőket

Egy magyar találmánynak köszönhetően a diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával küzdők számára is könnyebbé válhatnak a mindennapok.

Egy magyar találmánynak köszönhetően a diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával küzdők számára is könnyebbé válhatnak a mindennapok.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy a színtévesztők új perspektívákat kapnak egy speciális találmány segítségével, ami képes szinte teljesen visszaadni a helyes színlátást. A további fejlesztéseknek köszönhetően, most a tanulási zavarokkal küzdők juthatnak hozzá egy, a mindennapokat megkönnyítő eszközhöz.

Dr. Wenzel Klára, a színtévesztés korrekciójára alkalmas speciális szemüveg megalkotója avatja be az olvasókat az új fejlesztés eredményeibe.

Dr. Wenzel Klára, fotó: Sziráczki Dávid

Dr. Wenzel Klára, fotó: Sziráczki Dávid

- Azoknak, akik valamely képességhiánnyal kénytelenek élni, minden támogatás jelentős. A diszlexia, a diszgráfia, diszkalkulia problémája pedig úgy tűnik, egyre több ember számára okoz a mindennapi életvitelben nehézséget. Mennyiben tud ez a segédeszköz könnyíteni az életükön?

- A szemüveg az olvasás és a számolás elsajátítása, valamint alkalmazása során nyújt bizonyítottan segítséget. Ez nem csak az iskolában jelent támogatást, hanem a munkában és a napi életben is megkönnyíti a boldogulást. A tanulás, a tudás elsajátítása során hatékonyabbá, magabiztosabbá válnak. Ez pedig nem csak a tanulmányi eredményekre jótékony hatású, hanem kinyitja számukra a világot. Ezáltal az addig visszahúzódó emberből, a közösség aktív tagjává léphetnek elő.

Képforrás: Pixabay

Képforrás: Pixabay

- A színtévesztésnél egy speciális teszt könyv segítségével állapítják meg, milyen lencsére van szükség. A diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia esetén hogyan történik meg a kiválasztás?

- A kutatások és kísérletek során jöttek rá a szakemberek, hogy amikor egy szövegre színes fóliákat tettek, az megkönnyítette az olvasást, és ezáltal a szövegértést is. Ennek a megfigyelésnek a következtében kezdődött meg a speciális szemüvegeknek a kialakítása, ami ezeknek a képességzavaroknak a rendezésére alkalmas. A megfelelő szemüveget közös munkával alakítjuk ki. Mivel az érintettek magában a problémában is különbözőek, így nincs egységesíthető megoldás. Mindenkinek speciálisan, személyre szabottan készítjük el a szemüveget. Emellett az is befolyásolja az eredményességet, hogy milyen korban kezdődik el a korrekció. Itt is igaz, hogy minél korábban lehet a támogatást biztosítani, annál nagyobb spektrumban történhet meg a képességjavulás. 6-10 éves korig, tehát kisiskolás korban gyorsabb fejlődés várható. 16 éves korig jól javítható, azt követően pedig több gyakorlás, több munka kell az eredményességhez, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne érhetnénk el sikereket akár 50-60 éves korban is. Senkiről nem szabad lemondani. Mert bármilyen eredmény fontos annak, aki egy, a mindennapokat megnehezítő életterületen szorul támogatásra.

Képforrás: Dr. Wenzel Klára

Diszlexia szemüvegek színei, képforrás: Dr. Wenzel Klára

- Nyilvánvalóan sokkal többen küzdenek diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, mint ahányan tudnak a speciális szemüvegről. Miközben úgy tűnik, hogy akár egy iskolai szűrőprogram indításával, könnyen orvosolható lenne számos probléma. Az Önök részéről lenne erre lehetőség?

- Nagyon jó megoldás lehet az iskolai szűrés, ami akár már az első osztályban biztosan kiszűrné a színtévesztőket. Egyébként a színtévesztés már az iskolára történő felkészülés idején, az óvodában is megállapítható. A diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia tekintetében is rendkívül hasznos lenne legkésőbb 7-8 éves korra megtudni, hogy érintett-e a gyerek a problémában. Ez nem csak maguknak a tanulóknak komoly segítség az iskola elvégzéséhez. Hanem a tanítást, a pedagógusok munkáját is nagymértékben megkönnyítené, az osztály közös haladását, munkáját is elősegíthetné. Tehát korántsem csupán egyéni, hanem talán mondhatjuk, hogy közösségi érdekké is válhatna, ha minél korábban találkoznának a családok ezzel a lehetőséggel. Hiszen a kiteljesedettebb életek, a tehetségek kibontakozása nagyobb halmazban fejtenek ki pozitív hatást, ami a közjót szolgálhatja. 

Képforrás: Pixabay

Képforrás: Pixabay

- Ezért egy általános, iskolai szűrőprogram hatalmas lépést jelenthetne, mivel a korrekciós szemüvegek mindegyik esetben hatékony megoldást jelentenének. Talán nem tudja mindenki, hogy a diszlexia, a diszgráfia és a diszkalkulia, - a színtévesztéssel ellentétben – nem öröklött tulajdonság. Hanem olyan idegrendszeri probléma, ami többnyire a szülés során történő esemény következménye. Ezért ketté lehet választani a szűrést abban a tekintetben is, hogy a színtévesztést elég egyszer kiszűrni, mert az nem változik. A diszlexia, a diszgráfia, vagy diszkalkulia esetében viszont érdemes lehet például alsó tagozatban akár kétévente ismételni a vizsgálatot. Mivel különböző életkorban, élethelyzetben eltérhet a súlyossága, a mértéke.

- A szűréseket kik tudják elvégezni?

- A színtévesztés esetében elsősorban látásjavítással foglalkozó szakembereket vonunk be, a diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia szűrésében pedig gyógypedagógusok tudnának részt vállalni. Egy felkészítés után ők tudnák leginkább kiszűrni az érintett gyerekeket. A készlet segítségével pedig a szűrés mellett, a megfelelő segédeszköz is rendelkezésre áll. A gyermek megkaphatja azt a speciális szemüveget, ami megkönnyítheti számára a mindennapi életet.

A színtévesztéssel kapcsolatos korábbi cikket itt olvashatja el: 

Korrigálható a színtévesztés?

Csaba Beatrix

2022

Vissza a főoldalra

Hősök

Az elmúlt hét közepéig 13 napot töltöttem betegként egy COVID osztályon. Egy kezelésre szoruló, de nem túl komolynak induló COVID fertőzés vált végül komollyá. Nem akartam erről írni, és a magam bajáról nem is fogok. Ám annyi álhír és butaság jelenik meg ezzel kapcsolatban, hogy mégis úgy döntöttem, megírom ezt a cikket. Azért, hogy tisztelegjek azok előtt az emberek előtt, akik odabent életeket mentenek.

Véletlenül lettem színész - interjú Wunderlich Józseffel

Színészként többnyire hősöket játszik. Jól áll neki a hősszerelmes típus is. Egyszerre van jelen benne a kisfiús báj, és a szenvedéllyel bármit elsöprő férfi. Ezért olyan hiteles Biron a Lóvátett lovagokban, és félelmetesen szenvedélyes Baal a lázadó szerepében, Brecht: Baal című darabjában. Nem áll messze tőle a zene, és kiválóan énekel. Megható és a maga természetességében szerethető a tiszta és jószívű Boka János megformálásában a Pál utcai fiúk zenés játékban, és ő a Bádogember...

Meg kell ugrani a lécet

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

Az életet nem szemlélni szeretem, hanem aktívan részt venni benne

Közel állnak hozzá a gondolkodásra késztető, drámai mélységeket boncolgató főhősök. Ugyanakkor önfeledten lubickol, amikor megadatik számára egy-egy vígjátékba történő felkérés. Szívbéli nevettetőként a humor eszközével ható karakter, ezért ugyanolyan fontos számára ez is, mint a drámai főhős megformálása. Otthonosan érzi magát a színész mesterség minden területén. A zene sem áll messze tőle, így nem csoda, ha a zenés darabok, musicalek rajongóinak szívét is megdobogtatja.

15 éve ment el Bubik István

Már 15 éve annk, hogy Bubik István egy sajnálatos autó balesetben életét vesztette. Számos nagyszerű alakítással írta be magát a magyar színháztörténet nagy könyvébe. Hogy mi, akik a színházban, képernyőn láttuk, miért szerettük? A szenvedélyes és érzelemmel teli lendületes játékáért, amivel élővé tette számunkra az általa megformált karaktereket. És talán azért is, mert úgy éreztük, hogy közülünk való. Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de aktív szerepet játszott az ellenzéki mozgalomban.