BlogÚj! Megnyitás

Spenótos-spárgás quiche

A hűtőmben várakozó sok zöld láttán egyszerűen megkívántam, hogy készítsek valamit, amit még soha, ami annyira finom, hogy mindenki imádni fogja.

Stőhr Gréta

vegán séf rovata

Ami gyorsan elkészíthető, mégis kihívást jelent (nem vagyok nagy omlóstészta készítő), és ami megszólalásig hasonlít nem vegán elődjére. Így tettem le kb. 3 mp alatt a voksomat a francia omlós tésztájú, eredetileg tejszínes – tojásos - zöldséges pitére, amit egyes körökben a franciák pizzájának is hívnak. 

Biztos hidegen is jó, nekem nem volt alkalmam eddig kipróbálni, mert még melegen-langyosan mind egy szálig elfogyott.

Hozzávalók: 

Pitetészta:

  • fél bögre őrölt zabpehely
  • 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 ek kölesliszt
  • 1 ek kukorica keményítő
  • 1 ek lenmagliszt (őrölt lenmag)
  • 2 ek csicseriborsó liszt
  • fél tk só
  • 1 tk sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 12 dkg jéghideg biomargarin
  • 2 ek natúr szójajoghurt
  • 0.5-1 dl jéghideg szójatej vagy annyi, amennyivel a tésztát gyúrhatóvá formázzuk.

Ragu:

  • 150 g friss spenót
  • 250g (fél csomag) friss zöldspárga
  • 1 csomag újhagyma felkarikázva
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • olívaolaj
  • olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, zsálya, rozmaring, borsikafű, kakukkfű)
  • só, bors, szerecsendió, kevés kurkuma
  • fél blokk natúr, vagy füstölt tofu
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 3 dl növényi tejszín-, vagy nem édes tej
Spenótos-spárgás quiche

Spenótos-spárgás quiche

1. A száraz anyagokat beletesszük egy tálba. Használhatunk más liszteket is, egy vagy kétfélét, én most mindenből raktam bele  

Hozzáadom a feldarabolt hideg margarint, majd a tenyeremmel elkezdem összemorzsolni a liszttel, addig, míg a lisztes keverék morzsás lesz. 

2. Hozzáadom a joghurtot, kézzel folyamatosan gyúrjuk, ha eldolgozzuk, akkor jöhet a hideg tej, de csak annyi, hogy gyúrható, később nyújtható golyóvá formálódik az egész tészta. Folpack-ba csomagolom, és beteszem a hűtőbe, míg készül a ragu.

3. Olívaolajon egy tapadásmentes serpenyőben megpárolom a hagymát, majd a fokhagymát, rádobom a tofut, meglocsolom szójaszósszal és pár percig pirítom. 

4. Hozzáadom a megmosott, feldarabolt zöld spárgát, 3-4 percig kevergetve pirítom, rászórom a borsot, szerecsendiót, és a kurkumát.

5. Hozzákeverem a megmosott friss spenótot, és 3 perc alatt megfonnyasztom. 

6. Rászórom a kukoricakeményítőt, összekeverem a zöldséges ragut, majd adagolva, kevergetve öntöm hozzá a tejet, míg az egész úgy néz ki, mint egy híg tojásrántotta. Félreteszem.

7. Egy kerámia piteformát kikenek biomargarinnal, majd megszórom liszttel mindenhol.

Előveszem a hűtőből a pitetésztát, majd kinyújtom egyenletesen kicsit nagyobbra, mint a forma. Ha ez nem megy, akkor kézzel beletömködhetjük a formába.

8. 180 fokon 10 percig sütjük, kivesszük, majd beleöntjük a zöldséges ragut, és még 40-45 percig sütjük. 

Langyosan, szeletekre vágva tálalhatjuk. 

Nem a legegyszerűbb receptem, de garantáltan az egyik legfinomabb, megéri vele kísérletezni 

Jó étvágyat!

Vissza a főoldalra