BlogÚj! Megnyitás

Sportoljunk együtt!

Imádott kedvencünk fejlődése szívügyünk. Ebbe nem csak az tartozik, hogy naponta gondoskodunk a táplálásáról, több alkalommal sétálni visszük. Dögönyözzük, játékokat veszünk neki, vigyázunk az egészségére, többféle formában kifejezzük szeretetünket.

Imádott kedvencünk fejlődése szívügyünk. Ebbe nem csak az tartozik, hogy naponta gondoskodunk a táplálásáról, több alkalommal sétálni visszük. Dögönyözzük, játékokat veszünk neki, vigyázunk az egészségére, többféle formában kifejezzük, iránta érzett szeretetünket. Arra is oda kell figyelnünk, hogy megfelelő játékos mozgást biztosítsunk a számára. Sok esetben ehhez koránt sem elegendő, hogy egy kutyafuttatóban levesszük róla a pórázt, és szaladgálni hagyjuk az éppen ott lévő négylábúak társaságában. A sport, a tanulással egybekötött mozgás is hatékony eszköze lehet a jó kondíció megtartásának, a gazda és kutyája között kialakítandó harmonikus együttműködésnek. Ez a megoldás abban az esetben is előnyös, ha lakásban tartunk olyan fajtát, amely genetikailag nagy mozgásigényű. Ilyenek például a terelőkutyák, terrierek, de számos más fajtának is fontos, hogy szellemi és fizikai fejlődése érdekében, neki megfelelő mozgásformát találjunk.

Sportoljunk együtt! Agility

forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

Szabó-Vékony Hajnalka 28 éve foglalkozik Agility képzéssel. Ez a sport, kutya és gazda számára is remek szórakozás, amit lehet kedvtelésből, vagy akár versenyszerűen is űzni. 

- Aki valaha is látott fotókat, vagy videó felvételt Agility versenyről, annak kétsége sem lehet arról, hogy mennyire élvezetes mozgásban van része az indulóknak. Mi a legfontosabb feltétele a kutya szempontjából az Agilitynek? 

- Az alapképzés megkezdéséhez fontos a motiválhatóság, illetve a póráz nélküli együttműködés képessége. Ahhoz, hogy az Agility pályán a kutya tökéletesen kövesse a felvezető utasításait a feladatok során, különleges kapcsolatnak kell kialakulnia kettőjük között. Ezt el kell érni a felkészülés során.

- Csak akkor érdemes elvinni a kutyánkat Agilityre, ha versenyen szeretnénk indulni vele, vagy hobbiként is jó elfoglaltság?

- Nem feltétel a versenyzés. Van, aki csak azért hozza el a kutyáját, hogy folyamatosan edzésben maradjon. Számukra a pálya olyan, mint egy játszótér. Általában gyorsan megtanulják, és nagy élvezettel vesznek részt a feladatokban. Azt a gazda dönti el, mennyi időt tud biztosítani erre a kedvtelésre. Amennyiben komolyabb szándékkal kezdi meg a kutyája Agility edzését, akkor természetesen több munkára van szükség. Ilyenkor heti 4 edzés, és otthoni gyakorlás is szükséges. A legtöbb versenyen ma már század másodpercnyi időkülönbség dönti el a helyezéseket. Ezért a felkészüléskor nagyon fontos minden mozzanat. Hogyan tanítunk meg egy-egy akadályt, egy-egy feladat típust.

Sportoljunk együtt! Agility

forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

- Mennyi idő alatt lehet a kutyát felkészíteni egy versenyre?

- A kutya adottságaitól is függ, általában 3-6 hónap alatt már meg lehet tanítani a pálya feladatait, el lehet érni eredményeket. Jót tesz fizikai szempontból is amellett, hogy sokat fejlődik a kutya szellemi értelemben, miközben elsajátítja a feladatokat. Kezdő kategóriától indulnak a megmérettetések, A1, A2, A3 kategóriában folytatódnak a nehézségi szinteknek megfelelően. Méret szerint is van különbség, mini, midi és maxi, a marmagasság szerint osztályozva. Maga a versenypálya körülbelül 1 perc alatt teljesíthető, ahol a felvezető (gazda) a kutyával együtt fut, segítve az állat teljesítményét.

https://www.facebook.com/100001263435149/videos/3722013891184022/

video forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

- Melyik az a feladat típus, amit a legnehezebb megtanítani?

- Első feladat, hogy a kutya tökéletesen kövesse a gazda utasításait. A szabadon követés feltétele annak, hogy a pályára tudjuk vinni anélkül, hogy elszaladna a gazda mellől. A feladattípusok közül a szlalom a legnehezebb. A mérleghintát is meg kell szokniuk. A pályán palánk, munkapad, ugró akadály, távolugró feladat, és karikán átugrás is szerepel. Kúszózsákon is keresztül kell jusson, tehát elég sokrétű feladatsort kell végrehajtania. A versenyeken mindig a bíró alakítja ki a pályát, állítja össze a feladatokat. A felkészülés során magukat az akadály típusokat tanítjuk meg, és gyakoroljuk sokszor, hogy hiba nélkül menjen. A tanítás során jutalomfalattal, illetve kedvenc játékkal, labdával, dicsérettel motiváljuk.

Sportoljunk együtt! Agility

forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

- Milyen korban érdemes, vagy lehet a kutyát Agility pályára vinni?

- 8 hónapos kortól, mert addig a csontozat, az ízületek fejlődése miatt nem szabad terhelni. Versenyre pedig 18 hónapos kortól vihető. Így 10 hónap felkészülési idő mindenképpen van az első megmérettetésig. Kölyökkutyáknak csak olyan feladatot tanítunk, ami nem károsítja a gerincet, ízületet, csontozatot, figyelembe véve a fejlődést. Ők 3 hónapos kortól, 8 hónapos korig alap gyakorlatokat tanulnak. Az irányokat, fordulást, gazdira figyelést, földön kúszást. 

- A gazdák, a felvezetők szempontjából van korosztályi megkötés?

- Children kategória 14 éves korig, a junior 18 éves korig szól. Junioroknak külön Európa bajnokságot is rendeznek. Egyébként szenior kategória is van. 

Sportoljunk együtt! Agility

forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

- A felkészítés egyéni, vagy csoportos formában lehetséges?

- Mind a két lehetőség rendelkezésre áll. Az sem ritka, hogy valaki egyéni edzéssel kezd, azután csatlakozik be a csoportos felkészítésbe. A kutyáknak egyébként előnyös, ha együtt tanulnak a többiekkel, látják a többiek munkáját. Ha valaki versenyzésben gondolkodik, akkor mindenképpen szükséges a csoportos felkészülés, hiszen egy versenyen többszáz induló is lehet. Ha valaki csak egyéni foglalkozást választ, nem tud hozzászokni az állat bizonyos ingerekhez, illetve ingerek kizárásához, amit a több kutya jelenléte, akár izgatott állapota jelent.

- Vannak olyan fajták, akiknek jobban való az Agility, akik általában eredményesebbek?

- A terelőkutyák általában sikeresek ebben. Belga juhász, border collie, sheltie, terrierek, uszkárok. Fontos, hogy nem túl nagy, könnyű és fordulékony legyen. Az erős csontozatú kutyáknak nem előnyös, mert megterheli az ízületeket. Keverék kutyák egyébként ugyan olyan ügyesek. Vannak fajtaspecifikus versenyek is, ahol csak az adott fajta egyedei indulhatnak. Emellett törzskönyvezett, fajtatiszta kutyáknak is van külön világbajnokságuk. A siker persze mindig közös. A felvezetőnek (gazdának), aki a pályát végig futja a kutyával, legalább olyan felkészültnek kell lennie. Teljes összhangban, 100%-ban a kutya munkájára összpontosítva, maximálisan segítve őt a feladatok teljesítésében. Különleges kapcsolat ez kettőjük között, ami mindkettőjüket fejleszti. Fontos, hogy az edzéseket, a gyakorlást és a versenyt is jókedvűen, vitálisan vigyék végig. Kell, hogy a kutya élvezze a közös munkát. Ehhez a pályára lépő felvezetőnek (gazdának) is kellő érzelmi állapotban kell lennie, hogy megfelelően motiválja, segítse a feladat minél tökéletesebb teljesítését. A felvezető (gazda) fizikai állapota is befolyásolhatja az eredményességet, hogy elég gyors-e. Hiszen a pályát neki is végig kell futnia a kutyával. Az sem mindegy, hogy az Agility sportot űző kutya milyen táplálékot kap. Legjobb a munkakutya táp. Magas fehérjetartalom, vitaminok, táplálékkiegészítők is kellenek a jó fizikai kondícióhoz. Az is elengedhetetlen, hogy a kutya kellőképpen be legyen melegítve, így elkerülhetjük az ebből adódó sérüléseket. Olyan kutyáknak nem való az Agility, akik nehezen motiválhatók, illetve genetikailag lassabb, lustább típusba tartoznak.

Sportoljunk együtt! Agility

forrás: Szabó-Vékony Hajnalka

- Milyen előnye van az Agilitiynek a kutya szempontjából?

- Összpontosított figyelemre tanítja. Játékot, örömérzést, feladatot jelent a számára. A kutya szocializációját, más kutyákkal való közösségi létét is elősegíti. A póráz nélküli munkában megbízhatóvá válik. A helyben maradás, behívás is zökkenőmentessé tehető. Fizikailag jó kondícióban tartja. Idősebb kutyáknál lassítja a leépülési folyamatot, így akár 10-12 éves koráig is nyugodtan élezheti az Agilityt. Természetesen mindez nagyban függ a kutya egészségi állapotától is.

Csaba Beatrix

kutya és gazdakiképző tréner

Vissza a főoldalra

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A krumpli 50 árnyalata (6 recepttel)

Nemhogy megenni (haha). Körülbelül 20 fajtát kóstoltunk a séfekkel, ízlelgettünk, megvitattuk, majd osztályoztuk is őket. Ha előtte nem is, aznap meg kellett állapítanom, hogy igazán királyi étel, és unalmasnak, egysíkúnak egyáltalán nem nevezhető. Bár rajongásom iránta igazából, legalább gyermekkorom óta tart. Nem véletlenül.

Gyertyaláng

Csend van. Állunk némán, egy pontra nézve. Csak a rögök kopognak egyhangúan. Néhol sírás hallatszik. A koporsó lassan eltűnik a föld alatt. A hant elkészült, a kis fakeresztet a helyére nyomják. A koszorúk következnek. Rátelepszenek a sírra, mint fajdalmunk fekete madarai. Az emberek elindulnak, ki-ki megy élete dolga után. Nem mozdulunk, fejünkben az együtt átélt események peregnek. Aztán menni kell, nincs tovább. November van. A levegőben már látszik a lehelet párája. Amerre nézünk, mindenütt apró lángok fénylenek, mint megannyi piciny lélek. Őt utoljára hagytuk, mint halála óta mindig. Körülötte gyertyák sokasága. Néma a fájdalom. Kétszemnyi ködön át nézem a képet a kereszten. Az emlékezés fényei bolyonganak a sötétben, hogy hajnalra összezsugorodjanak, majd utolsót lobbanva elenyésszenek, m int az élet.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XVI. rész

- Miért ne? – vont vállat a férfi. Franknek nem kell elszámolnia a pezsgővel! – mondta, és Tess kezébe adta a poharat. A poharak csilingelve összekoccantak, és ők egymásra mosolyogva kiitták az italt. A kocsi lágyan fékezett a ZaZa bejárata előtt. Frank kipattant, és kinyitotta előttük az ajtót. Ramon belekarolt a lányba, a portás szélesre tárta előttük az ajtót, és a férfi bevezette Tesst a hotelbe. A hall fényűző pompája káprázatosan csillogott a hatalmas kristálycsillárok fényében. Ramon azonban nem lassított, és tökéletes helyismerettel kalauzolta át Tess az elegáns, diszkrét luxust sugárzó, teljesen üres étterembe. Tess csodálkozva nézett körül. Ennyire éreztetné hatását a válság?- gondolta magában. Nem hitte volna, hogy valaha üres éttermet lát egy luxus hotelben, pláne nem a Zaza-ban. A zenekar ezzel mit sem törődve halk swinget játszott, ami nagyon jól illett a hely hangulatához. Ramon megállt a csinos ültető hostess pultjánál és a lányra mosolygott.

Dorayaki – A japán palacsinta

Fontos tudnivaló, hogy a doryaki a japánok édes palacsintája. Kinézetében és állagában talán inkább a mi piskótánkra hasonlít, mégis teljesen más. A japánok tradicionálisan egy édes bab fajtát tesznek a a két palacsinta közé. Az elkészítése sokkal munkaigényesebb, mint a mi palacsintánké, de megéri elkészíteni. A tölteléket pedig helyettesíthetjük bármivel, amit szeretünk.

Számomra a zene egy nyelv

Szulák Andrea egyike azoknak a magyar állócsillagoknak, akiket a fiatalok és az idősek is egyformán kedvelnek. Ismerik a dalait, a színházi szerepeit és televíziós megjelenéseit. Hallottak már a lányáról, a magánéletéről és talán még az alkalmakat is idézik, mikor és hol látták őt akár élőben is fellépni. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogyan vált ismertté, hogyan viszonyul ahhoz, amit ma sztárságnak hívnak, hogyan próbálja megőrizni az emberségét és mit ad át ebből a lányának. És ami talán a legmeglepőbb, mi az, ami igazán kikapcsolja?