BlogÚj! Megnyitás

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi.

Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

A stressz folyamat elindít egy olyan lavinát, ami azután az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a betegségekkel való megküzdési képességünkre is negatívan fog hatni.

A legfőbb stressz tényezők olyan mértékben hatnak ránk, hogy képesek leszünk egy idő után megkérdőjelezni saját képességeinket, önbizalmunkat és motiváló tényezőinket. Miután a stressz tűrő képessége minden embernek más és más, ezért van, aki ránt egyet a vállán és tovább áll a probléma elől. Mások viszont napokig, esetleg hetekig szoronganak egy problémán, míg nem az egészségük megromlásával fizetnek a megoldásért. 

Mik is azok a stresszorok?

A legnagyobb stressz kihívás (stresszor) az ember számára az önbecsülés és a szeretet megvonása, vagy annak hiánya. Az általános bizalmi szféra lassan védekező és gyanakvó tendenciává lényegül át, tovább rombolva ezzel az érzelmi bizonytalanságot, a stressz - szorongás küszöb - toleranciát. A többség önmaga és családja létfenntartása érdekében kénytelen, meg- illetve elvonni a kellő figyelmet, toleranciát és szeretet megnyilvánulásokat, még közvetlen szerettei körétől is, csakúgy, mint önmagától, vagyis önmagával szemben. Ez a tény már önmagában kiváltja a szorongás - stressz érzetét. Valódi stressz állapotnak két megnyilvánulási formája lehetséges. Adott egy hirtelen kialakuló stressz - vészhelyzet, amikor az életünk vagy más életének a megmentése a cél, illetve amikor fizikai bántalmaknak vagyunk kitéve. Ekkor a szervezetünk erre a jelen feladat megoldására fókuszál, azonnal minden adott lehetőségét kihasználva és felkínálva. Ez a halmozott stressz - tényezők hatására kiváltott vészreakció (stressz - alarm) olyan mértékű is lehet, hogy szellemi és testi értelemben is okozhat sokkos állapotot, mint ahogyan életet is menthet.

Stressz másik formája lehet generalizált, elhúzódó, mikor folyamatos stressz készenléti állapotban tartjuk szervezetünket tudatunkkal, korlátozó emberi gondolatmintáinkkal (negatívizmus, félelem, aggódás) melynek során kialakulnak a valódi stressz lenyomatok, ezek a szervezetünkben tartós energetikai blokkokat, végül kimerülést (betegségproduktumot) hoznak létre. Ekkor már ún. di- stressz folyamatról beszélünk, azaz a stressz negatív funkciójáról. 

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

Mit tehetünk stressz ellen? 

Fontos szempont elsők között mérlegelni, hogy egy adott konfliktusból negatívan, vagy pozitívan jövünk-e ki? Törekedni kell arra, hogy lehetőleg pozitívan jöjjünk ki a helyzetből, hiszen az minden szempontból optimálisabb megoldás. Növeli az önbizalmat, visszaadja a motivációt és átsegít olyan helyzeteken is, amelyeken egyébként nehezebben jutunk túl. Alakítsunk ki saját stressz – szorongás megoldási stratégiákat. Amikor megvan, vizsgáljuk meg, vajon melyik megoldási stratégia az, amely a legegyszerűbb, legcélravezetőbb az adott helyzetben, és alkalmazzuk azt. Egy helyzetből ki lehet lépni, benne lehet tudatosan vagy tudat alatt maradni, de minél tovább maradunk egy stresszes szorongásban, annál nehezebb lesz visszatérni valós önmagunkhoz.

Legyünk tisztában saját vélt, vagy valós határainkkal, és emelt fővel viseljük, ill. emeljük azokat! Tiszteljük, szeressük és becsüljük magunkat annyira, hogy kiállunk magunkért és a bennünk rejlő értékekért! 

Stressz – avagy a test és lélek ellensége
Vissza a főoldalra

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi. Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

„Szívügyeink” – avagy hogyan őrizzük meg szívünk egészségét?

A magyar nyelv használata során nagyon sok szép kifejezés utal arra, ami az egészségünk egyik legfontosabb része, a testünk motorja. „Szívesen látlak”, „megszakad a szívem” – mondja a magyar. „Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszer kiüríti, tönkrejut.” – fogalmaz Balzac. Télen az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Tél – prevenció – vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de igen kis mennyiségben jelen levő szerves vegyületek, melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben. Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges un. kofaktorok. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, hatásukat sem tudják kifejteni. Némely ásványi anyag felszívódásához viszont vitaminra van szükség: pl. vas felszívódásához C-vitaminra van szükség.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

A stressz az élet sava-borsa. - Selye János

Legtöbben a stresszt pusztán elkerülhetetlen, mindennapos idegfeszültségnek tekintik, nem is sejtik, hogy szervezetünkre mekkora hatással van. Selye János 1936-ban ismertette meg a világgal a stressz fogalmát. Több, mint 80 éve tudjuk tehát, hogy a túlzott stressznek számtalan betegség lehet a következménye, mégsem vesszük eléggé komolyan és nem is tudjuk, hogyan tartsuk kordában. Ha ezen nem változtatunk, nagy az esély rá, hogy valamilyen betegség fog megálljt parancsolni a mindennapok feszített tempójának.