BlogÚj! Megnyitás

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi.

Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

A stressz folyamat elindít egy olyan lavinát, ami azután az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a betegségekkel való megküzdési képességünkre is negatívan fog hatni.

A legfőbb stressz tényezők olyan mértékben hatnak ránk, hogy képesek leszünk egy idő után megkérdőjelezni saját képességeinket, önbizalmunkat és motiváló tényezőinket. Miután a stressz tűrő képessége minden embernek más és más, ezért van, aki ránt egyet a vállán és tovább áll a probléma elől. Mások viszont napokig, esetleg hetekig szoronganak egy problémán, míg nem az egészségük megromlásával fizetnek a megoldásért. 

Mik is azok a stresszorok?

A legnagyobb stressz kihívás (stresszor) az ember számára az önbecsülés és a szeretet megvonása, vagy annak hiánya. Az általános bizalmi szféra lassan védekező és gyanakvó tendenciává lényegül át, tovább rombolva ezzel az érzelmi bizonytalanságot, a stressz - szorongás küszöb - toleranciát. A többség önmaga és családja létfenntartása érdekében kénytelen, meg- illetve elvonni a kellő figyelmet, toleranciát és szeretet megnyilvánulásokat, még közvetlen szerettei körétől is, csakúgy, mint önmagától, vagyis önmagával szemben. Ez a tény már önmagában kiváltja a szorongás - stressz érzetét. Valódi stressz állapotnak két megnyilvánulási formája lehetséges. Adott egy hirtelen kialakuló stressz - vészhelyzet, amikor az életünk vagy más életének a megmentése a cél, illetve amikor fizikai bántalmaknak vagyunk kitéve. Ekkor a szervezetünk erre a jelen feladat megoldására fókuszál, azonnal minden adott lehetőségét kihasználva és felkínálva. Ez a halmozott stressz - tényezők hatására kiváltott vészreakció (stressz - alarm) olyan mértékű is lehet, hogy szellemi és testi értelemben is okozhat sokkos állapotot, mint ahogyan életet is menthet.

Stressz másik formája lehet generalizált, elhúzódó, mikor folyamatos stressz készenléti állapotban tartjuk szervezetünket tudatunkkal, korlátozó emberi gondolatmintáinkkal (negatívizmus, félelem, aggódás) melynek során kialakulnak a valódi stressz lenyomatok, ezek a szervezetünkben tartós energetikai blokkokat, végül kimerülést (betegségproduktumot) hoznak létre. Ekkor már ún. di- stressz folyamatról beszélünk, azaz a stressz negatív funkciójáról. 

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

Mit tehetünk stressz ellen? 

Fontos szempont elsők között mérlegelni, hogy egy adott konfliktusból negatívan, vagy pozitívan jövünk-e ki? Törekedni kell arra, hogy lehetőleg pozitívan jöjjünk ki a helyzetből, hiszen az minden szempontból optimálisabb megoldás. Növeli az önbizalmat, visszaadja a motivációt és átsegít olyan helyzeteken is, amelyeken egyébként nehezebben jutunk túl. Alakítsunk ki saját stressz – szorongás megoldási stratégiákat. Amikor megvan, vizsgáljuk meg, vajon melyik megoldási stratégia az, amely a legegyszerűbb, legcélravezetőbb az adott helyzetben, és alkalmazzuk azt. Egy helyzetből ki lehet lépni, benne lehet tudatosan vagy tudat alatt maradni, de minél tovább maradunk egy stresszes szorongásban, annál nehezebb lesz visszatérni valós önmagunkhoz.

Legyünk tisztában saját vélt, vagy valós határainkkal, és emelt fővel viseljük, ill. emeljük azokat! Tiszteljük, szeressük és becsüljük magunkat annyira, hogy kiállunk magunkért és a bennünk rejlő értékekért! 

Stressz – avagy a test és lélek ellensége
Vissza a főoldalra

Stressz – avagy a test és lélek ellensége

A legtöbb magyar ember napjait a stressz tartja működésben. Mindenért képesek vagyunk stresszelni: munkahely, jobb teljesítmény, pénz, elvárások, bármi. Ezt az állapotot az úgynevezett stresszorok váltják ki és tartják fent, ez pedig megterheli a szervezetünket, rosszul hat a szellemi és mentális tűrőképességünkre, és kiválthatja a stressz alapú szorongás állapotát.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.

Egészséges ételek – terápiát segítő diéták

Amikor egészségesek vagyunk, azt mondja a köznyelv, a „vasszöget is megesszük”. Betegségünk során viszont a terápia markáns és meghatározott részét képezi a gyógymódot kiegészítő diéta. A diéta szót iskolás korban általában „fogyókúra” jelentésben ismerjük, a tájékozottabbak esetleg azt is tudják, hogy általánosabb értelemben „szabályozott étrend”- et jelent, melynek célja nem csupán a testsúly csökkentése, hanem az egészség visszanyerése vagy megőrzése (adott esetben akár a testsúly gyarapítása) is lehet.

Karácsonyi készítsd magad – hogy együtt legyen a család

Sokan azt gondolják, hogy egy karácsonyi dekoráció elkészítése meghaladja a képességeiket, és inkább a vásárlás felé mozdulnak. Pedig, ha egy kicsit szétnéznének a neten, egy csomó olyan ötletet láthatnak, amelyek kivétel nélkül látványosak és mégis könnyen elkészíthetőek. És ami talán még fontosabb, együtt csinálhatja az egész család. Ez pedig remek és szórakoztató alkalom az együttlétre. Majd egy hónap van karácsonyig, szóval még nem késő belevágnotok.

A munkahelyi stressz hatásai

Ma Magyarországon a lakosság közel fele aktív korú, munkaképes és dolgozik. A munkahelyen töltjük a nap minimum egyharmadát, így a munkakörülmények, a kollégák és a feletteseink mind hatással vannak ránk. Egyesek a munkaidő leteltével a munkahelyi gondokat is leteszik, míg mások „cipelik magukkal” azokat, ezek pedig az otthoni légkörre is hatással lesznek.