BlogÚj! Megnyitás

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról.

Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást, máris lehetőségek sora közül választhat. Azonban érdemes a kínálatban jobban elmélyülni, nem pedig lecsapni az első találatra. Annál is inkább mert nem csak az ár számít!

Nyaraljunk együtt, vagy maradjon otthon?

Ha kutyás nyaralást választunk, akkor érdemes jól felkészülni! Van, ahol a szállás árán felül, plusz költséget számolnak a kutyusért. Olyan hely is akad, ahol megszabják, mekkora méretű kutyát szabad vinni. Ezért érdemes az internetes keresés mellett a kutyás szállásokat telefonon is felhívni, és egyeztetni a szóban forgó foglalást, hogy ne érje meglepetés a gazdit. A telefonos érdeklődéskor alaposan járjuk körül és tisztázzuk a feltételeket. Mondjuk el azt is, milyen típusú kutyával érkezünk. Érdemes a kutyust akkor nyaralni vinni, amikor már szobatiszta. Bár vannak mobil illemhelyek kisállat számára, azonban a szállodai szoba szőnyegén nem mutat jól, ha a kutyus egyből megjelöli, vagy nem bírja ki a két séta közti időt.

Nyaraljunk együtt, vagy maradjon otthon?

Mire figyeljünk oda?

Ma már sok szálláshelyen nem csak a szoba bejáratát nyitja kártya. Ugyan ez a kártya arra is szolgál, hogy amikor ott tartózkodunk, működjenek az elektromos berendezések, és maga a világítás is. Ez azért lényeges szempont, mert ha a szállodai szobában kell hagynunk a kutyust amíg elmegyünk reggelizni, vagy bármilyen ügyet intézni, akkor a kutyusnak erre az időre egyedül kell maradnia. A világítás biztosítása például ebben az esetben nagyon fontos. A szobában szabadon hagyni magára a kutyát kockázatos. Mivel idegen helyen van, a szálláshely eleve szokatlan a számára. Így érzékenyebben, és nagy eséllyel ugatással válaszol a kisebb rezdülésekre is. Ez akkor is így van, ha vele vagyunk. A helyzet csak fokozódik, amikor magára marad az idegen helyen. Igaz, a kutyabarát szállodában nem ér váratlanul senkit a kutya jelenléte és az ugatás, ugyanakkor természetesen nem csak kutyások tartózkodnak a szálláshelyen. A konfliktus elkerülése végett érdemes figyelemmel lenni erre a tényezőre is. Amúgy a megértő kutyás vendégek sem szívesen hallgatják napszámra egy egyedül hagyott kutyus hosszas gazdihívó ugatását, vagy területvédő ösztönéből fakadó hangos jelzéseit.

Mire figyeljünk oda?

Azt is érdemes tisztázni, hogy napközben, ha valamit el szeretnénk intézni, hogyan tudjuk a szállodában hagyni biztonságos körülmények között az állatot. Amennyiben nincs elkülöníthető hely a kutya számára, például szobakennel.

Egyébként kiváló hordozható mobil kennelek vannak, amit érdemes a biztonság kedvéért magunkkal vinni. Kocsival közlekedve ez nem megoldhatatlan. Ha semmilyen kennel nem elérhető, vagy nem oldható meg a szállítása, akkor relatíve biztonságos opció a fürdőszoba lehet alkalmas arra, hogy a kutyát egyedül hagyjuk. Annál is inkább, mert ez a helység takarítható a legkönnyebben, ha a kutyus nem bírja ki, amíg le tudjuk vinni, hogy elvégezze a dolgát. Azonban a fürdőszobában hagyás esetében néhány dologra nagyon oda kell figyelni! Törölköző, fürdőköpeny, fürdőruha, unalomból vagy ijedtségből széttéphető semmilyen dolog ne maradjon a fürdőszobában. A WC papírt is tegyük olyan magasságba, ahol az állat nem érheti el. Villamos berendezés, zsinór se legyen szétrágható magasságban. Üvegpohár, vegyszer, sampon, kézmosó, minden kerüljön biztonságos helyre, ahol véletlenül sem kerül a kutya szájába. Tehát tegyük valóban kutyabiztossá a fürdőszobát, mielőtt egyedül hagyjuk benne az állatot. Emellett, ha a fürdőszobában nincs ablak, ami nagyon gyakori szálloda esetén, akkor gondoskodjunk arról, hogy legyen világítás a fürdőben. Hogy ne érjen ebben meglepetés bennünket, érdemes a nyaralási kutya pakkba beletenni egy kis, elemmel működő, hordozható ledlámpát (néhányszáz forintért kapható számos áruházban). Ezzel mindenhol biztosítani tudunk egy olyan világítást, ami nem függ a helyi elektromos hálózattól. A kutya pedig nincs vaksötétbe zárva egy fürdőszobába. Arra is számítani kell, hogy ha a fürdő ajtaját becsukjuk amikor elmegyünk, akkor a kutya számára ott nem lehet túl meleg és párás a levegő. Ezért közvetlenül melegvizes fürdő után ne zárjuk be a párás, meleg, sötét fürdőbe az állatot! Nem tesz jót neki! Arról is gondoskodni kell, hogy a nyaralás idejére elegendő táp, a kutya számára megfelelő élelem legyen nálunk. Természetesen az etető és itató tálat se felejtsük otthon.

Ugyan ilyen fontos és hasznos, ha kutyafekhelyet, a kedvenc lepedőjét, játékát is magunkkal visszük. Ezzel a biztonságérzetét növelhetjük akkor is, ha egy kis időre egyedül marad.

A szobakennel egyébként az éjszakai alvóhelyet is biztosíthatja a számára, de ebbe is érdemes belehelyezni a kedvenc takarót. Azt semmiképpen ne tegyük meg, hogy a nyaralás idején egész napra egyedül, bezárva hagyjuk az állatot, amíg mi a strandon élvezzük a nyaralást. Amennyiben teljes szabadságra vágyunk, akkor inkább maradjon kedvencünk egy jól felszerelt kutya panzióban, amíg mi kipihenjük az éves fáradalmakat.

Szabad kutyával a szabadság?

Nem csak a szálláshely a kérdés….

Azt is érdemes körbejárni, hogy a kutyabarát szállás körzetében milyen lehetőségek várnak ránk? Van-e esetleg kutyafuttató, olyan biztonságos szabad tér, ahol a kutyus napi szabad mozgásigénye megoldható. Van-e a közelben kutyás strand, ahova jöhet velünk fürdeni? Ebben az esetben ugyanis sokkal könnyebb a dolgunk, mint ha a napközbeni strandos lazítás idejére a négylábú családtagnak egyedül kell maradnia a szálláshelyen. Ez ugyanis korlátozza a nyaralni vágyó gazdik szabadidejét.

Strandolási időre a kutyát bezárt autóban hagyni TILOS és ÉLETVESZÉLYES!

Ha kutyás strand áll rendelkezésre, akkor két dologra kell nagyon odafigyelni! Ha előtte még nem találkozott nyílt vízzel az állat, akkor időt kell szánni arra, hogy az utazás előtt elvigyük egy próba fürdésre. Szoktassuk a vízhez. Kádban történő kutyafürdetés ugyanis egyáltalán nem számít fürdés élménynek. A nyílt víz, a sok ember és más kutyák jelenléte egészen más inger. Érdemes az első alkalomkor hosszabb vezetőt tenni rá rövid póráz helyett, és azzal, lassan szoktatni a vízhez. Folyónál különösen igaz ez, ahol a folyó sodrása egészen más helyzetbe hozhatja a kutyát, mint egy tó estében. Ha a kutya nagyon jól reagál a nyílt vízi fürdésre, akkor bátrabbak lehetünk, de a vezető szár alkalmazása ebben az esetben is javasolt. Annál is inkább, mert a víz imádó kutya meglehetősen vehemensen képes az úszás szenvedélyének hódolni. Könnyen keresztül gázolhat a kisebb vízben más fürdőzőkön, esetleg kisgyereket is megijeszthet, ami konfliktusforrássá válhat. Az is fontos, hogy a fürdőhelyen árnyékban legyen a kutya. Ha nincs megfelelő, vagy elegendő árnyékot adó fás terület, akkor érdemes napernyőt magunkkal vinni, hogy megóvjuk kedvencünket a tűző nap okozta problémáktól. Nagyon fontos, hogy elegendő ivóvíz is legyen nálunk a számára.

Strandolási időre a kutyát bezárt autóban hagyni TILOS és ÉLETVESZÉLYES!

Mire figyeljünk még az utazás megtervezésekor?

Azt is meg kell tervezni, hogy amennyiben nem csak a fürdés jelenti a nyaralást, hanem városlátogatást, múzeumlátogatást, a környék bebarangolását is tervbe vesszük, akkor hova és milyen feltételekkel vihetjük a kutyust magunkkal. Ugyanis a múzeum látogatás például kizárt négylábúval. Állatkertbe, számos szabadtéri kiállításra sem vihetjük be. Sok kutyabarát étterem található már Magyarországon is és szerte a világban, azonban ezeknek a helyeknek a feltérképezésére szánjunk időt az utazás megkezdése előtt, mert ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Amennyiben nem szállodába, hotelbe vagy motelbe foglalunk szállást, hanem önálló apartmant választunk, az sok mindenre jelenthet megoldást. Azonban a legfontosabb ebben az esetben is a biztonság. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az önálló apartmanból nem tudjon kiszökni a kutya, ha esetleg magára hagyjuk egy kis időre. Akkor se tudjon meglógni, ha a család a délutáni sziesztát választja, és nincs, aki éberen figyeli a családi kedvencet. Az éjszakai biztonság pedig ugyan ennyire elengedhetetlen. Sok nehéz pillanattól, szomorúságtól, aggodalomtól kíméljük meg magunkat az elővigyázatossággal. Ebben az esetben is megoldás lehet egy biztonságos szobakennel.

Mivel utaztathatjuk az ebet?

Autóval a legkönnyebb, hiszen ott nem kell idegenekhez alkalmazkodni. Vonattal csak olyan kutyát tudunk utaztatni, amely kézipoggyász méretű (30x50x80 cm) szállítóeszközben elfér. Ugyanis a vonaton nem utazhat az állat szállítóeszköz nélkül. Tehát nagytestű kutya vonatoztatása gyakorlatilag nem lehetséges a szállítóeszköz méretének korlátozása miatt. Hosszabb úton amúgy sem kellemes az állat számára, hiszen a szállítóeszközben nem nagyon van mozgástere, valamint az állomáson való rövid megállások idején sem tudjuk megoldani, hogy elvégezze a dolgát. Jegyet természetesen külön kell váltani az állat számára, ezért, ha mégis ezt az utazási formát választjuk, akkor mindenképpen tájékozódjunk az utazási kötelezettségeinkről, a betartandó szabályokról. Repülővel utaztatni a kutyust igencsak költséges. Ráadásul ebben az esetben nem is választhatunk bármilyen járatot, mivel nem minden légitársaság vállalja a kisállat szállítást sem a poggyász térben, sem az utastérben. Ezért, ha ilyen utat tervezünk, jó előre érdeklődjünk a légitársaságnál, illetve az alternatív lehetőségeket is vegyük számba. Vannak olyan cégek, akik a kutyust, bár borsos áron, de kocsival szállítják a megadott helyre és időre. Ennek összehangolása a nyaralás idejére külön figyelmet és ügyintézést igényel, az oda és visszaszállítás költségeit is figyelembe véve, megfontolandó. A nyaralás során van, ahol hajózni is vihetjük magunkkal a kutyust. Balatoni sétahajóra például felengedik, nem csak kompon utazhat velünk. Tehát az északi és déli part között nyugodtan hajózhatunk kedvencünkkel. Menetjegyet természetesen váltani kell a számára. De a Budapest-Szentendre között közlekedő hajójáratra például nem lehet kutyával felszállni. Ezért minden olyan esetben, amikor kutyával tervezünk rövidebb, vagy hosszabb utat, feltétlenül tájékozódjunk már az utazás tervezésének pillanatában arról, hogy mit tehetünk és mire nincs lehetőség kedvencünkkel közösen. Így valóban élménydús, örömteli és boldog közös nyaralásnak nézhetünk elébe.

Határtalan nyaralás is lehetséges…

Nem csak Magyarországon nyaralhatunk kutyával, az országhatáron túlra is vihetjük magunkkal szőrös családtagunkat. Azonban útlevélre neki is szüksége van! Ezt mindenképpen már az utazás tervezésekor érdemes kiváltani. Ennek is külön költsége van! A kutyaútlevél kiváltásától kezdve minden oltás már ebbe az útlevélbe kerül bejegyzésre. Azonban a korábbi oltásokat igazoló oltási könyvét se hagyjuk otthon induláskor. Ahogy az ember is elfárad utazás közben, úgy a kutyusnak is szüksége van arra, hogy egy hosszabb út során néhányszor pihenjen, kinyújtózzon, elvégezze a dolgát, igyon. Kocsiba a nagy melegben nem szabad bezárni az állatot! Ha elkerülhetetlen, akkor ha lehet, árnyékba kell állni a kocsival, le kell engedni egy kicsit az ablakot, hogy levegő áramoljon be és csak a legszükségesebb időt töltsük az autótól távol. De a legjobb az, ha a kocsinál marad valaki az utasok közül, és a kutya semennyi időt nem marad bezárt autóban. Autóban szállítás esetén, ha nem utazó kennelben van, akkor kötelező a kutya biztonsági öv használata, amit autós hámhoz lehet rögzíteni. Nem csak azért érdemes használni, mert megbüntethetik az autóst, ha a kutya nincs rögzítve, hanem azért is, mert ő is megérdemli a biztonságot. Egy esetlegesen szükségszerű, hirtelen fékezés esetén ugyanis az épségét és az életét is megmentheti!

Határtalan nyaralás is lehetséges…

Fő a biztonság!

Az előzetes tájékozódás során ne hagyjuk ki azt sem, hogy megtudjuk, a nyaralási körzetben hol találunk állatorvost. Érdemes felkészültnek lenni, és nem ott megijedni, ha véletlenül történik valami az állattal. Egyébként az utazás előtt érdemes a saját állatorvost is felkeresni, hogy átnézze utazás előtt, és hasznos megbeszélni a célállomással kapcsolatos tudnivalókat is. Főleg, ha nem magyarországi nyaralásra készülünk.

Egyszóval, ha jól felkészülünk és minden információ és szükséges eszköz birtokában vagyunk, akkor a kutyás családi nyaralás is történhet zökkenőmentesen. Amennyiben azonban biztosabb a nyaralás kutyus nélkül, akkor válasszunk számára egy kellemes kutyapanziót, ami számára ugyan másféle nyaralás, mint a gazdikkal, de azért koránt sem biztos, hogy ez az idő kedvencünknek nem lesz olyan élvezetes, mint a család számára a nyaralás, ahol jól kipihenheti magát mindenki.

Ha kutyapanziót választunk és nem visszük magunkkal az állatot, akkor fontos, hogy ne érezzünk lelkiismeretfurdalást, hogy nélküle mentünk pihenni. Egy kipihent gazdi ugyanis aranyat ér!

Csaba Beatrix

tréner

Vissza a főoldalra

Szabad kutyával a szabadság?

Nem is olyan régen a kutyás családoknak még igencsak nagy fejtörést okozott, ha nyári szabadságuk alatt el akartak utazni. Találni kellett olyan személyt, aki vállalta a nyaralás idejére, hogy gondoskodik a négylábú családtagról. Ma már egészen más a helyzet. Számos kutyabarát panzió, hotel, apartman közül választhat a kutyatartó, ha nem szeretné otthon hagyni kedvencét. Csak be kell dobnia az internet óceánjának keresőjébe a kutyabarát szállás kifejezést és megjelölnie a kívánt célállomást...

Kutyával a nagyvilágban

Nyitott világban élünk, amihez hozzátartozik egy nagyfokú mobilitás a munkavállalás terén is. Ezért manapság egyáltalán nem meglepő, ha valaki Európa más országába, vagy netán a tengeren túlra költözik. Kezdődjön a nagy kaland egyedül, vagy hozzátartozókkal együtt, kisállat tartóknál felmerül a kérdés, mi legyen az állat további sorsa. Sajnos nem ritka, hogy a költözés mellet döntő lemond az addig családtagként nevelt kedvencéről. Jobb esetben az utazás előtt megoldják az állat felügyeletét.

Kutyával könnyebb…

A helyzetet a véletlen szülte, amikor egy hagyományosnak indult konzultáció kutyás coachinggá változott. A középvezető beleegyezett, hogy a találkozón egy négylábú is ott legyen. Nem, nem kísérletként. Nem volt szándékos. Csupán így alakult a kontextus. Az előre nem tervezett, de a téma aktualitása miatt időben nem halasztható megbeszélés csak úgy jöhetett létre, ha a kliens vállalta, hogy a kutya is jelen van. Azonban ennek a véletlennek számos további hatása lett.

Kutyával földön, vízen, levegőben

Vannak olyan elkötelezett emberek, akik a saját életük elé helyezik mások biztonságát. Ők olyan szolgálatot vállalnak, amivel bajbajutott embertársaik életét mentik. Ilyen önzetlen csapat a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálata is. A feladatuk sokrétű. Részt vesznek eltűnt személyek keresésében mentő kutyákkal, katasztrófa sújtotta területen kutatnak túlélők után. Mentenek bajba jutott állatokat, akik csak speciális eszközök segítségével menekülhetnek meg.

Maradj aktív és fitt kutyával

A felnőtt éveink jelentős részét tölti ki a munka. Megszokjuk, hogy egy teljesítmény alapú rendszer részeként, a napi munkaköri elfoglaltság szerint rendezzük be az életünket. Az évtizedek alatt rutinná vált tevékenységi szokások ennek köszönhetően, a mindennapok részévé válnak. A több mint 40 évnyi aktív munka után, eljönnek a gyakran nagyon várt nyugdíjas évek. Közvetlenül a nyugdíjba vonulás után jól jön néhány hónap, amikor kipihenjük a munkahelyi stresszt.

Kutyásnak lenni életérzés

A kutya az ember legjobb barátja. A mondás ősrégi, ahogy a kutyával való együttélés is az. Bár a mai városi kutyalét nagyban eltér a vidéki, családi házban szolgálatot teljesítő házőrzőkétől, mégis nagyon sokan döntenek a nagyvárosokban is a kutyatartás mellett. A kutya ma már szó szerint családtagnak számít. Együtt él a lakásban az emberrel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a civilizációs problémák kedvenceinket sem kímélik. Ezért egyre több olyan készítményről kell gondoskodniuk a gazdáknak, amelyek a kutyák egészségmegőrzését segítik.

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…

Az élet egy hatalmas játék. Ettől azonban még nem vesszük félvállról. A felelősség éppen úgy hozzátartozik, mint az önfeledt bohóság. Ezt sosem szabad elfelejteni, amikor egy állatot magunkhoz veszünk. A gazda felelős gondoskodása határozza meg ugyanis az állat életének minden paraméterét. Az egészséges fejlődését minden értelemben. Ebbe pedig legalább annyira beletartozik az önfeledt játék, mint a megfelelő táplálás, vagy a nyugalmat és biztonságot adó saját hely kialakítása.