BlogÚj! Megnyitás

Szellemkastély Magyarországon

Sokak szerint a szellemjárás egy tévhit, mások szerint csak a filmekben létezik. De ha jól belegondolunk, mivel lehet megmagyarázni a furcsa jelenségeket?

Például az ajtók mozognak, zárt térben egy hideg fuvallat… Ilyen jelenségeket figyelhetünk meg kastélyokban is. Szellemjárta kastélyok többnyire az angol vidékeken lelhetők fel, bár hazánkban is találhatóak olyan kísértetjárta kastélyok, melyekben paranormális jelenségek észlelhetőek. A Vas megyei Ó-Ebergényi-kastély egyike azoknak a kísértetjárta helyeknek, ahol hátborzongató paranormális jelenségeket észleltek.

Magát a kastélyt történelmi műemlékként ismerhetjük, melyet egy 14. századi erődítmény alapjaira építette gróf Batthyány Alajos 1710-ben. A barokk kastély egy csendes, nyugodt faluban, Szombathelytől 12 kilométerre, délkeletre, Vasszécsenyben található. Az épület a Gyöngyös-patak jobb partján egy romantikus őspark közepén állva igazán vadregényes látványt nyújt az oda látogatóknak. A világháború után gazdasági épületként működött, végül a sanyarú évtizedeket követően 1983-ban helyre állították az épület falait.

A kastély évek óta szállóként üzemelt. A műemlékké nyilvánított épület rendezvényhelyszínként többnyire esküvőknek adott otthont. A kornak megfelelően manapság az embereket nem a történelmi múlt és a szépség vonzza ide, sokkal inkább a furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségek sora, melyek kívül s belül bárhol megtörténhetnek. A tavalyi év során újra restaurálták a kastély épületét, de a szellemek ekkor sem távoztak.

Paranormális jelenségek

A kastély egyik termében pár évvel ezelőtt kiállítást rendeztek. A rendezvényen volt egy hölgy aki, fotókat is készített. Ő volt az első látogató, aki furcsa dolgot vett észre a fotóin. Eddig megmagyarázhatatlanul a képre került egy ismeretlen arc, így derült ki, hogy a kastélyban szellemek vannak. Igaz, hogy már a rendezvény előtt jóval korábban is lehetett észlelni a kastélyban fura jelenségeket. A kastély gondnoka figyelt fel arra, hogy az éjszaka közepén lépteket, valamint az üres, lakatlan szobákból suttogásokat, félelmetes sikolyokat, zörgéseket hallott. A kastély paranormális jelenségeit 2009-től elkezdték kutatni. Innentől kezdve nem csak arcokat lehetet látni a képeken, hanem árnyakat valamint guggoló kísértetet is. Mind a mai napig rejtély az, hogy kik is lehetnek a szellemként megjelenő alakok, hiszen a kastély 500 éves múltja alatt számtalan ember megfordult a falakon belül.

Földalatti járatok

Mint minden középkori építménynek, így a 14. századi erődítménynek is számos földalatti titkos folyosója és alagútja van, melyek az Új-Ebergényi-kastéllyal kötik össze. Több mint valószínű, hogy ezek a titkos alagutak menekülési útvonalak voltak a kastély lakói számára. Az Új-Ebergényi-kastélyt az Ebergényi család építette, miután a 18. századtól a család lett a falu birtokosa. Így elképzelhető az is, hogy a szellemjárta kastélyban is vannak föld alá vezető járatok, mellyel megmagyarázhatóvá válhat, az a tény hogy valójában kik is lehetnek a kastélyban megjelenő szellem alakok.

Vissza a főoldalra

Szellemkastély Magyarországon

Sokak szerint a szellemjárás egy tévhit, mások szerint csak a filmekben létezik. De ha jól belegondolunk, mivel lehet megmagyarázni a furcsa, paranormális jelenségeket, mint például az ajtók mozognak, zárt térben egy hideg fuvallat… Ilyen jelenségeket figyelhetünk meg kastélyokban is. Szellemjárta kastélyok többnyire az angol vidékeken lelhetők fel, bár hazánkban is találhatóak olyan kísértetjárta kastélyok, melyekben paranormális jelenségek észlelhetőek. A Vas megyei Ó-Ebergényi-kastély egyike azoknak a kísértetjárta helyeknek, ahol hátborzongató paranormális jelenségeket észleltek.

Egy „kapitánynő”, aki legyőzte a férfiakat

A kék szalaggal sok minden kapcsolatba hozható. A külföldiek számára talán a nevezetes francia Nemzeti Érdemrend kék szalagja jut az emberek eszébe. Magyarországon azonban a Kékszalag elnevezés egybeforrt a Balatonnal. Még azok is figyelnek rá, akik nem jártasak a vitorlázásban. És talán még inkább figyelnének, ha ismernék a mitikus történeteket is. A legenda szerint bombazáporban induló rajtot, és az elfeledett, férfiakat legyőző „kapitánynő” igaz és szép históriáját.

A párkapcsolatokról illúziók nélkül

A szerelemről és az érettebb párkapcsolatok jellemzőiről szeretnék írni. A statisztikai mutatók szomorúan közlik, hogy ezen a területen is van még mit változni. Magyarországon minden három megkötött házasságból kettő válással végződik. Ha megkérdezünk bárkit erről a témáról, valószínű, hogy vegyes érzésekkel, óvatosan fog nyilatkozni, és nemcsak a személyes érintettsége miatt.

A napfény íze

Sokakban él a kép, amikor egy külföldi turista busz megérkezik és letódulnak róla a nyugdíjas turisták. Németek, angolok, japának. Valljuk meg, ilyenkor kicsit irigykedve nézzük őket. Mert aki nálunk szenior korú az már… Pedig mekkorát tévednek! Bizony már Magyarországon is a túrizmus jelentős hányadát a szenior korú utazók adják. Felismerték ezt a szállodák és a gyógyfürdők is, mert ma már minden valamire való hotelnek vagy fürdőnek van Senior ajánlata és programja.

Mire jó az akupunktúra?

Bár az akupunktúra ma már közismert módszer, a lényegét a legtöbben mégsem ismerjük. Gondolati síkon pedig még mindig ott tartunk, hogy az ember elmegy egy akupunktúrás orvoshoz, aki teliszurkálja tűkkel és heti háromszor fél órára „sündisznót” csinál belőle. Ezzel szemben az igazság az, hogy vannak olyan módszerek, amikor nem válunk tűpárnává, mi több a lézerakupunktúra teljesen fájdalommentes. Hogy mégis mire jó – a fájdalomcsillapítástól, a sebgyógyításon át a stroke utáni kezelésig – azt Dr. Karácsonyi Gyöngyvér orvos – akupunktőr mesélte el nekünk. Már az alap szituáció is érdekes, mármint az, hogy miért választja az orvos a gyógyító tevékenysége mellé az akupunktúrát. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér esetében az ok a kíváncsiság volt. Korábban a műtétek során aneszteziológusként nagyon sok gyógyszert használt, és érdekelte, hogyan lehet kis tűk segítségével például hatékonyan fájdalmat csillapítani, olyan esetben, amikor néha emelt dózisú gyógyszerrel sem sikerül. Aztán az is nagyon érdekes volt számára, hogy az akupunktúra tudhat-e annyit, amennyit a nyugati orvoslással elérhet egy orvos? Akkoriban – 18 évvel ezelőtt - ezek tényleges kérdések voltak. Ma már sokkal többet tudnak az emberek – és az orvosok - az akupunktúráról Magyarországon is, ezáltal az érdeklődés iránta sokkal jelentősebb.

Itt van a nyelvemen…

Az időskori memóriavesztés egyre több embernek okoz problémát hazánkban. A Semmelweis Egyetem adatai szerint Magyarországon 150 – 200 ezer fő közé tehető az érintettek száma. Azonban amíg a 65 év felettiek között alig haladja meg az 1%-ot az arány, addig a 85 év felettieknél ez a szám már eléri a 40%-ot is. A pozitívum az, hogy a mozgás, a rendszeres „agytorna” és a legújabb szerek alkalmazása jelentősen csökkenthetik a kialakulás lehetőségét.

A Monarchia mestercukrásza

A cím talán azt sugallja, hogy egy XIX. századi interjút elevenítünk fel, ám nem így van. Ellenben van Magyarországon egy nemzetközileg is elismert Arany kézmű díjas mestercukrász, Lajos Mary, aki családi indíttatásból Kossuth kedvenc édességétől indulva mára a Monarchia cukrászatának szakértőjévé vált. De nem csak elméletben, hanem Cegléden a Békebeli cukrászdát létrehozva, a korabeli süteményeket gondolja újra a legmodernebb természetes alapanyagok használatával. Pályafutásában sok érdekesség van, többek között kiderül az is, hogyan kapcsolódik a magyar csoda ló Kincsem és a cukrászat.

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Weblap készítés

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Mi megcsinálunk mindent. Nincs más dolgod, mint elmondani, hogy mivel foglalkozol és készen szállítjuk weboldalad. Nem hagyunk magadra később se.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.