BlogÚj! Megnyitás

Szívesen válnál aranymosóvá?

Az emberi kapcsolatok az életünk folyamán egyre változnak. Van, aki egy ideig velünk marad, aztán elsodorja mellőlünk az élet. Persze olyan is előfordul, amikor mi magunk válunk le egy kötelékről. Azonban az együtt megtett út...

Szívesen válnál aranymosóvá?

Az emberi kapcsolatok az életünk folyamán egyre változnak. Van, aki egy ideig velünk marad, aztán elsodorja mellőlünk az élet. Persze olyan is előfordul, amikor mi magunk válunk le egy kötelékről. Azonban az együtt megtett út meghatározhatja az együtt töltött idő minőségét. 

Szívesen válnál aranymosóvá?

Vannak kapcsolatok, amikor mi választhatunk. Olyanok is, amik születésünktől fogva meghatározottak. Sors rendelések és véletlenszerű kapcsolódások. Magánéleti kötelékek és hosszú időre szóló munkatársi együvé tartozások.

Ezek a kapcsolati rendszerek, -tartozzanak bármelyik kategóriába-, örömmel tölthetik el az embert, vagy megkeseríthetik a mindennapokat. Ráadásul vannak helyzetek, amikor nincs is ráhatásunk arra, hogy az adott személlyel meddig muszáj egy körben lenni.

Ahol nincs, és ahol van választás

A családtagok, a munkahelyi alkalmazottak, munkatársak adott tényezők. Ezekben a pozíciókban, a minőségjavítás lehet alkalmas eszköz. A tágabb ismeretségi kör és a belső baráti kör azonban már sokkal inkább rajtunk múlik. Ebben a körben van ráhatásunk arra, hogy mikor, meddig, kivel maradunk egy közösségben.

Hogyan legyél aranyásó?

Ha megvizsgáljuk a kérdést önmagunkban, hogy milyen helyzetben, milyen körben, milyen érdeklődésű emberekkel vagyunk szívesen együtt, akkor gyorsan összegezni tudjuk az eredményeket. Amennyiben megtesszük ezt, sokkal letisztultabb, sokkal tudatosabb emberi környeztet vagyunk képesek kialakítani magunk körül. A legtöbb ember esetében ugyanis az élete során, nagyszámú embertömeg halad át. Iskolatársak, munkatársak, baráttá váló ismeretlenek, ismerősök ismerősei, lakhely szomszédok, szolgáltatók, akikhez ragaszkodunk a munkájuk minősége alapján. Hosszan sorolhatnánk az opciókat. Ők éppen úgy egy hatalmas halmazt alkotnak, mint a földtömeg, amely értéket rejt. Ha készenállunk arra, hogy megvizsgáljuk ezeket a viszonyrendszereket, átvilágítsuk a kapcsolataink alapjait, megszemléljük a tartóoszlopait, akkor jó aranyásóként megtalálhatjuk azokat az értékeket, amiben közös örömet, közös jól létet találunk.

Tévedések vígjátéka

Gyakran előfordul, hogy egy-egy ilyen alapos vizsgálódás nélkül döntünk másokról. Osztályozunk, valódi felmérés nélkül. Tesszük gyakorta anélkül, hogy őt magát is megkérdeznénk. Azt hisszük, ismerjük a másikat, ezért egyszerűen eldöntjük a másikról, hogy ő mit gondol. Mit tesz, vagy mit válaszol, miközben egyetlen árva kérdést sem teszünk fel neki egy adott kérdésben. Pedig könnyen lehet, hogy a témában sokkal pozitívabb lenne, ha ő oszthatná meg velünk a saját gondolatait. Ennek másik véglete, amikor rátestáljuk a kéretlen választ, a döntést. Mi eldöntjük, neki mi a jó. Mi jobban tudjuk nála, mire van szüksége és tűzön-vízen megpróbáljuk átvinni az akaratunkat. Ezekből sok furcsa, néha egyáltalán nem víg és koránt sem vicces helyzet alakulhat ki. Sőt, nem ritka az sem, hogy értékes embereket veszítünk el…

Szívesen válnál aranymosóvá?

Lehet ezt jól csinálni?

Igen. Mértékletesség, kíváncsiság, információ és tapasztalatmegosztás. Ez a titok.

- Mesélj magadról. Arról, neked mitől szép az élet.

- Kérdezd meg, és hallgasd végig, a másiknak mi a fontos?

- Ne tudd a tutit az ő életébe. Beszélgess vele, amibe beleszőheted azokat a lépcsőfokokat, lépéseket, eszközöket, amik a te elégedettségi szintedet növelik. De hagyd, hogy Ő válasszon ezek közül, ha egyetért veled.

- Fokozd a kíváncsiságát, ha fogékony egy közös témára, de ne légy dagályos és hömpölygő.

- Sose húzd túl a húrt a másiknál.

- Érezd át a tiszteletet magadban a másik iránt. Ha így teszel, ezt ő maga is érezni fogja. Ez a respekt kialakulásának alapvetése.

- Tanulj meg az ő nyelvén beszélni. Sokszor elbeszélnek egymás mellett az emberek, miközben valójában ugyan azt az értékrendet képviselik, egyszerűen csak másképp fejezik ki azt verbálisan.

- Fogadd el a nézőpontjait, ismerd meg az igényeit. Ha így teszel, sosem tukmálsz rá olyat, amit nem akar. Viszont átadhatsz neki mindent, amire az ő megítélése szerint szüksége van és elfogadja Tőled.

Ez a néhány szempont is nagyon sokat segít abban, hogy „átmosd” a kapcsolatrendszered. Jó aranymosóként „kimosd” magadnak azokat az „arany” embereket a téged körülvevő hatalmas halmazból, akikkel remekül tudsz kapcsolódni.

Ami keveseknek alapvetés

Az elfogadás. Elfogadni, hogy a másik bár kedvel bennünket, szívesen van velünk, de csupán azokon a területeken, azokban a témákban partner, amelyek számára is kedvesek, kedvezőek. Nem kell mindig, mindenben egyetérteni. El kell fogadni, hogy a másiknak is vannak preferenciái, prioritásai. Ezek koránt sem feltétlenül egyeznek meg a tiéddel. De ha ezt jól kezeled, akkor könnyen lehetséges, hogy éppen az elfogadás művészete hoz közel benneteket. Az emberek ugyanis menekülnek attól, akivel csak egyetlen dologról lehet beszélni. Aki mindig, minden helyzetben ugyan azt akarja tőlük. Azt, hogy a másik szempontjai szerint döntsenek és éljenek. Ez még akkor is így van, ha egyébként a másik lát jól egy élethelyzetet, vagy valóban tud egy aktuálisan jó megoldást az adott problémára.

Ha vonzó vagy, akkor jobban elfogadnak…

Vonzóvá válni kell. Néhány kiváltságos már úgy születik, de a többieknek van mit dolgozni azon, hogy ezt az állapotot elérjék. A vonzóságot ugyanis sokan a külsőre értik. Az egy része, egy eleme lehet csupán. De koránt sem a mindent megváltó és pótló eszköz. Egy csinos arc, egy karcsú, légies küllem, egy sármos férfi mosoly hathat. Ez nem kétséges. Egy ideig! De ne feledjük! A belső érték sokkal vonzóbb. A megbízhatóság, az életben elért eredmények, az általa felépülő szilárd hitelesség messze túlszárnyalhatnak külsőségekre épített sikereket.

Ezért a legjobb út, ha a minőség, a vonzó személyiség kialakítása, a külső és belső rendezettség alapjára épülő életet célozzuk meg. Kedves, önzetlen, segítőkész, a szavaiban és cselekedeteiben is igaz és hiteles emberekként állunk a saját közösségünk tartóoszlopaként. Tárt karokkal várva és fogadva az új embereket, szeretettel és türelemmel segítve a körünkben lévőket, és barátsággal elbocsájtva azokat, akiket tovább visz az útja.

Mindez minden, csak nem könnyű A nemesség ismérve. De egy jó aranymosó tudja, hogy a munkát nem lehet megspórolni, ha eredményt akar. A kis csillogó értékek megtalálásához rengeteg földet kell megmozgatni. Átmosni, tova engedni. Azt is tudni kell, hol érdemes nekiállni és mely terület az, ahol nem érdemes pocsékolni az időt, befektetni az energiát. Az emberi rétegek nagyon hasonlóak a földhöz. Nagy mennyiség áll rendelkezésre. De van egy hatalmas különbség ebben a munkában. Míg a földrétegek adottak, és geológiai szempontok szerint kell osztályozni őket, addig az emberek tudatosságra ébredő, változni képes élőlények. Ezért több bennük a potenciál. Sose mondj le senkiről. De tanuld meg, hogy milliárdnyi élet, milliárdnyi lehetőség. Nem mindenki ugyan abban a feladatban jelent majd értéket a számodra. Ha így teszel, ebben az értékrendben döntesz, cselekszel és élsz, akkor olyan értékes kapcsolatrendszert hozhatsz létre magad körül, amiben te magad is örömed leled, és a többiek is megtalálják a helyüket. Együtt pedig olyan komoly értékké váltok, ami párját ritkítja az univerzumban.

Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/

Vissza a főoldalra

Meghalt a kisbabám… még sem történt műhiba

Olvasónk nagyon szomorú történetet osztott meg velünk. Az eset nem mostanában történt, ám nagyon tanulságos és megrázó. Egy elhunyt magzat és az édesanyja története, aki máig – és talán soha – nem tudja túltenni magát azon, ami történt. Olvasónk az eset óta a második terhességet problémamentesen kihordta és ma már egy kisfiú boldog édesanyja. Az első kényszerszüléssel szült halott kisfiát azonban soha nem fogja elfelejteni.

Semmit sem kaptam ingyen az élettől – beszélgetés Keresztes Ildikóval

Talán egykor még Ő maga sem gondolta, hogy egy Marosvásárhelyi törékeny kislány, aki a balettszínpadán szerette volna elkezdeni szárnybontogatásait, Magyarország legismertebb és egyik legsikeresebb énekesnője lesz. Megannyi dal, tömérdek színházi szerep, szinte minden létező díjat megkapott a szakmától, de mégis a közönség szeretete számára a mérvadó.

A magyar Golgota

Tizenhárman voltak Aradon. Tizenkét tábornok és egy honvéd ezredes. Egy miniszterelnök pedig Budapesten. És még sok ezren országszerte. Mert mi magyarok mindig harcoltunk. És harcolni is fogunk, amíg csak élünk, mert ez a vérünkben van. Ez volt az, amit nem értett sem a tatár, sem a török, sem a labanc. Lehet, hogy területileg nem vagyunk nagyok, lehet, hogy a világpolitikában nem számítunk, de egy valamiben bárki biztos lehet. Ha hiszünk valamiben, akkor harcolni fogunk érte, és – tudom, nagy szavak ezek – akár meg is halunk. Őseink százezrei megtették, és hiszem, hogy mi sem vagyunk rosszabbak náluk.

Fabódéktól a palotáig

A városligeti műjégpálya története az 1830-as évekre nyúlik vissza. Igaz, akkor még csak a városligeti tavon csúszkáló, korcsolyázó gyerekek jártak oda, és szó sem volt műjégpályáról. Az igazi kezdet azonban még mindig a XIX. századhoz köthető, hogy aztán a II. világháború teljesen romba döntse, és a XXI. század eleji felújítást követően újra régi pompájában tündökölve várhassa a korcsolyázás szerelmeseit.

Thonet székek megmentése

A Thonet székek megmetése nem valami friss sztori, de még nem beszéltem róla soha, ezért most előjövök vele. Gondolom észrevettétek, hogy az utóbbi időben egyedi tartalmakkal próbállak Titeket inspirálni és szórakoztatni, ami jóval nehezebb feladat, mintha külföldi oldalakról átvett lakásokat posztolgatnék. A saját tartalom létrehozása fáradtságos és időigényes műfaj, meg kell alkotni a valamit, aztán be kell fotózni, rendbe kell szedni a képeket számítógépen és még meg is kell írni… szóval kell hozzá sok munka és még több idő. Ezért ritkultak meg mostanában a bejegyzések, de remélem a minőséget Ti is előbbre helyezitek a mennyiségnél! Na, vissza a székekhez: metálfekete Thonet székeim története következik.

Málnakrémes sajttorta

Január óta nem eszem cukrot, és most sem fogok, és még véletlenül sem csábulok el vendégségben, ha van egy ilyen is az asztalon. Olyan egyszerű, és finom, hogy jó, ha dupla adaggal számoltok Ti is :))

Egy búzaszemtől az olimpiáig

Lenyűgöző látványt nyújtott, a híres varázslótanonc kalandjait bemutató filmsorozat. Ezen belül is az első részben, az emberi nagyságú (sőt még annál is nagyobb) elvarázsolt sakkfigurák mozgása és csatája. A főszereplők valós életveszélybe kerültek a játék folyamán azzal, hogy helyettesítettek egy-egy figurát. Szerencsére a sakkozás ezen szintje még nem megvalósítható, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy még egy ilyen fantázia filmben is megjelenik a sakk, mint fontos tényező. Felmerül viszont a kérdés, hogy mikor és hogyan találták ki a játékot? Kik a híres személyiségei? És persze az örök kérdés: sport-e valójában a sakk?