BlogÚj! Megnyitás

Szívesen válnál aranymosóvá?

Az emberi kapcsolatok az életünk folyamán egyre változnak. Van, aki egy ideig velünk marad, aztán elsodorja mellőlünk az élet. Persze olyan is előfordul, amikor mi magunk válunk le egy kötelékről. Azonban az együtt megtett út...

Szívesen válnál aranymosóvá?

Az emberi kapcsolatok az életünk folyamán egyre változnak. Van, aki egy ideig velünk marad, aztán elsodorja mellőlünk az élet. Persze olyan is előfordul, amikor mi magunk válunk le egy kötelékről. Azonban az együtt megtett út meghatározhatja az együtt töltött idő minőségét. 

Szívesen válnál aranymosóvá?

Vannak kapcsolatok, amikor mi választhatunk. Olyanok is, amik születésünktől fogva meghatározottak. Sors rendelések és véletlenszerű kapcsolódások. Magánéleti kötelékek és hosszú időre szóló munkatársi együvé tartozások.

Ezek a kapcsolati rendszerek, -tartozzanak bármelyik kategóriába-, örömmel tölthetik el az embert, vagy megkeseríthetik a mindennapokat. Ráadásul vannak helyzetek, amikor nincs is ráhatásunk arra, hogy az adott személlyel meddig muszáj egy körben lenni.

Ahol nincs, és ahol van választás

A családtagok, a munkahelyi alkalmazottak, munkatársak adott tényezők. Ezekben a pozíciókban, a minőségjavítás lehet alkalmas eszköz. A tágabb ismeretségi kör és a belső baráti kör azonban már sokkal inkább rajtunk múlik. Ebben a körben van ráhatásunk arra, hogy mikor, meddig, kivel maradunk egy közösségben.

Hogyan legyél aranyásó?

Ha megvizsgáljuk a kérdést önmagunkban, hogy milyen helyzetben, milyen körben, milyen érdeklődésű emberekkel vagyunk szívesen együtt, akkor gyorsan összegezni tudjuk az eredményeket. Amennyiben megtesszük ezt, sokkal letisztultabb, sokkal tudatosabb emberi környeztet vagyunk képesek kialakítani magunk körül. A legtöbb ember esetében ugyanis az élete során, nagyszámú embertömeg halad át. Iskolatársak, munkatársak, baráttá váló ismeretlenek, ismerősök ismerősei, lakhely szomszédok, szolgáltatók, akikhez ragaszkodunk a munkájuk minősége alapján. Hosszan sorolhatnánk az opciókat. Ők éppen úgy egy hatalmas halmazt alkotnak, mint a földtömeg, amely értéket rejt. Ha készenállunk arra, hogy megvizsgáljuk ezeket a viszonyrendszereket, átvilágítsuk a kapcsolataink alapjait, megszemléljük a tartóoszlopait, akkor jó aranyásóként megtalálhatjuk azokat az értékeket, amiben közös örömet, közös jól létet találunk.

Tévedések vígjátéka

Gyakran előfordul, hogy egy-egy ilyen alapos vizsgálódás nélkül döntünk másokról. Osztályozunk, valódi felmérés nélkül. Tesszük gyakorta anélkül, hogy őt magát is megkérdeznénk. Azt hisszük, ismerjük a másikat, ezért egyszerűen eldöntjük a másikról, hogy ő mit gondol. Mit tesz, vagy mit válaszol, miközben egyetlen árva kérdést sem teszünk fel neki egy adott kérdésben. Pedig könnyen lehet, hogy a témában sokkal pozitívabb lenne, ha ő oszthatná meg velünk a saját gondolatait. Ennek másik véglete, amikor rátestáljuk a kéretlen választ, a döntést. Mi eldöntjük, neki mi a jó. Mi jobban tudjuk nála, mire van szüksége és tűzön-vízen megpróbáljuk átvinni az akaratunkat. Ezekből sok furcsa, néha egyáltalán nem víg és koránt sem vicces helyzet alakulhat ki. Sőt, nem ritka az sem, hogy értékes embereket veszítünk el…

Szívesen válnál aranymosóvá?

Lehet ezt jól csinálni?

Igen. Mértékletesség, kíváncsiság, információ és tapasztalatmegosztás. Ez a titok.

- Mesélj magadról. Arról, neked mitől szép az élet.

- Kérdezd meg, és hallgasd végig, a másiknak mi a fontos?

- Ne tudd a tutit az ő életébe. Beszélgess vele, amibe beleszőheted azokat a lépcsőfokokat, lépéseket, eszközöket, amik a te elégedettségi szintedet növelik. De hagyd, hogy Ő válasszon ezek közül, ha egyetért veled.

- Fokozd a kíváncsiságát, ha fogékony egy közös témára, de ne légy dagályos és hömpölygő.

- Sose húzd túl a húrt a másiknál.

- Érezd át a tiszteletet magadban a másik iránt. Ha így teszel, ezt ő maga is érezni fogja. Ez a respekt kialakulásának alapvetése.

- Tanulj meg az ő nyelvén beszélni. Sokszor elbeszélnek egymás mellett az emberek, miközben valójában ugyan azt az értékrendet képviselik, egyszerűen csak másképp fejezik ki azt verbálisan.

- Fogadd el a nézőpontjait, ismerd meg az igényeit. Ha így teszel, sosem tukmálsz rá olyat, amit nem akar. Viszont átadhatsz neki mindent, amire az ő megítélése szerint szüksége van és elfogadja Tőled.

Ez a néhány szempont is nagyon sokat segít abban, hogy „átmosd” a kapcsolatrendszered. Jó aranymosóként „kimosd” magadnak azokat az „arany” embereket a téged körülvevő hatalmas halmazból, akikkel remekül tudsz kapcsolódni.

Ami keveseknek alapvetés

Az elfogadás. Elfogadni, hogy a másik bár kedvel bennünket, szívesen van velünk, de csupán azokon a területeken, azokban a témákban partner, amelyek számára is kedvesek, kedvezőek. Nem kell mindig, mindenben egyetérteni. El kell fogadni, hogy a másiknak is vannak preferenciái, prioritásai. Ezek koránt sem feltétlenül egyeznek meg a tiéddel. De ha ezt jól kezeled, akkor könnyen lehetséges, hogy éppen az elfogadás művészete hoz közel benneteket. Az emberek ugyanis menekülnek attól, akivel csak egyetlen dologról lehet beszélni. Aki mindig, minden helyzetben ugyan azt akarja tőlük. Azt, hogy a másik szempontjai szerint döntsenek és éljenek. Ez még akkor is így van, ha egyébként a másik lát jól egy élethelyzetet, vagy valóban tud egy aktuálisan jó megoldást az adott problémára.

Ha vonzó vagy, akkor jobban elfogadnak…

Vonzóvá válni kell. Néhány kiváltságos már úgy születik, de a többieknek van mit dolgozni azon, hogy ezt az állapotot elérjék. A vonzóságot ugyanis sokan a külsőre értik. Az egy része, egy eleme lehet csupán. De koránt sem a mindent megváltó és pótló eszköz. Egy csinos arc, egy karcsú, légies küllem, egy sármos férfi mosoly hathat. Ez nem kétséges. Egy ideig! De ne feledjük! A belső érték sokkal vonzóbb. A megbízhatóság, az életben elért eredmények, az általa felépülő szilárd hitelesség messze túlszárnyalhatnak külsőségekre épített sikereket.

Ezért a legjobb út, ha a minőség, a vonzó személyiség kialakítása, a külső és belső rendezettség alapjára épülő életet célozzuk meg. Kedves, önzetlen, segítőkész, a szavaiban és cselekedeteiben is igaz és hiteles emberekként állunk a saját közösségünk tartóoszlopaként. Tárt karokkal várva és fogadva az új embereket, szeretettel és türelemmel segítve a körünkben lévőket, és barátsággal elbocsájtva azokat, akiket tovább visz az útja.

Mindez minden, csak nem könnyű A nemesség ismérve. De egy jó aranymosó tudja, hogy a munkát nem lehet megspórolni, ha eredményt akar. A kis csillogó értékek megtalálásához rengeteg földet kell megmozgatni. Átmosni, tova engedni. Azt is tudni kell, hol érdemes nekiállni és mely terület az, ahol nem érdemes pocsékolni az időt, befektetni az energiát. Az emberi rétegek nagyon hasonlóak a földhöz. Nagy mennyiség áll rendelkezésre. De van egy hatalmas különbség ebben a munkában. Míg a földrétegek adottak, és geológiai szempontok szerint kell osztályozni őket, addig az emberek tudatosságra ébredő, változni képes élőlények. Ezért több bennük a potenciál. Sose mondj le senkiről. De tanuld meg, hogy milliárdnyi élet, milliárdnyi lehetőség. Nem mindenki ugyan abban a feladatban jelent majd értéket a számodra. Ha így teszel, ebben az értékrendben döntesz, cselekszel és élsz, akkor olyan értékes kapcsolatrendszert hozhatsz létre magad körül, amiben te magad is örömed leled, és a többiek is megtalálják a helyüket. Együtt pedig olyan komoly értékké váltok, ami párját ritkítja az univerzumban.

Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/

Vissza a főoldalra
Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.