BlogÚj! Megnyitás

Te hány évre tervezel?

Az újévi fogadalmak a leggyakrabban a személyes én kiteljesedését szolgálják. Az egyéni vágyak megfogalmazásával többnyire az előnyös külső, a pénzügyi helyzet pozitív változása, az érzelmi kötődések alakulása...

Az újévi fogadalmak a leggyakrabban a személyes én kiteljesedését szolgálják. Az egyéni vágyak megfogalmazásával többnyire az előnyös külső, a pénzügyi helyzet pozitív változása, az érzelmi kötődések alakulása, egészségügyi kérdések rendeződése, életmód váltás, utazási lehetőségek kibővítése, családi boldogulás kerül fókuszba. Ezek mind, mind nagyon fontos elemei a minőségi lét-érzet kialakulásának. Azonban ha nem csak a jelen pillanatról, az aktuális év sikerességéről szeretnénk gondoskodni, akkor bizony hosszabb távú stratégia kigondolására van szükség.

Te hány évre tervezel?

Milyen szép is lenne, ha már az iskolapadból kilépve lenne élettervünk. Azonban nagyon kevés fiatal van, aki már gyerekkorától tudja, mi szeretne lenni, hol és hogyan szeretne élni.

Túl azon, hogy mindenki boldog és elégedett életre vágyik jó körülmények között. Pedig ez tudatos családi szemlélet hátterével koránt sem elképzelhetetlen. Ma még keveseknek a sajátja, hogy több évre előre megfogalmazzák a céljaikat. Olyanok számosabban vannak, akik egy nagyobb beruházás miatti hitelfelvétellel határozzák meg az elkövetkező évek, évtizedek kereteit. Érdemes tudni, hogy minél hosszabb időre vagyunk képesek előre látni, annál biztosabban maradhatunk cél orientáltak.

Ne csak a mostra gondolj

Olyan korban élünk, ahol minden azt dübörgi, „élj a mának”. Nem is akárhogyan, hanem a leg trendibb, legkorszerűbb, legújabb dolgok birtoklásával eleget téve a mindenhonnan megállíthatatlanul zúduló reklámok ösztönzésének. Ehhez pedig tömkelegével állnak rendelkezésre azonnali beszerzésre felszólító webshopok, hétvégén is nyitva tartó üzletek, közösségi oldalakon egy kattintással elérhető elektronikus fizetési rendszerek. Mindez valóban az azonnaliság, a mának élés kiszolgáló rendszere. Azonban nagyon könnyen elveszünk ebben a pénz és időemésztő dzsungelben. Még a tudatos életre törekvők is pillanatok alatt belecsúszhatnak egy olyan fogyasztói spirálba, ahonnan nagyon nehéz kikecmeregni.

Légy tudatos, legyen stratégiád

Ahhoz, hogy az élet hosszabb távon szilárd alapokra állhasson, bizony tudatos tervezés, konkrét cél meghatározás és komoly kitartás szükséges. Nem csak az adott évre kitűzött általános céloknak, hanem magának az életviteli stratégiának, és valamelyest a módszertannak is rendelkezésre kell állnia. Egyszerűen megfogalmazva, napi, heti, havi, negyed éves, féléves és éves beosztásba illene besorolni a teendőket a biztos sikerhez. Amibe a napi pénzügyi és időkeret meghatározásnak, a rutinfeladatoknak, a mindennapi kötelezettségeknek is szerepelnie kell. Emellett minden ismert és tervezhető szabadidős programnak, tervezhető utazásnak, családi ünnepnek helyet kell adni. Mindezeken túl az adott évre betervezett felújítást, tervezett kisebb és nagyobb beruházást is időtervbe érdemes illeszteni. Ezt célravezetőmegfejelni egy költségtervezéssel, hiszen egy terv akkor teljes, ha tudjuk mit, mikor, hol, mennyiből tudunk megvalósítani. Nem mindenki készít ilyen több részletre is kiterjedő éves tervet, pedig ez minden egyébnek az Alfája és Omegája.

A terv nem kényszerpálya!

A terv nem azért fontos, hogy bezárjuk magunkat egy keretbe. Hanem éppen abban segít, hogy keretben maradjunk. A terv megvalósulására, az elképzelt cél elérésére ösztönző tér, idő és finanszírozási együttes. Természetesen az előirányzott terv menet közben módosulhat. Jöhet váratlan esemény, vagy új lehetőség, ami felülírja az eredeti elképzeléseket. Azonban kétségtelen tény, hogy a legjobb út a sikerhez az, ha tudjuk, milyen irányból érhetjük el a vágyainkat.

Van, ami váratlanul adatik meg az élet során

Koránt sem ritka, hogy az élet során olyan dolgot kaphatunk meg, amit nem is terveztünk. Amiről sosem hittük volna, hogy nekünk is lehet. Ezért érdemes a keret ismeretében is nyitottnak maradni az élet ajándékaira.

Sokan ott szúrják el, hogy jobbat kaphatnának, mint amit feltételeztek önmagukra nézve. Ezért nem merik elfogadni a felkínált lehetőséget. Inkább ragaszkodnak a szűkebb keretekhez. Ezzel beszorítva önmagukat és a hozzájuk kötődő, hozzájuk tartozó embereket.

Légy tájékozott

Az élet a saját útján halad. Ezért koránt sem meglepő, ha időnként kiderül egy tervről, hogy meghaladta az idő. Olyan gyorsan változik a világ manapság, hogy jó, ha van B, vagy akár C terv is a tarsolyban. De ez koránt sem jelenti azt, hogy jobb, ha semmilyen terv nincs, mert akkor nem kell folyton irányt váltani. 

Légy bátor

Légy bátor, merj előbbre tekinteni. Lehet, hogy menet közben lesz majd néhány változás. Elképzelhető, hogy térben kerülsz más helyre, vagy az idő sorrend módosul, esetleg az eredeti szereplők és társak változnak idő közben. Mindez azonban nem kell, azt jelentse, hogy teljesen le kell mondanod az eredeti célról. Légy rugalmas, módosíts, alkalmazkodj és tartsd az irányt.

Egyedül nem megy

Keress társakat! Az élet nem magányos futam. A tökéletes tervhez is kellenek partnerek, segítők, társak. Ne félj tanácsot kérni. Sőt. Néha nem is tanácsra van szükség, hanem megerősítésre. Az irány tartás, az elfáradó én pillanatnyi megingása, vagy a nagyobb cél eléréséhez szükséges erőforrások megteremtése sokkal könnyebb, ha nem vagy egyedül. Nem beszélve arról, hogy egy külső, semleges térből érkező szemlélő néha a ”fától is látja az erdőt”. Érdemes meghallgatni, aztán persze mindenki a maga döntését hozza meg. Sokkal biztosabban, megerősödve önnön elhatározásába. Kitartani a cél útján mindenkinek magának kell. A segítő csak azt teheti, hogy minden támogatást megad az útját járónak.

Szórádiné Páll Rózsa

Életminőség szakértő

https://rozsamax.hu/

Vissza a főoldalra

Te hány évre tervezel?

Az újévi fogadalmak a leggyakrabban a személyes én kiteljesedését szolgálják. Az egyéni vágyak megfogalmazásával többnyire az előnyös külső, a pénzügyi helyzet pozitív változása, az érzelmi kötődések alakulása, egészségügyi kérdések rendeződése, életmód váltás, utazási lehetőségek kibővítése, családi boldogulás kerül fókuszba. Ezek mind, mind nagyon fontos elemei a minőségi lét-érzet kialakulásának. Azonban ha nem csak a jelen pillanatról, az aktuális év sikerességéről szeretnénk gondoskodni...

Te hány gyermekkel képzeled el a jövődet?

Az emberi élet különös jelentőséggel bír. Az élet továbbadásának vágya pedig olyan belső kód, ami érzelmi és lelki késztetésként ösztönöz bennünket arra, hogy családot alapítsunk. De elég a szerelem? Elég az egymásra találás a gyermekvállaláshoz, vagy kell valami több ahhoz, hogy családban gondolkodjunk. Egyáltalán min múlik az, hogy hány gyerekünk születik?

A szike Paganinije

A cím alapján néhányan talán egy krimire asszociálnak, de őket ki kell ábrándítanom. A név Hültl Hümér professzor közkeletű beceneve. A szakmán kívül manapság már kevesen ismerik őt, de a gyomor és bélvarrógépen kívül éppúgy neki köszönhető a sebészek kesztyű és maszk viselése, mint a műtéti terület jódtintktúrával történő lemosása, illetve a bemetszés előrajzolása a bőrön. Megtippelni sem lehet, hogy hány ember köszönheti neki az életét.

J. R. Matthew - Herceg fekete lovon XV. rész

Tess unottan vállat vont, és egy narancslevet töltött magának a bárkocsiról. - Ismered Mirjamot nem? Apja vigyorogva bólintott. - Naná! Húsz éve a legjobb munkaerőm! Éppen azért tettelek hozzá. - Kösz apa, remek ötlet volt! – fanyalgott a lány. - Na, jó, Mirjam nem vigyorog folyton, mert a főnök lánya vagy, de minden a kisujjában van, amit a biztosítási szakma pénzügyeiről és könyveléséről tudni kell. Ha jól tudom, azért vagy ott, hogy ezt megtanuld. A bájcsevelyt meg gondolom, elintézed kávézás közben a többi lánnyal! - Te mondtad - mosolygott Tess apjára.

Kulcsrakész weboldalt kínálunk, mely látogatókat hoz.