BlogÚj! Megnyitás

Tél – prevenció – vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de igen kis mennyiségben jelen levő szerves vegyületek, melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben.

Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges un. kofaktorok. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, hatásukat sem tudják kifejteni. Némely ásványi anyag felszívódásához viszont vitaminra van szükség: pl. vas felszívódásához C-vitaminra van szükség.

Az ajánlások szerint a normál vegyes táplálkozás fedezi a vitamin szükségeltünket. Nem mindig könnyű a „normál vegyes táplálkozást” rendszeresen biztosítani; ehhez naponta 4-5 alkalommal kellene friss zöldséget, esetleg gyümölcsöt fogyasztani, ezeket is lehetőleg nyersen, vagy a lehető legkisebb hőkezeléssel elkészíteni. Hetente háromszor kellene tengeri halat fogyasztani. Rendszeresen kellene májat, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételeket fogyasztani. Aki mindezt nem tudja biztosítani, annak főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban érdemes vitamin pótlásról gondoskodnia. Ez egyszerűen megoldható táplálék kiegészítőkkel, multivitaminokkal, de legalább a C-vitamin és D-vitamin bevitelére figyeljünk. Terhesség, szoptatás, gyermekkor, idős kor, krónikus betegség esetén, és nehéz fizikai munkát végzőknél a vitamin szükséglet is megemelkedik, így ezekben az esetekben érdemes odafigyelni a táplálkozásra, és a kiegészítő forrásokra. Egyéb esetekben a többlet vitamin bevitelnek kedvező hatása nem egyértelmű. Néhány vizsgálat rávilágított arra, hogy míg közepes dózisban fogyasztott vitaminoknak (E és A-vitamin esetében) bizonyos daganatok előfordulásával szemben védő hatása van, addig emelt dózisban fogyasztva a daganatok előfordulása megemelkedett. Következésképp itt is az arany középút választása az ideális: egészségesek normál vegyes táplálkozás mellett ősztől tavaszig kúraszerűen fogyasszanak vitamint, nyomelemeket tartalmazó táplálék kiegészítőket.

C vitamin

Természetes vagy mesterséges?

A mesterségesen előállított vitaminokról, így a multivitaminokról is megoszlanak a vélemények. Ellenük szól, hogy csak a vitamint tartalmazzák, míg a táplálékban levő egyéb alkotók javítják a vitaminok hasznosulását, felszívódását, és egyéb kedvező hatásaikkal (pl. antioxidánsok) járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. A tabletták továbbá olyan anyagokat is tartalmaznak (vivőanyag, tartósító, színezék), amik szükségesek a készítmények kialakításához, de jótékony hatásuk szervezetünkre nincs. Ezért természetes forrásból származó, hőkezelés nélkül készített, tartósítószert és színezéket nem tartalmazó táplálék kiegészítőket javasolt szedni. Az összetételnél figyelembe kell venni, hogy van-e szó krónikus betegségről, terhességről, szoptatásról, dohányzik-e, milyen fizikai és mentális megterhelésnek van kitéve, és milyen életkorú. Kaphatók olyan multivitaminok, melyek megfelelő arányban ásványi anyagokat is tartalmaznak, melyek a vitaminok hatékonyságát, felszívódását elősegítik.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin erős antioxidáns hatással. Ennek köszönhetően szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében, daganatok megelőzésében, erősíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, érfal védelemben és vérképzésben játszott szerepe révén a szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében is nagy jelentőséggel bír. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést. Segíti a vas felszívódását.

C vitamin

Kell a C-vitamin, de mennyi?

Míg az állatok képesek előállítani, és így fedezni szervezetük C-vitamin szükségletét, az ember sajnos nem. Beviteléről naponta kell gondoskodnunk, mert vízoldékony vitamin révén a felesleg a vizelettel távozik. A minimális napi mennyiség 60 mg, de ez ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, a C-vitamin felfedezője eleinte napi minimum 1000 mg elfogyasztását javasolta. Későbbi kutatásai során felismerték, hogy az ideális mennyiség valahol 2000-8000 mg között van. Túladagolásának elvileg kicsi az esélye, hiszen a felesleg a vizelettel távozik.

Azonban aki vesekövességre hajlamos, vagy nem fogyaszt naponta 1,5-2 l folyadékot, annak nem ajánlott 1000 mg-nál többet rendszeresen fogyasztania. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldségekben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése. Hő hatására azonban az ételek C-vitamin tartalma jelentősen csökken. D-vitamin bevitelekor kalcium és magnézium pótlás is javasolt. A magnézium A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Vas és C-vitamin együttes szedése a vas felszívódását segíti. E-vitamin szelénnel együtt hatékonyabb.

Táplálékaink a szervezetünk számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek forrásai. Kiegyensúlyozott, vegyes étrend fedezné a napi szükségleteket. Ehhez naponta 4-5 alkalommal javasolt friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, elsősorban nyersen, vagy minimális hőkezeléssel elkészítve. Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek rendszeresen étrendünk részei legyenek. Hetente háromszor javasolt tengeri halat fogyasztani. Tojás, máj, húsok is fontos elemei táplálkozásunknak, de ezeket egyéb nem kívánatos hatásaik (koleszterinszintet, húgysav szintet emelik) miatt kisebb mennyiségben fogyasszuk. Napi 2 l megfelelő fluor, jód, magnézium tartalmú víz fogyasztása is javasolt.

A vegyes táplálkozáshoz a téli időszakban ajánlott a korunknak, és egészségi állapotunknak megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet is fogyasztani. Kérjük ki orvosaink tanácsát!

Lengyel Ingrid

egészségügyi szakértő

Vissza a főoldalra

Tél – prevenció – vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de igen kis mennyiségben jelen levő szerves vegyületek, melyek nagy részét szervezetünk nem képes előállítani, vagy nem megfelelő mennyiségben. Az ásványi anyagok egyrészt szervezetünk felépítésében játszanak szerepet, másrészt enzimek, vitaminok működéséhez szükséges un. kofaktorok. Nélkülük ezek az enzimek, vitaminok nem válnak aktívvá, hatásukat sem tudják kifejteni. Némely ásványi anyag felszívódásához viszont vitaminra van szükség: pl. vas felszívódásához C-vitaminra van szükség.

Levertség – rosszkedv – depresszió?

A levertség és fáradtság tüneteinek a megjelenését nagyon fontos – még laikusként is – megkülönböztetni a depresszió állapotától. A fáradtság hátterében különböző kórképek állhatnak, így – többek között - a vérszegénység, autoimmun-betegségek, pajzsmirigy betegség, fertőző megbetegedések, vérnyomás problémák, szívbetegség és cukorbetegség egyaránt.

Az elhízás anyagcserezavar – beszélgetés Tihor-Herczeg Kyrával

Tihor – Herczeg Kyra az American Academy of Anti-aging Medicine tagja, a FEDBOND® fogyókúrás termékcsaládot kifejlesztő és forgalmazó SCB Trade Kft. ügyvezetője. Már önmagában ez is elég lenne egy olyan beszélgetéshez, amely a fogyókúrával kapcsolatos. Azonban Tihor – Herczeg Kyra ennél sokkal mélyebb összefüggéseket világított meg számunkra. Úgy gondolja, nem a molett hölgyek sértegetése a megoldás, hanem az, hogy segítsenek nekik.

Pfannkuchen – A német palacsinta

Kétségkívül egy finom, de érdekes palacsintáról van szó. Vékony tésztájának köszönhetően töltelékkel palacsintaként tálalják, de Németországban – darabokra tépkedve – tészta helyett levesbe is szokták tenni.

„Szívügyeink” – avagy hogyan őrizzük meg szívünk egészségét?

A magyar nyelv használata során nagyon sok szép kifejezés utal arra, ami az egészségünk egyik legfontosabb része, a testünk motorja. „Szívesen látlak”, „megszakad a szívem” – mondja a magyar. „Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszer kiüríti, tönkrejut.” – fogalmaz Balzac. Télen az alacsony hőmérséklet, a szívproblémákkal küzdő páciensek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent.

Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam! 103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa

103 éves lenne a szépségkirálynő – Gábor Zsazsa Eredetileg persze nem Zsazsának (vagy amerikaiasan Zsa Zsa) hívták, hanem nemes egyszerűséggel Gábor Sárinak.

Kutya – macska nyelvtanfolyam gazdiknak

Sokan hisszük, hogy értjük, mit is akar tőlük kedvencünk, de az igazság az, hogy a legtöbb esetben bizony tévedünk. És ez nem véletlen. Mi ugyanis a „kommunikációt” az emberi nyelvre és testbeszédre értjük. De bizony ez kutyául – macskául egészen máshogy fest. Nagyjából olyan a helyzet, mint amikor a külföldi nyaraláson kevéssé pallérozott hazánkfia igyekszik megmagyarázni a dolgot a piaci árusnak: hangosan mondom, hogy megértsd! És nem érti. Ahogy, mi gazdik se értjük mindig négylábú barátainkat.